Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy sprzęt - mały metraż

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! 

Jako, że w marcu przeprowadzam się na dwa lata na maly metraż muszę niestety wymienić aktualny sprzęt na coś bardziej kompaktowego. 

Aktualnie używam sprzętu ze stópki (h200 + ap tempo vi). 

Szukam czegoś na mniejszy metraż - tj okolo 10-15m2.

Budżet na kolumny + wzmacniacz jakies 5-7k.  

Źródło to raspberry z digi one se + topping d90. 

Muzyka to folk rock(bob dylan etc), hard rock lat 80, sporo roznego rodzaju ballad i jazzu i dużo filmów. Ważne jest dla mnie dobre brzmienie na niskich poziomach glosnosci. Jesli chodzi o granie to lubie ciemniejsze brzmienie. Aktualne brzmienie jest dla mnie zadowalajace i szukam miniaturki obecnego systemu. Ważne jest dla mnie, żeby sprzęt był na tyle popularny, żeby łatwo go było sprzedać za dwa lata. Na zasadzie obecnego - daca sprzedalem w 12h, a kolumny w godzinę ? Wiadomo, ze nie oczekuje, ze bedzie az tak latwo, ale nie chce zostac z czyms czego sprzedaz to cud. 

Jakieś pomysły i propozycje koledzy? ? 

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

Godzinę temu, Airmike napisał:

10m2 a 15m2 to 50% różnicy po samej podłodze. Doprecyzuj ten metraż bo jest istotny dla dalszych rozważań, tylko nie pisz że 12,5m2 pls ?

Trudno mi teraz powiedziec, bo przeprowadzka w marcu. Pewnie blizej 10m2 niz 15 ?

Godzinę temu, audiofil75 napisał:

Napisz  dlaczego chcesz wymieniać :bas się wzbudza? Co Ci nie pasuje?

Bo się przeprowadzam ?

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Jeszcze nie wiesz jak będzie grało, a już wiesz ze zle? 

Kolumny w moich 20m2 sie juz troche dusza, a co dopiero w pomieszczeniu o polowe mniejszym ? Poza tym jak wspominalem szukam czegoś co zagra dobrze przy niskiej glosnosci - Hegel przy 50 na zegarze zaczyna porzadnie zyc. 

H200 bym zostawił a kupił monitory . Hegel H200 nie będzie miał problemów z wysterowaniem małych monitorków; chyba , że musisz mieć nowy wzmak .

nie decydowałbym na twoim miejscu już teraz, dopiero po przeprowadzce. Zrób sobie shortliste kolumn do odsłuchania i zadecyduj PO przeprowadzce, nie znasz nawet akustyki tego pomieszczenia więc podawanie konkretnych propozycji trochę bez sensu jest bo nie ma żadnego punktu oparcia. Do 10m2 wybierałbym zdecydowanie spośród kolumn podstawkowych, pierwsze do sprawdzenia skoro lubiłeś AP są ich podstawkowe Step/Step plus. Rozumiem twoje zachowawcze podejście żeby kupić tylko to co łatwo i szybko można sprzedać (w domyśle bez straty), niestety ogranicza Ci to wybór tylko do "znanych i lubianych". Ale ok, rozumiem, że sytuacja przejsciowa na dwa lata i nie ma co się nad tym rozwodzić. Z innych popularnych i chodliwych to na szybko KEF LS50, Dynaudio Contour 1.3 (SE),  podstawkowe Sonus Faber, Proac-i...ale każdy  z nich zabrzmi inaczej niż AP.

Moze i masz racje ? 

3 godziny temu, aliengbl napisał:

Jesli chodzi o granie to lubie ciemniejsze brzmienie. Aktualne brzmienie jest dla mnie zadowalajace i szukam miniaturki obecnego systemu. Ważne jest dla mnie, żeby sprzęt był na tyle popularny, żeby łatwo go było sprzedać za dwa lata.

Mając powyższe na uwadze oraz Twojego H200 na myśl przychodzi mi tylko Xavian ? 

Szukaj XN125 Evo i po sprawie. Ewentualnie choć nie słyszałem zainteresowałbym się RLS Calisto IV.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Cześć,
Na Twoim miejscu wzmacniacz bym zostawił, ponieważ ma spory zapas mocy i brzmieniowo na pewno się obroni w nowym miejscu. Zwróciłbym uwagę na Audio Physic Classic 3, które zagrają dynamicznie z dobrą podstawą basową i muzykalną średnicą. Alternatywą mogą być ATC SCM11, które zapewnią lepszą prezentację sceny dźwiękowej oraz szybszy bas. Są to kolumny wymagające dlatego też warto zostawić Hegla. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 godzin temu, Funnykris napisał:

ATC SCM7 + nie wiem co w tych pieniądzach jest warte uwagi ? 

Też bym polecił ATC SCM7 jeśli wzmacniacz jest wydajny prądowo (H200  spokojnie da radę)

Edytowane przez audiofil75
błąd

A ja bym najpierw posłuchal sprzętu w nowym pomieszczeniu. Nie wiem jak można coś doradzać po omacku bez jakiegokolwiek punktu zaczepienia. 

?👈

W dniu 7.09.2020 o 17:23, metalowy napisał:

Ja bym kupił małe podłogowe np castle z basem w dół

Posiadam Castle Avon i z tym basem szału nie ma.

De gustibus non est disputandum

10 godzin temu, Yankes napisał:

Posiadam Castle Avon i z tym basem szału nie ma.

Bo w Avon nie ma go dużo ale spróbuj dać grubsze kable głośnikowe Castle są na tym punkcie czułe nie samowicie ja taki naprawdę mocny i punktowy osągnołem na chordach odysey x i to z yamahy 803

Gość

(Konto usunięte)

RLS Nereida w dobrej cenie, chyba się kwalifikują

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

RLS Nereida w dobrej cenie, chyba się kwalifikują

Ukryta Zawartość

Nereida do 10m2

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

A ja sie wlasnie zastanawialem czy nie odpuscic tematu stereo na dwa lata i kupic dobre sluchawki bt (akutalnie mam sennheiser 4.40bt i slabe są) + kolumny aktywne do filmów. 

Czarno widze przesiadke z AP Tempo VI na cos mniejszego ? Ostatnio sluchalem roksana k3, porownujac ze swoim h200 i widze juz ze przesiadka na gorszy sprzed odpada. 

2 godziny temu, aliengbl napisał:

A ja sie wlasnie zastanawialem czy nie odpuscic tematu stereo na dwa lata i kupic dobre sluchawki bt (akutalnie mam sennheiser 4.40bt i slabe są) + kolumny aktywne do filmów. 

Czarno widze przesiadke z AP Tempo VI na cos mniejszego ? Ostatnio sluchalem roksana k3, porownujac ze swoim h200 i widze juz ze przesiadka na gorszy sprzed odpada. 

Słuchawki to najlepsze co w Twojej obecnej sytuacji możesz zrobić. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Godzinę temu, Adam 38 napisał:

Słuchawki to najlepsze co w Twojej obecnej sytuacji możesz zrobić. 

Tez tak mysle. Tylko kwestia mobilnosci - wiec szukam czegos BT. Idę dzisiaj posluchac klasykow (Bose 35,700, sennheiser etc) w cenie 1000-1500 i zobaczymy jak to zabrzmi ? 

Z kolum aktywnych mysle o Edifierach S1000 mk2 bądź s2000 mk2. Mam gdzies jakis nizszy model i byly calkiem ok przed era wkroczenia hifi w moje mieszkanie ? 

Oczywiscie jesli forumowicze maja jakies doswiadczenie w tej kwestii to chetnie skorzystam. Szukam zasadniczo:

1) Sluchawek BT, nowych. Maja zastapic Sennheisery 4.40 BT. Budżet 1500zł. Na oku (w ciagu kilku nastepnych dni mam zamiar przesluchac wszystkie) mam: 

- Bose quite comfort 35 II

- Bose NC 700

- Sennheiser Momentum Wireless 3

- B&W PX

- B&W P7

-Beyerdynamic Lagoon

2) Kolumny aktywne, dobrze zeby mialy wejscie coax ( na malinkę z digi one) oraz bt - do podlaczenia zdalnie xiaomi mi box (filmy). Budzet 2k, mogą być używki oczywisice. Na ten moment ogladam Edifier modele S1000 MK2 oraz S2000MK2. 

Edytowane przez aliengbl

W dniu 9.09.2020 o 09:12, metalowy napisał:

Bo w Avon nie ma go dużo ale spróbuj dać grubsze kable głośnikowe Castle są na tym punkcie czułe nie samowicie ja taki naprawdę mocny i punktowy osągnołem na chordach odysey x i to z yamahy 803

Sprawdzałem różne konfiguracje "kablowe"efekt mizerny. Myślę, że to może być wina wzmacniacza Primare I 21.

De gustibus non est disputandum