Skocz do zawartości
IGNORED

Reloop 2000mk2 i brum w glosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, kupiłem ostatnio w/w model i słyszany jest przydźwięk z sieci elektrycznej. Niestety w zestawie mam kabel podwójny chinch i tyle. Nie mam przewodu GND który podejrzewam rozwiązał by mój problem.

Pytanie co z tym można zrobić? Sprzęt nowy więc i na gwarancji.

Wysłane z mojego XT1635-02 przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/152129-reloop-2000mk2-i-brum-w-glosnikach/

Czy wyjście jest phono czy już liniowe po przedwzmacniaczu?
Czy jest w nim zacisk masy układu?

W moim RP7000 mk2 brum ustąpił po podłączeniu masy gramofonu i preampu z kołkiem masy w gniazku.

No właśnie nie ma przewodu masowego.
Brum jest słyszalny na wejściu AUX natomiast na phono jest bardzo "upierdliwy" i wręcz mocno zniechęcający.

Mam od kilku dni Reloop 1000 MK3. Posiada on dodatkowy przewód masowy. Nie posiada przedwzmacniacza więc jest podłączony do wejścia Phono. Cichutki brum słychać tylko w okolicach maksymalnej głośności wzmacniacza. Po odpięciu przewodu masowego brum jest już dużo bardziej słyszalny, zapewne tak samo jak u ciebie. Dziwi brak dodatkowej masy. Zbadaj temat czy rzeczywiście ten gramofon jej nie posiada czy tylko twój egzemplarz jest jej pozbawiony.

Edit: znalazłem opis gdzie piszą, że nie ma potrzeby uziemiania urządzenia.

1 godzinę temu, przmor napisał:

...
Edit: znalazłem opis gdzie piszą, że nie ma potrzeby uziemiania urządzenia.

Uziemienie gramofonu, a połączenie osobnym przewodem masy gramofonu z masą wzmacniacza, to są dwie różne sprawy.

Pojęcie "uziemianie" jest w ogóle niewłaściwe w tym kontekście. Jedno to połączenie mas gramofonu i preampu a drugie to dołączenie tegoż do przewodu ochronnego PE lub neutralno-ochronnego PEN w gniazdku.
U mnie samo połączenie mas gramofonu i preampu brumu nie wyeliminowało.

Skrót myślowy od GND (Ground). Niech będzie łączenie mas gramofonu i wzmacniacza przewodem oznaczonym jako GND. Podobno w przypadku RP2000 MK2 nie ma takiej potrzeby.

9 godzin temu, xtream napisał:

Witajcie, kupiłem ostatnio w/w model i słyszany jest przydźwięk z sieci elektrycznej. Niestety w zestawie mam kabel podwójny chinch i tyle. Nie mam przewodu GND który podejrzewam rozwiązał by mój problem.

Pytanie co z tym można zrobić? Sprzęt nowy więc i na gwarancji.

mam reloopa 2000 usb i żadnych przydźwięków nie ma i nigdy nie było. Pytanie czy inne elementy zestawu są ok lub czy reloop nie jest uszkodzony.  

Czy obaj koledzy posiadacze RP2000 mogliby napisać, czy kolejne urządzenie do którego podłączają sygnał z gramofonu (preamp, amplituner, ...) jest w klasie ochronnej 1 (3 przewody) czy 2 (2 przewody). A jeśli w 1 to czy przewód ochronny jest podłączony do kołka, czy "wisi"?

Próba na dwóch wzmakach w klasie 2 (2 przewodu bez PE).

Czy gramofon i wzmacniacz są zasilane z tej samej listwy?
Spróbuj poeksperymentować z przełożeniem wtyczek w gniazdkach, w tej samej listwie, o 180 stopni. Są tylko cztery kombinacje do sprawdzenia.

Kombinacja wtyczek nic absolutnie nic nie wnosi do dźwięku. Dziwi mnie fakt, że brum na phono jest bardziej upierdliwy.

Poczytałem manual tego gramofonu. On ma chyba tylko wyjście liniowe, wejście phono jest zbyt czułe i przydźwięk jest wtedy mocno wzmacniany. No, nie wiem. Może to faktycznie coś z gramofonem.

Troszkę mi przykro, bo gramek mam od ledwie kilku dni. Będę korzystać kilka dni, a później zastanowię się co dalej. Przydźwięk nie jest jakiś duży, ale jest słyszalny a wykorzystując phono jest już znaczący - tu już jest lekko wkurzający.

5 godzin temu, xtream napisał:

Przydźwięk nie jest jakiś duży, ale jest słyszalny

jak blisko stoi czegoś co ma mocny transformator ?

zmień kabel od tt na ekranowany , czym to teraz masz spięte ?

obok chinczy masz zacisk z czarną nakrętką gnd , rozumiem że jest podłączony kablem z obudową wzmacniacza lub cd ?

Edytowane przez bolo_senor

Do gramofonu podłączony jest zintegrowany przewód chinch. Przewód ten nie jest wyposażony w linie GND - jestem elektronikiem i wiem że ten sposób byłby najlepszy, jednak jak przewodu brak w komplecie to nie mam jak go "doziemić".

1 godzinę temu, xtream napisał:

Do gramofonu podłączony jest zintegrowany przewód chinch. Przewód ten nie jest wyposażony w linie GND - jestem elektronikiem i wiem że ten sposób byłby najlepszy, jednak jak przewodu brak w komplecie to nie mam jak go "doziemić".

kiedyś miałem podobny efekt jak igła nie była dobrze włożona, wystarczyło dosunąć i juz.

Ja swojego reloopa mam pod onkyo integre a 8250. Słucham przez line in. Przedwzmacniacza z onkyo nie wykorzystuje ale jak kiedyś sprawdzałem to tez niebylo żadnych efektów dźwiękowych. 

Warto jak piszą inne osoby wszystko na spokojnie po sprawdzać lub podłączyć się w innym pokoju.

Ja gramofon mam pod inne gniazdko niż reszta zestawu ale i tak to jest na jednym obwodzie elektrycznym jak sądzę. 

aha do integry mam zwykle kolumny - elacki bs ale jak swego czasu miałem monitory fluidy audio f5 + sub to już musiałem podłączyć pod listwę z uziemieniem gdyż miałem na monitorach przydźwięki. Przez moment, w tamtym okresie też pojawiła się myśl o uziemieniu rellopa itp. 

Innego razu jak miałem reloopa na wzmacniaczu to też pojawiały się jakieś dodatkowe dźwięki.... szybko też koledzy z forum wyjaśnili mi że to nie najlepsza opcja ? 

Powyższe to taki szybki zlepek myśli. Może coś z tego się przyda lub żuci nowe światło. 

Edytowane przez Hubert 9999
8 godzin temu, xtream napisał:

Do gramofonu podłączony jest zintegrowany przewód chinch.

wygląda z tyłu tak ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie - ma wbudowane kable chinch i gniazdo zasilania jak od starych magnetofonów, będę w domu to fotkę zrobię.

54 minuty temu, xtream napisał:

Nie - ma wbudowane kable chinch i gniazdo zasilania jak od starych magnetofonów, będę w domu to fotkę zrobię.

a wez wklej link gdzie zobaczymy dokladnie o jakim reloopie mowimy?

2 godziny temu, xtream napisał:

Widok od pleców.
1 wyjście przewodu
2 wygląd całego tyłu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 7b32f98538454dccc5412c7cfd033639.jpg

czyli taki sam jak mój... 

no ciekawe w czym problem bo generalnie gramofon jest dość niezawodny. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozostaje gmerać kablem tak by omijać trafa .
No właśnie, warto poeksperymentować. Również właściwa odległość od wkładki do najbliższego transformatora, zasilacza lub kabla sieciowego jest istotna. We wkładce jest cewka, a w cewce, jak to w cewce, może się coś niewłaściwego zaindukować.
A na zdjęciu, powyżej Reloopa coś wisi i świeci.

kiedyś miałem podobny efekt jak igła nie była dobrze włożona, wystarczyło dosunąć i juz.

I to wydaje się najbardziej rozsądne. Igła u mnie wyglądała dobrze, jednak ja ściągnąłem i założyłem ponownie, to spowodowało że brum znacząco zmalał - na jednym ze wzmacniaczy. Dziś wieczorem sprawdzę czy na drugim również się poprawiło. Ale wydaje mi się to formalnością.

• Pokaż nowe odpowiedzi