Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, woldo4 napisał:

Trochę dłubię w audio ,naprawa i diy .jaki byście polecili oscyloskop do 1000zł?

ja to bym polecal zrobic taki manewr ze bierzesz na poczatek takie male urzadzonko zt702s za 220pln da sie to kupic na ali i jak bedziesz widzial ze chcesz czegos wiecej to najlepiej isc w 12bitowe rigol lub siglent tyle ze cena to okolice 2000, to male urzadzonko i tak sie przydaje pozniej zeby bezpieczniej moc sobie grzebac (nie zrobisz zwarcia bo jest z baterii) a tyle sygnal pokaze

a jak nie chcesz takiej kasy wydawac to pewno rigola 1054z da sie upolowac z drugiej reki w okolicy 1000

Edytowane przez Daniel_68412
7 godzin temu, woldo4 napisał:

Cześć

Trochę dłubię w audio ,naprawa i diy .jaki byście polecili oscyloskop do 1000zł?

Popatrz na ten: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz od razu generator.

Ukryta Zawartość

AMB

DO 1000 zł można upolować Siglenta SDS1102CML+, całkiem dobrze mi służy. O Hanteku słyszałem różne opinie, tutaj zasięgnąłbym opinii kogoś, kto ma na forum.

Raczej tak. 

Warto sprawdzać promocje w NDN, na Amazonie,...

Ten model nie powinien  być droższy w promocjach w Europie.

Rok temu kupowaliśmy tak wyższy model za 2-2,5 tys zł...

Natomiast co do pytania  co warto kupić z oscyloskopow...

Nie warto żadnych oscyloskopów z generatorem. Już to w tym wątku wyjaśniałem dlaczego...

Propozycja Daniela co do bateryjnego jest warta rozważenia. Mam takie. Ale tu ponownie ważne jest pasmo. Za taki z pasmem ponad 70MHz i tak wydasz ponad 500zł. Coś co nazywają skopometrami to ceny o rząd wielkości wyższe.  Niby taki bateryjny za 500zł jest OK ale obsługa zniechęci Cię po godzinie... 

Oscyloskop ma mieć gałki! Intuicyjną obsługę. Te małe mydelniczki tego nie mają.

Również żadnych oscyloskopow USB...

Ma to być urządzenie autonomiczne. Podobnie generator, Nigdy razem zabudowane... 

No chyba, że ma tylko zagracać warsztat. 

Ale sam oscyloskop to początek. Ważne są sondy, w tym rónicowa (minimum z 1000zł ale na Ali da  radę kupić dobrą za 600). A dlaczego wspominam o niej? Bo wspominacie o pomiarach z "izolacją" od sieci. Bateryjny prosty oscyloskop nie  musi być tu wystarczającym wyborem ze względów bezpieczeństwa. Zwykły sieciowy mozna odizolować transformatorem izolacyjnym od sieci. Ale jak mierzy się coś w przetwornicach to w zasadzie tylko sonda różnicowa.

Są modele (bliźniaczy do tego powyżej za podbne pieniądze) z zasilaniem 5V. Podłącza się powerbanki ma się izolację i prawdziwy oscyloskop. Ten model o którym mysię ma również wykresy Bodego a to już coś...

@woldo4 nie wiem czy moderator mnie nie "pogoni" z wątku za taką prywatę, ale sprzedaję 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  dla Ciebie 750 zł z przesyłką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez namor

OK, dobry zakup, chociaż do audio to jednak lepszy 12-to bitowiec.

Może zajrzy tu moderator i usunie mój wpis z linkiem do Allegro, tym bardziej, że za jakiś czas będzie nieaktualny.

Edytowane przez namor

@woldo4 12bit sa obecnie z tanich to rigol i siglent i zaczynaja sie modelami serii DHO800 oraz SDS800X hd, wszystko pozostale (tansze) to stara generacja 8bit - siglent w normalnej cenie wypada ciut taniej ale da sie rigola ustrzelic w dobrej promce np na amazon (w zeszlym roku dalo sie np kupic dho1072 za 2tysie z malym kawalkiem)

a 12bit warto chocby z tego powodu ze jak bedziesz chcial cos tam sobie sprawdzic na FFT to masz wiekszy zakres oraz maja znacznie cichsze frontendy (mniejszy poziom szumu bazowego) - u PiotraB jest obszerny test rigola z serii DHO800

6 godzin temu, woldo4 napisał:

Ok.Napisałeś 12 bit , a w opisie jest 8?,a co z odświeżaniem?Jeśli jest 12 bit to kupię u ciebie 

Sprzedaję HANTEKA 8 bit, a kupiłem RIGOLA 12 bit.

Przy 12 bitach masz 16 razy większą rozdzielczość vs. 8 bit, przy cyfrówce nie ma to znaczenia, ale w audio 12 bit dokładniej odwzoruje kształt przebiegu.

Do poczytania 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez namor

Ja takie grafiki nazywam "grafikami grozy"... 

Mają one za zadanie udowodnienie postawionej tezy. 

Nie ma co dyskutować, ze 12 bitów to lepiej niż 8. A miałem okazję pracować na 14 bitowym. 

Ale...

Ważniejsze dla praktyki jest jakość wyzwalania, zbierania próbek, mały jitter akwizycji,... dobre algorytmy wizualizacji i obliczania,...

Ot taka grafika grozy:

Ukryta Zawartość

jest spreparowana pod dowód.

Ważniejsze jest określenie parametrów tego typu "dzwonień".  Czasami muszę odpalić 8 bitowego Siglenta; potrafi nawet tzw. pomiarami kursorowymi wyliczyć czestotliwośc dzwonień na poziomie kilku procent dużego przebiegu o czestotliwości kilkunastu MHz. 12 bitowy jest pod tym względem niedorobiony software`owo... 

Ale to takie szczegóły... 

Oczywiście w sprzęcie kilkukrotnie droższym, nie ma takich problemów. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7

Pewnie tak.

Z drugiej strony 12 bitów to była domena o rząd wielkości droższych oscyloskopów. 

Dlaczego mieliby psuć tamten rynek...

Mam wrażenie, że wraz z postępem technologii i tanienia podzespołów musza one schodzić pod strzechy ale jednocześnie soft przysposabia się tak na odczep...
Ale to takie trochę teorie spiskowe.

Edytowane przez Grzegorz7
33 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Z drugiej strony 12 bitów to była domena o rząd wielkości droższych oscyloskopów. 

Dlaczego mieliby psuć tamten rynek...

postęp jest tak duży/szybki, że może za mojego życia 14 bit będzie osiągalne dla absolutnego amatora/hobbysty.

Ostatnio pies pogryzł mi pendrive 64Gb, wkurzyłem się, "nagadałem się mu do rozumu 😉" żeby zrozumiał jak źle zrobił, po czym sprawdziłem ile na Ali kosztuje pendrive, 2tb ! to koszt jednego, dobrego piwa, nie pamiętam kiedy kupiłem te pogryzione 64Gb, ale max. 3-5 lat. wtedy to była jednak odczuwalna, warta analizy kwota (dla emeryta).

Edytowane przez namor

Oj uważaj z tymi terabajtami od chinoli. Kupiłem taki dysk ssd 8 TB. Nie działał po prostu . Zrobiłem sekcję a tam karta SD i jakiś układ który oszukuje pokazując te terabajty . Karta 64GB
E: miałem dokładnie to samo co na filmie

20 minut temu, namor napisał:

Ostatnio pies pogryzł mi pendrive 64Gb, wkurzyłem się, "nagadałem się mu do rozumu 😉"

Te zwierzęta są potworami. 

Córcia odwiedziła pewnego razu tatusia ze swoim... kotem...

Mało zawału nie dostałem.

Akurat kompletowałem jakieś głośniki, trudno zdobyczne, jeden kilka tys... a ten kot jakiś dziwny był bo łaził na "wysokości" z tendencją pójścia tam gdzie nie można...

krótki nieoficjalny ranking pamięci.

Nie miałem nigdy problemów z Kingstonem.

Natomiast SanDisk dwa razy mi padł (SD).

Jakie są wasze obserwacje?

Próbki statystycznie podobne...

Mam pytanie o testowe podłączenie żarówkowe wzmacniacza bo też zrobiłem ten "układ", żarówka nie ma 100W ale 60W, oczywiście nie ledowa tylko starego typu 🙂 Nie zawsze coś mi to się sprawdza. Jak podłącze np. do wzmacniacza Yamaha AX550 to błyśnie i później przygasa ale jak podłącze do Arcam Solo 2.1 to się włącza wzmacniacz i od razu wyłącza  (po załączeniu końcówki mocy  )- oczywiście to jest sprawny wzmacniacz działa u mnie od lat ale tak testowo podłączyłem. Jakie są sposoby nieżarówkowe ?

19 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

krótki nieoficjalny ranking pamięci.

Nie miałem nigdy problemów z Kingstonem.

Natomiast SanDisk dwa razy mi padł (SD).

Jakie są wasze obserwacje?

Próbki statystycznie podobne...

Właśnie mój pendrive SanDisk'a jest na gwarancji. 18miesięcy i padł totalnie. Brak dostępu czymkolwiek. Pendrive z wyższej, droższej, szybszej serii, a i tak lipa wyszła. 

Godzinę temu, pdyn napisał:

Jakie są sposoby nieżarówkowe ?

Można sobie coś wymyślić, np. jakieś sterowane logiką (analizującą pobór prądu) rezystory włączane po stronie zasilania albo jakiś automatyczny wyłącznik o ustawianej wartości prądu,...

Ale po co, skoro właśnie żarówka ma optymalną charakterystykę przejściową. 

Twój problem to problem doboru mocy żarówki. Dobrze był on tu wcześniej opisany przez @dekRe...

2 godziny temu, pdyn napisał:

Nie zawsze coś mi to się sprawdza. Jak podłącze np. do wzmacniacza Yamaha AX550 to błyśnie i później przygasa ale jak podłącze do Arcam Solo 2.1 to się włącza wzmacniacz i od razu wyłącza  (po załączeniu końcówki mocy  )- oczywiście to jest sprawny wzmacniacz działa u mnie od lat ale tak testowo podłączyłem. Jakie są sposoby nieżarówkowe ?

Mnie ostatnio @bodo_z uświadomił (jeszcze raz serdeczne dzięki), że żarówka to tak tylko na grube tematy - sprawdzałem ostatnio napięcia w yamaha a-500, coś tam zwarłem i puff... ułamek sekundy i żarówka na maxa i jedna parka mocy poszła do piachu - najlepsze zabezpieczenie to żarówka np halogenowa już za kondensatorami na gałęziach dc, wtedy końcówki końcówki miałyby szansę przeżyć.

Ja, naprawiając wzmacniacz żarówkę wstawiam w miejsce rezystorów emiterowych., jeszcze nigdy nie udało mi się dzięki temu uszkodzić tranzystorów mocy.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

54 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

żarówka to tak tylko na grube tematy

...na uruchamianie "zimnego" urządzenia.

Jak urządzenie jest już włączone to energia skupiona w kondensatorach zasilacza jak się rozładowuje to może nie być mocnych na to. Nawet żarówka w emiterach...

Jak się spojrzy na krzywą SOA tranzystora to widać tam, że decydują milisekundy a nawet mikrosekundy; żarówka nie zdąży zareagować (patrz: zwiększyć rezystancji przez podgrzanie). 

Tremat jest ciekawy i wiąże się z przewymiarowywaniem ilości tranzystorów w końcówce; mocowo wystarcza 1 para a jest 4... Właśnie m.in. z tego powodu (drugie przebicie i te sprawy...).

3 godziny temu, arczar napisał:

Właśnie mój pendrive SanDisk'a jest na gwarancji. 18miesięcy i padł totalnie. Brak dostępu czymkolwiek. Pendrive z wyższej, droższej, szybszej serii, a i tak lipa wyszła.

Wysokie napięcie elektrostatyczne psuje takie rzeczy często, nauczony doświadczeniem przenoszę ustrojstwa w woreczku antyelektrostatycznym. 

A w obrębie pokoju wyrobiłem nawyk dotykania grzejnika lub bolca w gniazdku sieciowym - przed podjęciem i przed wtyknięciem rzeczonego. 😎 Na razie działa, oczywiście dotyczy wszystkiego, a szczególnie laserów CD. 

2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

najlepsze zabezpieczenie to żarówka np halogenowa już za kondensatorami na gałęziach dc, wtedy końcówki końcówki miałyby szansę przeżyć.

To ma sens, przed trafem żarówka to tylko taki dodatkowy bezpiecznik sieciowy / quick soft start. Jeszcze dobór żarówki, bo czas ważny (o tym Grzegorz pisał), są jeszcze inne możliwości - połprzewodnikowe i polimerowe. 

PS. Jakie to fajne - piszę półprz.... a słownik sugeruje półprzytomna, a potem nic, to jest zabawne 😭. Czyli większość cywilizacji ludzkiej szuka półprzytomnej, a nikt nie szuka półprzewodzącej 🫣

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Witam Kolegów  , od jakiegoś czasu borykam się z problemami  pomiaru elementów na przyrządzie , DSO-TC3 lub starszym
tester -TC1  czy -TC7 . Oczywiście jeśli  chodzi o elementy SMD bo nie bardzo jest je jak umieścić w złączu. Wymyśliłem takie coś jak na obrazku i będę sobie zamawiał więc dzielę się wyglądem przejściówki , może komuś się jeszcze przyda. Oczywiście szpilki złącza mają być dłuższe to tylko symulacja 

Pozdrawiam Bodo_z.

Ukryta Zawartość

2POMIAROWA.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bodo_z
  • Pokaż nowe odpowiedzi