Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Marantz PM7000n ?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej !

Zastanawiam się nad zakupem Marantz PM7000N, ale nie jestem pewien jakie kolumny byłyby najbardziej właściwe. Na cały zestaw (czyli z ampli) chciałbym wydać max 10 tys. zł.

Słucham głównie muzy rozrywkowej (pop z radia i spotify oraz mp3, flac z serwera), czasem hard rock i poważną. Ampli podpiąłbym też pod telewizor co by filmy ogarniać przez niego. Salon prostokątny ok 22-24 m2.

Niestety przez COVIDa praktycznie mało gdzie można robić odsłuchy. Jakie kolumny byście polecali ? Czy Oberon Dali 7 to waszym zdaniem dobry wybór ?

https://www.audiostereo.pl/topic/152723-jakie-kolumny-do-marantz-pm7000n/

Mniejsze - 5 byłyby szybsze i dały by bardziej zrównoważone brzmienie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć,

Spójrz na Audio Physic Classic 5. Ewentualnie Fyne Audio F501.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

• Moderatorzy
4 godziny temu, raffmo napisał:

Hej !

Zastanawiam się nad zakupem Marantz PM7000N, ale nie jestem pewien jakie kolumny byłyby najbardziej właściwe. Na cały zestaw (czyli z ampli) chciałbym wydać max 10 tys. zł.

Słucham głównie muzy rozrywkowej (pop z radia i spotify oraz mp3, flac z serwera), czasem hard rock i poważną. Ampli podpiąłbym też pod telewizor co by filmy ogarniać przez niego. Salon prostokątny ok 22-24 m2.

Niestety przez COVIDa praktycznie mało gdzie można robić odsłuchy. Jakie kolumny byście polecali ? Czy Oberon Dali 7 to waszym zdaniem dobry wybór ?

Jeśli Dali, to Opticon 6 w niskim budżecie dobrze gra. Jeśli byś potargował w salonie to komplet może by się udało ok 10kzł

• 3 miesiące później...

Hejka, zmieniam też grajki. 

Mam Elac 247.3 Black Edition, pozbylem się Atolla st200/am200. Było super, ale kilka lat i znowu gonimy królika ?. Ktoś ma wiedzę jak to się zgra z 7000n?? Alternatywa to arcam sa30, tylko, że parę tysi drożej, a nie jestem Trumpem ?

2 minuty temu, jacek1914 napisał:

Hejka, zmieniam też grajki. 

Mam Elac 247.3 Black Edition, pozbylem się Atolla st200/am200. Było super, ale kilka lat i znowu gonimy królika, proszę o niekrytykę ?. Ktoś ma wiedzę jak to się zgra z 7000n?? Alternatywa to arcam sa30, tylko, że parę tysi drożej, a nie jestem Trumpem ?. Nie ukrywam, że Atoll był super w dźwięku, niemniej irytował obsługą. Poza tym lubię też estetykę, a On z niej wypadł.

Edytowane przez jacek1914

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

15 godzin temu, jacek1914 napisał:

Alternatywa to arcam sa30, tylko, że parę tysi drożej, a nie jestem Trumpem ?

Moim zdaniem warto dopłacić. Przede wszystkim do Dirac Live.

Mam ten sam dylemat co kolega Raffmo . Kupilem pare tygodni temu Marantza PM7000N i teraz stoje przed wyborem dopasowania kolumn. Poki co gra to z KEF Q1 ..... slabo ? . 

Moze branza z forum cos podpowie ? 

W dniu 2.03.2021 o 13:46, markom13 napisał:

Mam ten sam dylemat co kolega Raffmo . Kupilem pare tygodni temu Marantza PM7000N i teraz stoje przed wyborem dopasowania kolumn. Poki co gra to z KEF Q1 ..... slabo ? . 

Moze branza z forum cos podpowie ? 

Posiadam pm7000n od miesiąca, u mnie gra z sonus faber lumina III, póki co jestem zadowolony

U mnie zmienia się koncepcja ze względu na problem z potencjalnym ustawieniem kolumn podłogowych.

Czy jakieś sensowne kolumny do powieszenia na ścianie pod sufitem do tego Marantza mają sens (do wysokości 40 cm max) ? Albo może użyć 2 bezprzewodowe głośniki w zamian w systemie HEOS np. Denon Home 250, ale czy to nie miałoby duży wpływ na jakość dźwięku (nie mam ucha audiofilskiego) ?

Edytowane przez raffmo

Przerobilem juz takie oto kolumny podstawkowe ,wszystkie w kolorze bialaym 

1. Dynaudio Emit M20 - pieknie wykonane , ladny wyglad ,ale to nie moj dzwiek. Slaby bas ,a wchodzacy w dudnienie. Malo scenicznie ,dzwiek jakis taki wycofany. Mam trudny akustycznie pokoj ,tak wiec problem jest wyjatkowo duzy. 

Kolumny odeslalem po paru dniach. 

2. Wharfedale EVO 4.2 - duze ,cholernie ciezkie ,ale pieknie wykonane i prezentujace sie na podstawkach. Dzwiekowo niezle , potezny bas ,fajna gora ,niezly srodek ,choc dzwiek malo przestrzenny. Bardzo kierunkowe,trzeba siedziec idealnie centralnie ,bo roznica 5cm lewo czy prawo i juz slyszymy dominujaca kolumne. Mnie to przeszkadzalo . Bardzo efektowne ,ale jednak na dluzsze sluchanie moga meczyc.  

Odeslane po paru dniach sluchania. 

3. Obecnie stoja Tannoy XT6 - specyficzny wyglad glosnika koncentrycznego ,ale moga sie podobac. Poki co dzwiekowo niezle. Fajny bas ,czasami nawet bardzo fajny ,duzo zalezy od nagrania. Zadnego dudnienia ,rezonansu . Srednica i gora bardzo neutralna  ,na pierwszy rzut (ucha) troche plasko ,ale w dluzszym sluchaniu bardzo fajnie i naturalnie. Dzwiek bardzo przestrzenny , a ja to lubie. Moze troche brakuje basu przy cichym sluchaniu. Graja juz z 30-40 godzin ,mam nadzieje,ze bedzie tylko lepiej. No ,ale tak do konca to nie jestem pewny czy zostana. 

4. Zamowione dzisiaj Definitive Technology Demand Series D11 - zobaczymy za pare dni jak to gra. 

Na wiecej kolumn sie juz nie skusze ,bo ceny wysylki zwrotnej zabijaja. 

@raffmo

Jest taki model Polk Audio - 38 cm z wieszakiem i rozpraszaczem BR z tyłu kolumny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 16.03.2021 o 15:03, lete napisał:

A moze ATC SCM-11?

Ze do mnie pytanie ? ?  

Cena troszke nie na moj budzet ,ale moze niebawem . Jak to gra z Marantzem ? 

dzień dobry,

U mnie PM7000N gra z polskimi kolumnami podłogowymi Pylon Audio Sapphire 25, w salonie w litere L, z otwartą kuchnią (na ścianie za kolumnami mam dwa absorbery akustyczne), z racji tylnego bass reflexu i jest bardzo ale to bardzo przyzwoicie - te absorbery wnoszą sporo dobrego 😉, wg mnie wszystko jest na swoim miejscu, słucham ostatnio głównie muzyki Jazz, Chillout, Ambient oraz różności z gramofonu

Edytowane przez #Gizmo
  • 1 miesiąc później...
  • Moderatorzy
5 minut temu, raffmo napisał:

@Audioburak - skorzystałem z Twojej podpowiedzi i kupiłem te Polki.

Pierwsze wrażenia są przyjemne. Jak się wygrzeją to powinno być nawet lepiej.

Pokombinuj z ustawieniem. Tylne BR nie lubią bliskości ścian.

Pewnie dlatego, że nie lubią, zostały skonstruowane do wieszania na ścianie 😉 

BR mają ze specjalnym profilem rozpraszającym, jak wiele kolumn z BR od spodu kolumny.

• Moderatorzy
28 minut temu, audioburak napisał:

Pewnie dlatego, że nie lubią, zostały skonstruowane do wieszania na ścianie 😉 

BR mają ze specjalnym profilem rozpraszającym, jak wiele kolumn z BR od spodu kolumny.

Ech. Myślałem , że zakupił Sapphire 25.

Czytałem, że takie też jemu ktoś proponował.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

U mnie od prawie dwóch lat Marantz PM7000N gra z Dynaudio Focus 260. Gra soczyście, czaruje barwną średnicą i bardzo kulturalnymi sopranami. Nie męczy przy wielogodzinnym słuchaniu. Wyśmienita spójność. Uwielbiam ten zestaw.