Skocz do zawartości
IGNORED

Obraz Cinemascope 2,39:1 w duecie JVCx7900/540 +Oppo 203

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jak zmieniacie format podczas projekcji z 16:9 na 2,39:1 i odwrotnie?

Za pomocą pamięci soczewki projektora czy w ustawieniach Oppo?

Pozyskałem informację, że zmiana formatu przez JVC mocno zużywa silniczek zmiany  obiektywu i taką zmianę formatu  mozna tez  zrobić w menu ustawienia  Oppo, który ma taką opcję.

Jak to jest z tą  obslugą JVC.

W oppo wydaje się być bezpieczniej lecz trzeba wchodzić za każdym razem w ustawienia(chyba) A w projektorze można przypisać z tego co się orientuję pod jeden przycisk . 

Naciskam raz  i mam. Dużo prościej. 

Pytam, gdyż zastanawiam się nad wyborem używanego Oppo lub  nowego Panasonic UB9000 , który nie ma możliwości zmiany formatu do 21:9. 

Jeśli zmiana formatu w BR jest istotna że względu na to co pisałem to Ub9000 odpada. Jeśli można śmiało to  robić do bólu tylko projektorem to Panas mógłby być. 

Ekran będę miał 2,39:1 

2 minuty temu, Procz napisał:

Pozyskałem informację, że zmiana formatu przez JVC mocno zużywa silniczek zmiany  obiektywu

czy ta informacja pochodzi od producenta czy ktoś gdzieś pisał na forach? ja często zmieniam format i oby działało jak najdłużej.

3 minuty temu, darulok napisał:

czy ta informacja pochodzi od producenta czy ktoś gdzieś pisał na forach? ja często zmieniam format i oby działało jak najdłużej.

Od serwisanta.

1 minutę temu, Procz napisał:

Od serwisanta.

to raczej sprawdzone źródło , miałeś jakąś dolegliwość w JVC że powstał temat ?

podał ewentualny koszt naprawy poza gwarancją? 

Teraz, darulok napisał:

to raczej sprawdzone źródło , miałeś jakąś dolegliwość w JVC że powstał temat ?

Koncze sale kinową, kompletuje i odświeżam sprzęt. W związku z czym pozyskuje informację o tym co ma u mnie grać.  Wybór padł na JVC ale jeszcze go nie mam jak i  samego Playera. Zakup planuje do miesiąca więc u  znajomego testowaliśmy X500 lub 5500 z CXUHD. Jest to jego kolejny JVC. Ten obecny kupil używke i oddał do sprawdzenia do serwisu JVC. Doradzal mi ze rozwiazanie z oppo czy Cambridge do 21:9 Jest lepsze, gdyż serwis mówił mu  wprost że silniczek długo nie pociągnie na ciągłej pracy.

Jest to opinia z serwisu wynikająca z przeglądu sprzętu. Wiem że nie pierwszy raz miał z nimi kontakt. Dlatego pytam jak to jest faktycznie gdyż on sam używa tylko 16:9 I nie może powiedzieć po czasie czy są jakieś problemy. 

No to nie będziesz korzystał z ustawienia 21:9, bo ono bez soczewki zniekształci ci obraz.
Cały czas będzie to 16:9, tylko do ekranu kinowego powiekszasz sobie obraz, tak żeby czarne pasy wyjechały za ekran a ekran był wypełniony obrazem od lewej do prawej.
Zapisujesz pod przycisk pamięci "1", potem zmniejszasz obraz żeby 16:9 wpisało się w całości w twój ekran i zapisujesz jako "2" (wtedy masz puste pola po bokach ekranu).
I tyle.
Przy oglądaniu
Wciskając 1 lub 2 wybierasz wcześniej zapisane ustawienia.

Rozumiem że ekran będzie w formacie kinowym 21:9.

I tak. Przy każdej takiej zmianie działa silniczek od obiektywu. Ile pożyje, któż to wie.

Jak byś miał soczewkę anamorficzną i ekran anamorficzny (kinowy), to wtedy użył byś tych ustawień 21: 9 w projektorze lub odtwarzaczu, wszystko jedno gdzie. One ściskają obraz cyfrowo aby soczewka go później rozciągnęła.
Wtedy już silniczek zoom, nie pracuje, tylko elektronika i optyka.

Godzinę temu, RAF77 napisał:

Cały czas będzie to 16:9, tylko do ekranu kinowego powiekszasz sobie obraz, tak żeby czarne pasy wyjechały za ekran a ekran był wypełniony obrazem od lewej do prawej.

Zastanawiałem się czemu pasy są nadal widoczne. Ok. Już wiem.

3 minuty temu, RAF77 napisał:

Wtedy już silniczek zoom, nie pracuje, tylko elektronika

Zapisujesz pod przycisk pamięci "1", potem zmniejszasz obraz żeby 16:9 wpisało się w całości w twój ekran i zapisujesz jako "2" (wtedy masz puste pola po bokach ekranu

Nie mieliśmy tego zapisanego gdyż tego nie używał ale robił to zarówno  na projektorze jak i .......Cambridge cxuhd czyli klon oppo. 

Elektronika robiła to co robił silniczek Jvc. 

Oto mi chodzi. 

Nie wiem czy jest w odtwarzaczu opcja zapisu ustawień tak jak w projektorze czy trzeba ręcznie wchodzić w ustawienia co utrudnia funkcjonowanie ale szanuje JvC.

Stąd moje pytanie czy w odtwarzaczu  Oppo jest tak prosto jak  projektorze JVC i czy praca silniczek przy częstej zmianie ma wpływ na jego żywotność.

Rozumiem że ekran będzie w formacie kinowym 21:9.

Tak kinowy. Sala kinowa to i ekran taki jak jego pokoju przeznaczenie. 

Wszystko w ramach działań budżetowych DIY. Na soczewke nie ma budżetu. Będę się męczył że zmianami ale w nagrodę dostanę kinową  panoramę czyli piękny ekran od ściany do sciany i bezcenny banan

Do oglądania filmów używam Kodi. Kodi umożliwia ustawienie m.in. zoom dla każdego z filmów i zapamiętuje ustawienie. Moim priorytetem jest obraz 21:9. Zmniejszyłem więc interfejs Kodi aby mieścił się w wysokości obrazu 21:9 a każdemu filmowi w 16:9 zaaplikowałem zoom 0.77 i dzięki temu nic już więcej nie reguluje ani nie przełączam. Minusem są oczywiście czarne pasy na górze i na dole oraz po bokach w przypadku filmów innych niż 21:9.

Sporo czytałem o jvc na zagranicznych forach za nim kupiłem jvc  i jeszcze nigdy nie natknąłem się na info o tym problemie.Iris było ze się zacina,eshift że głośny niby ,ale nigdy o silniczku od zooma.

1 godzinę temu, darulok napisał:

Sporo czytałem o jvc na zagranicznych forach za nim kupiłem jvc  i jeszcze nigdy nie natknąłem się na info o tym problemie.Iris było ze się zacina,eshift że głośny niby ,ale nigdy o silniczku od zooma.

jak pewnie zauważyłeś, że tam gdzie  był projektor rzędu JVC który masz lub wyższy niemal zawsze był też Oppo:)

A Ci bardziej z monetą w swoich salkach posiadali również soczewkę.

Byc moze używali jednego lub drugiego zamiast katować projektor.

Tylko sie domyślam. Nie wiem.  Nie znam się i chciałbym sie dowiedzieć.

Tym bardziej, że jest już możliwość wczytania napisów zewnętrznych do Panasonic UB 9000

Zostaje brak SACD i 21:9

Gdyby ten siliniczek nie byłby problemem to chyba lepszym wyborem byłby nowy na gwarancji UB9000

Rozumiem,

Prośba: jeśli masz kontakt ,to zapytaj serwisanta ile wynosi ewentualny koszt naprawy poza okresem gwarancyjnym,bo może to nie jest jakiś  ,,big deal,, i nie warto sobie tym głowy zawracać , druga sprawa musi się to zepsuć co też nie jest wielce prawdopodobne skoro o tym nie słychać.

Ok. W projektorze są dwa silniczki. Cena to około 2.000zl tylko nie ustalilem  czy za jeden czy dwa. Tak czy siak tanio nie jest. Wychodzi na to że jak się często korzysta z 21:9 To trzeba ustawić ten tryb w projektorze A blu ray  zmieniać format do 16:9. 

Lub się nie przejmować i korzystać z pamięć  soczewki być  bo po to ona tam jest 

Edytowane przez Procz

Już ci pisałem, że bez soczewki nie możesz ustawić 21:9.
Bo ta funkcja "ściska" cyfrowo obraz, żeby soczewka później mogła go rozciągnąć.

Nie ogarniasz tego tematu jeszcze ale ogarniesz, jak kupisz projektor.

Ja poprostu w większości przypadków mam ustawione na obraz kinowy, a jak jest jakiś film w 16:9 to go przeważnie oglądam na TV, tak że zbytnio nie nadwyrężam, tego silniczka.

3 godziny temu, RAF77 napisał:

Nie ogarniasz tego tematu jeszcze ale ogarniesz, jak kupisz projektor.

Pewnie tak jest i zrozumiem jak mówisz po zakupie

Nie mniej jednak wzorem tego co widziałem ( obsługa JVC+CXUHD) i brak info o żywotności silniczków JVC biorę Oppo

Z czasem dojdę do wszystkiego i do najlepszego rozwiązania.

Nie zastanawiając się  jak będzie  wybrałem  pewniaka Oppo.

Nie zaśmiecając nowym wątkiem jakie stosujecie ustawienia w swoich odtwarzaczach  203?

Jakie są najważniejsze do ustawienia parametry i jak ustawiacie.

Ustawienia pod projektor w jaskini

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc zdobyć instrukcje w języku polskim . W sieci raczej nie ma.

Byłbym bardzo wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Procz

Ub9000 lub ub820 ten ostatni ze zmodyfikowanym softem  chyba był by lepszym wyborem dzięki możliwości ustawienia typu jasności projektora i hdr optymalizatorowi.