Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiej grubości
kable warto kupić?
Do au70?
2.5m :)
Help

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot_20240130_213054_eBay.jpg

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kup 3,75 m. Będziesz miał na zaś. 

P.S.

Po co ci au70? 

Kup sobie wzmacniacz ze słuchawkami, 2 w jednym, max za 500 zł. Wystarczy do słuchania  audiobooka. 

Edytowane przez LJ3
W dniu 30.01.2024 o 13:55, GarbataPoczwara napisał:

O ile wiem to na płytce @MariuszElektronik dzielnika nie ma.

Robisz go sam w ten sposób że pomiędzy B2 a GND dajesz rezystor 12k 20W

Co daje ten dzielnik? Ja mam płytkę od @MariuszElektronik

17 minut temu, Sheffield Dave napisał:

Co daje ten dzielnik? Ja mam płytkę od @MariuszElektronik

Wyjaśnione tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GarbataPoczwara

Kup 3,75 m. Będziesz miał na zaś. 

P.S.
Po co ci au70? 
Kup sobie wzmacniacz ze słuchawkami, 2 w jednym, max za 500 zł. Wystarczy do słuchania  audiobooka. 
Bo mogę.... Hehe
I słucha się bardzo dobrze. POLECAM

15 godzin temu, Wooke napisał:

Czy słuchanie audiobook na au70
to jest ?
Świetokractwo?
Czy wybór?

Jak to jest audiobook że speechify to nie jest dobrze

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

Jak to jest audiobook że speechify to nie jest dobrze

A jak ja oglądam filmy z moim ulubionym lektorem Piotr Borowiec na lampowym Haiku to też jest coś nie tego?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 2.02.2024 o 07:15, GarbataPoczwara napisał:

Wyjaśnione tutaj:

Ukryta Zawartość

Odnośnie tego dzielnika. Czyli w zasilaczu Mariusza trzeba dodać tylko jeden rezystor 12k/50W na radiatorze? Dobrze rozumiem, poprawcie jeśli się mylę.

dzielnik_sinus_audio.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gienexxx7

Patrząc od strony elektrycznej, to tak. Wystarczy dodać w tym miejscu obwodu rezystor 12k/50W na radiatorze. Ale po jego dodaniu, rezystor R1 2k/10W będzie grzał się dużo bardziej. A ponieważ jest umieszczony bardzo blisko kondensatora C9 (elektrolityczny) i przekaźnika K2, to również należałoby coś z nim zrobić.

Ja planuję umieszczenie obu bezpośrednio pod kratkami wentylacyjnymi. 12k/50W na radiatorze, a R1 2k/10W przenieść po prostu na drugą stronę płytki (również pod kratki wentylacyjne). Czy to wystarczy do rozproszenia ciepła, tego jeszcze nie wiem. Mam nadzieję że za tydzień będę wiedział coś więcej. Na razie czekam na dystanse do rozmieszczenia wszystkich elementów w obudowie.

Godzinę temu, kermitb napisał:

Patrząc od strony elektrycznej, to tak. Wystarczy dodać w tym miejscu obwodu rezystor 12k/50W na radiatorze. Ale po jego dodaniu, rezystor R1 2k/10W będzie grzał się dużo bardziej. A ponieważ jest umieszczony bardzo blisko kondensatora C9 (elektrolityczny) i przekaźnika K2, to również należałoby coś z nim zrobić.

Ja planuję umieszczenie obu bezpośrednio pod kratkami wentylacyjnymi. 12k/50W na radiatorze, a R1 2k/10W przenieść po prostu na drugą stronę płytki (również pod kratki wentylacyjne). Czy to wystarczy do rozproszenia ciepła, tego jeszcze nie wiem. Mam nadzieję że za tydzień będę wiedział coś więcej. Na razie czekam na dystanse do rozmieszczenia wszystkich elementów w obudowie.

daj znać jakie efekty

W dniu 2.02.2024 o 17:51, Wooke napisał:

Bo mogę.... Hehe
I słucha się bardzo dobrze. POLECAM

Skoro masz AU70 po co pytasz?

Jak wykorzystujesz swój sprzęt - twoja wola, twoje koszty. Nic nie ma darmo. Można busem jechać po jedno piwo do kiosku za rogiem. Kto zabroni? Jeszcze można .... 😜

Cóż. Klona Sansui mam i ja. Na razie się "wsłuchuję". Na pierwszy ogień szału nie ma. No ale muszę się trochę oswoić z dźwiękiem. No i puścić może coś nowszego niż 50 lat...

1 godzinę temu, K8v8M napisał:

Cóż. Klona Sansui mam i ja. Na razie się "wsłuchuję". Na pierwszy ogień szału nie ma. No ale muszę się trochę oswoić z dźwiękiem. No i puścić może coś nowszego niż 50 lat...

A co było do tej pory, skoro szału nie ma? Jaki klon, bo jest kilka wariacji?

20 minut temu, Wire_Guy napisał:

A co było do tej pory, skoro szału nie ma? Jaki klon, bo jest kilka wariacji?

Był i jest Technics SU-G700 MKII a klon zrobiony przez sinus audio. I żeby nie było - gra bardzo dobrze, ale chyba  nie do końca w moim guście, który jest chyba dość specyficzny. A może się przyzwyczaiłem do Technicsa, bo prawdę mówiąc to samo o nim na początku mówiłem...

Zmieniłem lampy na 5an8 i jest czad. 

Teraz mi się dźwięk naprawdę podoba.

I nie brumi (na żadnych lampach) - to uwaga do tych którzy pisali w pierwszych postach tego wątku, że będą tu takie żale. 

To bardzo interesujące to o czym piszesz ponieważ podobno zmiana lamp sterujących nie ma wpływu na dźwięk chyba że miałeś lampę zużyte ale jeszcze tego nigdy nie testowałem to tylko jakieś tam informacje od ludzi więc trudno mi się wypowiedzieć mam trochę lamp 5an8 więc mogę sobie przetestować
Z tego co się też dowiadywałem to nawet nie muszą być sparowane.
Więc to jest też genialna informacja.
Zapomniałeś wspomnieć jakie miałeś lampy 6an8 Sylwania ?
No i na jakie zmieniłeś Jakiej marki.
Swoją drogą mógłbyś mi się pochwalić Na jakich kolumnach słuchasz.
Dowiedziałem się też na jakiej grubości kablach można słuchać jakiej grubosci .
W jakiej wersji masz obudowę.

I nie brumi (na żadnych lampach) - to uwaga do tych którzy pisali w pierwszych postach tego wątku, że będą tu takie żale. 

Wysłane z mojego SM-T875 przy użyciu Tapatalka

6AN8 są GE, a 5AN8 nie wiem (nie mam opakowania).  Głośniki to Vintage VIII Clasic od Fyne

kabelki raczej z tych chudszych (clearwatery) Obudowa Aramy z trzema osłonami na transformator.

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.30ed73ea673f30eac67b9aae9a02cdce.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez K8v8M
1 godzinę temu, K8v8M napisał:

Był i jest Technics SU-G700 MKII a klon zrobiony przez sinus audio. I żeby nie było - gra bardzo dobrze, ale chyba  nie do końca w moim guście, który jest chyba dość specyficzny. A może się przyzwyczaiłem do Technicsa, bo prawdę mówiąc to samo o nim na początku mówiłem...

Te nowoczesne cyfrowe owszem grają bardzo dobrze, głośno i bez ciepła nadmiernego. Mam Nad c390dd, jednak zawsze mnie ciągnęło do lampy i warto mieć porównanie. Jednak lampa do uważnego słuchania na dobrym źródle wygrywa. A do tv, czy popierdółek streamerów za 2000 to szkoda prądu na lampy. Co kto woli.

21 minut temu, Wooke napisał:

6an8 Sylwania

mam zamiar takie kupić i sprawdzić, może z tymi GE jest jakiś problem po prostu.

12 minut temu, Wire_Guy napisał:

głośno i bez ciepła nadmiernego

no właśnie raczej słucham cicho i dla mnie ten wzmacniacz brzmi ciepło w przeciwieństwie do lampy, która jest bardziej "ostra", przynajmniej tak było z 6AN8, bo z 5AN8 jest inna bajka.

57 minut temu, K8v8M napisał:

tak po prostu zamieniłeś z 6AN8 na 5AN8 ? A co z napięciem żarzenia? 

13 minut temu, tomek_j napisał:

tak po prostu zamieniłeś z 6AN8 na 5AN8 ? A co z napięciem żarzenia? 

przełączyłem oczywiście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez K8v8M
10 godzin temu, K8v8M napisał:

6AN8 są GE, a 5AN8 nie wiem (nie mam opakowania).  Głośniki to Vintage VIII Clasic od Fyne

kabelki raczej z tych chudszych (clearwatery) Obudowa Aramy z trzema osłonami na transformator.

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.30ed73ea673f30eac67b9aae9a02cdce.png

5AN8 - produkcja Japońska 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy mieliście ostatnio problemy z zakupem transformatorów? Firmy polecane Trafonica, Trafan, Toroidy, firma Pana Piotra (nie pamiętam nazwy) albo nie odpowiadają na wiadomości albo podają terminy, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Tylko @igsaudio odpowiada sensownie i chyba jako jedyny posiada trafa dostępne od ręki. To nie są tanie rzeczy i trochę żałuję, że nie zamówiłem właśnie w Igora. Polutowane płytki i lampy leżą bezużyteczne. Co się dzieje? Aż tak duży ruch na rynku lampowców na początku roku? Nie ma surowców? Wychodzi na to, że obecnie łatwiej jest zakupić unikatowe lampy, niż trafa do nich.

16 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

A jaki termin zaproponował Trafan?

Początkowo pisał, że będą do 2 tyg. a czekam już ponad miesiąc. 

Jakby ktoś szukał gotowca, to ja chyba jednak będę szukał dalej swojego świętego Grala i odsprzedam swój egzemplarz. Cena 8900 z dodatkowymi lampami 6AN8 oraz 5AN8

18 minut temu, K8v8M napisał:

Jakby ktoś szukał gotowca, to ja chyba jednak będę szukał dalej swojego świętego Grala i odsprzedam swój egzemplarz. Cena 8900 z dodatkowymi lampami 6AN8 oraz 5AN8

Jak liczę ile dotychczas wydałem to jest bardzo dobra cena. I jeszcze lampy na zapas dajesz. 

Swoją drogą pomału zabieram się za wzmacniacz na lampach 300B. Może to jest Twój Gral? 😉

Edytowane przez gienexxx7

Może.  Ale chyba sobie lampy odpuszczę. Słuchałem ich dużo i ten klon jest najlepszy z tego wszystkiego. Myślałem że tamte (niektóre sporo droższe) mi się nie podobały bo było w nich więcej marketingu niż transformatorów i lamp. No ale chyba po prostu lampy nie są dla mnie. Choć może za szybko odpuszczam.

Nie wiem. Już bym chciał może trochę odpocząć bo widzę że szybko idę w kierunku że może inna lampa  do tego klona dałaby lepszy efekt.

A może to po prostu kwestia moich głośników lub źródła. Trudno powiedzieć. W każdym razie jestem skłonny zrobić komuś prezent i oddać sprzęt w zasadzie nowy sporo taniej niż kupiłem.  

Edytowane przez K8v8M
  • Pokaż nowe odpowiedzi