Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, morawka napisał:

rozumiem ludzi , którzy lubią czar czarnego krążka i ten cały rytuał , ale nie oszukujmy się ze gramiak za 2K ( używany ) z wkładka MM Ortofon/AT itp. + pre za 1-2K wyraźnie przeskoczy dobrego DACa za 5K ( używany ) będzie po prostu trochę inaczej , 

Stan używanych vinyli, jakość tłoczenia nowych , kalibracja , spasowanie wkładki z ramieniem, myjki itd. To osobny temat

Jaki gramofon by to nie był i tak nie zbliży się do zwykłej płyty CD. Niestety takie są fakty, naginanie rzeczywistości nawet jak bardzo by się chciało to nie pomoże. 

?👈

16 minut temu, morawka napisał:

Moj system analogowy za ok . 20-25K 

gramofon - Transrotor ZET1 - używany ok.10-12K

wkladaka - ZYX R100 Ultimate ( nowa po rabacie 5K , z używana bym nie ryzykował )

preamp - Audio Research PH5 - używany ok. 6-7K

zagral tylko „trochę” lepiej a może raczej inaczej od cyfry za ok. 15K ( Berkeley Alpha DAC+ Berkeley Alpha USB+ Synergistic Research USB Active + MacMini z liniowym zasilaniem Teradak )

w każdym razie „audiofilskiej audirvany” nie doświadczyłem , nie mówiąc już o deklasacji , zmiażdżeniu czy zwalcowaniu cyfry przez analog ( śmieszą mnie takie opisy )

wiec jak ktos chce z vinyla mieć mega jakość i przeskoczyć dobra cyfrę to trzeba mieć gruby portfel 

rozumiem ludzi , którzy lubią czar czarnego krążka i ten cały rytuał , ale nie oszukujmy się ze gramiak za 2K ( używany ) z wkładka MM Ortofon/AT itp. + pre za 1-2K wyraźnie przeskoczy dobrego DACa za 5K ( używany ) będzie po prostu trochę inaczej , 

Stan używanych vinyli, jakość tłoczenia nowych , kalibracja , spasowanie wkładki z ramieniem, myjki itd. To osobny temat

Zgadzam się w 100%.

Teraz przechodzę na MC - zobaczymy jaki efekt. 

13 minut temu, Adasza napisał:

To ja czytałem (nie znam tego dac Berkley), że D70 jakoś specjalnie mu nie ustępuje. Moze jednak dać sobie siana z drapakami 🙂

Ja z kolei nie słyszałem tego Toppinga , ale nie wydaje mi się żeby to był poziom Berkeleya ( i nawet nie chodzi o cene 5000$) , ale twórca tego przetwornika to również projektant Pacific Microsonic Model Two( to już top choć trochę leciwy

)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS: gdzie czytałeś porównanie tych przetworników ? ( trochę dziwny dobór ….)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Jaki gramofon by to nie był i tak nie zbliży się do zwykłej płyty CD. Niestety takie są fakty, naginanie rzeczywistości nawet jak bardzo by się chciało to nie pomoże. 

To już dość dyskusyjne stwierdzenie i wielu zwolenników vinyla będzie mieć przeciwne zdanie . Byłem w Filharmonii Śląskiej na prezentacji ( Audio Styl ) koszmarnie drogiego systemu Mark Levinson / JBL/ Revel . Puszczano z przetwornika , Odtwarzacza CD i gramiaka ( wszystko ML ) i nie stwierdziłem jakiejś dramatycznej przewagi któregoś nośnika , raczej inny sposób prezentacji 

Ilu ludzi tyle opinii

23 godziny temu, Dymsza napisał:

To musi byc podpucha 🙂

Ukryta Zawartość

Myszy w gratisie 😁

Ukryta Zawartość

Jaki gramofon by to nie był i tak nie zbliży się do zwykłej płyty CD

On się do niego nie zbliży, on go znacznie przewyższy, pod warunkiem że cała reszta toru jest odpowiednio dopasowana. Cyfra to rzeźba w g... ludzki aparat słuchowy jest analogowy i większość instrumentów też. Nie bez powodu niektóre studia nagraniowe w masterze używają magnetofonu Ampexa Atr 102. 

27 minut temu, morawka napisał:

To już dość dyskusyjne stwierdzenie i wielu zwolenników vinyla będzie mieć przeciwne zdanie . 

Mogą mieć jakie chcą. Danych technicznych nie da się oszukać. A te cała wyższość vinyla to czcze gadanie audiofili, zazwyczaj starej daty, którzy na winylach się wychowali. Przede wszystkim leży tam dynamika. Można oczywiście to naprawiać resztą toru tylko po co? 

19 minut temu, jurek1 napisał:

On się do niego nie zbliży, on go znacznie przewyższy, pod warunkiem że cała reszta toru jest odpowiednio dopasowana. Cyfra to rzeźba w g... ludzki aparat słuchowy jest analogowy i większość instrumentów też. Nie bez powodu niektóre studia nagraniowe w masterze używają magnetofonu Ampexa Atr 102. 

O, mamy prawdziwego audiofila i audiofilskie uzasadnienie. Analogowe uszy. A są może analogowe oczy? 

?👈

13 minut temu, rafal735r napisał:

O, mamy prawdziwego audiofila i audiofilskie uzasadnienie. Analogowe uszy. A są może analogowe oczy? 

Nie jestem audiofilem, robie w dźwięku odkąd pamietam, a oczy cyfrowe nie mogą być z prostej przyczyny, widziały by tylko zera i jedynki 🙂

29 minut temu, rafal735r napisał:

Mogą mieć jakie chcą. Danych technicznych nie da się oszukać. A te cała wyższość vinyla to czcze gadanie audiofili, zazwyczaj starej daty, którzy na winylach się wychowali. Przede wszystkim leży tam dynamika. Można oczywiście to naprawiać resztą toru tylko po co? 

Słuchałeś dobry gramofon , czy czytałeś o nim ?

Ilu ludzi tyle opinii

Widziałem na zdjęciu tylko. 

Podszkol się trochę, potem dyskutujemy. Zaraz dojdziemy do wniosku że telewizory CRT są lepsze od OLED? A czemu by nie? Tylko na forach audiofilskich można spotkać takie ewenementy. A tasma to co? Nie dobra? 

?👈

Fajny srebrny kabelek .

Polska produkcja .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, rafal735r napisał:

Widziałem na zdjęciu tylko. 

Podszkol się trochę, potem dyskutujemy. 

Dalej czytaj dane i oglądaj zdjęcia , niewątpliwie Twoja wiedza i doświadczenie ma podłoże empiryczne , wiec mozesz pouczać wszystkich .

na razie nie jestem godzien do dyskusji z miszczem , ale jak posłucham u siebie następne kilkadziesiąt kolumn, wzmacniaczy itd. to może będę…

Ilu ludzi tyle opinii

40 minut temu, margaryna85 napisał:

Fajny srebrny kabelek .

Polska produkcja .

Ukryta Zawartość

Mam taki sam tylko 4/4 i jest swietny, czysta ale łagodna i szczegółowa góra, precyzja i przestrzeń 👍

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

25 minut temu, Adasza napisał:

Każdy powinien słuchać na sprzecie, jaki mu się podoba (dźwiękowo) a nie na "najlepszym" 🙂

To jest klucz do jakości winyli i nie tylko. 

?👈

2 godziny temu, margaryna85 napisał:

Fajny srebrny kabelek .

Polska produkcja .

Ukryta Zawartość

Na dobry początek z kablami Ag. 

Ukryta Zawartość

Zapewniam cię ze nic tam się nie zmieniło. 🙂

I widać to na zdjęciach ?

Ilu ludzi tyle opinii

19 godzin temu, jurek1 napisał:

Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu że dobry system gramofonowy kosztuje krotność podobnego w wydaniu cyfrowym. Ludzie kupują plastikowe wydmuszki Technics czy innej firmy za grosze, wpinają to w wejście pre jakiejś taniej Integry i efekt jest jaki jest. Ważne że talerz się kręci i stroboskop swieci, i to im do szczęścia wystarczy, a sama wkładka gramofonowa, żeby zagrała kosztuje majątek nie wspominając o dobrym pre i drapaku na wysokim poziomie.

Cały myk polega na tym, że widocznie takie plastikowe systemy ludziom odpowiadają i nie ma nic w tym złego.

8 minut temu, morawka napisał:

I widać to na zdjęciach ?

Z tym ze wzmacniacze z czasów gdy gramofony "rządziły" grały całkiem inaczej.

Też jestem takiego samego zdania, że w "adapterach" :

14 godzin temu, rafal735r napisał:

Przede wszystkim leży dynamika

17 godzin temu, Kw202 napisał:

gorzej później z serwisem

Obawiam się, że ten nowy AT-LP120XBT będzie szybciej wymagał serwisu lub nawet naprawy niż dobrze przygotowany sprzęt w używce. Że o jakości wkładki nawet nie wspomnę.

First Sound Presence Deluxe 4.0 mk II Paramount:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Kolumny Yamaha.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

4 minuty temu, Adasza napisał:

Grane tylko w niedzielę. W kościele 😄

Ta cena to chyba z dożywotnym odpustem i glejtem do nieba 😉

11 minut temu, jurek1 napisał:

Ta cena to chyba z dożywotnym odpustem i glejtem do nieba 😉

Chyba do piekła - grzech marnotrawstwa 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

37 minut temu, Adasza napisał:

Grane tylko w niedzielę. W kościele 😄

Niemiec płakał jak sprzedawał 🙂

ale tu za to, dobre jak nie bardzo dobre kolumny: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kroczek3
  • Pokaż nowe odpowiedzi