Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, Kw202 napisał:

Każdy wie że że pomidorowa lepsza 😉

ale z ryżem czy makaronem hehe (udowodnij, że ryż gorszy :D)

Wracając do wątku moim prywatnym zdaniem jednak sprzęt retro był piękny taki Kenwood KA-9100 moje marzenie przez wiele lat, lecz remont kosztowałby tyle co dobry nowoczesny wzmacniacz. Przerabiałem to z Luxmanem

Edytowane przez Silwanus
Gość

(Konto usunięte)

Macie chore kubki smakowe! Wiadomo, ze tylko zurek! A te Wasze pomidorowe to z tanich pomidorow, ryz z byle plantacji a kluski na pewno z kiepskiej maki! Nie jadlem, ale wiem i juz. Zurek to jedna albo dwie klasy lepsza zupa!!! 

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, Adasza napisał:

Pewnie o wszystkich, bo każdy model można znaleźć w absurdalnej cenie, chociaż akurat Dali to jeszcze są jakoś wg mnie w miarę wyceniane, w porównaniu z co niektórymi markami.   

Podalem przyklady marek, ale fakt to teraz dotyczy calego rynku. Wczesniej wrzucono tu przyklad wzmacniacza wycenionego na chyna 25 tys ktorego mozna kupic za 9 tys. Gramofonom Techinicsa tak wyzylowano ceny, ze cos co niedawno kosztowalo 500 zl to obecnie 1700 a taki za 1000 sprzed kilku lat dzis kosztuje 4000 - 5000. Handlarze i oglupieni klienci nawet nie zauwazyli, ze Technics wprowadzil w podobnej cenie bardzo solidny, nowy gramofon. Takich przykladow jest bez liku. Rynek oszalal. 

8 minut temu, Dymsza napisał:

Podalem przyklady marek, ale fakt to teraz dotyczy calego rynku. Wczesniej wrzucono tu przyklad wzmacniacza wycenionego na chyna 25 tys ktorego mozna kupic za 9 tys. Gramofonom Techinicsa tak wyzylowano ceny, ze cos co niedawno kosztowalo 500 zl to obecnie 1700 a taki za 1000 sprzed kilku lat dzis kosztuje 4000 - 5000. Handlarze i oglupieni klienci nawet nie zauwazyli, ze Technics wprowadzil w podobnej cenie bardzo solidny, nowy gramofon. Takich przykladow jest bez liku. Rynek oszalal. 

na szczęście mamy to forum, gdzie można wiele rzeczy zweryfikować mnóstwo się nauczyć

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Adasza napisał:

Dlatego trzeba go intensywnie edukować, bo na długo zostaniemy skazani na na te chore ceny. 

To wyjasnij to ludziom przekonanym, ze cena sprzetu zalezy od jego wagi. Jakby absurdalnie to nie brzmialo, jest przeciez jednym z ulubionych chwytow handlarzy. 

5 minut temu, Dymsza napisał:

To wyjasnij to ludziom przekonanym, ze cena sprzetu zalezy od jego wagi. Jakby absurdalnie to nie brzmialo, jest przeciez jednym z ulubionych chwytow handlarzy. 

Już parę ogłoszeń spadło z olx czy allegro tylko dlatego że była wykazana na ty forum głupota sprzedającego

Edytowane przez Silwanus
4 minuty temu, Adasza napisał:

Ludzi, którzy nie chcą weryfikować informacji nie przekonasz, bo przecież na oeliksie nie będziesz pisał 🙂

Waga jak waga (znaczenie swoje ma) ale ogólnie język jakim się posługują - mocny, solidny, potężny, wysoki model, porzadny itp itd. O hajędowy czy audiofilski już nie wspomnę, przy czym normalni sprzedawcy też zaczęli się tym językiem posługiwać i to, poza cenami, stanowi kolejny element psucia rynku. Każdy szrot czy podstawowy model to audiofilski top, hiper hajend. Rzygać się czasem chce, jak się to czyta... 

W jakim sensie, że obnażono tu ich naciągane oferty? 

tak

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Adasza napisał:

To nie chodzi raczej o pomidorową i krupnik a bardziej 20 letnią E klasę i nową Kia Ceed dla przykładu. Pierwsze porównanie to rzecz gustu, drugie to już trochę inne zagadnienie

Może 20 letnią to nie, ale 12 letnią E klasę bym wybrał bez wątpienia. Na tym przykładzie doskonale widać, jak rożne są preferencje ludzi, za równo w branży motoeyzacyjnej, jak i audio.

Nie kupuje się używanego sprzętu audio w absurdalnych cenach , tylko dlatego że sprzedającemu coś na  dekielek  spadło .

Niech patrzą na te swoje wiszące " rarytasy " 😁

KALIBER vel rydz .

34 minutes ago, Dymsza said:

Polska (niewielka marza za nieziemskiosc, hi-end i wspanialosc) 

No polski opis jest bardzo sugestywny i zdecydowanie zniechecilby mnie ale mimo wszystko wez poprawke na stan tych z ebay + info: "Der Controller ist nicht dabei."

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Może 20 letnią to nie, ale 12 letnią E klasę bym wybrał bez wątpienia. Na tym przykładzie doskonale widać, jak rożne są preferencje ludzi, za równo w branży motoeyzacyjnej, jak i audio.

20 letnia.a nawet 30 letnia.jest duzo lepsza od tego czegos nowego.

6 minut temu, tomek7776 napisał:

20 letnia.a nawet 30 letnia.jest duzo lepsza od tego czegos nowego.

Bezdyskusyjnie!

Jednak są to auta dla osób dysponujących sporą gotówką

Miałem kiedyś mnóstwo klientów posiadających tak wiekowe luksusowe auta, z reguły byli to młodzi ludzie zakochani w niemieckim premium ,ale o ograniczonych dochodach i tu zaczynały się kombinacje

Obecnie żałuję ,że nie robiłem zdjęć

Trudno by było wam uwierzyć jak może wyglądać osprzęt silnika w BMW 850 i Mercedesie S

No, ale duma patriotyczna nas rozpierała, tyle polskich podzespołów od krajowych rzemieslników zaimplantowano w tych autach ,że hoho 🙂

W BMW chłopak jeden gumowy przewód /oryginał kosztował ponad 2 tysiące/ zastąpił trzema przewodami/ fajki Nysa-Żuk  łącznik Jelcz 315/ 🙂

Może mi nikt nie uwierzy, ale to sprawdziło się na kilka następnych lat

Teraz, Adasza napisał:

To nie te hajendy tam siedzą? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo możliwe. Producent ma swoją stronę nawet

Ukryta Zawartość

Kolumny Merlin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

6 godzin temu, Dymsza napisał:

A moze wlasnie w takich klockach szansa dla wspolczesnych milosnikow dobrego dzwieku? Brzydkich, przeoczonych, niedocenionych. Te wszystkie Sansui, Kenwoody, Dali moga grac roznie, ale sa obecnie tak absurdalnie drogie, ze w zaden sposob nie przystaje to do oferowanej przez nie jakosci dzwieku. Handlarze wyzylowali ceny trafiajac w slabe punkty garstek fanow. Choc rozmawiajac z ich uzytkowniakmi ma sie najczesciej wrazenie, ze to juz nie fani a zaslepieni fanatycy, co doskonale tlumaczy niedorzeczne ceny przedmiotow ich kultu. 

Po tym wpisie od razu stwierdzam, ze nigdy lub tylko przypadkiem słuchałeś tych wyżej wymienionych marek. Cena wzmacniaczy z drugiej ręki, a już na pewno tych nie produkowanych, odzwierciedla (najczęściej) ich wartość dźwięku, jaki wydają. Dlatego śmieszą mnie takie wpisy. 

Warto kupić taki, jak wyżej wzmak, poddać go renowacji i odpowiednio dobrać resztę toru, a potem poddać odsłuchowi. Potem bedziesz się dziwił, jak może hgrać dobry sprzęt. 

4 godziny temu, Dymsza napisał:

To jest merytorycznie i to bardzo. Ty chcesz przykladow, ale jak napisalem - nie bo nie dam sie wciagnac pyskowki i awantury o wyzszosci pomidorowej nad krupnikiem. 

Bo nic konkretnego o tych sprzętach nie możesz napisać. Po prostu ich nie znasz! 

Kup jakiś tani wzmacniacz, np, Hitachi HMA 7500 (Mk I) za ok 1000 PLN, na oryginalnych częściach, włóż w renowację drugie tyle i posłuchaj. Szczena opadnie na podłogę. A nie jest to przecież sprzęt topowy! 

Edytowane przez LJ3
Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, LJ3 napisał:

Po tym wpisie od razu stwierdzam, ze nigdy lub tylko przypadkiem słuchałeś tych wyżej wymienionych marek. Cena wzmacniaczy z drugiej ręki, a już na pewno tych nie produkowanych, odzwierciedla (najczęściej) ich wartość dźwięku, jaki wydają. Dlatego śmieszą mnie takie wpisy. 

Warto kupić taki, jak wyżej wzmak, poddać go renowacji i odpowiednio dobrać resztę toru, a potem poddać odsłuchowi. Potem bedziesz się dziwił, jak może hgrać dobry sprzęt. 

Po Twoim wpisie tez cos stwierdzilem, ale tu nie napisze bo wszyscy splyneliby pasami a na priv takze bo zaraz polecialbys ze skarga. Cholera, wyglada na to, ze sie nie dowiesz bo napisanie zebys sam sie domyslil byloby niemoralne 😄

44 minuty temu, Silwanus napisał:

Ne HiEnd, nie kastruj weny ogloszebiodawcy. HiEnd, okazja SUPER okazja i jeszcze do tego LOFT z kompozytow olchowych w debie bagiennym! Ja tam bym uwazal na majsterkowicza, ktory nawet w ogloszeniu trzaska bledy ortograficzne. 

Chociaz... Jesli zapewniaja pelne pasmo doznan, to moze naprawde jest super okazja... 

Edytowane przez Dymsza
12 minut temu, Dymsza napisał:

Po Twoim wpisie tez cos stwierdzilem, ale tu nie napisze bo wszyscy splyneliby pasami a na priv takze bo zaraz polecialbys ze skarga. Cholera, wyglada na to, ze sie nie dowiesz bo napisanie zebys sam sie domyslil byloby niemoralne 😄

Nie masz żadnego pojęcia o Hi-end! 

Po co więc wypisujesz o nim opinie??? 

Można na forum znaleźć wiele wpisów w rodzaju:

"Kupiłem wzmaka (.....) i otworzyła mi się niesamowita scena. 

Dotyczy to nie tylko starych sprzętów lecz najczęściej dużo waży tu cena zakupu. 

Za "psie" pieniądze, najczęściej jest "psie wycie", a nie dobre granie. 

2 minuty temu, Adasza napisał:

Ta, zwłaszcza przy obecnych cenach :)))))))))

Co powiesz, gdy za rok, dwa, te obecne ceny, będą śmieszne. 

Jeżeli cena dobrego, używanego wzmacniacza opiewa ok. 10K, a za dobre, używane źródło dźwięku trzeba dać min drugie tyle,, a często więcej, to wzmacniacz jest za drogi? 

Co do kolumn to tu i owszem trafiają się rodzynki, nawet za 2K, które biją na łeb te za 10K. To samo z kablami. 

16 godzin temu, Adasza napisał:

Nie wiem, może te Yary były zepsute,

Bardzo duże prawdopodobieństwo takiego scenariusza.

16 godzin temu, Adasza napisał:

Nie wiem ale mogę zapytać znajomego o głowicę w F430. Może być? 

Właśnie nie wiesz, a głowicę Ferriari 559 od strony technicznych rozwiązań dużo łączy z benzynowymi, starszymi silnikami Opla, ale to nie to forum, więc nie ma co ciągnąć tematu🙂

KHOZMO pasywka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Adasza napisał:

Weź sobie jak nie rób 🙂

Tego konkretnie wzmaka - Hitachi HMA 7500 (Mk I z 1978r waga 16 kg - nie mylić z Mk II z bodaj 1980r! waga 14 kg) ma znajomy i jest duża różnica w budowie. Mk I waży więcej, gdyż ma dwa oddzielne transformatory Po jednym na każdy kanał. To cała tajemnica i różnica. Poza tym jest solidniej zbudowany, wytłumiony. Wyraźna różnica w dźwięku i do zauważenia. 

To tyle co do cen i wagi urządzeń. 

Edytowane przez LJ3
14 minut temu, Adasza napisał:

Jak będą to coś powiem. 

Ja mam wzmaka za 2K z hakiem, źródło prawie nowe za niecałe 2 i kolumny 20letnie za 1300 i wg mnie to dobry wzmacniać, źródło i kolumny. Nie potrzebuję wydawać 20 tys. 

Czyli możesz śmiało napisać, że nie słuchałeś jeszcze dobrze grajacego zestawu. 

No dobrze, nie twierdzę że to jest badziewie ale z tym opadem stonki to bym nie przesadzał. Nasłuchałem się u lokalnych matadorów audio-vintage podobnej jakości sprzętu (głównie z Japan) po renowacjach i jakoś opadu szczęki nie zaliczyłem, chociaż niektóre grał całkiem przyjemnie. Taka Toshibka fajnie grała, nie pamiętam modelu. Była za ok. 2K. Swoją Jolę wtedy za 1800 kupiłem, to ta Tosia, z całym szacunkiem, ale nawet przy niej nie stała.   

Logika godna prawdziwego audiofila. Ma sprzet za 5 tys to znaczy, że lepszego nie słuchał, brawo Jasiu 🙂

FYI - słuchałem 🙂

Owszem są różne gusta ale jakość dźwięku decyduje. 

Zawsze należy słuchać u siebie. U kogoś zawsze się zawiedziesz - różne gusta, preferencje, czyli za tym idzie budowa zestawu, krótki czas odsłuchu itp. 

W audio powinno płacić się głównie za jakość dźwięku, nie tylko za przyjemność ze słuchania. 

Logika godna prawdziwego audiofila. Ma sprzet za 5 tys to znaczy, że lepszego nie słuchał, brawo Jasiu 🙂

FYI - słuchałem 🙂

Mam sprzęt za nim 50K. Leo, Adasiu. 

Edytowane przez LJ3
31 minut temu, LJ3 napisał:

Tego konkretnie wzmaka - Hitachi HMA 7500 (Mk I z 1978r waga 16 kg - nie mylić z Mk II z bodaj 1980r! waga 14 kg) ma znajomy i jest duża różnica w budowie. Mk I waży więcej, gdyż ma dwa oddzielne transformatory Po jednym na każdy kanał. To cała tajemnica i różnica. Poza tym jest solidniej zbudowany, wytłumiony. Wyraźna różnica w dźwięku i do zauważenia. 

To tyle co do cen i wagi urządzeń. 

Najważniejsze żeby te wzmaki na wagę kupować. W tedy dużo w skupie można dostać jak już moda na to minie albo handlarze wszytko już popchaja do ludzi. Ciekawe co będzie następnym wyznacznikiem jakości? Waga już była, znaczy jest. Jakieś pomysły? 

?👈

1 minutę temu, jurek1 napisał:

A po ile kilogram, jeśli można spytać?

Trzeba czekać az miedź podskoczy. To jak je złotem. Jeszcze kolega się obłowi. Spokojnie. 

?👈

2 minuty temu, rafal735r napisał:

Trzeba czekać az miedź podskoczy. To jak je złotem. Jeszcze kolega się obłowi. Spokojnie. 

Kolega takim wpisem z grającą dla niego ceną chyba sam sobie laurkę wystawił 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi