Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, LJ3 napisał:

Ten Vincent gra z ostrzejszą górą. Kabel zaostrzy bardziej. Brauna csv 60 nie znam ale jeżeli gra ze słabszą górą może trochę poprawić. 

Dziękuję, odpuszczę sobie.

W dniu 23.03.2023 o 13:13, klecha napisał:

A to zależy jaki transport i pod jakiego DAC`a podepniesz.

Mam CD-1 Lyngdorfa i powiem Ci, że jest zabawa z możliwością połączeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O tym się przekonam, ale raczej później niz wcześniej, bo dzisiaj dostałem infor ze sklepu, że moje zamówienie jest kompletowane, choc nie wiem co kompletuja bo zamówiłem/kupiłem jedną rzecz. Okazało się , że __sprowadzają__ od dystrybutora, no to go zapytałem czy to sklep czy pośrednictwo w handlu, bo na stronie skepu nic nie pisało o zamawianiu, a dostępnosć w magazynie miała status "dostępny". Końcem tygodnia pewnie przyjdzie...

3 godziny temu, dzeus67 napisał:

Nie wiadomo co ,nie wiadomo czy  coś jest w środku , być może tzw figa. Tylko za możliwe świeże powietrze niezła kasa..

Ukryta Zawartość

Zerknąłem tylko w google i jest pokazane pudełko jak się otwiera i że w środku fabrycznie była kaseta BASF LH taka szara. Odchylamy te dwa zatrzaski i odchyla się cały bok pudełka.

Dokładnie.

Ale facet ma plus za marketing 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Xavian 😍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ukryta Zawartość

ciekawe kolumny aktywne ( miałem kiedyś niższy model OEC 1000)

elektrostatyczny głośnik wysokotonowy zasilany lampa 

cene pomijam……

Ukryta Zawartość

Ilu ludzi tyle opinii

Ukryta Zawartość

Ze standami

Ukryta Zawartość

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

W dniu 23.03.2023 o 19:05, wlodek71 napisał:

Może to gratka dla miłośników vintage?

Nie ma tu takich... Wszyscy spłonęli w domach wraz ze swoimi starymi gratami... Nieliczni, którzy jeszcze żyją, to posiadacze Sansójuf i Akófejzuf.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

W dniu 23.03.2023 o 19:05, wlodek71 napisał:

Może to gratka dla miłośników vintage?

Ukryta Zawartość

Wersja Japońska na 100V na Europę szedł pod nazwą Jvc a-x 900b ciekawy rzadko spotykany wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Nie ma tu takich... Wszyscy spłonęli w domach wraz ze swoimi starymi gratami... Nieliczni, którzy jeszcze żyją, to posiadacze Sansójuf i Akófejzuf.

Moje starocie JBL mają się dobrze ale dzięki za radę będę szukał swądu spalinizny
BtW wygryzły dużo nowszych paczek i już mi się nie chce targać nowych
b0a0dcdc0c5eb7613e337af4a404a779.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
1 minutę temu, Marcin Wielgus napisał:

Moje starocie JBL mają się dobrze ale dzięki za radę będę szukał swądu spalinizny

Ukryta Zawartość

BtW wygryzły dużo nowszych paczek i już mi się nie chce targać nowych
b0a0dcdc0c5eb7613e337af4a404a779.jpg

Tez mam swój kącik, jak to mawia zona, z audiogratami, a tam DAT, CC, MD, szpulowiec i VHS Hi-FI Blaupunkt i wszystko gra 🙂

aaa i gramofon Kenwood-a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

56 minut temu, Jacchusia napisał:

Tez mam swój kącik, jak to mawia zona, z audiogratami, a tam DAT, CC, MD, szpulowiec i VHS Hi-FI Blaupunkt i wszystko gra 🙂

aaa i gramofon Kenwood-a.

Jeszcze długo będziesz zadowolony z jakości dźwięku.

De gustibus non est disputandum

4 godziny temu, klecha napisał:

Ukryta Zawartość

Ze standami

Dobra cena ale strasznie skatowane, trzeba od nowa lakierować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S
3 godziny temu, Tadeiro napisał:

Tak może pisać tylko ktoś kto nigdy nie słyszał dobrego sprzętu VINTAGE. 

Tylko po co przenosić swoją traumę na wszystkich? 

No i tkanina na grilla też do wymiany . Jednak trzeba przyznać że sprzedający starał się odzwierciedlić stan w cenie

Tak może pisać tylko ktoś kto nigdy nie słyszał dobrego sprzętu VINTAGE. 

Tylko po co przenosić swoją traumę na wszystkich? 

Stąd też i mój wpis że już nie targam do porównań bo kończą się tak samo. Obok na fotce stoją nowoczesne Tannoy DC10ti Bo mając oprócz JBL L300 Tannoy Berkeley sądziłem że zagrają.
Bardzo szybko "się wyprowadziłem z błędu" a te Tannoy to tanie nie są . Najwyższy model w tej linii

Sony TA-F555ESII

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

No i tkanina na grilla też do wymiany . Jednak trzeba przyznać że sprzedający starał się odzwierciedlić stan w cenie

Stąd też i mój wpis że już nie targam do porównań bo kończą się tak samo. Obok na fotce stoją nowoczesne Tannoy DC10ti Bo mając oprócz JBL L300 Tannoy Berkeley sądziłem że zagrają.
Bardzo szybko "się wyprowadziłem z błędu" a te Tannoy to tanie nie są . Najwyższy model w tej linii

Wiele razy pisałem, że mnie nie interesują słabo grające, ładne wystawki na szafkach, czy ładne "meble" obok. Wiele takich obejrzałem jeżdżąc za poszczególnymi częściami do budowanego zestawu. Jest bardzo dużo bardzo dobrze grających lecz niedocenianych wzmacniaczy, czy brzydale kolumny ale jak potrafią zaskoczyć! Zauroczyć w dobrym zestawieniu. Zresztą wystarczy tylko porównać ceny. Nowych są kosmiczne, np. 20 - 50 tys zł za przeciętnie grające kolumny, czy wzmacniacze ale jako meble cymes. Stare słabo wypadają "na oko" ale za to wiele można dostać. Ich ceny ciągle jeszcze okazyjne. Oczywiście w koszty zawsze należy doliczać serwis. 

Ciekawe ile jest w tym vintage jest sentymentu za dawnymi czasami kiedy to dziedzina audio zaczeła rozkwitać, kiedy zaczęto zwracać uwagę na jakość, wierność muzyki odtwarzanej za pomocą aparatury hifi, wtedy narodził się kult niektórych marek, gratów i trwa chyba do dziś a ile w nim (vintage) jest obiektywnej jakości, technicznego zaawansowania.

Sam mam wielki sentyment do tamtych czasów ale uważam, że sprzęt z przed dekady lat 90-tyc jest już za bardzo zdegradowany przez czas a i technika była na niższym poziomie.

Ludzie którzy działają w tej branży twierdzą, że jednak technika głośnikowa, elektronika poszła do przodu i mają dziś większe możliwości w projektowaniu, dostępności podzespołów.

Fani vintage rozumiem wasz zamiłowanie do starych gratów ale czy obiektywnie one faktycznie są porównywalne z dzisiejszymi?

Zgadzam się, że np. golf II był świetny, dopracowany, zaprojektowany przez inżynierów nie księgowych, dopieszczony, wytwarzany z pasją przez świetnych fachowców ale czy można go porównać do dzisiejszych samochodów? Oczywiście tych udanych modeli? Czy wg. was to porównanie nie ma sensu w audio?

56 minut temu, wlodek71 napisał:

Sam mam wielki sentyment do tamtych czasów ale uważam, że sprzęt z przed dekady lat 90-tyc jest już za bardzo zdegradowany przez czas a i technika była na niższym poziomie.

Przedstawiam sprzęt z roku 1981 zdegradowany do poziomu podłogi .

P.s. Nie !!! Nie ten pożółkły ze starości złom . Chodzi o te 2 maluchy , które grają akurat w mostku i mają w głębokim poważaniu najnowsze , mułowate tłuczki basowe , wykastrowane z detali ..    Muchas gracias .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

1 godzinę temu, MV2 napisał:

najnowsze , mułowate tłuczki basowe , wykastrowane z detali ..

Trochę za duże uogólnienie, znalazło by się parę nie gorszych obiektywnie rzecz biorąc. Ja nie przepadam za zbyt nachalnym detalem z czym miały problem niektóre starsze sprzęty ale to nie wada wtedy rynek tego oczekiwał.

Edytowane przez wlodek71
10 godzin temu, MV2 napisał:

Chodzi o te 2 maluchy , które grają akurat w mostku

Para króli? Złotych?

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

44 minuty temu, klecha napisał:

Para króli? Złotych?

Niedoceniane Toshiby Aurex.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 godzinę temu, Tajitsu napisał:

Pewnie niedoceniane bo zapomniano o marketingu, nie dorobiono ideologii a przecież sukces wielu opiera się w dużej mierze właśnie na tym.

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

A to w środku, to szafka na koc gaśniczy? Czy może alarm p.poż? W razie pożaru starych gratów zbić szybkę? 😂🤣😅

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

22 godziny temu, Marek.S napisał:

Jak można tak zajechać kolumny?

De gustibus non est disputandum

1 godzinę temu, Tadeiro napisał:

A to w środku, to…

Cacko z dziurką.

2 godziny temu, Yankes napisał:

Jak można tak zajechać kolumny?

Transport/przeprowadzka bez opakowania, ew. przywiezione z zachodu gdzie ludzie z forsa nie dbaja o sprzet.

Ukryta Zawartość

Dla przykładu tak samo zajechane Dali 1.5, jedna nawet się przewróciła, według opisu.

Ukryta Zawartość

Zawsze byłem ciekaw brzmienia tych  jamo,  od czego te przebarwienia mogą być? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi