Skocz do zawartości
IGNORED

RME ADI-2 Pro FS R - przetwornik AD i DA z rynku pro

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, pmcomp napisał:

Jakość kosztuje.

Mozna polować na Pass Aleph 4. Ew. Threshold 400A. Są jeszcze Krelle KSA.

Stare piecyki w klasie A są kontrowersyjne - wymagają drogiego przeglądu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Piopio napisał:

Stare piecyki w klasie A są kontrowersyjne - wymagają drogiego przeglądu. 

No nie mów ... JA tam w ich dźwięku nie widzę nic kontrowersyjngo. Jak się wie gdzie kupic kondy to idzie wytrzymać.

A grają zacnie.

Ja miałem kiedyś Krella w klasie AB, jeden z lepszych moich wzmaków. Teraz mam m.in. 2x60W od Musical Fidelity w klasie A "za grosze" (i nie trzeba było wymieniać kondów) i lampę 2x50W w klasie A. I jeszcze malucha Pass Aleph Mini 2x10W. I jestem bardzo szczęśliwy.

Zazwyczaj wystarcza wymiana elektrolitów. Ten set Krella był po wymianie.

Zawsze możesz sobie kupić coś z nowej produkcji, jest w czym wybierać.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Mój ML No333 ma kondy jak młynek do kawy z NRD i będę płakał jak kiedyś padną. Ale jak złapie temperaturę po godzince rozgrzewki to kontrola każdych "trudnych" kolumn jest w 100%. I takich mocarzy jest trochę za rozsądne pieniądze. Kto słuchał ten wie o co chodzi. Nie zamieniłbym go na żadną współczesną "popierdółkę". 

Edytowane przez carlos med
  • 2 tygodnie później...

Podzielam wasze zdanie jako posiadacz MF A1 , MF A2 oraz różny PRE i końcówek BAT. Jak coś ma 20lat to naprawdę bez sprawdzania czy "trzyma parametry" trzeba wymieniać alektrolity. Nigdy nie wiadomo kiedy pociekna a i parametrów w pełnym paśmie nie zmierzycie . Zawsze po wymianie jest znacząca poprawa soniczna czy to kondy w torze audio czy też w zasilaniu. Wiem koszt ale warto.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Znam tylko jeden model wzmacniacz gdzie elektrolity ciekna. To ML 3x3.

w koncowkach zazwyczaj kondy wysychaja.

W dniu 20.10.2023 o 00:17, carlos med napisał:

Mój ML No333 ma kondy jak młynek do kawy z NRD i będę płakał jak kiedyś padną. Ale jak złapie temperaturę po godzince rozgrzewki to kontrola każdych "trudnych" kolumn jest w 100%. I takich mocarzy jest trochę za rozsądne pieniądze. Kto słuchał ten wie o co chodzi. Nie zamieniłbym go na żadną współczesną "popierdółkę". 

Jesli nie byly wymieniane to jak najszybciej wymien, poki nie wyplynie z nich czarna maź.

Edytowane przez pmcomp

30 minut temu, pmcomp napisał:

Znam tylko jeden model wzmacniacz gdzie elektrolity ciekna. To ML 3x3.

w koncowkach zazwyczaj kondy wysychaja.

Jesli nie byly wymieniane to jak najszybciej wymien, poki nie wyplynie z nich czarna maź.

Mój egzemplarz jest po serwisie u byłego serwisanta ML. Z tego co wiem to cała seria 33x miała akcję serwisową ML z wymianą  tych dużych kondensatorów bo te pierwotnie montowane miały wadę. Mój trzyma parametry i na razie jestem spokojny, ale wiadomo,  że jak się poczyta historie o "czarnych kałużach " pod sprzętem pewnego dnia rano to strach się bać. 

Kupiłem konwerter USB Singxer SU-6 ( zastąpił  SU-1 ) W RME USB nie jest najwyższych lotów,teraz DAC gra o klasę lepiej, zreszta oraktycznie zawsze jest lepiej przez konwerter USB - polecam spróbować.

1 godzinę temu, gutekbull napisał:

Kupiłem konwerter USB Singxer SU-6 ( zastąpił  SU-1 ) W RME USB nie jest najwyższych lotów,teraz DAC gra o klasę lepiej, zreszta oraktycznie zawsze jest lepiej przez konwerter USB - polecam spróbować.

To nie lepiej kupić "porządny" streamer z wyjściami SPDIF?

A może wyjście USB w twoim streamerze nie jest najwyższych lotów 😉 ?

A jesli już to może trzeba było kupić Mytek MC-3+ USB?

Edytowane przez pmcomp

Streamer mam dwa Lumin i Squezebox , używam Lumin U2 Mini z zewnętrznym zasilaniem ,kilka filtrów iFi na USB i na RJ45 ,z Lumina wychodzę na konwerter USB i jest mała przepaść . Dobry konwerter plus średniej klasy DAC i można się zdziwić. 

A dlaczego Mytec ? Przecież gra system jako całość ,a Singxera mam sprawdzonego i jest świetny.

Równie dobrze mogłeś napisac DCS ?

Edytowane przez gutekbull
Godzinę temu, gutekbull napisał:

Streamer mam dwa Lumin i Squezebox , używam Lumin U2 Mini z zewnętrznym zasilaniem ,kilka filtrów iFi na USB i na RJ45 ,z Lumina wychodzę na konwerter USB i jest mała przepaść . Dobry konwerter plus średniej klasy DAC i można się zdziwić. 

A dlaczego Mytec ? Przecież gra system jako całość ,a Singxera mam sprawdzonego i jest świetny.

Równie dobrze mogłeś napisac DCS ?

Ten Mytek ma dużo więcej możliwości niż tylko USB-SPDIF.

A po kiego czorta wychodzisz z Lumina przez USB zamiast przez SPDIF i włączasz w tor dodatkowe urządzenie ???

Sądzę, że bezpośrednio przez SPDIF będzie lepiej. Zapewne należy sprawdzić samemu w swojej konfiguracji.

3 minuty temu, msankowski napisał:

Tak mi się zdaje, że chodzi o Mutec a nie Mytek...

Jasne, mój błąd.

Mutec MC-3+ USB (nie Mytek):

37393facad0051df630d79ee9dd3be10.jpg

Edytowane przez pmcomp

4 godziny temu, gutekbull napisał:

zreszta oraktycznie zawsze jest lepiej przez konwerter USB - polecam spróbować.

A jeszcze lepiej jak używa się izolacji galwanicznej USB.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tej izolacji to mam aż za dużo 😉

Dlaczego tak ,a nie inaczej ,- gram z Lumina ,bo w tej zabawie chodzi i jakość dzwieku ,a USB w Luminie jedt do d...y !

Dziwnie rozmawiamy , zakładasz że robię wszystko pod górę tak aby grało gorzej  ?

Ja uzykuje maksymalny dźwięk z klockow ktore mam próbując wszystkie możliwe polaczenia i rozwiazania.

Najlepiej jest po USB z Lumina na konwerter Singxer SU-6 i dalej RCA na DACa .

Nawet do Intel NUCa mam zewnetrzna kartę sieciową poprzez złącze thunderbolt i izolację iFi bo tak jest lepiej !

Gra system i Singxer się wpasował, swego czasu zastąpił u mnie bardzo reklamowaną BADA USB bo był lepszy i 5- krotnie tańszy.

14 minut temu, gutekbull napisał:

Korzystasz z audiovoodoo by iFi. Musi być prawdziwa izolacja galwaniczna USB. Wtedy może zastąpić wszelkie izolatory w twoim torze - konwerter, iFi, itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To w zupełności wystarczy by uzyskać eliminację zakłóceń z różnych źródeł. 

Spróbuj z czystej ciekawości. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piopio tylko że Lumin U2 Mini jak i konwerter Singxer SU-6  ma izolację ? Przynajmniej tak jest w opisie.

42 minuty temu, gutekbull napisał:

Dlaczego tak ,a nie inaczej ,- gram z Lumina ,bo w tej zabawie chodzi i jakość dzwieku ,a USB w Luminie jedt do d...y !

5 godzin temu, gutekbull napisał:

Kupiłem konwerter USB Singxer SU-6 ( zastąpił  SU-1 ) W RME USB nie jest najwyższych lotów

Hmmm ... wcześniej pisałeś, że USB w RME ADI-2 jest do d..y. To juz nie wiem ...

Edytowane przez pmcomp

22 minuty temu, pmcomp napisał:

Hmmm ... wcześniej pisałeś, że USB w RME ADI-2 jest do d..y. To juz nie wiem ...

Dlatego omijam USB w RME stosując konwerter USB z ktorego do RME idzie cyfrowy  RCA z konwertera 🙂 Zawsze przez konwerter jest lepiej jak bezpośrednio po USB DACA !

17 minut temu, gutekbull napisał:

Dlatego omijam USB w RME stosując konwerter USB z ktorego do RME idzie cyfrowy  RCA z konwertera 🙂 Zawsze przez konwerter jest lepiej jak bezpośrednio po USB DACA !

OK, czyli z Lumina wychodzisz po USB i wchodzisz po SPDIF RCA do RME. Super.

Ale dlaczego skoro napisałeś że, cytuję: "a USB w Luminie jedt do d...y !"

Połącz Lumina z RME po SPDIF RCA i sprawa załatwiona.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

21 minut temu, pmcomp napisał:

OK, czyli z Lumina wychodzisz po USB i wchodzisz po SPDIF RCA do RME. Super.

Ale dlaczego skoro napisałeś że, cytuję: "a USB w Luminie jedt do d...y !"

Połącz Lumina z RME po SPDIF RCA i sprawa załatwiona.

🙂 

Nie dam rady 😉 Poddaję się 😉

Jest do d...y dlatego używam konwertera !

A RCA i XLR ( mam Auralic Vega ) jest jeszcze gorzej !

5 minut temu, gutekbull napisał:

Poddawaj się i najpierw dokładnie poczytaj co napisałeś.

Piszesz ze wyjście USB w Lumin jest do doopy. Tak?

Piszesz, że wejscie USB w RME nie jest najwyższcyh lotów. Tak?

Czyli oba USB, i wejści i wyjście są do bani. Tak?

NO TO PO CO UŻYWASZ USB, mając wejścia i wyjścia SPDIF do dyspozycji !!!??? 

Konwerterem eliminujesz jedno USB ale ... z drugiego korzystasz. Po co jak jest do d ???

Czy teraz zrozumiałeś?

Edytowane przez pmcomp

Bo tak k.... mam najlepszy dźwięk czyż nie o to chodzi !

Mozna w ogóle pominąć Lumina i DACA i bezposrednio słuchać  z kompa .

Z lumina po RCA na DACa jest średnio.

Z lumina po USB na DACA jest srednio

Z Lumina po XLR na DACA jest też średnio

Z Lumina po USB na konwerter Singxer i z tegoż konwertera po RCA na DACa jest ok.  Najwiekszy realizm.

To nie znaczy, że USB czy w Luminie czy w RME jest do doopy, JAK NAPISAŁEŚ !!!

Oznacza, że dołączenie kolejnego klocka do toru dało ci dźwięk jaki ci pasuje ... w twoim torze.

Czujesz tą różnicę?

Bo jeśli nie to ja odpadam, szkoda mi na ciebie czasu.

Edytowane przez pmcomp

No tak , dlatego radzę sprawdzić takie rozwiązanie w innych DACAch.

Dobry konwerter USB pozwala wznieść się na wyższy poziom.

Tak mi zamieszałeś, że przed chwilą słuchałem bezpośrednio z Lumina po RCA na DACa i jest nieźle, ale to nie to co przez konwerter Singxera :-)

9 minut temu, gutekbull napisał:

No tak , dlatego radzę sprawdzić takie rozwiązanie w innych DACAch.

Dobry konwerter USB pozwala wznieść się na wyższy poziom.

Tak mi zamieszałeś, że przed chwilą słuchałem bezpośrednio z Lumina po RCA na DACa i jest nieźle, ale to nie to co przez konwerter Singxera 🙂

Ja ci nic nie zamieszałem.

Wpinasz pomiędzy urządzenie które dokonuje dodatkowej konwersji SPDIF-USB. Jak dla mnie zupełnie niepotrzebny proces.

Proponuję zrobić ślepy test, wtedy się przekonasz czy to prawda czy tylko placebo 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Idąc tym tokiem rozumowania to po co DAC nie lepiej z karty dzwiekowej komputera ,jeszcz krótsza droga ?

Przecież w tej zabawie chodzi o najlepszy dźwięk ,a nie o optymalny - krótki tor odsluchowy !

W slepym teście to wszystkie, alo duża  większość DACów gra tak ssmo 🙂

3 godziny temu, gutekbull napisał:

Piopio tylko że Lumin U2 Mini jak i konwerter Singxer SU-6  ma izolację ? Przynajmniej tak jest w opisie.

Nie mają izolacji galwanicznej. 

• 5 miesięcy później...
W dniu 31.10.2023 o 14:28, gutekbull napisał:

Jaki masz model Vegi ?

@gutekbull, a co poprawia brzmieniowo SINGXER ? w jakim kierunku to idzie ? nasycenie , przejrzystość, dynamika, przestrzenność ?

• Pokaż nowe odpowiedzi