Skocz do zawartości
IGNORED

RME ADI-2 Pro FS R - przetwornik AD i DA z rynku pro

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Seyv napisał:

Tak. Dodatkowo gdy jest dobra adaptacja akustyczna to dopasowanie kolumn do pomieszczenia ma mniejsze znaczenie co oznacza, że różnice między nimi nie będą tak duże.

Moze troche inaczej … w niezaadaptowanym pomieszczeniu uslyszysz nie roznice pomiedzy kolumnami tylko jak gra pomieszczenie. Zazwyczaj ja zle gra pomieszczenie.

W zaadaptowanym uslyszysz roznice pomiedzy roznymi kolumnami i klockami audio i moze sie okazać, ze kolumny tansze zagraja lepiej od drozszych. Ale nie musi 😉 .

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ojjjjj, piewcy systemów korekcji uważają że przewalenie dopieszczonego sygnału analogowego przez tandetny przetwornik AD-DA wcale nie wpłynie na jakość dźwięku 😉

Przewalenie sygnalu analogowego przez jakikolwiek przetwornik AD i DA jest zlem samym w sobie. To slychać. 

Howgh.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ojjjjj, piewcy systemów korekcji uważają że przewalenie dopieszczonego sygnału analogowego przez tandetny przetwornik AD-DA wcale nie wpłynie na jakość dźwięku 😉

a które to sa tandetne (z tych,o których było mówione w tym wątku)?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

a które to sa tandetne (z tych,o których było mówione w tym wątku)?

Wszystkie.

🙂 .

• Moderatorzy
59 minut temu, xajas napisał:

Na chlopski rozum:

Chcesz podzielić pokój na pół 

Budujesz ścianę (adaptacja akustyczna)

Stawiasz parawan (DSP).

Jeśli robisz imprezy to DSP jest super. Wchodzisz do pomieszczenia, ustawiasz sprzęt, robisz korekcję i masz już w miarę ogarnięta sprawę. Inna sytuacja, gdy ktoś nie ma pomieszczenia odsłuchowego i większych możliwości adaptacyjnych może do poprawy użyć DSP (taki parawan zamiast ściany). Chcesz poprawić pasmo poniżej 100 Hz możesz użyć DSP (tu ciężko postawić ścianę wiec niech stoi parawan).  Ale aby sensownie używać DSP trzeba coś wiedzieć. Niestety duża część ludzi nie chce tak głęboko w temat wchodzić. Ich zdolności ograniczają się do przepinania kabli. Więc już widać co będzie cieszyć się większą popularnością nawet jeśli wpływ będzie tylko psychologiczny.

9 minut temu, pmcomp napisał:

Moze troche inaczej … w niezaadaptowanym pomieszczeniu uslyszysz nie roznice pomiedzy kolumnami tylko jak gra pomieszczenie. Zazwyczaj ja zle gra pomieszczenie.

W zaadaptowanym uslyszysz roznice pomiedzy roznymi kolumnami i klockami audio i moze sie okazać, ze kolumny tansze zagraja lepiej od drozszych. Ale nie musi 😉 .

Tak też to można ująć.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

9 minut temu, pmcomp napisał:

Wszystkie.

🙂 .

zgadza się

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 minut temu, Seyv napisał:

Więc już widać co będzie cieszyć się większą popularnością nawet jeśli wpływ będzie tylko psychologiczny.

Wpływ DSP jes "tylko psychologiczny"?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie, ale jest moim zdaniem przeszacowany - podobają mi się systemy zarówno jasne jak i ciemne, ale nie potrafię znieść zamulania, rozmycia, lub na odwrót wyostrzania i sztucznego konturowania dźwięku. A niestety zazwyczaj dodatkowy klocek w torze nawet jak zmieni charakter grania z jasnego na ciemny czy na odwrót, albo skoryguje jakąś górkę na basie, to dodatkowo dołoży od siebie coś z tego czego nie znoszę (rozmycie, wyostrzenie itp itd).

Możecie się z tego śmiać, proszę bardzo, ale czasem nawet spora górka na basie z jednym kablem RCA będzie słyszalna na prawie każdym kawałku, a z drugim ciężko ją będzie w ogóle zauważyć (a górka zmierzy się tak samo na obu). Jak wytłumaczyć taki fenomen? 

tak, tak to oczywiście tylko psychika, że sobie wydumałem że mi dsp psuje, bo bardzo chce płacić za droższe rozwiązania..

Zgadzam się,ale

Co z pomieszczeniami (takimi jak sklep) ,przez które przewija sie dziesiątki różnych kolumn,wzmacniaczy i innego sprzętu grającego.

Czy prawidłowo zrobiona adaptacja akustyczna będzie działać tak samo-niezaleznie jakie np kolumny do takiego pomieszczenia wstawimy?

Jak to jest Waszym zdaniem?

Moim zdaniem raczej tak.

„Adaptacja (nie adopcja) akustyczna“ to parametr/wlasciwosc pomieszczenia a nie wstawionego sprzetu audio.
Przyklad. Nie przypominam sobie, by w jednym i tym samym pomieszczeniu zalecano rozny poziom i rownomiernosc poglosu w zaleznosci od uzytych kolumn.

Ekstremalny przyklad: komora „bezpoglosowa“. Objetnie jakie kolumny tam wstawisz, co mierzysz to kolumny bez wplywu pomieszczenia
Przewalenie sygnalu analogowego przez jakikolwiek przetwornik AD i DA jest zlem samym w sobie. To slychać. 
Howgh.

Tak, slyszalem. Efekt byl znakomity

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wykonanie adaptacji akustycznej jest żmudne, czasochłonne i nie jest tanie. Pomiary , konsultacje akustyka, realizacja. Ale zrobione raz, a dobrze pozwoli zagrać każdemu setowi audio na max jego możliwości.  Dlatego, moiom zdaniem, wiekszość nie robi nic lub niewiele z akustyką albo idzie na łatwiznę i wybiera DSP, którego może później  i tak źle używa. 

Sam tkwiłem w błędzie robiąc jakieś mikro wstawki ustrojów akustycznych i ciągle było słychać, że pomieszczenie "nie gra". Od chwili gdy potraktowałem akustykę poważnie...pomiar...wnioski...realizacja niczego więcej nie muszę zmieniać i wiem, że teraz w moim pomieszczeniu każdy sprzęt pokaże swoje możliwości. Może i można coś tam jeszcze z DSP poprawiać, ale szczerze nie słyszę potrzeby.

Moim zdaniem średniej klasy tor audio w dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu zagra lepiej niż super extra max w kiepskim pomieszczeniu. A sklep rzadko ma dobre warunki odsłuchowe i tak każdy kupujący sobie w głowie wytłumaczy....oferują super sprzęt, który przecież u mnie zagra jeszcze lepiej , bo u mnie wszystko gra najlepiej 😉

13 minut temu, xajas napisał:

Moim zdaniem raczej tak.

„Adaptacja (nie adopcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) akustyczna“ to parametr/wlasciwosc pomieszczenia a nie wstawionego sprzetu audio.
Przyklad. Nie przypominam sobie, by w jednym i tym samym pomieszczeniu zalecano rozny poziom i rownomiernosc poglosu w zaleznosci od uzytych kolumn.

Ekstremalny przyklad: komora „bezpoglosowa“. Objetnie jakie kolumny tam wstawisz, co mierzysz to kolumny bez wplywu pomieszczenia
Tak, slyszalem. Efekt byl znakomityemoji1787.pngIMG_3124.jpg

Bo pogłos na poziomie 200ms lub niżej ze studia niekoniecznie będzie najlepszym parametrem do słuchania muzyki w domu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med

ĄSam doświadczyłem ile znaczy zaadaptowane pomieszczenie kupując pierwszy budżetowy zestaw w sklepie z takim pomieszczenie. 

Grało tam wspaniale, a u siebie średnio i tak to zazwyczaj jest. 

Mało kogo stać na pokój odsłuchowy zaadaptowany i zbudowany od początku zgodnie ze sztuką, niestety. 

Ojjjjj, piewcy systemów korekcji uważają że przewalenie dopieszczonego sygnału analogowego przez tandetny przetwornik AD-DA wcale nie wpłynie na jakość dźwięku

To jest bez sensu

Przeciez po to je stosuje, by wplynac na jakosc dzwieku -> by ja poprawic

A jesli nie chce wplywac na jakosc dzwieku, to po co je stosowac

PS.
Jesli waze 120kG i mam 40kG nadwagi, to musze albo przestac zrec, albo zaczac sie poruszac, albo jedno i drugie.

A jesli kocham swoje dopieszczone 120kG i jestem z nich zadowolony, to nie musze nic robic
55 minut temu, pmcomp napisał:

Wszystkie.

🙂 .

46 minut temu, marcinmarcin napisał:

zgadza się

A kto to powiedział:??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

kto to powiedział:??

Trzeba swoje przerobić, grunt to wyciągnąć jakieś wnioski 😃

Ale widzisz, napisałem że moje wnioski były na podstawie grania po USB, może po coax byłoby inaczej. 

Od Toppinga D90 Rme był na pewno lepszy.... 😉

@xajas

Jak ustawić aby wybrzmienia, przestrzenność, taka charakterystyka (namacalność) pozostało,
tak jak teraz

1.

Ukryta Zawartość

Chciałbym aby przy takim ustawieniu cechy wymienione wyżej pozostały,
chodzi żeby przesunąć scenę jak w 2. ale utrzymać namacalność i realizm jak w przykładzie 1.

2.
Screenshot2024-05-01140414.thumb.jpeg.238fbd944cf282e8a972814905a0cc4e.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Trzeba swoje przerobić, grunt to wyciągnąć jakieś wnioski 😃

Ale widzisz, napisałem że moje wnioski były na podstawie grania po USB, może po coax byłoby inaczej. 

Od Toppinga D90 Rme był na pewno lepszy.... 😉

aha

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

aha

Nie mam problemu ani ze zmianą zdania czy decyzji - tylko krowa nie zmienia poglądów. Nie mam tez problemow z przyznaniem komuś racji, jak gdzieś się myliłem...

Najgorsze to trwać uparcie w błędzie 

• Moderatorzy
Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Nie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

5 minut temu, Seyv napisał:

Nie.

dziękuję-

[mention=1239]xajas[/mention]
Jak ustawić aby wybrzmienia, przestrzenność, taka charakterystyka (namacalność) pozostało,
tak jak teraz
1.

Ukryta Zawartość

Chciałbym aby przy takim ustawieniu cechy wymienione wyżej pozostały,
chodzi żeby przesunąć scenę jak w 2. ale utrzymać namacalność i realizm jak w przykładzie 1.
2.
Screenshot2024-05-01140414.thumb.jpeg.238fbd944cf282e8a972814905a0cc4e.jpeg

To co opisujesz i oczekujesz jest troche „podejrzane“, bo jesli chcesz osiagnac scene jak w 2, to chcesz sluchac mono!!!

Parametr Width dziala przy odsluchu przez glosniki i przez sluchawki, ale..

Wartosc 1 oznacza normalne stereo (lewy jest lewy a prawy jest prawy)
Wartosc 0 oznacza mono (twoj przypadek 2, ktory ci sie podoba)
Wartosc -1 oznacza zamiane kanalow lewego z prawym

IMG_3125.thumb.jpg.ec6837363f50784a8c6980bd9d0f83c0.jpg

Czy podoba ci sie mono?

A ten nastepny parametr Crossfeed ma sens tylko przy sluchawkach. Przez sluchawki slucham tylko i wylacznie z wlaczonym crossfeedem. Moj wybor to typ Nr.4.

IMG_3127.thumb.jpg.c13d2f906f0b44a518d0323f9704dd01.jpg

BTW.
Dobry crossfeed (obok dual EQ) byly powodem, dla ktorego wybralem RME. Gdyby SPL mial tez DSP, to moze wybral bym SPL

I jeszcze jedno BTW.

Skoro podoba ci sie precyzja sceny Mono, to tym bardziej powinna ci sie podobac korekcja DSP, ktora negujesz.

Jedna z najwiekszych „poprawek“ jakosci brzmienia poprzez korekcje DSP jest symetryzacja kanalow prowadzaca do perfekcyjnej, precyzyzjnej sceny!

Pisalem o tym powyzej

Moim zdaniem sa to niezle skonfigurowane systemy, ale zaden z nich nie mial szans z Lyngdorfem po wlaczeniu korekcji! Precyzja, glebia sceny i do tego dzwiek oderwany od glosnikow byl fenomenslny. Pozostale systemy brzmialy, jak by cos bylo zepsute. I to nie tylko moim zdaniem. Zaproszonych bylo wiecej osob i slyszaly to podobnie, chociaz lubialy rozne presety/korekcje (voicings)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, xajas napisał:

Czy podoba ci sie mono?

Chodzi mi żeby grało jak stereo ale żeby mieć poczucie sceny z przodu, jakbym miał w słuchawkach kolumny przed sobą

Podobno jakoś można to tak ustawić, chce uzyskać efekt jak w SPL

Ukryta Zawartość

grafik.thumb.png.f25ca45af21c2d7dfc1330417a398fd5.png

grafik.thumb.png.34925916519f2f6d99f7174e347a41e2.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, xajas napisał:

To co opisujesz i oczekujesz jest troche „podejrzane“, bo jesli chcesz osiagnac scene jak w 2, to chcesz sluchac mono!!!

Parametr Width dziala przy odsluchu przez glosniki i przez sluchawki, ale..

Wartosc 1 oznacza normalne stereo (lewy jest lewy a prawy jest prawy)
Wartosc 0 oznacza mono (twoj przypadek 2, ktory ci sie podoba)
Wartosc -1 oznacza zamiane kanalow lewego z prawym

Ukryta Zawartość

Czy podoba ci sie mono?

A ten nastepny parametr Crossfeed ma sens tylko przy sluchawkach. Przez sluchawki slucham tylko i wylacznie z wlaczonym crossfeedem. Moj wybor to typ Nr.4.

IMG_3127.thumb.jpg.c13d2f906f0b44a518d0323f9704dd01.jpg

BTW.
Dobry crossfeed (obok dual EQ) byly powodem, dla ktorego wybralem RME. Gdyby SPL mial tez DSP, to moze wybral bym SPL

Hahaha,tak to jest jak się nie czyta instrukcji

ba,jak się nie słyszy....
ten width to słychać,jak robi mono,jest to od razu pod mono OFF_ON w rme.

hahaha,ale i audiofilstwo.
Żeby zaraz nie było foty z odwrócona fazą ,bo tez taka mozliwośc jest

HAHAHA
:Gerard:. zrobiłeś mi dzień

I widzę,że loudnes też mocno wykręcony w obu przypadkach:
image.png.3bf8dc95e2c4b74f629d681edb02721f.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, xajas napisał:

Wlasnie o to mi tez chodziło

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Hahaha,tak to jest jak się nie czyta instrukcji

Moze najpierw zacznij myśleć zanim coś napiszesz ...
albo chociaż nie komentuj jak nie wiesz o czym jest pisane

7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Wlasnie o to mi tez chodziło

Moze najpierw zacznij myśleć zanim coś napiszesz ...
albo chociaż nie komentuj jak nie wiesz o czym jest pisane

Dobrze,Panie...

PS:Ale z tym mono to Ci się udało,
Dziękuję!!!

Chodzi mi żeby grało jak stereo ale żeby mieć poczucie sceny z przodu, jakbym miał w słuchawkach kolumny przed sobą
Podobno jakoś można to tak ustawić, chce uzyskać efekt jak w SPL

Ukryta Zawartość

grafik.thumb.png.f25ca45af21c2d7dfc1330417a398fd5.png
grafik.thumb.png.34925916519f2f6d99f7174e347a41e2.png

rozumiem
Wlacz crosfeed nr 4, jest najbardziej zblizony do SPLa (katy i intensywnosc efektu) Moim zdaniem najlepszy.

Takkze w SPLu

IMG_3132.thumb.jpg.fe78010d15372518bbcc205ac4f53909.jpg

IMG_3131.thumb.jpg.d02829f8afdaf13b2d9d9d81929b7a99.jpg

BTW.
Niedawno szukalem dobrych mobilnych sluchawek nausznych. Po dlugich „badaniach“ (Apple, B&W, Sennheiser, Sony, Focal,…) wybralem Bose Quiet Comfort Ultra, bo oprocz dobrego brzmienia i ergonomii jako jedyne posiadaja zabudowana funkcje Crossfeed. To zupelnie inne granie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie do @xajas i @.:Gerard:. … czy Wy sluchacie muzyki ze zrodel analogowych?

Chyba nie, skoro korzystacie z DSP.

Edytowane przez pmcomp

5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Czy prawidłowo zrobiona adaptacja akustyczna będzie działać tak samo-niezaleznie jakie np kolumny do takiego pomieszczenia wstawimy?

Nie. I tym bardziej nie im mniejsze pomieszczenie.

35 minut temu, xajas napisał:

Niedawno szukalem dobrych mobilnych sluchawek nausznych. Po dlugich „badaniach“ (Apple, B&W, Sennheiser, Sony, Focal,…) wybralem Bose Quiet Comfort Ultra, bo oprocz dobrego brzmienia i ergonomii jako jedyne posiadaja zabudowana funkcje Crossfeed. To zupelnie inne granie

Ukryta Zawartość

czy crossfeed musi byc także w słuchawkach,aby z niej korzystać?
w urządzeniu nie wystarczy?

6 minut temu, kaviter napisał:

O,to kto ma rację?
Bo @pmcomp i @xajas i inni mówią-że TAK.

Ukryta Zawartość

20 minut temu, kaviter napisał:

Chyba nie zrozumiales pytania bo zakladam ze pytajacy nie bedzie wstawiać szaf gdańskich do komórki na szczotki 😉 .

Oczywistym jest, ze do zaadaptowanego akustycznie pomieszczenia o powierzcni powiedzmy 15mkw.nie ma najmniejszego sensu wstawianie np. Blumenhoferow Gran Gioia czy np. takich zgauderow jak ma @umka. Podobnie wstawienie Rogers LS3/5a do pomieszczenia zaadaptowanego akustycznie o pow. 100mkw, choc stawiam, ze w tym drugim przypadku otrzymamy znakomity i baaardzo przyjemny dzwiek. O czym za chwilę.

Pytajacemu chodzilo raczej o to jak zabrzmia moje przykladowe Blumenhofery i Gaudery w pomieszczeniu powiedzmy 60-70 mkwalb9 jak zabrzmia LS3/5a i Tannoy R1 w pomieszczeniu 12-15mkw.. Obie pary kolumn zabrzmia na miare swoich mozliwosci i nie bedzie ich ograniczac pomieszczenie w ktorym stoją. Ktore lepiej a ktore nie to juz wtedy kwestia gustu i upodobań.

BTW Rogersów wstawilismy je ostatnio do mojego pomieszcczenia 43mkw przy okazji odsluchow JBL4343. Zagrały zjawiskowo jak na paczki tej wielkosci.

Inaczej … wszystkie cztery kolumny z mojego przykladu zagraja wybitnie jak na swoje  mozliwosci w przykladowym zaadaptowanym pomieszczeniu o pow. 100 mkw. albo bez scian i sufotu na trawniku w moim ogrodku, ktory na szczescie nie potrzebuje zadne adaptacji akustycznej 😉 .

Edytowane przez pmcomp

19 minut temu, kaviter napisał:

Miszcz. Jeżeli adaptacja akustyczna zależy od "kolumn", to np. Carnegie Hall (o innych salach koncertowych nie wspominając) nie ma żadnej adaptacji akustycznej, bo w XIXw kolumn nie było 😉 

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi