Skocz do zawartości
IGNORED

Tellurium Q Silver II?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zmienić przewód głośnikowy. Mam Cyrus Lyric z Audio Physic Classic 8 spięte Chordem Clearway. Jest całkiem fajnie, ale wiem, że można zyskać jeszcze na przejrzystości, na czym mi zależy. Obecnie stawiam na Tellurium Q Silver II. Co byście polecili zamiast Tellurium Q Silver II w kwocie około 2 tysięcy? Czy warto dopłacić do Albedo Monolith?

https://www.audiostereo.pl/topic/153384-tellurium-q-silver-ii/
9 minut temu, Marcinzp napisał:

Witam. Chciałbym zmienić przewód głośnikowy. Mam Cyrus Lyric z Audio Physic Classic 8 spięte Chordem Clearway. Jest całkiem fajnie, ale wiem, że można zyskać jeszcze na przejrzystości, na czym mi zależy. Obecnie stawiam na Tellurium Q Silver II. Co byście polecili zamiast Tellurium Q Silver II w kwocie około 2 tysięcy? Czy warto dopłacić do Albedo Monolith?

Mialem jednego i drugiego u siebie w systemie. Według mnie dynamikę lepsza ma Silver II, szczególnie na basie jest szybszy i ma mega fajne zejścia twarde. Monolith za to jest mega przestrzenny, ma świetna sypką górę i pastelowy środek. Silver 2 trochę mnie zraził wąską sceną tak jak by na boki kolumn dźwięk się nie odrywał. 

Jak mówię to było w moim systemie więc nie wiem jak będzie u Ciebie. 

Czy próbowałeś kabli solid Nordosta np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeszcze mieszczą się w budżecie; 26 AWG, zwrot pewnie niemile widziany , ale może ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, Marcinzp napisał:

A jaki był to system i z jakim przewodem zostałeś?

Lyngdorf Tdai 3400 i Dali Helicon 400mk2.

Zostalem ostatecznie z Kimberem 12TC

Silver II to fajny kabel ale nie jest muzykalny raczej neutralny. U mnie w systemie przy Musical m6si i Tannoy Precision dc6.2 na przykład Albedo Monolith wypadł tragicznie. Kabel miałem pożyczony od kolegi był na pewno wygrzany i w porównaniu do Luna Gris w żadnym aspekcie mnie nie ujął. Matowe granie bez powietrza i dynamiki, gdzie Luna Gris gra bardzo barwnie przy zachowaniu bardzo dobrej stereofonii i detaliczności, że nie chce się wierzyć że tak tani kabel tak gra. I tak to w audio jest, ważne jest spasowanie kilku elementów. Trzeba odsłuchać. Polecam naprawdę spróbować Luna Gris i kontakt z Audio Atelier we Wrocławiu. Pan Krzysztof bardzo szybko wysyła na testy i nie trzeba kupować w ciemno. Trzeba tez pamiętać, że kable też się wygrzewają i im droższe tym częściej różnice nówki a wygrzanego są bardziej słyszalne. Ale niektórzy i tak nie słyszą różnicy i chwała im, nie muszą kupować drogich kabli.

Cytat

Dzięki za odpowiedzi. 

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Czy próbowałeś kabli solid Nordosta np:

Ukryta Zawartość

jeszcze mieszczą się w budżecie; 26 AWG, zwrot pewnie niemile widziany , ale może ...

Nie próbowałem Nordosta, jak on "gra"?

Godzinę temu, szczypior88 napisał:

Lyngdorf Tdai 3400 i Dali Helicon 400mk2.

Zostalem ostatecznie z Kimberem 12TC

I jak ten Kimber "gra" w porównaniu do Tellurium Q Silver II i Albedo Monolith?

28 minut temu, RobG1974 napisał:

Silver II to fajny kabel ale nie jest muzykalny raczej neutralny. U mnie w systemie przy Musical m6si i Tannoy Precision dc6.2 na przykład Albedo Monolith wypadł tragicznie. Kabel miałem pożyczony od kolegi był na pewno wygrzany i w porównaniu do Luna Gris w żadnym aspekcie mnie nie ujął. Matowe granie bez powietrza i dynamiki, gdzie Luna Gris gra bardzo barwnie przy zachowaniu bardzo dobrej stereofonii i detaliczności, że nie chce się wierzyć że tak tani kabel tak gra. I tak to w audio jest, ważne jest spasowanie kilku elementów. Trzeba odsłuchać. Polecam naprawdę spróbować Luna Gris i kontakt z Audio Atelier we Wrocławiu. Pan Krzysztof bardzo szybko wysyła na testy i nie trzeba kupować w ciemno. Trzeba tez pamiętać, że kable też się wygrzewają i im droższe tym częściej różnice nówki a wygrzanego są bardziej słyszalne. Ale niektórzy i tak nie słyszą różnicy i chwała im, nie muszą kupować drogich kabli.

Przyznam bez bicia, że pierwszy raz słyszę o Luna Gris. Poczytałem o nich i prezentują się obiecująco. Wiem, że kable też się wygrzewają, ale dzięki za przypomnienie.

Ukryta Zawartość

O wygrzewaniu wspomniałem tylko ze względu na fakt, żebyś prosił kabel testowy na początek przy odsłuchu, żeby po 20 min. słuchania któregoś nie skreślić od razu z listy. Luna ciekawy kabelek w swojej cenie naprawdę gra dobrze słuchałem go już i w systemie za kilkadziesiąt tys. zł i dawał radę ale oczywiście są fajniejsze ale w trochę innym pułapie cenowym.

Namiastkę grania Nordosta możesz sobie zrobić sam do prób, czy OTAKE ? brzmienie

Ci w ogóle chodzi. Mianowicie kabel telefoniczny solid 6x0,5 podzielony na 3 + 3.

Czyli po 3 na plus i 3 na minus. Może się uda bez konfekcji i wystarczy zdjąć izolację

ok 2 - 3 cm, skręcić i podłączyć. Od razu powinieneś usłyszeć, czy to dobry kierunek.

Przekrój Lightning to 0,65 mm2 a tu będzie 0,6 na stronę, więc podobnie.

Koszt eksperymentu żaden, a doświadczenie - bezcenne ? 

Zanim zapomnisz czy wyśmiejesz, przejrzyj wątek Jacka o wymianie Dali 450 ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 godzin temu, Marcinzp napisał:

I jak ten Kimber "gra" w porównaniu do Tellurium Q Silver II i Albedo Monolith?

Miałem po drodze kilka kabli jeszcze. Qed Genesis (mega udany kabel aktualnie za śmieszny hajs do wyrwania), Black Cat 3232 (najlepszy kabel głośnikowy jaki miałem u siebie zdecydowanie), TQ Ultra Black II (mułowato mi to grało, bez przestrzeni).

Kimber którego posiadam to zakup na ALI ? Pewnie fejk jakiś, ale solidnie wykonany. Pożyczyłem go koledze to już mi nie oddał i sprzedał swoje TQ Black II więc musiałem zamówić dla siebie drugie. 
Porównując ori 12TC i fejk. Nie zauważyłem dosłownie żadnej różnicy. Kupiłem go z czystej ciekawości, dla jaj w sumie a okazało się, że zagrał na tyle dobrze, że przestałem szukać kabli.

12TC gra pełnym pasmem, jest delikatny na górze, ma mnóstwo przestrzeni i docieplony środek. Bas ma potężny jak w Silver II i z równie dobrą kontrolą. Lepiej ucieka na boki to granie niż w TQ. 

Lepszym kablem w moim systemie był tylko wspomniany wcześniej Black Cat 3232. Biorąc pod uwagę jego cenę 3500 zł (3232) vs 180 zł (fejk 12TC) zostałem na razie przy 12TC. Black Cat 3232 względem 12TC ma jeszcze więcej detalu, przestrzeni, szybkości i takiego "życia". Ten kabel żyje ? takie wrażenie sprawia jak się słucha systemu spiętego tym kablem. Jak masz gdzieś okazję to go posłuchaj. Mega granko.

Trochę nie rozumiem podejścia ,mając styczność  z Chordem Clearway (mułem)  uderzać zaraz w stronę Tellurium Q Silver , z Chorda to najlepszy Odyssey ,a startować do Tellurium Q Silvera nie poznawszy Blue, Ultra Blue można żałować tych doświadczeń zaś Bleck lepiej oceniam niż Black II , a wspomniany  Qed Genesis u mnie był Silver spiral ( płaski bas i zamglona wyższa średnica ) lecz ten grał z KEF IQ7 z którymi się dość szybko rozstałem

Co rozumiesz przez muł w clearway,  a dobre strony w odyssey 2. 

Mam chęć na któryś z nich. 

Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dziękuję za odpowiedzi.

11 godzin temu, audioburak napisał:

Namiastkę grania Nordosta możesz sobie zrobić sam do prób, czy OTAKE ? brzmienie

Ci w ogóle chodzi. Mianowicie kabel telefoniczny solid 6x0,5 podzielony na 3 + 3.

Czyli po 3 na plus i 3 na minus. Może się uda bez konfekcji i wystarczy zdjąć izolację

ok 2 - 3 cm, skręcić i podłączyć. Od razu powinieneś usłyszeć, czy to dobry kierunek.

Przekrój Lightning to 0,65 mm2 a tu będzie 0,6 na stronę, więc podobnie.

Koszt eksperymentu żaden, a doświadczenie - bezcenne ? 

Zanim zapomnisz czy wyśmiejesz, przejrzyj wątek Jacka o wymianie Dali 450 ...

Dzięki za propozycję, ale nie za bardzo wierzę w takie wynalazki.

11 godzin temu, szczypior88 napisał:

Miałem po drodze kilka kabli jeszcze. Qed Genesis (mega udany kabel aktualnie za śmieszny hajs do wyrwania), Black Cat 3232 (najlepszy kabel głośnikowy jaki miałem u siebie zdecydowanie), TQ Ultra Black II (mułowato mi to grało, bez przestrzeni).

Kimber którego posiadam to zakup na ALI ? Pewnie fejk jakiś, ale solidnie wykonany. Pożyczyłem go koledze to już mi nie oddał i sprzedał swoje TQ Black II więc musiałem zamówić dla siebie drugie. 
Porównując ori 12TC i fejk. Nie zauważyłem dosłownie żadnej różnicy. Kupiłem go z czystej ciekawości, dla jaj w sumie a okazało się, że zagrał na tyle dobrze, że przestałem szukać kabli.

12TC gra pełnym pasmem, jest delikatny na górze, ma mnóstwo przestrzeni i docieplony środek. Bas ma potężny jak w Silver II i z równie dobrą kontrolą. Lepiej ucieka na boki to granie niż w TQ. 

Lepszym kablem w moim systemie był tylko wspomniany wcześniej Black Cat 3232. Biorąc pod uwagę jego cenę 3500 zł (3232) vs 180 zł (fejk 12TC) zostałem na razie przy 12TC. Black Cat 3232 względem 12TC ma jeszcze więcej detalu, przestrzeni, szybkości i takiego "życia". Ten kabel żyje ? takie wrażenie sprawia jak się słucha systemu spiętego tym kablem. Jak masz gdzieś okazję to go posłuchaj. Mega granko.

Kimber jest ciekawy, ale nie widzę fabrycznie konfekcjonowanych. No i Black Cat 3232. Dostałem o nim wczoraj wieczorem prywatną wiadomość z samymi superlatywami. 3500 złotych to za ile metrów? Gdzie można go wypożyczyć?

7 godzin temu, Pszczyna napisał:

Trochę nie rozumiem podejścia ,mając styczność  z Chordem Clearway (mułem)  uderzać zaraz w stronę Tellurium Q Silver , z Chorda to najlepszy Odyssey ,a startować do Tellurium Q Silvera nie poznawszy Blue, Ultra Blue można żałować tych doświadczeń zaś Bleck lepiej oceniam niż Black II , a wspomniany  Qed Genesis u mnie był Silver spiral ( płaski bas i zamglona wyższa średnica ) lecz ten grał z KEF IQ7 z którymi się dość szybko rozstałem

Chord Clearway został mi z poprzedniej wieży. Kiedy wpiąłem go do nowego Cyrusa z Audio Physic, szybko stwierdziłem, że trzeba go będzie wymienić. Zależy mi na przejrzystości i z tego co czytałem Silver jest bardziej przejrzysty od Blue i Black, oraz ogólnie jest lepszy.

11 godzin temu, szczypior88 napisał:

Chcesz powiedzieć, że 12TC z alli i 12TC kupione w renomowanym salonie audio (domniemam, że tam kupiłeś) niczym się od siebie nie różnią - jeden i drugi wykonany jest identycznie? A porównywałeś oba pod względem brzmienia? Bo jak tutaj też nie stwierdziłeś różnic to nie wiem co o tym myśleć... (może kupiłeś drugi fake, tylko w sklepie, w którym nie miało prawa go być). 

Piszesz, że 12TC jest delikatny na górze, a to właśnie góra w tym kablu robi robotę. Pisał o tym swego czasu "mandybenet" porównując oba 8TC. Link poniżej.

Edytowane przez Maraudio
6 godzin temu, dedal75 napisał:

Co rozumiesz przez muł w clearway,  a dobre strony w odyssey 2. 

Krótko i zwięźle ,,ODYSSEY" 

Co do Silvera się nie wypowiem dopiero jest fazie wygrzewania (12 godzin )

15 minut temu, Maraudio napisał:

Chcesz powiedzieć, że 12TC z alli i 12TC kupione w renomowanym salonie audio (domniemam, że tam kupiłeś) niczym się od siebie nie różnią - jeden i drugi wykonany jest identycznie? A porównywałeś oba pod względem brzmienia? Bo jak tutaj też nie stwierdziłeś różnic to nie wiem co o tym myśleć... (może kupiłeś drugi fake, tylko w sklepie, w którym nie miało prawa go być). 

Wypozycz albo kup i sam się przekonaj. Nie chcę mi się wchodzić w polemikę w tym temacie. Swoje zdanie wyraziłem. 

22 minuty temu, Marcinzp napisał:

No i Black Cat 3232. Dostałem o nim wczoraj wieczorem prywatną wiadomość z samymi superlatywami. 3500 złotych to za ile metrów? Gdzie można go wypożyczyć?

Kiedyś można było wypożyczyć od @Lector. Audio. Poland. ale chyba już nie mają w dystrybucji. Musiałbyś zagadać, może mają jakąś dyżurna sztukę z ostatków . Pisałem z Chrisem Sommovigo ostatnio i aktualnie można u niego kable zamówić bezpośrednio, tylko że właśnie problem z odsłuchem pewnie przed. 

Edytowane przez szczypior88

Cześć,

Moim zdaniem powinieneś przede wszystkim przetestować te przewody u siebie. W zależności od Twoich preferencji wypadną w różny sposób. Znamy połączenie Cyrusa Lyrica z AP Classic, mamy jedne i drugie u siebie. W mojej ocenie Tellurium Q Silver II ( jest u nas do wypożyczenia do testu ) zagra dość przestrzennie, otworzy jeszcze bardziej brzmienie, uporządkuje bas. Bardzo często systemy Cyrus + Audio Physic spinamy przewodem Ortofon Reference Bronze ( zmieścisz się spokojnie w budżecie ). To przewód robiony w Japonii, miedź do niego robi Furukawa, w Bronzie oprócz miedzi masz ten dodane czyste srebro.  Bardzo fajny przewód, polecam do testu. Dobrą opcją może być wymieniony tu Kimber 12TC, duży przekrój, świetna kontrola basu i bardzo dobre granie środkiem pasma. Również można go u nas wypożyczyć.

Jakby co odezwij się, dogadamy szczegółu testu.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

W dniu 13.12.2020 o 20:15, szczypior88 napisał:

Kiedyś można było wypożyczyć od @Lector. Audio. Poland. ale chyba już nie mają w dystrybucji. Musiałbyś zagadać, może mają jakąś dyżurna sztukę z ostatków . Pisałem z Chrisem Sommovigo ostatnio i aktualnie można u niego kable zamówić bezpośrednio, tylko że właśnie problem z odsłuchem pewnie przed. 

Dzięki.

4 godziny temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

Moim zdaniem powinieneś przede wszystkim przetestować te przewody u siebie. W zależności od Twoich preferencji wypadną w różny sposób. Znamy połączenie Cyrusa Lyrica z AP Classic, mamy jedne i drugie u siebie. W mojej ocenie Tellurium Q Silver II ( jest u nas do wypożyczenia do testu ) zagra dość przestrzennie, otworzy jeszcze bardziej brzmienie, uporządkuje bas. Bardzo często systemy Cyrus + Audio Physic spinamy przewodem Ortofon Reference Bronze ( zmieścisz się spokojnie w budżecie ). To przewód robiony w Japonii, miedź do niego robi Furukawa, w Bronzie oprócz miedzi masz ten dodane czyste srebro.  Bardzo fajny przewód, polecam do testu. Dobrą opcją może być wymieniony tu Kimber 12TC, duży przekrój, świetna kontrola basu i bardzo dobre granie środkiem pasma. Również można go u nas wypożyczyć.

Jakby co odezwij się, dogadamy szczegółu testu.

Pozdrawiam,

Michał

Dziękuję. Tak zamierzam zrobić. Wytypować kilka kabli i sprawdzić je u siebie. Pozdrawiam, Marcin

• 1 rok później...

O rany... Przepraszam, że nie na temat, ale muszę to napisać. Przeglądam różne fora w temacie sprzętu audio i pierwszy raz spotkałem rzeczowe wypowiedzi. Życzliwe odpowiedzi, konkretne. Widać, że piszą ludzie znający się na rzeczy. Byłem przerażony czytając inne fora. Pełne jadu, złośliwości, popisywania się, wywyższania, wyśmiewania. Już myślałem, że nie ma w Polsce normalnych, życzliwych ludzi. Dziękuję i pełen szacun. Pozdrawiam.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Jak oceniasz znanie się na rzecz: po tym, że ktoś pisze to, co chcesz przeczytać?

No i zaczęło się. A jak myślisz, co chciałem przeczytać? Z którego fragmentu mojej wypowiedzi to wywnioskowałeś? Czyżbym się pomylił? Jeżeli chcesz coś podpowiedzieć, pomóc, przekazać swoją wiedzę, to napisz coś konstruktywnego.  Nie usiłuj pokazać swojej wyższości, znawstwa i nie kpij z czyjejś wypowiedzi? To jest słabe, bo nigdy nie wiesz, na kogo trafisz, z jaką wiedzą, doświadczeniem i... sprzętem. Czasami może zdarzyć się tak, że opieprzysz kogoś, kto jest inżynierem dźwięku od 20 lat, a sprzęt, którym dysponuje jest wart 250 tys. Nie wzbudzaj uśmiechu politowania. Pomóż, pogadaj, podziel się doświadczeniem, wyluzuj, uśmiechnij się, zażartuj... Ludzie są fajni, a świat jest piękny.

16 minut temu, kangie napisał:

Janusz555 dobrze gada!

Szymon, wyluzuj.

Trudna decyzja: widzieć i nie grzmieć.

-----

23 minuty temu, Janusz555 napisał:

...napisz coś konstruktywnego. 

Proszę bardzo: przede wszystkim jeśli chcesz coś w brzmieniu swojego systemu zmienić, to zdefiniuj co, zorientuje się, która cecha systemu za to odpowiada. A jeśli chcesz rozumieć audio, to nie traktuj jako "test porównawczy" obserwacji, które ze względu na brak powtarzalności i marną dokładność nie można nazwać testem, a ze względu na brak możliwości porównania (oczami jesteś w stanie patrzeć równocześnie na dwa przedmioty, słuchem porównujesz dźwięk słyszany aktualnie ze ulotnym wspomnieniem słyszanego kiedyś tam) "porównaniem".

23 minuty temu, Janusz555 napisał:

Ludzie są fajni, a świat jest piękny.

Dokładnie tak. Jak będziesz chciał znaleźć wiedzę, to ją na Forum znajdziesz, a jak chcesz się tylko dobrze bawić to miłej zabawy życzę. Pozdrawiam.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"