Skocz do zawartości
IGNORED

Czy gust, jakość, pasja sprzętowa producentów spada w raz z muzyczną?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tulifi

(Konto usunięte)

Jak w tytule... wątek może dość abstrakcyjny/a może i mniej.
Tak się zastanawiam nad dzisiejszym sprzętem wraz z postępującą muzyką - od co raz gorszego pop, po rock itd, napompowanym masteringiem i ogólnie - muzyka.
Może inaczej ma się rzecz z muzyką poważną.. nie ukrywam iż lubię epokę i współczesną.
Jednak muzyka poważna pozostaje poważną m.in słychać to włączając radio 2 w porównaniu z taką napompowaną eską jakby głośniki emanowały nadmuchanym czymś.
Jakby stacje podbarwiały 5 razy loudness i innymi rzeczami. Słychać już to i w tak kochanej trójce przez "smakoszy wyższej półki" z reklamami co 20 min.
Stacja 2 jest surowa w przekazie dźwiękowym i tak powinno być.. na dodatek jest to jedyna stacja bez "sponsoringu"/reklam.
Jakie jest wasze zdanie co do postępującej/co raz nowszej muzyki np pop i rock odsłuchiwanej przez reklamujących "profesjonalistów" do analizy co raz nowszego sprzętu?  
Wymieniłem 2 przypadki m.in masteringu - radiowego tzn stację/sygnał i nagraniowego. Do tego dochodzi sprzęt do odsłuchu - idący chyba niestety z trendami - muzyką.

49 minut temu, tulifi napisał:

Do tego dochodzi sprzęt do odsłuchu - idący chyba niestety z trendami - muzyką.

Dlaczego niestety? Dzisiejsze popularne realizacje brzmią fajnie nawet na tanim sprzęcie, czy coś w tym złego? Domyślam się, że słuchasz dość niszowej muzyki klasycznej, więc kup niszowy sprzęt i się ciesz, tak jak ja cieszę się deathmetalem na monitorkach. Nie ma co na siłę dorabiać tu jakichś gurnolotnych idei.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość tulifi

(Konto usunięte)

A zapomniałem jeszcze dodać - istnieje jeszcze taka stacja jak RMF "classic". Brzmi bardzo "kulturalnie" dla panów i pań w dużych bmw, toyotach itd z "kulturą". Muzyka poważna jednak ma epokę klasycyzmu/nie klasykę - obok średniowiecza, baroku itd.. no i współczesną. Również zahaczam o metal ale raczej nie jestem metalowcem. Różnią się jednak dźwięki nagrane/instrumenty.. ich brzmienie z nagrań dzisiejszych i tych 40 lat temu, czy 60 lat temu i w przypadku bardziej rock. Te dźwięki nie są m.in tak "napompowane" - ich brzmienie. Np w przypadku zakupu... nowy sprzęt? czy lepiej jakiś używany/starszy/a nawet made in japan choć to nie najistotniejsze. Dźwięk i sprzęt audio można porównać do fotografii - tak samo rozmiar matrycy apsc uniemożliwia odczyt hiperfokalnej na obiektywie, więc strzelamy jak ze smartfona idioten mimo przecież "lustrzanki".

Ba.. lustrzanki cyfrowej.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

niszowej muzyki klasycznej

to nie jest nisza,nisza to np freejazz, klasyka jest dosyć popularna,znam wielu ludzi ,którzy słuchają tego gatunku

2 godziny temu, tulifi napisał:

podbarwiały 5 razy loudness

tak właśnie jest,nic na to nie poradzimy

Gość tulifi

(Konto usunięte)

"Klasyka" - tak mówi większość ludzi i radio RMF classic z największymi hitami. Muzyka poważna na stacji 2 to muzyka poważna z epoką np klasycyzmu/ a nie muzyką "klasyczną". Ale nie będę się spierał na może mało istotne słownictwo/nazewnictwo choć muzyka tzw przez większość "klasyczna" dyskwalifikuje już samą epokę klasycyzmu i resztę epok bo uogólnia niby w gatunek.

Edytowane przez tulifi
14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dlaczego niestety? Dzisiejsze popularne realizacje brzmią fajnie nawet na tanim sprzęcie, czy coś w tym złego?

Żartujesz? Dzisiejsze popularne realizacje brzmią fatalnie nawet na mocno średniej jakości sprzęcie. Może na tanich marketówkach "brzmi to lepiej".

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

3 godziny temu, matoole napisał:

Żartujesz? Dzisiejsze popularne realizacje brzmią fatalnie nawet na mocno średniej jakości sprzęcie. Może na tanich marketówkach "brzmi to lepiej".

Jako żywo. „Brzmi to lepiej” w cudzysłowie, bo dobrą realizację docenimy dopiero na lepszym sprzęcie. To musi iść w parze. 

Gość tulifi

(Konto usunięte)

Nie ma co wyszydzać "tanich marketówek" bo też się je kupuje lub na nich zaczynało - chociaż fakt może taki tuner jak kiedyś "najniższej półki" Marantz ts300 nie świecił jak dzisiejsze w marketach. Nie ma co porównywać nawet do jakości wykonania, może i nawet brzmienia do dzisiejszych najniższej półki. Może wszystko idzie analogicznie w raz z coraz gorszą muzyką np rock z dekady na dekadę.. nie dość że muzyką to i masteringiem przy okazji. Nie mówię o realizacji nagrań np muzyki poważnej współczesnej i samej muzyce bo to inna bajka... przykład podałem m.in z radiem.. stacjami i "kulturą" napchanych reklam bądź "brakiem sponsoringu". Jeszcze wrócę do porównania z fotografią - technologia i jej postęp - czy dogoni np tradycyjną? Ale w cyfrówce w większości modeli mamy przecież matrycę o rozmiarze apsc i taki chyba już upadający producent jak np dość ważny w historii Pentax przynajmniej szczerze zaoszczędził hiperfokalnych informacji na obiektywie bo jak odliczyć bez tzw "pełnej klatki"? Ba.. pełną klatkę możemy kupić i w hipermarkecie - body nawet za 12 tys zł. Ale nie nabierał bym się na słówka jak "pełna klatka". I tak nie uzyskamy średniego, bądź dużego formatu i takich tonalnych. A jak jest z dźwiękiem/nagrywaniem/odsłuchem itd?

Edytowane przez tulifi
W dniu 12.12.2020 o 17:59, tulifi napisał:

Muzyka poważna jednak ma epokę klasycyzmu/nie klasykę - obok średniowiecza, baroku itd.. no i współczesną. Również zahaczam o metal ale raczej nie jestem metalowcem. Różnią się jednak dźwięki nagrane/instrumenty.. ich brzmienie z nagrań dzisiejszych i tych 40 lat temu, czy 60 lat temu i w przypadku bardziej rock. Te dźwięki nie są m.in tak "napompowane" - ich brzmienie. Np w przypadku zakupu... nowy sprzęt?

Przed romantyzmem nie było choćby saksofonów i fortepianu. Dodajmy, że przed epoką homofonii ( czyli tak jak zwykle obecnie) była polifonia. Inna aranżacja, czyli szycie. Style wykonawcze też (w świeckiej muzyce) zależały od orkiestry.

Co do maniery rejestracyjnej to wtedy nie było wyścigu o to, kto zagra głośniej. Cóż poradzę na to, że ci z wybujałym gustem zdecydowali o kierunku zmian ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość tulifi

(Konto usunięte)

W starym NAD-zie 3100 Monitor Series mam przynajmniej funkcję "Low Level" - nie tracę przy tym zaniku z któregoś kanału przy cichym słuchaniu jak to już jest np w przypadku c326bee i wzwyż (odbiegając trochę od tematu). Co do fortepianu - nie uzależniałem tak muzyki od sprzętu ale jak podłączyłem na chwilę nowe Acoustic Energy AE300 w porównaniu ze starymi B&W różnica była duża. Dopiero odczułem urok tego instrumentu choć stare B&W też ma swoje inne zalety. Także jeśli chodzi o produkcję sprzętów dzisiaj czy kiedyś - tu jest remis.

Edytowane przez tulifi
Gość tulifi

(Konto usunięte)

Dziwne tylko że po podłączeniu nowych Acoustic Energy nie odczułem różnicy między plikiem flac czy wave a mp3 tego samego utworu a przy nowym c326bee nie słyszałem już "kaszlu" podczas nagrania.

Edytowane przez tulifi

Okrągłe rocznice na bezrybiu głównie się obchodzi, żeby biznes się kręcił.

Tej korelacji z tematu nie widzę.

Rynek 20 lat temu objął ponownie kino i tyle.

To dominuje.

Gość tulifi

(Konto usunięte)
3 minuty temu, xetras napisał:

Okrągłe rocznice na bezrybiu głównie się obchodzi, żeby biznes się kręcił.

eeee nie bardzo wiem co znaczy ten wpis... także nie wiem

A teraz widzę kolega pisze, edytuje dalej.. z kinem.. to fakt próbowali mi wciskać w salonie czy z graciarni sprzętów używanych amplitunery z wyjściami na sorroundy, bassrefleksy i inne "cuda" ale podziękowałem.

Wolę też osobno tuner i wzmacniacz.

Edytowane przez tulifi

Masz tego przecież multum 10th anniversary, ..., vintage, czyli powtórki z mody sprzed wielu dekad.

Teraz trudniej  i szukać i znaleźć.

PS.

Kino i obraz narzuca (i ogranicza) dobór.

Gość tulifi

(Konto usunięte)
8 minut temu, xetras napisał:

Masz tego przecież multum 10th anniversary, ..., vintage, czyli powtórki z mody sprzed wielu dekad.

Teraz trudniej  i szukać i znaleźć.

Pozwolę sobie zapytać.. na jakim sprzęcie sam odsłuchujesz/słuchasz?

Jeśli chodzi o tunery to mam dwa modele - st300 marantz - sam w nim wymieniałem żaróweczki i ogólnie nigdy go nie sprzedam. Obecnie używam 412 NAD ze względu na zestaw i chyba lepszą scenę.

Edytowane przez tulifi

Zmieniam mieszkanie i całą resztę też, o ile chcesz coś osobistego ode mnie.

Gość tulifi

(Konto usunięte)

Nie dzięki - jeśli o jakąś sprzedaż chodzi - nie jestem tutaj po to by kupować/sprzedawać czy sponsorować. Może kiedyś ale na pewno bez tego ostatniego.

Edytowane przez tulifi
W dniu 12.12.2020 o 16:48, tulifi napisał:

Stacja 2 jest surowa w przekazie dźwiękowym i tak powinno być.. na dodatek jest to jedyna stacja bez "sponsoringu"/reklam.

Program II PR to cień tej stacji sprzed tzw "dobrej zmiany" jeżeli idzie o prezentowaną tam muzykę klasyczną. I repertuarowo i wykonawczo.

Bo ile można słuchać Lubomira Różyckiego, Józefa Elsnera czy Mikołaja Gomółki? Warto znać i wiedzieć, że byli tacy, nic ponad to.

Uciekłem od słuchania tej stacji 4-5 lat temu.

W dniu 12.12.2020 o 17:59, tulifi napisał:

A zapomniałem jeszcze dodać - istnieje jeszcze taka stacja jak RMF "classic".

Kiedyś nazywało się Opera FM i było to coś niesamowitego.

Obecnie to radio dla ambitnych sekretarek, gdzie z taką samą atencją puszcza się Mozarta jak i współczesne grzmoty z hollywoodzkich hitów kinowych.

Dramat.

Na szczęście w Internecie stacji nadających klasykę jest dużo i jest w czym wybierać a często poziom nieporównywalny z Dwójką RMF Classic. Na przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A takich stacji są tysiące, warto szukać. Ot, choćby tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Jednak wracając do nagrań to i w muzyce klasycznej bywają produkcje, które mają być

"lekkie, łatwe i przyjemne" co rodzi u  mnie podejrzenia, że autor zwyczajnie nie lubi barwy

nagrywanego instrumentu. Sprawiają wrażenie jakby "przez szmatę" albo wręcz jak to mówię

"z drugiego pokoju" ? A skrzypce czy trąbka; w jazzie saksofon poza oczywistymi elementami

brzmienia bywają szorstkie, nadmuchane powietrzem i czasem kłujące.

Z kolei w nagraniach orkiestr dętych niemal w ogóle nie ma bębna, nie ma powietrza, a ci, co słyszeli

taką orkiestrę choć raz wiedzą co jest podstawą jej brzmienia; szczególnie w marszach ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 minut temu, audioburak napisał:

...a ci, co słyszeli

taką orkiestrę choć raz...

Ale muzyka z płyty nie brzmieć jak na żywo, a ma sprawiać przyjemność odtwarzana np na boomboxie.

Gość tulifi

(Konto usunięte)
2 godziny temu, rochu napisał:

Na szczęście w Internecie stacji nadających klasykę jest dużo i jest w czym wybierać a często poziom nieporównywalny z Dwójką RMF Classic. Na przykład:

http://www.radioswissclassic.ch/en

https://www.bbc.co.uk/radio3/classical/onmusic/

https://www.srf.ch/radio-srf-2-kultur

https://www.veniceclassicradio.eu/

A takich stacji są tysiące, warto szukać. Ot, choćby tutaj:

https://mytuner-radio.com/news/2017/09/04/most-listened-classical-radio-stations-world/

Nigdy nie słuchałem radia z internetu - po to są tunery - chyba że ktoś lubi samoloty jak wiatraki komputerowe i dyski hdd ich stuki do "orkiestry". Choć wymieniam wiatraki na cichsze i w końcu zaopatrzyłem się dość niedawno w cichy dysk twardy ssd to dalej pozostaje przy tunerze bo mi tak po prostu pasuje? To jak kolekcja płyt nie "strzelanie" z internetu czy do internetu i w takiej dziedzinie jak fotografia trochę bezmyślnymi cyfrówkami choć używam i takiej techniki i takiej.

Dziwne że wspominając o możliwym wcześniej sponsoringu na tym forum posypały się większe ilości wpisów i w tak krótkim czasie ale nie chcę popadać w skrajności i podejrzenia, mam dystans ogólnie do forum i już zamykam. Dzięki.

I rochu nie cytuj słówek - napisałem coś o RMF classic której nie słucham bo mnie po prostu drażni? 

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ale muzyka z płyty nie brzmieć jak na żywo, a ma sprawiać przyjemność odtwarzana np na boomboxie.

to po co to całe hi-fi?

boombox wystarczy?

Gość tulifi

(Konto usunięte)

Niestety mam taki wynalazek nawet w lepszym choć starym NAD-zie 3100 pt. "loudness" (choć "wyłączalny") - zdania w internecie są podzielone ale przynajmniej z funkcją "low lewel" dla cichszego jednak słuchania aniżeli np w nowych c326bee i wzwyż. Za to ten drugi model i te wzwyż umożliwiają wyłączenie obwodu barwy i balansu ale tak dają po oczach diodami wieczorem że zrezygnowałem i z tego powodu + niesłyszalne kaszle w nagraniach orkiestrowych w porównaniu ze starszym modelem gdzie jednak słychać trochę więcej szczegółów (zakładałem na temat NAD-a inny wątek). A ten też uważam już za zamknięty.

Edytowane przez tulifi
23 minuty temu, szpotek73 napisał:

to po co to całe hi-fi?

boombox wystarczy?

Takie są prawa rynku, że większość dziś gra na monitorkach lub słupkach, i na takie systemy nagrania w większości są realizowane. Dzięki temu mam 2x40W i 1x165mm, a death metal słucham z satysfakcją. Trochę mnie dziwi, że miłośnicy dość niszowych gatunków, które podejżewam są o niebo lepiej realizowane od masówki, narzekają na radio eska. A swoją drogą, to gdyby w radio muzykę poważną puścić bez kompresji, to w aucie nic nie byłoby słychać. 

Edytowane przez szymon1977

Gość tulifi

(Konto usunięte)

A kto pisał o jakimś słuchaniu muzyki poważnej w aucie? Może od razu w samolocie z wiatrakami od komputera? I z tym radiem eska nie kumam i monitorkami dla większości. Co do informacji przez producenta o mocy w 2x40W czy 2x80W itd też nabrał bym dystansu.

1 minutę temu, tulifi napisał:

...nie kumam...

Tak.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

death metal słucham z satysfakcją

ja też ,tyle że na trochę większym zestawie?

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Takie są prawa rynku, że większość dziś gra na monitorkach lub słupkach, i na takie systemy nagrania w większości są realizowane

dokładnie tak ,ale z jakością to nie ma nic wspólnego....no ale nie każdy jest audioświrem  -takim jak np. ja.....

3 minuty temu, szpotek73 napisał:

...no ale nie każdy jest audioświrem  -takim jak np. ja...

Mi też się marzy 2x250W i 3-drożne OZ o urodzie Altus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi