Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja obecnego zestawu stereo - prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Moja aktualna konfiguracja to :

Wzamacniacz - CREEK 4330

Kolumny - TDL RTL3

CD - Pioneer PD-S504

Okablowanie - głośnikowy - Van den Hul M.C. CS122 Hybrid

- interkonekt - IXOS 103

Zestaw nieco już wiekowy, jednak ogólnie gra jak dla mnie przyjemnie. Lubię przestrzeń i szczegółowość jaką daje mi Creek, przyjemną górę, natomiast TDL dają nisko schodzący ale chyba dobrze kontrolowany bas. Oczywiście mam świadomość tego, że może być lepiej.

Dlatego chciałbym nieco zmodyfikować ten zestaw. Ogólne przyjąłem takie trzy kierunki :

1. Polepszyć jakość odtwarzacza CD (wymiana lub zewnetrzny DAC)

2. Dodać do zestawu możliwość streamingu (Spotify/Tidal)

3. Mieć możliwość odtwarzania plików FLAC z dysku. 

Wstępnie pomyślałem o czymś takim. Dokupić zewnętrzy DAC - np. coś takiego - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Mógłbym do niego podpiąć poprzez Toslink mój obecny CD. Dodatkowo, ponieważ wejść ma całkiem sporo - również telewizor i przystawkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wewnątrz tego DAC-a siedzą przetworniki Wolfsona, więc chyba nie jest najgorzej. Co do streamingu - chciałbym, żeby odbywało się to raczej bezprzewodowo. Dlatego pomyślałem o dokupieniu do niego adaptera usb bluetooth z kodekiem aptx. Tylko teraz kwestia samego streamera...  Może coś takiego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ? Byłby połączony z DAC-iem przez bluetooth aptx. Czy to dobre rozwiązanie?

Byłbym bardzo wdzieczny za ocenę tego co wymysliłem. Może macie pomysł na inne- lepsze rozwiązanie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, bogusz66 napisał:

Co do streamingu - chciałbym, żeby odbywało się to raczej bezprzewodowo. Dlatego pomyślałem o dokupieniu do niego adaptera usb bluetooth z kodekiem aptx.

Skoro masz już miboxa, to żadne BT nie są ci potrzebne. Mibox ma wbudowany chromecast (BT zresztą też), więc spotify czy tidal puszczasz bezpośrednio z apki. Możesz nawet pilotem przeskakiwać utwory i nie musisz do słuchania włączać TV. Do podpięcia DAC'a potrzebujesz tylko kabelek toslink/minitoslink

No fakt, o tym nie pomyslałem....? dzięki januss73

a sprawa odtwarzania muzyki FLAC z dysku ? MI BOX ma jedno wyjście usb ale mam tam wpiętą klawiaturę. Nawet jak wepnę tam zamiast niej np. pendrive - obsługa takich plików wymagałaby włączenia telewizora. Chyba.....

Myślisz, że proponowany przeze mnie DAC byłby dobrym rozwiązaniem ?

Edytowane przez bogusz66
3 godziny temu, bogusz66 napisał:

Myślisz, że proponowany przeze mnie DAC byłby dobrym rozwiązaniem ?

Nie miałem okazji obcować z Dac magic, ale w brzmieniu nie ma się co spodziewać wielkich różnic w podobnym i wyższym budżecie.

Mam tylko wątpliwość jak działa selektor, bo niby wejść z USB jest 5, ale realnie przełączać można tylko 3. Czyli Pary Toslink/coaxial pewnie działają z jakimś priorytetem.

Co do reszty rozwiązań nie jestem zwolennikiem BT, nie tyle z powodu degradacji dźwięku stratnym kodekiem, co łatwością bezprzewodowego przesyłania strumienia bezstratnie. Flaci można zgrać na kartę, wetknąć do telefonu i wysłać na chromecast w miboxie. Chyba, że masz za duże zasoby na takie rozwiązanie, to może powinieneś się zainteresować serwerem muzycznym na bazie malinki. Tu odsyłam do działu PC Audio.

Cześć,
Jeśli chciałbyś poprawić jakość brzmienia zestawu to proponowałbym dokupienie lepszego DACa. Ze sprawdzonych rozwiązań masz Cambridge Audio Dac Magic 100 lub Topping E30 jeśli stawiałbyś na przestrzenniejsze i bardziej szczegółowe brzmienie. W obu przypadkach jakość dźwięku powinna być na plus i warto od tego zacząć. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

januss73 

Cytat

Nie miałem okazji obcować z Dac magic, ale w brzmieniu nie ma się co spodziewać wielkich różnic w podobnym i wyższym budżecie.

Czyli nie warto inwestować w zewntrznego DAC-a ? To może wymienić CD-ka i dokupić jakiś odtwarzacz strumieniowy ? Myślałem też o malinie z kartą dźwiekową z DAC. Tylko że nie podłączę do niej CD-ka, i MI Box-a optykiem. Karta o której myślałem nie ma takich wejść. Dlatego pomyślałem o zewnetrznym DAC-u.  

Z kolei BT w Mi Box - z tego co wiem obsługuje tylko podstawowy kodek. Brak obsługi aptx (nie mówiąc o aptx HD). Stąd przesyłąjąc sygnał z mojego smartfona (też bez aptx) jakość nie była by chyba najlepsza...

Q21 

Cytat

Jeśli chciałbyś poprawić jakość brzmienia zestawu to proponowałbym dokupienie lepszego DACa. Ze sprawdzonych rozwiązań masz Cambridge Audio Dac Magic 100 lub Topping E30 

Ten Dac Magic 100 to nie jest przypadkiem okrojona wersja Dac Magic Plus - którego zaproponowałem na poczatku ? Mimo wszystko gra lepiej od Plus-a ?

Cytat

W obu przypadkach jakość dźwięku powinna być na plus i warto od tego zacząć. 

No i bądź tu mądry.... Jedni polecają DAC-a inni twierdzą, że różnicy nie będzie...?

8 godzin temu, bogusz66 napisał:

Z kolei BT w Mi Box - z tego co wiem obsługuje tylko podstawowy kodek. Brak obsługi aptx (nie mówiąc o aptx HD). Stąd przesyłąjąc sygnał z mojego smartfona (też bez aptx) jakość nie była by chyba najlepsza...

Niw wiem, nie używałem BT. Strumieniuje na Miboxa po wifi (chromecast) więc bezstratnie.

8 godzin temu, bogusz66 napisał:

Myślałem też o malinie z kartą dźwiekową z DAC.

Z tego co piszesz potrzebujesz zewnętrznego DACa, ale nie takiego pod malinę, a z odpowiednią dla ciebie ilością wejść, chyba, że weźmiesz jakiegoś standardowego toppinga z jednym toslinkiem i coaxialem i będziesz się bawł w dodatkowe selektory spdif. Z tego co się orientuję to nie ma zbyt wielkiego wyboru jeśli chodzi o DACi z konkretnym seektorem w normalnych pieniądzech, więc ten Magic Plus to może wcale nie głupi wybór. Malinkę możesz pod niego wpiąć pod USB i zostaje wejście na TV i Miboxa.

Dziękuję januss73 za cenne uwagi ?

Faktycznie, co do MiBox-a - uparłem się bez sensu przy tym bluetooth... Tylko szczerze to myślałem, że bluetooth da jakoś lepszą jakość...?

Co do DAC-a - to poczytałem  trochę o tym Topping-u E30 i nie ukrywam, trochę się napaliłem. Głównie ze względu na jego przestrzenny dźwięk i dobrze kontrolowany głęboki bas. A to lubię... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Tylko faktycznie ma masakrycznie małą ilość wejść. 

Powiem tak. Głównie zależy mi na poprawieniu jakoś mojego obecnego systemu audio. A że głównie słucham płyt, więc odtwarzacz CD jest priorytetem. Dlatego pomyśłałem, że jeżeli mam nie wymieniać CD - to podłączę go tonslinkem do DAC-a. Strumieniować Spotify/Tidal, oraz odtwarzać pliki Flac - mogę przez malinę - którą podłączę przez USB. Tylko ten Topping ma jakieś dziwne to usb... Chyba usb-1. Są jakieś kable - przejściówki ?

A MiBox-a może podłączyć do coaxiala przez jakiś konwerter optical/coax ?

A swoją drogą, to ten Topping faktycznie nie ma konkurencji w cenie ok 1tys ? Faktycznie jest lepszy od CA Dac Magic Plus, Dac Magic 100 ? 

No i cały czas zastanawiam się co będzie lepszym wyjściem - dokupienie DAC-a i kombinowanie z maliną, czy wymiana CD i dokupienie jakiegoś gotowego "strumieniowca"...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bogusz66
33 minuty temu, bogusz66 napisał:

Tylko ten Topping ma jakieś dziwne to usb...

To wejście pod zwykły kabel drukarkowy.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

1 godzinę temu, bogusz66 napisał:

A swoją drogą, to ten Topping faktycznie nie ma konkurencji w cenie ok 1tys ? Faktycznie jest lepszy od CA Dac Magic Plus, Dac Magic 100 ? 

Jest bardzo dobry. Kabel USB masz dołączony. Jedyne co potrzebujesz to ładowarka od telefonu - kabel do ładowania też jest dołączony. CD możesz wpiąć kablem Coaxial, będzie jeszcze lepiej niż Toslink. Toslink możesz z kolei zmultiplikowac przez splitter optyczny, używam taki wpinając do E30 TV i Chromecast Audio 

1 godzinę temu, bogusz66 napisał:

czy wymiana CD i dokupienie jakiegoś gotowego "strumieniowca

Mi wystarcza Chromecast Audio + Dac

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

marcinmarcin - super, w takim razie wziąłbym tego Toppinga. Jesteś kolejną osobą która go chwali. 

Cytat

CD możesz wpiąć kablem Coaxial, będzie jeszcze lepiej niż Toslink

Niestety mój Pioneer PD-S504 ma tylko wyjście optyczne. Nie wiedziałem że wyjście coaxial jest lepsze jakościowo. No szkoda. Może nie będzie źle. A tak swoją drogą, uważasz, że zakup DAC-a będzie lepszym rozwiązaniem od wymiany CD na nowy ? Cały czas mnie to gryzie....Na pewno będzie to rozwiązanie tańsze... ?

Cytat

Toslink możesz z kolei zmultiplikowac przez splitter optyczny, używam taki wpinając do E30 TV i Chromecast Audio 

U mnie CD będzie podpięty pod toslinka. I chyba nie ma sensu podpinać CD pod splittera optycznego (swoją drogą nie wiedziałem że coś takiego jest) bo wpłynie to na pogorszenie sygnału, a na CD zależy mi najbardziej. Tak mi się wydaje. Jednak mogę się mylić. Czyli pozostaje kwestia podłączenia MiBox-a który ma wyjście mini-toslink do wejścia coaxial w Topping-u. Masz pomysł jak ?

Cytat

Mi wystarcza Chromecast Audio + Dac

Masz na myśli taką przystawkę 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ? Mam coś takiego dokupić, czy wystarczy MiBox ?

No i odtwarzanie plików flac z dysku. Myślę, że bez maliny chyba się tu nie obejdzie. Bo chyba przez MiBox-a nie da rady...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bogusz66
23 minuty temu, bogusz66 napisał:

bo wpłynie to na pogorszenie sygnału, a na CD zależy mi najbardziej.

Raczej nie wpłynie, albo światełko dociera albo nie dociera. Ja nie słyszę żadnej różnicy. Mało tego Topping preferuje sygnał 44,1.woec jak mam streaming z Chromecast Audio i TV który ma 48,  to leci muzyka z CA, jak wyłączę CA leci z TV, bez trzasków, utraty jakości itp, rozwiązanie fla mnie idealne ?

Cytat

Raczej nie wpłynie, albo światełko dociera albo nie dociera. Ja nie słyszę żadnej różnicy. 

marcinmarcin - ok, byłoby super. Czyli odtwarzacz CD i MiBox-a podłączyłbym tak jak mówisz. Tylko kwestia samego splittera. Mógłbyś podpowiedzieć jakiego używasz ? Bo troche poczytałem na ten temat i mam mętlik w głowie....Ponoć sa dwa rodzaje - pasywne - które raczej nie są polecane - np. taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i z własnym zasilaniem - np. taki 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Tylko, że wiekszość ma po 2-3 wyścia i jedno wejście a ja potrzebuję odwrotnie - 2-3 wejścia  - na jedno wyjście. No i ma mieć przełącznik wejść czy nie...? Echh...zapętliłem się trochę. Pomóż proszę ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

39 minut temu, bogusz66 napisał:

marcinmarcin - ok, byłoby super. Czyli odtwarzacz CD i MiBox-a podłączyłbym tak jak mówisz. Tylko kwestia samego splittera. Mógłbyś podpowiedzieć jakiego używasz ? Bo troche poczytałem na ten temat i mam mętlik w głowie....Ponoć sa dwa rodzaje - pasywne - które raczej nie są polecane - np. taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i z własnym zasilaniem - np. taki 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Tylko, że wiekszość ma po 2-3 wyścia i jedno wejście a ja potrzebuję odwrotnie - 2-3 wejścia  - na jedno wyjście. No i ma mieć przełącznik wejść czy nie...? Echh...zapętliłem się trochę. Pomóż proszę ?

Ja używam takie coś, tu kupione 

Ukryta Zawartość

Dział to na zasadzie rozdzielenia włókien optycznych. Po jednej stronie masz 4x1 po drugiej 2x2

W sumie tak samo jak ten podany przez Ciebie tylko ten kosztował koło 20

U mnie sprawdza się dobrze, ale może działać takie rozwiązanie lub nie. Przy Toppingu E30 i 2 sygnałach jeden 44,1 i 48 drugi, działa to bardzo fajnie bo Topping działa z 44,1 bez trzasków itp. wynikających z nakładania się sygnałów. TV (do odtwarzania Netflix i Youtube) podaje światło od razu po włączeniu. Chromecast tylko  w czasie strumieniowania. W sumie to byłem zaskoczony jak dobrze to działa. Ale jak chce posłuchać muzyki to TV i tak wyłączam. Z kolei jak chce się pobawić to słucham z lapka wpiętego do Toppinga po USB. (może o włos lepiej niż z Chromecast Audio).

@bogusz66Pisząc, najlepiej dodać @ przed użytkownikiem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Cytat

U mnie sprawdza się dobrze, ale może działać takie rozwiązanie lub nie

marcinmarcin - Czyli może działać ale nie musi....?  

A mógłbyś mi wyjaśnić o co chodzi z tym sygnałem 44,1 i 48 ? Bo powiem szczerze, że dopiero "raczkuję" w tym temacie...

morawka 

Cytat

Największa różnice robią kolumny

Ooo fajna uwaga. Też o tym myślałem. Te moje TDL RTL3 są już nieco wiekowe. Może coś byś zaproponował w tym temacie ? Może iść właśnie w tym kierunku ?

Edytowane przez bogusz66
45 minut temu, bogusz66 napisał:

A mógłbyś mi wyjaśnić o co chodzi z tym sygnałem 44,1 i 48

W skrócie o to mi chodziło że Topping E30 i D30 też zresztą działają na takim splitterze. I połączenie takich dwóch sygnałów w jednym światłowodzie nie zakłóca pracy Daca. 44,1kHz to standard dla CD, TV to 48.

Ukryta Zawartość

50 minut temu, bogusz66 napisał:

marcinmarcin - Czyli może działać ale nie musi....?

Zaryzykowałem 30zl (w tym kabel za 10). Trudno o sensowny dac do 2k z dwoma lub więcej wejściami optycznymi

Ukryta Zawartość

@marcinmarcin dziękuję bardzo za podesłany link ? Bajnie bardzo fajnie napisany tekst. Nareszcie rozjaśniło mi się wiele w temacie HRA... Aczkolwiek dawka informacji potężna. Szczególnie dla laika...? 

Cytat

44,1kHz to standard dla CD, TV to 48.

Swoją drogą nie wiedziałem, że syganał z TV ma w sumie lepszą jakość od CD...

Co do splittera - znalazłem jescze coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - ma 2 wejścia / 1 wyjście i przełącznik wejść na pilota. Myślisz, że warte tej ceny ? Jak nie, to wezmę ten z Twojego linku 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i zaryzykuję. Piszą że powinien działać. I jeszcze kable - brać te podstawowe - np. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  czy takie z wyższej półki cenowej 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ? Będzie różnica, czy optyk to optyk ?

Jescze wracając do DAC-a. Co myślisz o tym Toppingu - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ? Jest na tym samym układzie co 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ale oparty na innym przetworniku - ES9038Q2M. A z tego co czytałem to bardzo chwalony układ przetwornika... Ilość wejść/wyjść taka sama. Cena wyższa, ale jeżeli ma grać jeszcze lepiej to może warto...? ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trafiwszy na interesujacy mnie watek przeczytalem artykul o HRA wobec czego chcialbym zostawic komentarz dotyczacy tresci na stronie Technicsa - "format jest darmowy, a nie muzyka!" jest niestety co najmniej uproszczeniem, o ile nie przeklamaniem. We FLACu "Free" jest raczej wolnoscia (jak wolnosc slowa) zamiast czyms za darmo. Wiem, ze realnie nie robi to nikomu wiekszej roznicy ale warto zdac sobie z tego sprawe.

W dniu 18.12.2020 o 10:56, bogusz66 napisał:

@marcinmarcin dziękuję bardzo za podesłany link ? Bajnie bardzo fajnie napisany tekst. Nareszcie rozjaśniło mi się wiele w temacie HRA... Aczkolwiek dawka informacji potężna. Szczególnie dla laika...? 

Swoją drogą nie wiedziałem, że syganał z TV ma w sumie lepszą jakość od CD...

Co do splittera - znalazłem jescze coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - ma 2 wejścia / 1 wyjście i przełącznik wejść na pilota. Myślisz, że warte tej ceny ? Jak nie, to wezmę ten z Twojego linku 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i zaryzykuję. Piszą że powinien działać. I jeszcze kable - brać te podstawowe - np. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  czy takie z wyższej półki cenowej 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ? Będzie różnica, czy optyk to optyk ?

Jescze wracając do DAC-a. Co myślisz o tym Toppingu - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ? Jest na tym samym układzie co 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ale oparty na innym przetworniku - ES9038Q2M. A z tego co czytałem to bardzo chwalony układ przetwornika... Ilość wejść/wyjść taka sama. Cena wyższa, ale jeżeli ma grać jeszcze lepiej to może warto...? ?

Przeoczyłem ten post... D50 dla mnie grał trochę sucho. D50s jest ponoć lepszy. Musiałbyś porównać oba. Fachowcy z branży doradzają oba w zależności od systemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytat

Fachowcy z branży doradzają oba w zależności od systemu.

No właśnie.... Prawdę mówiąc to miałem cichą nadzieję że znawcy tematu wypowiedzą się co sądzą o moich pomysłach i dobiorą coś do mojego systemu. A może każą pójść w inną stronę...?

Ale nic to, postanowiłem sam się nieco wgryźć w temat. Poczytałem trochę recenzji. Topping E30 jest na Asahi Kasei AK4493 a D50s - na Sabre ES9038Q2M. Ponoć DAC na układzie AK gra nieco cieplej niż DAC na kości Sabre. Za to Sabre daje większą analityczność, przestrzeń i odrobinę "pazura". Przeczytałem te dwie recencje - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  oraz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - obydwie w sumie pełne zachwytu, jednak w podsumowaniu D50S wypada nieco lepiej. Nie doczytałem się też tego, że gra bardziej sucho w porównaniu do E30.

Trochę bardziej kusi mnie D50S. Wydaje mi się, że zestaw który aktualnie posiadam (Creek 4330, TDL RTL3, Pionner PD-S504) gra w sumie dosyć ciepło i chyba przydałoby się go nieco ożywić. Ale to tylko moje subiektywne odczucia i dlatego tak liczę na uwagi kogoś bardziej biegłego w tym temacie...? No i obsługuje bluetooth z aptx-HD. Może się w sumie przydać...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Witam koledzy. Szukam jednego portu glosnikowego do kolumn TDL RTL3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SeQuenser
14 godzin temu, SeQuenser napisał:

Ukryta Zawartość

W większości sklepów z częściami elektronicznymi go znajdziesz...może nie identyczny ale będzie pasować.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

14 godzin temu, SeQuenser napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HTB1IT3JiVooBKNjSZFPq6xa2XXab.jpg

Są tanie. Można kupić i wymienić wszystkie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@bogusz66

Miałem kiedyś TDL RTL3, tam warto zmienić kondy na polipropyleny, oraz rezystory w cewki się nie bawiłem. 

A obudowę od środka okleiłem matą bitumiczną 2 warstwy.

Myślę, że warto.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

10 godzin temu, sir.jax napisał:

@bogusz66

Miałem kiedyś TDL RTL3, tam warto zmienić kondy na polipropyleny, oraz rezystory w cewki się nie bawiłem. 

A obudowę od środka okleiłem matą bitumiczną 2 warstwy.

Myślę, że warto.

Jak ta mała modyfikacja wpłynęła na brzmienie? Interesuję mnie szczególnie bas.

@Yankes

To nie była całkiem mała modyfikacja.

To było bardzo dawno temu, generalnie przekaz się poprawił, rozdzielczość wysokich, bas troszkę zyskał po oklejeniu obudowy matą bitumiczną na grubość ok 3-4mm ścianki boczne i frontowe w przedniej i tylnej części kolumn.

Problemem było dobranie kondensatorów, bo tam były dość spore i nietypowe pojemności chyba i tutaj Jantzeny były wielkości baterii R20, a może i większe, mocowałem je opaska zaciskową do płytki PCB zwrotnicy.

Rezystory zastosowałem metalizowane niskoszumne bodajże Millsa.

A i byłbym zapomniał, zmieniłem też okablowanie na DNM Reson głośnikowy.

Na koniec miałem od kamieniarza dorobione płyty granitowe grubości 5cm dopasowane do górnej powierzchni kolumn, na podobnych, ale większych stały te kolumny.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

5 godzin temu, sir.jax napisał:

@Yankes

To nie była całkiem mała modyfikacja.

To było bardzo dawno temu, generalnie przekaz się poprawił, rozdzielczość wysokich, bas troszkę zyskał po oklejeniu obudowy matą bitumiczną na grubość ok 3-4mm ścianki boczne i frontowe w przedniej i tylnej części kolumn.

Problemem było dobranie kondensatorów, bo tam były dość spore i nietypowe pojemności chyba i tutaj Jantzeny były wielkości baterii R20, a może i większe, mocowałem je opaska zaciskową do płytki PCB zwrotnicy.

Rezystory zastosowałem metalizowane niskoszumne bodajże Millsa.

A i byłbym zapomniał, zmieniłem też okablowanie na DNM Reson głośnikowy.

Na koniec miałem od kamieniarza dorobione płyty granitowe grubości 5cm dopasowane do górnej powierzchni kolumn, na podobnych, ale większych stały te kolumny.

Faktycznie sporo pracy włożyłeś...ale efekt zadowalający.