Skocz do zawartości
IGNORED

Bitwa o formaty i wybór DAC-a.

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, opteron napisał:

-60dB to wartość tłumienia i ma się nijak do głośności : )

Moc monobloku/wzmacniacza/końcówki niema nic wspólnego z czułością wejściową. To że coś ma dużo mocy to nie znaczy że jest przeznaczone tylko do głośnego grania. Nie tak dawno jeszcze stosowałem estradową końcówkę mocy 1kW/ch w domu i był to jeden z ciekawszych brzmieniowo wzmacniaczy jakie miałem. Wewnątrz miała zworki i można było sobie ustawić czułość wejścia, miałem tak ustawione że mogłem w przypływie emocji spokojnie DAC-u odkręcić na 0.0dB i niczego nie zepsuć. Służył mi ten wzmacniacz chyba z 4-5 lat, zmuszając mnie do sprzedaży krella :))) ale to temat na osobną rozprawkę.

Wiem, chyba nie po raz pierwszy źle się zrozumieliśmy ? Właśnie dlatego napisałem -60dB. Kiedy dawno temu miałem pierwszy wzmacniacz z wyświetlaczem, przy zwiększaniu głośności wartość w dB malała i na odwrót. Myślałem sobie dlaczego tak się dzieje. Uwagę moją przykuł znak „-„. Najpierw pomyślałem, że ktoś sobie z nie zrozumiałych dla mnie powodów wymyślił coś w rodzaju myślnika. Dopiero później dowiedziałem się lub domyśliłem, że różne regulacje związane z dźwiękiem, takie jak regulacja głośności, regulacje różnych częstotliwości itp. odbywają się na zasadzie tłumienia, więc „kreska” przed, to znak minus. W C375 również jest możliwość ustawienia czułości przy Pre Out 2. Przekręcenie pokrętła na Volume Max stłumi czułość do zera i nastąpi cisza ... Czy teraz się zgadza, tzn. rozumiemy się ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tasimo
2 minuty temu, opteron napisał:

tak, tłumienie podaje się względem max poziomu wyjścia.

Raczej względem poziomu odniesienia, rzadko to są maksymalne możliwości urządzenia. Np. dla przyrządu pomiarowego V640 który posiada skalę decybelową zero dBm ustawione jest dla napięcia 0,78V, wartość średnia, tj. odpowiednik 2,2Vpp a wiadomo że np. wzmacniacz operacyjny zasilany np. +/-15V może dać na wyjściu znacznie wyższe napięcie. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wewnątrz miała zworki i można było sobie ustawić czułość wejścia, miałem tak ustawione że mogłem w przypływie emocji spokojnie DAC-u odkręcić na 0.0dB i niczego nie zepsuć. 

Ja właśnie tak jak napisałem już wcześniej mam zwarte Main In z Pre Out 2 i pokrętłem stłumioną czułość. Przyrost głośności jest łagodniejszy przy kręceniu gałka, kosztem utraty mocy, jeśli dobrze napisałem, ale to nie problem. Kolumny mają efektywność wg producenta 89dB, więc nawet na 12 godzinie jest wystarczająco głośno. Przy zworce z Pre Out 1 nie odkręcałem nawet na 10tą, bo było zbyt głośno. Głośne słuchanie mnie drażni (tak poza tematem) ... Jeśli kupię ten DX7 Pro, zworka pójdzie precz i będę głośność regulował z poziomu przetwornika. 

14 minut temu, Lech36 napisał:

Raczej względem poziomu odniesienia, rzadko to są maksymalne możliwości urządzenia. Np. dla przyrządu pomiarowego V640 który posiada skalę decybelową zero dBm ustawione jest dla napięcia 0,78V, wartość średnia, tj. odpowiednik 2,2Vpp a wiadomo że np. wzmacniacz operacyjny zasilany np. +/-15V może dać na wyjściu znacznie wyższe napięcie. 

Tłumienie w dacach jest podawane względem max poziomu jaki może się pojawić na wyjściu przy 0.0dbfs. Nie istotne jest to że fizycznie tranzystory czy wo potrafią dać wyższy poziom bo nigdy się tam taki nie pojawi.

Urządzenia pomiarowe to trochę inny temat, chociaż by z tego powodu że potrafią pokazywać +1 i więcej dB, w DACu nie ma takiej opcji, chyba że podgłaśniać będziemy znowu stratnie (w zasadzie przydatne przy permanentnie źle wysterowanych nagraniach). Przykład - audiolab Mdac ma taką opcję co nie zmienia faktu że nie spowoduje to przekroczenia max poziomu wyjścia.

Edytowane przez opteron

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Screenshot_20201216_130517.jpg

Przy gałce V na 0dB szum -120dB, przy gałce V na -40dB szum nadal na -120dB. Na mój gust trzeba się "postarać" o taką konfigurację sprzętu, na której ten szum będzie słyszalny przy normalnym odsłuchu.

-----

Przy okazji może ktoś oszacuje: wzmacniacz typowe 2x50W, kolumny to zwyczajne monitorki 86dB, salon standardowe 20m² z odległością do kanapy 2,5m. Ile dB taki zestaw hrając na maksa jest w stanie wytworzyć w miejscu odsłuchu?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

28 minut temu, szymon1977 napisał:

Przy okazji może ktoś oszacuje: wzmacniacz typowe 2x50W, kolumny to zwyczajne monitorki 86dB, salon standardowe 20m² z odległością do kanapy 2,5m. Ile dB taki zestaw hrając na maksa jest w stanie wytworzyć w miejscu odsłuchu?

Osiągnie poziom zbliżony do startu rakiety, która wyniosła Sputnika na orbitę ? 

Edytowane przez tasimo

Tłumienie w dacach jest podawane względem max poziomu jaki może się pojawić na wyjściu przy 0.0dbfs. Nie istotne jest to że fizycznie tranzystory czy wo potrafią dać wyższy poziom bo nigdy się tam taki nie pojawi.

To zależy tylko od wzmocnienia które mają stopnie montowane za DAC, te analogowe. Na wyjściu analogowym poziom może być nieomal dowolny jaki zostanie zaprojektowany przez konstruktora DAC. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

25 minut temu, tasimo napisał:

Osiągnie poziom zbliżony do startu rakiety, która wyniosła Sputnika na orbitę ?

A dokładnie dziewięćdziesiąt kilka zależnie od muzyki. 

nagrywamy.com

42 minuty temu, przemak napisał:

A dokładnie dziewięćdziesiąt kilka zależnie od muzyki. 

Więc jeśli szum cyfrowej gałki Volume wyjdzie o 120dB ciszej niż te dziewięćdziesiąt kilka, to nie tylko zostanie zagłuszony przez domową ciszę 35dB, ale i wyjdzie daleko poniżej progu słyszenia. Dobrze myślę?

Edytowane przez szymon1977

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Więc jeśli szum cyfrowej gałki Volume wyjdzie o 120dB ciszej niż te dziewięćdziesiąt kilka, to nie tylko zostanie zagłuszony przez domową ciszę 35dB, ale i wyjdzie daleko poniżej progu słyszenia. Dobrze myślę?

Przede wszystkim będzie mniejszy od szumu wzmacniacza, a że jak wiadomo szumy się ani nie sumują, ani nie różnicują, (słychać ten najgłośniejszy), będzie bez znaczenia.

Teraz, januss73 napisał:

jak wiadomo szumy się ani nie sumują, ani nie różnicują, (słychać ten najgłośniejszy)

Grubo ?

nagrywamy.com

25 minut temu, przemak napisał:

Grubo ?

A nie jest tak? Nie mówie o wartości rms. Jeśli wzmacniacz będzie miał szum p-p np 2x większy od DAC, to czy DAC wpłynie na ostateczny SNR tego co na wyjściu wzmacniacza?

14 minut temu, januss73 napisał:

A nie jest tak? Nie mówie o wartości rms. Jeśli wzmacniacz będzie miał szum p-p np 2x większy od DAC, to czy DAC wpłynie na ostateczny SNR tego co na wyjściu wzmacniacza?

Nie jest tak. Tworzysz nową teorię sygnałów. W sam raz na święta ?

nagrywamy.com

Albo do zakładki "hi-end".

24 minuty temu, januss73 napisał:

Jeśli wzmacniacz będzie miał szum p-p np 2x większy od DAC, to czy DAC wpłynie na ostateczny SNR tego co na wyjściu wzmacniacza?

Nie wpłynie- jego szumy "utoną" pod poziomem szumów wzmacniacza.

7 minut temu, porlick napisał:

Albo do zakładki "hi-end".

Pleeez ?

nagrywamy.com

Cisza domowa to 30dB, granice ludzkiej percepcji to (powiedzmy) 0dB. Interesuje mnie taka rzecz: ile dB ma najcichszy dźwięk wytworzony przez hifi, który w tych warunkach jesteśmy w stanie usłyszeć? A ile dB będzie mieć, jeśli dojdzie death metal grany z głośnością 60dB, 80dB a nawet 100dB?

2 godziny temu, Lech36 napisał:

To zależy tylko od wzmocnienia które mają stopnie montowane za DAC, te analogowe. Na wyjściu analogowym poziom może być nieomal dowolny jaki zostanie zaprojektowany przez konstruktora DAC. 

Widzę że w końcu się zrozumieliśmy, nie jest istotny max poziom, ważne że jest on jest osiągany przy 0.0dbfs a wszystko poniżej to tłumienie -dB

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

2 godziny temu, porlick napisał:
2 godziny temu, januss73 napisał:

Jeśli wzmacniacz będzie miał szum p-p np 2x większy od DAC, to czy DAC wpłynie na ostateczny SNR tego co na wyjściu wzmacniacza?

Nie znam się to się wypowiem ?

"2x większy" to 6dB, czyli:

szum wzmacniacza będzie o ok. 6dB większy niż szum DACa

szum DAC+wzmacniacz będzie o ok. 1dB większy niż szum samego wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, danadam napisał:

Czyli pozostanie niesłyszalny.

4 godziny temu, danadam napisał:

Nie znam się to się wypowiem ?

"2x większy" to 6dB, czyli:

szum wzmacniacza będzie o ok. 6dB większy niż szum DACa

Ukryta Zawartość

Pierwiastek z 1.25. Nie chcę być inaczej ?

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

4 minuty temu, przemak napisał:

Pierwiastek z 1.25. Nie chcę być inaczej

Bez pierwiastka, jeżeli liczysz moc. Z pierwiastkiem, jeżeli liczysz napięcie. Żeby nie kombinować, lepiej użyć dB, wtedy zawsze jest koło 1dB.

I raczej bym używał napięć skutecznych, napięcie p-p dla szumu, to osobny problem.

28 minut temu, popej napisał:

Bez pierwiastka, jeżeli liczysz moc. Z pierwiastkiem, jeżeli liczysz napięcie. Żeby nie kombinować, lepiej użyć dB, wtedy zawsze jest koło 1dB.

I raczej bym używał napięć skutecznych, napięcie p-p dla szumu, to osobny problem.

Ja liczę napięcie, przyzwyczaiłem się, moc jest zwodnicza a decybele te same ?

nagrywamy.com

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

Cisza domowa to 30dB, granice ludzkiej percepcji to (powiedzmy) 0dB. Interesuje mnie taka rzecz: ile dB ma najcichszy dźwięk wytworzony przez hifi, który w tych warunkach jesteśmy w stanie usłyszeć? A ile dB będzie mieć, jeśli dojdzie death metal grany z głośnością 60dB, 80dB a nawet 100dB?

Jak to mówią Amerykanie, for what it's worth:

Malutkie monitorki Fostex PM0.4n, na biurku, w odległości ok 90cm.

Aplikacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , "skalibrowana" na +8dB (kiedyś porównywałem z pomiarem z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tyle wyszło):

2038016920_Screenshot_20201227-070718_SoundMeter.thumb.jpg.a11638106c5fc062def087880328e3b5.jpg

Godzina ok. 07:00, pokazuje ~34dB:

757675581_Screenshot_20201227-064248_SoundMeter.thumb.jpg.4cc74b82ccaa0b483d49122b25788cb5.jpg

Zapuszczam sygnał 3kHz @ -20dBFS (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), pokazuje ~53dB:

1087974456_Screenshot_20201227-065047_SoundMeter.thumb.jpg.5f510c2889f9fd397aa18a6f9856d3f7.jpg

W tych warunkach nadal jestem w stanie odróżnić ciszę od sygnału 3kHz @ -76dBFS (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

49 minut temu, danadam napisał:

W tych warunkach nadal jestem w stanie odróżnić ciszę od sygnału 3kHz @ -76dBFS

Na wszelki wypadek, bo ludzie różne dziwne rzeczy mogą sobie w tym odczytać, "w tych warunkach" nie oznacza, że to w trakcie jak ten -20dBFS sygnał gra ?

Aha, i gdyby ktoś się zastanawiał, to tak,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam

Mierzeni ciszy nie jest takie "hop siup".

Większość popularnych narzędzi (typu właśnie umik1) ma problem z pomiarami poniżej 30db.

Chyba trzeba by mieć coś o niższych szumach własnych.

Co taniego jest dostępnego?

2 godziny temu, Froju napisał:

Mierzeni ciszy nie jest takie "hop siup".

Większość popularnych narzędzi (typu właśnie umik1) ma problem z pomiarami poniżej 30db.

Chyba trzeba by mieć coś o niższych szumach własnych.

Co taniego jest dostępnego?

Nie. Wszystko tanie ma tak ?

unit_min_1728113.jpg?sid=58d3ae6f70e80ac

nagrywamy.com

6 godzin temu, danadam napisał:

Aha, i gdyby ktoś się zastanawiał, to tak,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Nie jest przypadkowe, że słyszysz sygnał okresowy poniżej poziomu szumów. Ale w problemie nie chodzi o taki sygnał, tylko zakłócenie w postaci szumu DAC.

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, danadam napisał:

...ludzie różne dziwne rzeczy mogą sobie w tym odczytać...

Ja się pogubiłem.

W dniu 19.12.2020 o 09:57, opteron napisał:

Sam używam DX7pro jako DAC/Preamp i niejeden droższy "analogowy" pre wrócił do sprzedawcy po odsłuchach, może to się kiedyś w przyszłości zmieni ale im więcej słucham, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że to nie będzie analogowy preamp, tylko dac z wyższej półki.

Mam pytanie. Przy podłączeniu takiego DAC-a do końcówki mocy w integrze, rozpinając sekcje przedwzmacniacza z końcówką mocy wyjmując zworę, nie działa tylko potencjometr wzmacniacza, czy również regulatory barwy dźwięku, które można pomijać przyciskiem „direct”, wybór wejść liniowych, cyfrowych, wybór „Speaker A,B”, a odtwarzacz CD, sieciowy, Blu-Ray czy inne trzeba podłączać wtedy do DAC-a? Chyba nie, tak myślę. Wyłącznie do czego w takim przypadku służy przedwzmacniacz w integrze? 

• Pokaż nowe odpowiedzi