Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód optyczny

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Jaki wybrać przewód optyczny? Bo jest milion zdań,na ten temat, jaki wybrać? Z włókna szklanego? Czy z czegokolwiek? Bo też piszą że niby różnicy nie ma, jak wychodzi optyczny w porównaniu z koaksjalnym? Bo jedni piszą że wypada lepiej brzmieniowo,a inni że gorzej. 

Po drugie, nie mam transportu z xlr,ale czy jest sens kupowania transportu z xlr? Czy różnicy z rca nie ma? Tylko konkrety proszę, bez audiofilskiego bajdużenia  ? 

https://www.audiostereo.pl/topic/153565-przew%C3%B3d-optyczny/
19 minut temu, Grutka napisał:

Jaki wybrać przewód optyczny? Bo jest milion zdań,na ten temat, jaki wybrać? Z włókna szklanego? Czy z czegokolwiek? Bo też piszą że niby różnicy nie ma, jak wychodzi optyczny w porównaniu z koaksjalnym? Bo jedni piszą że wypada lepiej brzmieniowo,a inni że gorzej. 

Po drugie, nie mam transportu z xlr,ale czy jest sens kupowania transportu z xlr? Czy różnicy z rca nie ma? Tylko konkrety proszę, bez audiofilskiego bajdużenia  ? 

Ja nie widze roznic w optykach - takich za 30-50 zl. Koaksjalny bardziej wymagajacy, roznice spore - m.in. kwesta wtykow, przewodnika, etc. Wole dobry koaksjalny, za pare stowek.

Xlr tak, ale pod warunkiem, ze wzmacniacz ma sygnal w pelni zbalansowany, a nie jedynie pro forma zlacza XLR. Wtedy transport tez full-balanced, ale nie pseudo-zbalansowany, bo w przeciwnym razie raczej RCA i dobre IC.

Ps. Spusc nieco z tonu, bo jak bedziesz malo grzeczny ("bez bajduzenia", etc.), to Cie oleja... ?

Ja mam optyka leclerca za 9,99.  Sprawdzałem pod światło - działał to wziąłem. I tak działa juz ze dwa lata.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

6 godzin temu, lete napisał:

Ps. Spusc nieco z tonu, bo jak bedziesz malo grzeczny ("bez bajduzenia", etc.), to Cie oleja... ?

O całe szczęście!

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W przewodzie optycznym ważne są tylko 2 rzeczy- żeby przewodził światło i żeby dobrze wtyk się trzymał w gnieździe. Koniec światłowodu i tak jest bezpośrednio przed diodą (zarówno nadawczą, jak i odbiorczą), więc wiele problemów jest ominiętych. To pewne i bardzo wygodne połączenie.

Teraz, Grutka napisał:

Bo jest napisane, by patrzeć żeby miał między 9-11mhz ?

A co to ma do rzeczy? To nie połączenie elektryczne. Tu nie jest istotna impedancja falowa. Przewodzi światło i nie wypada z gniazda, znaczy że będzie dobrze.

Światłowody stosuje się w transmisji przez ocean, jakie więc mogą być przeszkody w połączeniu nawet kilkumetrowej długości w warunkach domowych?

Gość

(Konto usunięte)

Ja tylko cytuje to co jest napisane w necie, tak napisali na stronach euro AGD i media expert, czyli co? Nie patrzeć na to czy jest z włókna szklanego, czy innego materiału, nawet ten za 20zl, będzie taki sam przepływ dobry dźwięku, jak i u tego za 300zl tak? 

Wszędzie czytam że jednak jest niby różnica w dźwięku, że te z materiałów sztucznych, mają gorszy przesył dźwięku, niż ze  szklanego, no za cholery prawdy dowiedzieć się nie można 

12 godzin temu, januss73 napisał:

Zapomniałeś o trzeciej. Należy unikać wynalazków z metalowymi wtykami.

Nie gadaj głupot. Muszą być pozłacane. 

?👈

6 godzin temu, Grutka napisał:

...za cholery prawdy dowiedzieć się nie można 

Można, tylko trudno odróżnić realistów od fantastów.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)

No narazie na tyle tu postów, nie dowiedziałem się niczego hahaha, pojechałem kupiłem taki 1.5metra optyczny, w środku światłowód nylon, w porządnej otulinie grubej i jest pozłacana końcówka, zobaczę potem jak to brzmi, sprzedawca mi się trafił i powiedział tak- kiedyś też bawiłem się w audio i za cholery różnicy w brzmieniu przewodu optycznego za 20 czy 50 czy 500zl nie słyszałem, światłowód to światłowód, tak powiedział 

1 godzinę temu, Grutka napisał:

światłowód to światłowód, tak powiedział

Pewnie był to sprzedawca sklepu ekektronicznego, a nie salonu hi-fi.

Szkoda, że jednak nie słuchałeś rad. O tym, że wtyk nie powinien być metalowy pisałem poważnie. Parę razy wetkniesz i wyciągniesz i może się zaczep w plastikowym gnieździe wyrobić i przestać trzymać.

11 godzin temu, Grutka napisał:

Wszędzie czytam że jednak jest niby różnica w dźwięku, że te z materiałów sztucznych, mają gorszy przesył dźwięku, niż ze  szklanego

Światłowód NIE PRZESYŁA DŹWIĘKU, tylko dane cyfrowe. Jak dioda odbiorcza rozróżnia światło od ciemności, dane zostaną przesłane prawidłowo.

testowałem wireworlda Nova plastikowy tanszy i Supernova szkło za około 1k, różnice słuchowe są ewidentne, zależy też jaki masz sprzęt bo do budżetowego szkoda kasy żeby kupować drogi kabel...ja ostatecznie nie zdecydowałem się na żadnego z dwóch, wolę jak dźwięk idzie po tanim analogu rca i troche zamazuje detale niż jak jest do bólu precyzyjny i średnicą wali po uszach męczy słuch  - kwestia kto co lubi i doboru reszty gratów ma Ci sie podobać 

Zastanawiam się, czy światłowody szklane w ogóle mają rację bytu w sprzęcie domowym? Przecież włókno przewodzące światło jest w nich dużo cieńsze- to tzw światłowody jednomodowe, a plastikowe są wielomodowe. Do nich też są projektowane złącza- zwłaszcza chodzi o część z diodą i walcowym gniazdem końcówki. Także charakterystyka święcenia diody nadawczej i zbierania światła przez odbiorczą. Tak, szkło lepiej przesyła światło, ale znacznie mniejsza średnica włókna ze szkła ogranicza ilość światła wchodzącego, jak też znaczna różnica średnic włókna i diody odbiorczej, mogą być przyczyną gorszej transmisji.

No ale szkło jest bardziej audiofilskie od plastiku, więc MUSI być lepsze, choćby było gorsze. Coś jak węgiel i miedź w przewodach... ?

@Grutka - taki powinien Tobie wystarczyć ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśłi 2 metry wystarczą. QED to niezła firma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Ja już kupiłem wczoraj, Porlick bardzo mądrze piszesz, jesteś w porządku człowiek  ? i chyba nie jesteś  lewakiem  ? dobra, przewód przesłuchany, po koaksjalu najlepiej brzmi, potem po optycznym i na końcu rca, po optycznym jest więcej basu, kolumny ciut zaczęły dudnić, po rca najgorzej, najmniej przestrzeni, bardziej płasko, bez sceny 3d, koaksjalny najlepszy, czysto,klarownie,przestrzennie 

Żadne połączenie elektryczne nie podskoczy "optykowi" w jednej kwestii- pętla masy i separacja źródła od przetwornika ?

Światłowód jest doskonałym separatorem wszędzie tam, gdzie występują problemy natury elektrycznej.

3 minuty temu, porlick napisał:

Żadne połączenie elektryczne nie podskoczy "optykowi" w jednej kwestii- pętla masy i separacja źródła od przetwornika ?

Po to w końcu zostało to wymyślone ?

1 minutę temu, Grutka napisał:

Ale w dźwięku gorszy od koaksjalnego, niby to samo,ale przebasowienie słychać, kiedyś czytałem post jakiegoś człowieka i też pisał o tym 

Pytanie, czy też byś słyszał gdybyś tego nie przeczytał? Technicznie jest nie możliwe, żeby toslink podbił bas.

4 godziny temu, przemak napisał:

Przecież one nie mogą być jednomodowe czyli nie mogą być szklane... 

A dlaczego szklane nie mogą być wielomodowe?

Jakby nie było, światłowody radzą sobie terabajtami, wymagania toslinka to przy tym jak hulajnoga kontra F16:) Jak się odpowiednio przyłoży włókno od modnej lampki, też będzie grać ?

• Pokaż nowe odpowiedzi