Skocz do zawartości
IGNORED

Klon AN PSE (jak stworzyć lampowca w tajemnicy przed żoną)

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, MariuszZ. napisał:

Z ciekawości

Z niewiadomych powodów wymknąłeś się mi (z dużą grupą innych użytkowników) z KF ? Podejrzewam zmianę forum ostatnią, bo przypadkowo to pojedynczo mi się udawało na komórce wyłączyć, na razie niech zostanie jak jest. Tak czy inaczej to nie będzie działać, nie ma polaryzacji siatek EL84 ?

nagrywamy.com

Teraz, popej napisał:

To może być R31/R32 270k na PCB.

Wiadomo, to w schemtach spice nie ma.

nagrywamy.com

22 minuty temu, przemak napisał:

Z niewiadomych powodów wymknąłeś się mi (z dużą grupą innych użytkowników) z KF ? Podejrzewam zmianę forum ostatnią, bo przypadkowo to pojedynczo mi się udawało na komórce wyłączyć, na razie niech zostanie jak jest. Tak czy inaczej to nie będzie działać, nie ma polaryzacji siatek EL84 ?

Z niewiadomych powodów na schemacie nie ma tych rezystorów polaryzujących siatki więc nie wiem o co kaman. Może tak to działa. Znaczy lampa z pary EL84 jest "obciążeniem" dla swojej drugiej połówki PSE. TAk czy inaczej później dołożę do symulacji i sie obada ? 

5 minut temu, MariuszZ. napisał:

Z niewiadomych powodów na schemacie nie ma tych rezystorów polaryzujących siatki więc nie wiem o co kaman. Może tak to działa. Znaczy lampa z pary EL84 jest "obciążeniem" dla swojej drugiej połówki PSE. TAk czy inaczej później dołożę do symulacji i sie obada ? 

Nie ma na chińskim schemacie, jest na oryginalnym OTO SE i na płytce

Tak ma być ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
rysunek poprawiony
3 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Tak ma być ?

Ukryta Zawartość

Nie - w oryginale jest podciągnięty za kondensatorem C5, po jednym rezystorze na parę lamp

image.thumb.png.f230d3aa7fd1b7912e92ed4d63798645.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yacool1975
6 minut temu, yacool1975 napisał:

Nie - w oryginale jest podciągnięty za kondensatorem C5

Poprawiłem. Zaraz zobaczymy czy coś symulacje się zmienią ? 

Na PCB jest ta 270k pociągnięta za 022uF do masy - oznaczenie na PCB R31 i R32.

Brakuje jej na schemacie 

Edytowane przez Mufcore

Poprawione pliki i symulacje na skrinach i w załączniku. "Trochę" się zmieniło ? 

Ukryta Zawartość

FFT2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj dać sprzęgające trochę większe 330nf ewentualnie 470nf, jest górka na samym dole pasma świadczy to o przesunięciu fazowym. Większa pojemność powinna to zlikwidować.  

Napięcia też są za wysokie, na anodzie lampy nie więcej jak 250V powinno być.

3 godziny temu, Roman_66094 napisał:

Spróbuj dać sprzęgające trochę większe 330nf ewentualnie 470nf, jest górka na samym dole pasma świadczy to o przesunięciu fazowym. Większa pojemność powinna to zlikwidować.  

Na to wygląda, że masz rację. Pasmo się wyrównało dla 470nF ale wszystko i tak trzeba zweryfikować w realu ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, MariuszZ. napisał:

Na to wygląda, że masz rację. Pasmo się wyrównało dla 470nF ale wszystko i tak trzeba zweryfikować w realu ? 

W realu może wyglądać trochę inaczej, przy tej wartości rezystora siatkowego EL84,  220-470nf będzie optymalnie, więcej nie ma sensu pakować.  

Wlutowałem brakujące podstawki i kondensatory. Płytka gotowa do uruchomienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie tez ale muszę cierpliwie na trafa poczekać, uruchamiaj i zdaj relacje to wyprzedzająco będą kotekty

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wlutowałem brakujące podstawki i kondensatory. Płytka gotowa do uruchomienia

Ukryta Zawartość

Kiedy uruchamiasz?

Ukryta Zawartość

Układ działa od pierwszego podłączenia, na razie na prowizorycznym zasilaczu.

Pomiary tak na szybko robione, pasmo od 10Hz do 65kHz przy spadku 3dB. Przy spadku 1dB jest od 18Hz do 40kHz

Kondensator w sprzężeniu dałem 33pF zamiast 56pf. Przebiegi bardzo ładne bez oscylacji.  

Transformatory głośnikowe od Pietro4. W następnej kolejności będzie test, na toroidzie i CC na sporych rdzeniach też od Pietro.

Zniekształcenia ok 0,3% przy 1 W

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Roman_66094

A napięcia na przewidzianych w projekcie elementach jak się kształtują - mierzyłeś może ?

Ciekawe czy zmiana kondensatora w sprzężeniu by dużo zmieniła ?

No i ja osobiście czekam na pomiar na toroidzie ?

Tak z ciekawości szukałem informacji o OTO SE i natknąłem się na pewien artykuł ze zdjęciami z oryginału.

Na jednym ze zdjęć widać że w oryginale zasilacz też napięcia 3.15-0-3.15 i wychodzi, że odczep 0 jest skierowany właśnie do pada HCT własnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Mufcore napisał:

Na jednym ze zdjęć widać że w oryginale zasilacz też napięcia 3.15-0-3.15 i wychodzi, że odczep 0 jest skierowany właśnie do pada HCT własnie.

Tym się nie przejmuj, to mało istotna sprawa. Możesz podpiąć do odczepu środkowego 0 lub któregoś skrajnego.

Jak patrzę  na oryginalne PCB to te Chińskie są lepiej wykonane, zarówno zasilacz jak i wzmacniacz. 

Tym się nie przejmuj, to mało istotna sprawa. Możesz podpiąć do odczepu środkowego 0 lub któregoś skrajnego.
Jak patrzę  na oryginalne PCB to te Chińskie są lepiej wykonane, zarówno zasilacz jak i wzmacniacz. 

Jesli puszczasz zarzenie przez plytke zasilania, to chyba nie mozesz podlaczyc srodkowego odczepu do masy, tylko wlasnie do pada na płytce.

No a jak granie z wzmaka? Parametry wyglądają niezle

Układ działa od pierwszego podłączenia, na razie na prowizorycznym zasilaczu.
Pomiary tak na szybko robione, pasmo od 10Hz do 65kHz przy spadku 3dB. Przy spadku 1dB jest od 18Hz do 40kHz
Kondensator w sprzężeniu dałem 33pF zamiast 56pf. Przebiegi bardzo ładne bez oscylacji.  
Transformatory głośnikowe od Pietro4. W następnej kolejności będzie test, na toroidzie i CC na sporych rdzeniach też od Pietro.
Zniekształcenia ok 0,3% przy 1 W

Ukryta Zawartość

No i gratuluje sukcesu

Ukryta Zawartość

5 minut temu, yacool1975 napisał:

Jesli puszczasz zarzenie przez plytke zasilania, to chyba nie mozesz podlaczyc srodkowego odczepu do masy, tylko wlasnie do pada na płytce.

To zależy jak podepniesz żarzenie, jeśli podepniesz bezpośrednio z transformatora, pod płytkę wzmacniacza a środkowy odczep transformatora, pod HCT na płytce zasilacza to będzie OK  

Zakładałem jednak wszystko przepuścić przez płytkę zasilacza, przynajmniej na początek, stąd szukam cały czas rozwiązania 

Wychodzi więc że aby przepuścić przez zasilacz żarzenie to odczep środkowy powinien pójść na GND lub 0, na PCB HCT jest połączone z padem 6,3 więc wychodzi że połączenie środka z trafa do HCT połączy jedną stronę ze środkiem.

7 minut temu, Mufcore napisał:

Wychodzi więc że aby przepuścić przez zasilacz żarzenie to odczep środkowy powinien pójść na GND lub 0, na PCB HCT jest połączone z padem 6,3 więc wychodzi że połączenie środka z trafa do HCT połączy jedną stronę ze środkiem.

Jeśli chcesz żarzenie z transformatora, podłączyć najpierw pod płytkę zasilacza i dopiero pod wzmacniacz to odczep trafa 0 pozostawiasz wolny.

I ok taka odpowiedź dla mnie wystarczy. Jakby się okazało że coś będzie nie tak to wtedy będę kombinował z innym żarzeniem.

Dziękuję bardzo

Jeśli chcesz żarzenie z transformatora, podłączyć najpierw pod płytkę zasilacza i dopiero pod wzmacniacz to odczep trafa 0 pozostawiasz wolny.

Chyba nie.
Jesli puszczasz bezppsrednio z pominieciem plytki zasilania - odczep srodkowy do masy. Jesli przez plytke zasilania - odczep srodkowy do padu HCT - tak rozumiem zamysł podniesienia potencjału zarzenia. Symetryzujesz je wzgledem napiecia zasilania lamp.
34 minuty temu, yacool1975 napisał:

No a jak granie z wzmaka?

Za wcześnie, żeby coś konkretnie powiedzieć. Gra czysto, moc odczuwalnie większa niż z pojedynczej lampy, dobry bas.  

2 minuty temu, yacool1975 napisał:

odczep srodkowy do padu HCT - tak rozumiem zamysł podniesienia potencjału zarzenia.

Wtedy zrobisz zwarcie

na płytce zasilacza wyjście 6,3v i HCT są połączone

7 minut temu, Roman_66094 napisał:

na płytce zasilacza wyjście 6,3v i HCT są połączone

O tym właśnie napisałem wcześniej i to mi nie pasowało

2 minuty temu, Mufcore napisał:

O tym właśnie napisałem wcześniej i to mi nie pasowało

Tam jest przewidziane pod trafo bez odczepu środkowego.

Jęsli chcesz podłączyć odczep środkowy to podłączasz pod HCT w zasilaczu a napięcia 3,15V i 3,15V  pod płytkę wzmacniacza bezpośrednio.

Chyba że przetniesz Ścieszkę łączącą 6,3V  z HCT na płytce zasilacza, wtedy możesz. 

• Pokaż nowe odpowiedzi