Skocz do zawartości
IGNORED

System marzeń

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

A tak na poważnie, Czesław Niemen miał rację. Człowiek słowem zabija jak nożem.

Szkoda, bo fajne Chłopaki są z Was i obaj zajawkę nadal macie wyborną. 

No, ale Niemen tego nie dał rady zmienić, to i ja nie dam rady pogodzić...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

14 minut temu, kangie napisał:

Szacunek. Za walkę z niełatwym hobby. Dobre DIY zawsze miło czytane przez wielu czytelników.

Klon Passa na dobrych elementach latwo jest popełnić. Trzeba tylko dobrą obudowę z dobrym radiatorem wybrać. Mialem kiedys oryginał przez chwilę, Pass Aleph 5, wiem jak gra. DIY mini gra takim samym dzwiekiem.

Pass to jest wzorzec dla klasy A. Howh.

11 minut temu, kangie napisał:

A tak na poważnie, Czesław Niemen miał rację. Człowiek słowem zabija jak nożem.

Szkoda, bo fajne Chłopaki są z Was i obaj zajawkę nadal macie wyborną. 

No, ale Niemen tego nie dał rady zmienić, to i ja nie dam rady pogodzić...

Ciekawe co Niemen sądził o napierdalance? Poza muza ofkurs. Jestem pewien ze pięsci dawaly radę. Legionista z żylety?

Z tego co widzę Sly poddał tą partię.

Sly, miales ciezki dzien? Dales sie sprowokowac i wyszlo Szydlo z worka? Sorry 🙂 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie zrozumiałes?

Wytlumacze … MY ze sly’em tak sie kochamy, ze musimy 🙂 .

Nie pasuje? Mamy wolny kraj, nie czytaj.

PS.to czemu mnie pozdrawiasz Arkadiuszu jak mnie nie kochasz?

Pozdrawiam, Piotr.

Bo też jestem analogowy, tylko vinyl i twój system jest systemem moich marzeń, z renty go nie kupię i nie dorobię bo nie mam szans, ale Was podziwiam bo realizujecie Swoje cele każdy w inny sposób. Pzdr. Arkadiusz 

15 minut temu, Bigfat666 napisał:

Bo też jestem analogowy, tylko vinyl i twój system jest systemem moich marzeń, z renty go nie kupię i nie dorobię bo nie mam szans, ale Was podziwiam bo realizujecie Swoje cele każdy w inny sposób. Pzdr. Arkadiusz 

Za to dobre slowo bardzo pieknie dziekuję 🙂 .

System winylowy mozna na prawde zlozyc za stosunkowo niewielkie pieniazki, niestety vinyle z epoki zaczynaja kosztowac fortune. A gdzie jest TOP czyli tasma magnetofonowa ?

Na szczescie w Europie mozna jeszcze kupic za grosze, np. z niemieckich wyprźedazy i likwidacji domow. Np. 1 plyta winylowa kosztuje … 1 PLN jakkupujesz kilkadziesiat. Zapewne 90% to szrot ale i tak wyjdzie tanio. Tak zdobylem wiekszosc swoich niemieckich orkiestr grajacych muzyke easy listening w latach 60-70, w stanie mint: Kurt Edelhagen, Bert Kaempfert, James Last, Max Greger i inni.

Edytowane przez pmcomp

9 minut temu, Bigfat666 napisał:

👍✌️

Szanowny moderatorze,

jak bedziesz rano czyscil ten watek,prosze … wyczysc go edytujac posty, bez kasowania tresci merytorycznych, poniewaz jest tu mnostwo tresci nt. MOJEGO SYSTEMU MARZEŃ, a o tym jest ten watek.

I wez prosze pod uwage jakja kocham sly’a 🙂 .

Dziekuje.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Szanowny moderatorze,

jak bedziesz rano czyscil ten watek,prosze … wyczysc go edytujac posty, bez kasowania tresci merytorycznych, poniewaz jest to mnostwo tresci nt. MOJEGO SYSTEMU MARZEŃ.

Dziekuje.

🙂 

Mega dzięki, taki post czyta się z bananem na gębie 😀

Sly,

przyjedz do mnie, serdecznie zapraszam, mam teraz wolna chate bez bab przez tydzien, schowaj swoja dume gleboko do kieszeni, posluchasz np. tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo tego

Ukryta Zawartość

albo tego

Ukryta Zawartość

I tych ELO, Pink Floydow, Dire Straits, bigbandow i innych z analogu, glownie z tasmy …

i kapcie ci spadna, i sie nawrócisz do analogu.

Wszystko na kolumnach za … 3000 PLN 🙂 . To nie hi-end? Przekonaj sie 🙂 .

Mozesz tez na drozszych JBLach (bo przeciez kasa gra), ktore tak kochasz 😉 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

23 minuty temu, pmcomp napisał:

Szanowny moderatorze,

jak bedziesz rano czyscil ten watek,prosze … wyczysc go edytujac posty, bez kasowania tresci merytorycznych, poniewaz jest tu mnostwo tresci nt. MOJEGO SYSTEMU MARZEŃ, a o tym jest ten watek.

I wez prosze pod uwage jakja kocham sly’a 🙂 .

Dziekuje.

🙂 

Wrzuć fotę może Sly Cię też pokocha

Ale żeby z tego powodu wyrzucać baby na tydzień? 

Może być hardcorowo 🤣

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Moze to jest argument? Podobno baby (albo czasem a audio ich brak) łagodza obyczaje?

Dzięki za zaproszenie, ale skoro z chaty wywaliłeś kobity, coś wcześniej pisałeś o chłopcach itd, to jednak nie skorzystam… :-))

A wracajac do tematu watku … Sly … jaki jest twoj system marzeń?

Bo moj … analogowy. 

Zródlo … studyjny magnetofon szpulowy.

Pre … Marantz 7c

Koncowki …pewnie cos ze stajni d’Agostino

Kolumny … cięzki wybór … moze Telefunken TL-800 za 3000 PLN, a  moze Telefunken O85, moze JBL Everest?

Kable … te co mam.

Bizuteria audio … a po co?

A Twój ??? Aha … pewnie, znając ciebie … juz taki masz. Skromniś 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Dzwony rurowe są super. Mam je nadal. To co chciałbym z audio, to tego nie ma na rynku. Gdybym mógł, to chętnie przyjąłbym preamp z DAC + DSP i crossover 8 kanałowy na bazie Esoteric-a XD z oddzielnym zasilaniem. Wtedy można by zrobić system aktywny na wypasie, bez kompromisu tandetnego DAC-a w obecnych procesorach DSP. Niestety nie ma takiego urządzenia na rynku. 

@sly30 … ty masz jakis system sluchawkowy? Pytam bo jest poźno i wlasnie zalozylem na uszy sluchawki.

Pytam bo jesli nie masz … to nic nie wiesz o … dzwieku … bo powiedzmy w 50%ach na odbior twojej muzyki wplywa … pomieszczenie i te twoje slawne dzwony rurowe (a sorry, do Jean Michelle Jarre’a to ci daleko) dalej cos do dzwieku wnosza. A system sluchawkowy to pomieszczenie eliminuje. Mam na mysli wszystkie aspekty dzwieku poza jedym … budowaniem sceny 3D … choc Sennheiser HE90 czyli oslawiony, najlepszy na swiecie ever Orphenus zbudowany w 1992 (popatrz pan … vintage) w 300u egzemparzach sobie z tym znakomicie radzi.

???

I jak tu mówic o systemie marzeń jak sie nie ma wlasnego wzorca?

Edytowane przez pmcomp

Moderatorzy, zapytuje, bo moze oszczedzicie przynajmniej czesc tego watku?

Bo dla mnie systemem marzeń jest zdecydowanie… Sennheiser Orpheus z 1992 roku, HE90, niekoniecznie z firmowym wzmakiem.

Jakie do tego źródlo?

Oczywiscie magnetofon szpulowy ze stajni Studera albo Telefunkena. A moze Ampex 300/350? A moze wspolczesny Stellavox TD9?

I nie mam wiecej pytań.

Jest extasa.

Edytowane przez pmcomp

37 minut temu, pmcomp napisał:

choc Sennheiser HE90 czyli oslawiony, najlepszy na swiecie ever Orphenus zbudowany w 1992 (popatrz pan … vintage) w 300u egzemparzach sobie z tym znakomicie radzi.

???

Hmmmm...

To nowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  nie dorównał HE90?

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

14 minut temu, sir.jax napisał:

Hmmmm...

To nowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  nie dorównał HE90?

Sorry …  niestety dźwiekowo dziela go lata świetlne. Kiedys rzadził dzwiek, dzisiaj koszta. Dlatego powstalo tylko 300 oficjalnych numerowanych egzemplarzy. Potem powstalo kilkadziesiat wiecej, nieoficjalnych. I Sennheiser zrezygnował z produkcji bo nie mialo to ekonomicznego uzasadnienia, cena sprzedazy ponizej kosztow wytworzenia. Takie byly wtedy czasyabybyc numerem 1.

Ale HE1 wyróżnia styl nagrobkowy 🙂  i motoryka wysuwania nagrobka. I chińskie lampy. I dzisiaj znowu probuja byc na topie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

9 minut temu, pmcomp napisał:

Sorry …  niestety dźwiekowo dziela go lata świetlne. Kiedys rzadził dzwiek, dzisiaj koszta.

Ale wyróżnia styl nagrobkowy 🙂  i motoryka wsuwania nagrobka.

Żałość jedna wielka mnie ogarnęła jak słuchałem tych najnowszych "frykasów" od Senka

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

11 minut temu, ASURA napisał:

Żałość jedna wielka mnie ogarnęła jak słuchałem tych najnowszych "frykasów" od Senka

Dlatego próbując kupic HE90 na rynku wtornym ciagle jako dynamiczne mam Senki HD800 modowane do HD800S, glownie dla grajkow przenosnych.

Jednak u mnie rzadza numery 2 na topie czyli Staxy. Aktualnie 009 i SR-Lambda Signature z lat 80-ych. Wzmak to Dubiel Euridice, zarowno dla Senkow jak i dla Staxow.

Mam nadzieje byc jednym z 300-u szczęśliwców na świecie i kupic kiedys HE90. I pisze to majac w tej chwili na glowie STAX SR-Lambda Signature.

🙂 

31 minut temu, 747 napisał:

Pier .. się czym tam masz pod ręką..

A sama rąsia nie wystarczy?

Godzinę temu, pmcomp napisał:

I jak tu mówic o systemie marzeń jak sie nie ma wlasnego wzorca?

Sly … zapraszam do siebie … zaczniesz sobie z tym radzic. Jak nie to do Stefana w Berlinie, dalko nie masz. Dostaniesz audio-orgazma i swiat ci sie zmieni.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy

Panowie @pmcomp i @sly30, zrobiliście śmietnik z wątku. Z ogromną przykrością, ale jestem zmuszony wyłączyć Was czasowo z pisania w tym temacie.

Innych proszę aby ich też nie ponosiły emocje.

A podobno muzyka łagodzi obyczaje 🙂 

W dniu 29.07.2022 o 22:12, pmcomp napisał:

Tak zdobylem wiekszosc swoich niemieckich orkiestr grajacych muzyke easy listening w latach 60-70, w stanie mint: Kurt Edelhagen, Bert Kaempfert, James Last, Max Greger i inni.

Świetne propozycje Piotrze. W tym gatunku z tych lat kompozycje brzmią znakomicie. Proszę o więcej propozycji.

W dniu 29.07.2022 o 23:38, sly30 napisał:

To co chciałbym z audio, to tego nie ma na rynku. Gdybym mógł, to chętnie przyjąłbym preamp z DAC + DSP i crossover 8 kanałowy na bazie Esoteric-a XD z oddzielnym zasilaniem. Wtedy można by zrobić system aktywny na wypasie, bez kompromisu tandetnego DAC-a w obecnych procesorach DSP. Niestety nie ma takiego urządzenia na rynku. 

To duży problem. Bo cóż z tego że masz świetne źródło, dac , pre . skoro i tak póżniej ten sygnał  przesyłany jest do Accuphase DF-65 , gdzie  znowu jest poddany konwersji A/D podzielony na odpowiednie zakresy pasma dla głośników ,potem znowu konwesja D/A  z wyjściem na końcówki. A wszystko to robią słabiutkie kości DAC ES9018S. To prawdziwa rzeźnia dla sygnału audio.  

To co chciałbym z audio, to tego nie ma na rynku. Gdybym mógł, to chętnie przyjąłbym preamp z DAC + DSP i crossover 8 kanałowy na bazie Esoteric-a XD z oddzielnym zasilaniem. Wtedy można by zrobić system aktywny na wypasie, bez kompromisu tandetnego DAC-a w obecnych procesorach DSP. Niestety nie ma takiego urządzenia na rynku. 

Jest

Zapomnij Akufejsy i Behringery a popatrz na DEQX

Ukryta Zawartość

IMG_1938.thumb.jpg.491d7519780a8a9f0ffd3c0dcbe0620e.jpg

IMG_1943.thumb.png.a37c7c377501e784e0442f7f666d8c1c.png

Mozesz podlaczyc dowolny DAC.

A jak znajdziesz kogos, kto ma pojecia o DSP, to zmajstruje ci jeszcze lepsze rozwiazania oparte o „profesjonalne“ procesory. Ale to nie jest rozwiazanie dla „Kowalskiego“, ktory chce dwie skrzyneczki i nacisnac jeden guzik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tam do systemu marzeń odniosę się z innej strony.

Oczywiście sprzęt jest ważny, ale mój system marzeń to możliwie prosty zestaw komponujący się z salonem.

Zawsze zazdroszczę ludziom prostoty w systemach i że z tego czerpią przyjemność. Słuchają muzyki, nie sprzętów.

Coś co wtapia się w nasze życie, jest ozdobą, nie dominuje. 

Sam teraz mam pół salonu zastawione, DAC z odzielnym zasilaniem, do tego transport plików, do tego zasilacz, kable, etc, etc. Pewnie to można jakoś uporządkować, ale kilka razy patrzyłem z zazdrością np na acuu na ładnej drewnianej komodzie, jakieś podstawkowce i tyle. 200% użyteczności. 

Z czasem myślę sam przejdę na ten etap.

Mój system marzeń to MSB Select DAC II, Gryphon Apex Stereo, YG Acoustics Sonja 2.2 (lub Vivid Audio Giya G1S). 

Patrząc holistycznie na dźwięk - dla mnie to zestawienie (oraz każdy z nich z osobna) nie mają konkurencji na rynku. Mam tylko zagwozdkę co do transportu i pre, bo mam kilku kandydatów. 

• 2 tygodnie później...

Od pewnego czasu również przy Waszej pomocy buduję swój system marzeń. Za wszelką konstruktywną pomoc przy tej okazji bardzo dziękuję.

A teraz do rzeczy: bardzo pieczołowicie przy tym pracuję nad wszelkim okablowaniem, dokładając maksimum staranności a przede wszystkim wytrwałości w tym jakże krytycznym elemencie każdego prawidłowo skonfigurowanego zestawu. Udało mi się w tym czasie "dorobić" wielu zacnych przewodów a przynajmniej tak mi się jeszcze niedawno wydawało. I wtedy nastał pełny set Nordost Odin2. Im więcej zbieram doświadczeń tym bardziej powściągliwy staje się w formułowaniu kategorycznych tez, jednak tym razem oddziaływanie jest tak wielce odczuwalne że bez żadnych wątpliwości stwierdzam:

Każdy zestaw marzeń powinien zaczynać się od pełnego zestawu kabli Odin2 bądź jeszcze lepszych jeśli takie są (kto wie co jeszcze przyjdzie mi odkryć) i to bez względu na to kto jakie ma upodobania. Jest to jakościowa przepaść w stosunku do reszty "peletonu" a poza Siltech'em przerobiłem wiele różnych topowych linii okablowania. Zmiana wydajności całego systemu jest porażająca.

1 godzinę temu, Profi napisał:

Za wszelką konstruktywną pomoc przy tej okazji bardzo dziękuję.

Ależ bardzo proszę...

1 godzinę temu, Profi napisał:

Jest to jakościowa przepaść w stosunku do reszty "peletonu"

A ja pokuszę się o wniosek, że skoro aż tak "przeżywasz" zmianę, to oznacza jedno: ta główna część systemu pozostawia jeszcze bardzo dużo do życzenia.

Bo jak jest super, to trudno coś bardzo zepsuć. Gra jak należy na wysokim poziomie i ewentualna różnica "relatywizuje się" w parę dni. I znowu gra - po prostu - jak należy.

Każdy zestaw marzeń powinien zaczynać się od pełnego zestawu kabli Odin2 bądź jeszcze lepszych jeśli takie są

Zmiana wydajności całego systemu jest porażająca.

Nie, napewno nie zaczynal bym zestawu marzen od kabli
I jest porazajace, ze ludzie ciagle w to wierza
  • Pokaż nowe odpowiedzi