Skocz do zawartości
IGNORED

Joe Biden Prezydentem USA - Trzymamy kciuki | Wątek ogólny o USA

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepsza była Jen Psaki, fukająca na dziennikarza, że ośmielił się użyć słowa "stranded" względem pozostawionych w Kabulu Amerykanów.

Biden przypomina w tym wszystkim szwejkowskiego kapitana von Kaunitza, który przemawiał do żołnierzy "Żołnierze, eh, pamiętajcie dobrze, eh, że dzisiaj środa, eh, ponieważ jutro będzie czwartek, eh.". Tylko że Biden chyba jest już na etapie że czwartek jest przed środą - bo umyślił sobie najpierw wycofać wojsko, a potem cywilów.

7 godzin temu, Chicago napisał:

Nie, nie uważam tak - uważam, że jak już trzeba bylo to zrobić, to można było to zrobić w sposób zupełnie niekonfliktowy, przemyślany i przede wszystkim kontrolowany. Cała reszta, o której rozprawiasz, to bełkot i bullshit.

Możesz zdradzić jakieś szczegóły tego bezkonfliktowego wyjścia ? Przecież to było oczywiste ,że po wyjściu Amerykanów wszystkie siły afgańskie skoczą sobie do gardeł . To było nieuniknione .Piszesz,że z talibami się nie rozmawia .Ale Trump rozmawiał i to on podpisał porozumienie o wycofaniu do 31 maja. I to on także wypłacał miliardy na utrzymanie 300 tys. armii afgańskiej , która rozeszła się do domów . i cały ten bajzel zostawił Bidenowi .I kto tu bełkocze ?

Wszyscy poprzedni prezydenci to robili to chyba oczywiste ? Przywołałem Trumpa bo to idol Chicago .

to zbiorcza praca prezydentow usa,ale biden to wyjatkowy partacz,

warczec to on potrafi wylacznie na dziennikarzy,

Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Możesz zdradzić jakieś szczegóły tego bezkonfliktowego wyjścia ? Przecież to było oczywiste ,że po wyjściu Amerykanów wszystkie siły afgańskie skoczą sobie do gardeł . To było nieuniknione .Piszesz,że z talibami się nie rozmawia .Ale Trump rozmawiał i to on podpisał porozumienie o wycofaniu do 31 maja. I to on także wypłacał miliardy na utrzymanie 300 tys. armii afgańskiej , która rozeszła się do domów . i cały ten bajzel zostawił Bidenowi .I kto tu bełkocze ?

Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Wszyscy poprzedni prezydenci to robili to chyba oczywiste ? Przywołałem Trumpa bo to idol Chicago .

Przecież polityka USA jest zawsze tak sama, a zmieniają się tylko prezydenci, którzy ja firmują. Dewastuje ona świat w imię własnych interesów. W takim sensie wypowiedział się o polityce USA i innych (byłych kolonialnych) państw Zachodu prof. Chwedoruk dzisiaj rano w TVN 24.

Afganistan będzie miał dla USA jeszcze tragiczniejsze następstwa niż Wietnam. Z Wietnamu udało się wyjść i tak obronna ręką, a po latach odbudować stosunki z Wietnamem. Z Afganistanu nie wyjdą nigdy, po islamski ekstremizm już USA nie popuści. Wczorajsze przemówienie załamanego Bidena może tego dowodzić. Tak, jak wcześniej pisałem, do Afganistanu wrócą rakiety i samoloty, doradcy, broń i inne formy wsparcia dla przeciwników talibów. Z kolei osłabianie talibów wzmocni siłę ISIS w Afganistanie. Błędne koło. Poza tym USA błędnie zidentyfikowały Iran, jako swojego największego wroga w tym regionie, a pozostawiły Pakistanowi za wiele swobody. I to jest jedna z głównych przyczyn ich kompromitującej porażki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

taaak dooorwiemy was i pogonimy gdzie raaaki zimuja.

Ukryta Zawartość

Putinowcy płaczący krokodylimi łzami i przepowiadający przyszłość. Fajnie tak się z rana rozweselić.

Jestem Europejczykiem.

8 minut temu, Jaro_747 napisał:

Putinowcy płaczący krokodylimi łzami i przepowiadający przyszłość. Fajnie tak się z rana rozweselić.

Może by tak zmienić trochę płytę w sytuacji odblokowania NS2 przez Bidena...

Edytowane przez misiomor

plyty zmienic sie nie da,kolekcja uboga.

Świadek jednego z zamachów powiedział agencji AFP, że zamierzał złożyć wniosek o wizę do USA, dokąd chciał polecieć z żoną i trójką dzieci, ale w zamieszaniu upuścił dokumenty. - Nigdy więcej nie przyjadę na lotnisko. Śmierć Ameryce, jej ewakuacji i wizom - powiedział. 

Czytaj więcej na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, misiomor napisał:

Może by tak zmienić trochę płytę w sytuacji odblokowania NS2 przez Bidena...

Taki duży chłopiec a pisze jak najgłupszy PiSowiec. Otrząśnij się chłopie z tej żałośnie debilnej propagandy, poczytaj, pomyśl.

Prawdę mówiąc miałem coś na tym temat napisać ale coraz bardziej szkoda mi i czasu i wysiłku skoro to jak krew w piach.

Uwielbienie dla Trumpa który lał na nas ciepłym moczem naprawdę jest nie do pojęcia dla normalnego człowieka.

Tak na marginesie - chciałbym zwrócić uwagę na obecną, żałośnie słaba pozycję międzynarodową Polski. do kogo mogą teraz Duda czy Morawiecki zadzwonić i porozmawiać, nawet nieoficjalnie i coś uzgodnić? Do Bidena? Do Merkel? Do Macrona? Do Löfvena, Ruttego???

Przecież nawet do Trumpa nie było po co dzwonić, on był tylko zainteresowany czekami.

A co do "odblokowania NS2" to chyba już o tym pisałem, ale jak mamy więcej jak dwa, trzy czynniki to widać że już za trudne się robi mimo, że to nie jest "problem trzech ciał".

Jestem Europejczykiem.

nawet do Franciszka nie mozemy...no chyba ze w sprawie szczepień  🙂

ale do Łukaszenki możemy zawsze zadzwonić poprosic o niepodsylanie "uchodźców" , on czeka  🙂

2 godziny temu, Jaro_747 napisał:

Wygląda na to, że inwestorzy pozostają niewzruszeni na wycie troli w internecie...

6087e8e5-ad77-46e6-a635-ea4f4d045dc9.jpg

Tak wygląda przywódca największego mocarstwa świata, który mówi, że Ameryka nie da się zastraszyć. 

Wizerunek prezydenta wyraźnie rozmija się z jego zapowiedzią. Budzi to nieciekawe reakcje nawet wśród sojuszników USA. Np. w prasie brytyjskiej pojawiły się wątpliwości czy Biden nadaje się do sprawowania urzędu.

1 godzinę temu, tomek7776 napisał:

Świadek jednego z zamachów powiedział agencji AFP, że zamierzał złożyć wniosek o wizę do USA, dokąd chciał polecieć z żoną i trójką dzieci, ale w zamieszaniu upuścił dokumenty. - Nigdy więcej nie przyjadę na lotnisko. Śmierć Ameryce, jej ewakuacji i wizom - powiedział. 

No i dobrze.  W Stanach tacy co się łatwo zniechęcają, raczej kariery nie zrobią?

3 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Zaczął Bush, kontynuował Obama z potrójną siłą, kontynuował Trump, ale był spokój, chociaż pewnie żle to przeprowadził negocjując z terrorystami. Bidon i spółka zarzyna Amerykę. Afganistan i otwarta południowa granica, to celowe działanie. Trump nie jest moim idolem - amerykańskie wartości jak już, na pewno nie globalistyczne. Ale wpływu na to nie mam. Natomiast Twoim idolem i wszystkich polskich lewicujących chłopaków na pewno jest Bidon. Jeszcze nie tak dawno szczytowaliście jak został preziem. Ja zawsze daję kredyt zaufania nowej administracji, który trwa pierwszą kadencję. Nowa paczka w Białym Domu niestety nie dała mi tej szansy - rozwalili wszystko w drobny pył w 200 dni swojego urzędowania.

Parker's Mood

7 minut temu, Zyzol napisał:

Ukryta Zawartość

Tak wygląda przywódca największego mocarstwa świata, który mówi, że Ameryka nie da się zastraszyć. 

Wizerunek prezydenta wyraźnie rozmija się z jego zapowiedzią. Budzi to nieciekawe reakcje nawet wśród sojuszników USA. Np. w prasie brytyjskiej pojawiły się wątpliwości czy Biden nadaje się do sprawowania urzędu.

Daj se Zyzol siana z taką kretyńską propagandą. W ten sam sposób można wykazać że Polską rządzi gang Olsena.

Jak Biden będzie chciał ustąpić to zrobi to niezwłocznie, normalna rzecz w tym wieku, w USA nie praktykuje się utrzymywania przy władzy manekinów jak w późnym Sojuzie.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Zbig napisał:

Daj se Zyzol siana z taką kretyńską propagandą. W ten sam sposób można wykazać że Polską rządzi gang Olsena.

Jak Biden będzie chciał ustąpić to zrobi to niezwłocznie, normalna rzecz w tym wieku, w USA nie praktykuje się utrzymywania przy władzy manekinów jak w późnym Sojuzie.

Widzę, że takie stwierdzenia brytyjskiej prasy są dla ciebie nie do przyjęcia. I o Watykanie zapominasz.

47 minut temu, Zyzol napisał:

Widzę, że takie stwierdzenia brytyjskiej prasy są dla ciebie nie do przyjęcia.

Zwisa mi i powiewa, co ma do powiedzenia na temat Bidena jakaś nieznana z imienia i nazwiska prasa.  Brytyjczycy nie raz dostali w d... w Afganistanie i wciąż cierpią na chorobę sierocą po upadku British Empire więc objawy schadenfreude w ich wykonaniu w powyższej kwestii nie powinny nikogo dziwić.

55 minut temu, Zyzol napisał:

I o Watykanie zapominasz.

Waty mi nie potrzeba a kanie mogę sobie pooglądać przez lornetkę jak jestem na Mazurach 😉

1 godzinę temu, Zyzol napisał:

Poza tym USA błędnie zidentyfikowały Iran, jako swojego największego wroga w tym regionie, a pozostawiły Pakistanowi za wiele swobody.

Akurat tu się w pełni zgadzam. Szczególnie w sprawie Pakistanu. Jakoś nikt nie chce mówić, że Talibowie to Pasztuni, do tego w sposób niemal jawny nie tylko wspierani, ale i szkoleni przez Pakistan. Konflikt o dużą część dzisiejszego Afganistanu i Pakistanu toczy się tam jeszcze od czasów kolonialnych. To Pakistan jest najbardziej zainteresowany ruchawką w Afganistanie, bez niej nie ma amerykańskich baz i dziesiątek mld pomocy jak cywilnej tak i wojskowej. Nie ma też przeciwwagi i parasola ochronnego dla rosnącej i politycznie i militarnie siły Indii, też będących przecież w nieustannym konflikcie z Pakistanem. Pakistan bardzo umiejętnie rozgrywa jankesów, a ci patrzą na to bezradnie, bo wleźli tam jeszcze w latach `80 i nie mają pomysłu co dalej. To pod okiem i idę o zakład, ze częściowo za ich pieniądze Pakistan zafundował sobie bombkę, a Osama ukrywał się przed śmiercią właśnie w Pakistanie.

Mam nadzieję, że wycofanie się z Afganistanu to preludium do czegoś o wiele bardziej dla Ameryki istotnego, czyli wycofania się Pakistanu. Może wreszcie zrozumieli, że w tym rejonie nigdy nie będzie spokoju bo tam zawsze lali się miedzy sobą (i to każdy z każdym) od zawsze. I niech się leją i będą problemem dla Indii i Rosji, nie Stanów.

A Iran? Obama chyba wreszcie zrozumiał, że skoro już jankesi muszą być w Zatoce to Iran jest o wiele lepszym strategicznym wyborem niż Arabia Saudyjska i zaczął stosunki z Iranem normalizować. Lepiej mieć po swojej stronie Persów, którzy arabów minimum nie kochają niż przeciw sobie i Persów i Arabów. Przecież tzw. sojusz z Arabią Saudyjską to wyłącznie interesy, a wobec rewolucji łupkowej ropa straciła już na znaczeniu i będzie tracić coraz bardziej. Oczywiście trampek tego nie rozumiał, i ostentacyjnie demonstrował uwielbienie dla satrapów w Rijadzie, a oni odwdzięczali się wielomiliardowymi zamówieniami amerykańskiego uzbrojenia.

Mam nadzieję, że Biden będzie kontynuował to co zapoczątkował Obama i nie tylko wycofa się z Afganistanu i Pakistanu ale i przeorientuje amerykańską politykę bliskowschodnią z AS na Iran. Zresztą funkcjonowało to znakomicie przez dziesięciolecia do `79.

Godzinę temu, Chicago napisał:

chociaż pewnie żle to przeprowadził negocjując z terrorystami.

To jest właśnie clou problemu, bo trzeba było rzucić jakiś ochłap przed wyborami, ale winien Biden, bo rozwala Amerykę. Bo jest lewak i banda lewaków i mafia lewaków i co tam jeszcze. I oczywiście my też lewacy.

I tak to wygląda. Wyjątkowo żałośnie wygląda...

Symbol dokonań Trumpa - płot na granicy z Meksykiem.

E9LoBlEVUAITyiG?format=jpg&name=large

Solidna robota ;-).

Jestem Europejczykiem.

40 minut temu, Adalbert95 napisał:

skoro już jankesi muszą być w Zatoce

Pytanie czy koniecznie muszą, w obecnych realiach...

41 minut temu, Adalbert95 napisał:

To Pakistan jest najbardziej zainteresowany ruchawką w Afganistanie, bez niej nie ma amerykańskich baz

Ale USA już chyba od dawna nie mają baz w Pakistanie...

14 minut temu, Zbig napisał:

Pytanie czy koniecznie muszą, w obecnych realiach

Kiedyś chodziło o ropę i Izrael. Teraz już tylko o Izrael.

15 minut temu, Zbig napisał:

Ale USA już chyba od dawna nie mają baz w Pakistanie

Mają, mają. Nie bazy wojskowe sensu stricto czyli z wojskiem, ale logistyczne i zaopatrzeniowe. Jeśli nie podejmą politycznej decyzji o wycofaniu się i z Pakistanu to lada moment będą z powrotem i te stricte wojskowe.

57 minut temu, Adalbert95 napisał:

Mam nadzieję, że Biden będzie kontynuował to co zapoczątkował Obama i nie tylko wycofa się z Afganistanu i Pakistanu ale i przeorientuje amerykańską politykę bliskowschodnią z AS na Iran.

I przede wszystkim na Indie, które potrzebują partnera w związku z rosnącą potęgą Chin a na Rosję nie bardzo mogą liczyć.

5 minut temu, Adalbert95 napisał:
24 minuty temu, Zbig napisał:

Ale USA już chyba od dawna nie mają baz w Pakistanie

Mają, mają. Nie bazy wojskowe sensu stricto czyli z wojskiem, ale logistyczne i zaopatrzeniowe. Jeśli nie podejmą politycznej decyzji o wycofaniu się i z Pakistanu to lada moment będą z powrotem i te stricte wojskowe.

Wątpię.  W Pakistanie są silne nastroje antyamerykańskie i tamtejsze władze nie chcą sobie fundować drugiego Afganistanu u siebie. 

1 godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Symbol dokonań Trumpa - płot na granicy z Meksykiem.

Ukryta Zawartość

Solidna robota ;-).

wygląda jak zapora przeciw rozprzestrzenianiu pomoru świń:)

Ukryta Zawartość

ci ludzie będą teraz największymi wrogami usa  o ile pozostawia ich przy życiu 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Zbig napisał:

Zwisa mi i powiewa, co ma do powiedzenia na temat Bidena jakaś nieznana z imienia i nazwiska prasa.  

Słuchaj TOK FM to będziesz znał ją z imienia. 

Brytyjczycy nie raz dostali w d... w Afganistanie i wciąż cierpią na chorobę sierocą po upadku British Empire więc objawy schadenfreude w ich wykonaniu w powyższej kwestii nie powinny nikogo dziwić.

Ile lat temu to było? Może przypomnisz czytającym twoje wypowiedzi.  Twoim zadanie Afganistan był powodem upadku Imperium Brytyjskiego?

Waty mi nie potrzeba a kanie mogę sobie pooglądać przez lornetkę jak jestem na Mazurach 😉

To sobie oglądaj, tylko nie głaskaj.

417114_385197644841440_41795835_n.jpg?_n 2AcFnVD0XahNPhL27QSkULVJ4Gw68pGeyhX0PSP6

18 minut temu, costa brava napisał:

Ukryta Zawartość

ci ludzie będą teraz największymi wrogami usa  o ile pozostawia ich przy życiu 

Nauki pobierali u Macierewicza !

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Zbig napisał:

W Pakistanie są silne nastroje antyamerykańskie i tamtejsze władze nie chcą sobie fundować drugiego Afganistanu u siebie.

Są, tylko to nie będzie miało dla ewentualnego powstania baz amerykańskich żadnego znaczenia. W przeciwieństwie do Afganistanu tam władza (de facto wojskowa) nie tylko silna ale i skuteczna. Pakistan jest zależny od Stanów i jeśli jankesi uznają za stosowne założyć tam instalacje militarne - oczywiście na bez porównania mniejszą skalę niż mieli w Afganistanie, to będą mieli. Mam nadzieję, że jednak pójdą po rozum do głowy i Pakistan kopną w dupę, co mu się zresztą należy od bardzo dawna. Tak samo jak bezwzględnie powinni kopnąć i Saudów, bo tym się należy jeszcze bardziej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.