Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dac do 10 kzł

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.02.2021 o 13:12, Marek.S napisał:

Wiem że pomiary nie grają ale po obejrzeniu pomiarów Audio-GD na ASR omijałbym tą firmę szerokim łukiem ponieważ celowo wprowadzają zniekształcenia żeby osiągnąć konkretne brzmienie...albo po prostu Kingwa nie potrafi zaprojektować porządnego DACa ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Toppingi / Sabre'y mogą być bezduszne, do 10kzł celowałbym albo w AKM (chociaż to też po prostu 'gra') albo R2R jak Denafrips.

Z tym audio gd - to mnie wlasnie zastanawialo ? pomiary fatalne, ale w bezposrednim odsluchu dac (w moim przypadku NFB 7.32) gral obiektywnie bardzo czysto, klarownie, w sumie kazdy aspekt brzmienia byl ok (zwarty bas, wokale live, dobra szczegolowosc a przy tym cieplo i klimatycznie, scena tez ok :)). Ktos ma wiecej doswiadczen z porownan dac'ow Audio-gd z innymi dac'ami top? Ja nie czuje sie kompetenty tutaj wyrokowac. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, GT napisał:

Z tym audio gd - to mnie wlasnie zastanawialo ? pomiary fatalne, ale w bezposrednim odsluchu dac (w moim przypadku NFB 7.32) gral obiektywnie bardzo czysto, klarownie, w sumie kazdy aspekt brzmienia byl ok (zwarty bas, wokale live, dobra szczegolowosc a przy tym cieplo i klimatycznie, scena tez ok :)). Ktos ma wiecej doswiadczen z porownan dac'ow Audio-gd z innymi dac'ami top? Ja nie czuje sie kompetenty tutaj wyrokowac. 

DACi AGD są rewelacyjne i w zasadzie w każdej kategorii cenowej w zależności od modelu można się nimi interesować. Te pomiary moim zdaniem nie oddają w ogóle tego jak grają DACi z tej listy. Pewnie gdyby zrobić według tej metodologii pomiar bardzo dobrego wzmacniacza lampowego i słabego tranzystorowego to ten drugi wypadłby też lepiej, ale po odsłuchu wyleciałby za okno

Tak widzę że do budżetu w temacie dobija nowy M2Tech Young MK IV,  
Bardzo dużo zmienione w stosunku do wer. III ale żeby cena razy 2....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, Misio38 napisał:

Przecież to jest dobry dac.

Był, już sprzedany  ?

Do DAC ONE nie miał startu, więc nie ma co porównywać.

Ograniczony już technologicznie. Ale grał nieźle i długo mi służył

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 11.02.2021 o 01:24, daru0105 napisał:

Zainstalowałem Roona na Intel NUC i po USB odpaliłem wreszcie DACa ONE. Kabelek USB zwykły od drukarki z kompletu. Potem coś poszukam. W połączeniu z Roonem gra bardzo dobrze. Na razie bezpośrednio po XLR do końcówki mocy, pre przechodzi małe zmiany u jeszcze nie odpalony. Niestety mogę tu porównać tylko z CEC DX71 na 4 x PCM 1704. Tu poprawa z stosunku do CEC ogromna. Wychodzi na to, że CEC  strasznie zamulony był, brakowało smaczków, które teraz się pojawiły. DAC ONE wraz z Roonem  zbliżył się wreszcie do mojego toru z gramofonem, ale tu muszę jeszcze te same płyty dokładnie porównać choć i tak wiem, że to inne granie będzie. Zobaczymy co mi się bardziej spodoba. Oba tory, cyfrowy i analogowy, będą już na podobnym poziomie jakościowym. I o to mi chodziło szukając daca. Teraz jestem zadowolony. Może wreszcie przestanę tak nachalnie inwestować w winyle ?

Mam nadzieję, że będzie poprawa z pre. Pobawię się trochę w nim lampami, mam parę świetnych NOS i mam w czym przebierać.  Teraz się zastanawiam nad SOTM 200. NUCa z Roonem przełożę do innego pokoju wraz z dwoma dyskami z muzą. Polecacie coś zamiast SOTM 200 do połączenia po USB z tym daciem? 

A ten dac one, to tran czy na wyjściu z lampą?

Są dwie wersje. A i chyba jest wersja z przełącznikiem do wyboru

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, maciek36 napisał:

Są dwie wersje. A i chyba jest wersja z przełącznikiem do wyboru

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

No ta ja wiem, dlatego pytam, którą wybrał daru, że mu tor cyfrowy zbliża się do analogu? Rozważam na wiosnę zakup daca. Myślę o Lampim Amber3 lub właśnie dac one, którego słuchałem na audio show. Więc może za dwa miesiące zrobię porównanie.

18 godzin temu, pantagruel napisał:

Tran sie trafił z drugiej ręki 

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

A ja polecam LECTOR Digitube S192 ?

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

W dniu 31.01.2021 o 20:28, daru0105 napisał:

Panowie. Proszę o pomoc. Już jestem cały dziki  ?

Przeczytałem większość wpisów w temacie i nadal nie wiem. Ukierunkowało mnie to jakoś, ale proszę was o pomoc.

Który z daców polecacie. Zależy mi na dobrym USB, ponieważ dac będzie służył do plików przez SOTM 200 Neo

Po czytaniu przez dwa dni tego forum  i przeglądaniu stron aukcyjnych mam jakieś tam typy. Niekoniecznie muszą być te z listy niżej, może jeszcze coś podpowiecie. Bardzo liczę na pomoc.

Kinki studio dac-1
BURSON AUDIO CONDUCTOR 3 REFERENCE
AUDIO-GD R2R-7
DENAFRIPS Pontus

DAC Schiit Yggdrasil Analog 2 gen 5 USB
Mytek Brooklyn DAC+  i zasilacz SBooster
 Exogal Comet z Comet Power Supply

A może używka Golden Atlantic Dac

Pontus'a nie słuchałem, ale zapowiada się, że to kawał dobrego sprzęciska. 

Może będę monotematyczny, ale polecę SMSL m400 i Toppinga D90. A za resztę kupić jakieś pre, bo 90% dźwięku DACa to właśnie PRE. Czy to Toppinga Pre90, klona MBL6010 czy dozbierać do Benchmarka. 

Godzinę temu, #Szakovsky napisał:

A za resztę kupić jakieś pre, bo 90% dźwięku DACa to właśnie PRE.

??? A jeżeli dobry dac nie ma wbudowanego pre? Albo ktoś nie potrzebuje pre, bo ma integrę albo jakiś dobre pre?

16 minut temu, Sznup napisał:

??? A jeżeli dobry dac nie ma wbudowanego pre? Albo ktoś nie potrzebuje pre, bo ma integrę albo jakiś dobre pre?

Pre w DACach przeważnie jest średniej/kiepskiej jakości, w integrach bywa lepiej ale wciąż, ciężko o dobre pre. 
A przyzwoite zewnętrzne pre, praktycznie zawsze będzie upgrade. W szczególności, jeżeli DAC ma tylko RCA i 2V na wyjściu, wtedy możemy podłączyć takie pre po RCA i wypuścić XLR z 4V, to jest zdecydowana poprawa. 

W dniu 26.02.2021 o 18:45, #Szakovsky napisał:

Pre w DACach przeważnie jest średniej/kiepskiej jakości,

Wyjście analogowe w dobrym przetworniku nie ma się co do zasady różnić od wyjścia analogowego w dobrym przedwzmacniaczu. Wiele przetworników oferuje sciszanie poziomu na wyjściu, jeżeli max wyjściowy poziom DAC wystarcza do pełnego wysterowania końcówki a stosunek impedancji wyjścia i wejścia nie jest jakiś dziwny to wpięcie dodatkowego elementu aktywnego nic nie poprawi, w najlepszym wypadku tylko zmieni. Regulacja poziomu odbywająca się na 32 bitach bez udziału potencjometrów, drabinek i innych wynalazków ubiegłego wieku jest aktualnie najlepszym dostępnym sposobem. Oczywiście są ludzie którzy stwierdzą że gramofon jest lepszy niż CD i pewnie ci sami stwierdzą że potencjometr lepiej brzmi ale dla mnie to tacy obrońcy teorii płaskiej ziemi. Dobrze to widać wpinając różne preampy między dac a końcówkę mocy, im droższy preamp i lepsze elementy w nim - tym mniej go słychać. Zatem zwiększając nakład środków na przedwzmacniacz wraca się do punktu wyjścia bo lepsza konstrukcja dąży do mniejszej ingerencji w sygnał. Pomijam tutaj fanaberie lampowe, one z zasady mają uwidaczniać pewne cechy ale trzeba sobie na wstępie powiedzieć czy chodzi o trzymanie się sygnału bez jego zmian czy o upodobania i equalizację.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

3 godziny temu, opteron napisał:

Wyjście analogowe w dobrym przetworniku nie ma się co do zasady różnić od wyjścia analogowego w dobrym przedwzmacniaczu. Wiele przetworników oferuje sciszanie poziomu na wyjściu, jeżeli max wyjściowy poziom DAC wystarcza do pełnego wysterowania końcówki a stosunek impedancji wyjścia i wejścia nie jest jakiś dziwny to wpięcie dodatkowego elementu aktywnego nic nie poprawi, w najlepszym wypadku tylko zmieni. Regulacja poziomu odbywająca się na 32 bitach bez udziału potencjometrów, drabinek i innych wynalazków ubiegłego wieku jest aktualnie najlepszym dostępnym sposobem. Oczywiście są ludzie którzy stwierdzą że gramofon jest lepszy niż CD i pewnie ci sami stwierdzą że potencjometr lepiej brzmi ale dla mnie to tacy obrońcy teorii płaskiej ziemi. Dobrze to widać wpinając różne preampy między dac a końcówkę mocy, im droższy preamp i lepsze elementy w nim - tym mniej go słychać. Zatem zwiększając nakład środków na przedwzmacniacz wraca się do punktu wyjścia bo lepsza konstrukcja dąży do mniejszej ingerencji w sygnał. Pomijam tutaj fanaberie lampowe, one z zasady mają uwidaczniać pewne cechy ale trzeba sobie na wstępie powiedzieć czy chodzi o trzymanie się sygnału bez jego zmian czy o upodobania i equalizację.

Nie mówię o preampie jako urządzeniu do ściszania sygnału, wręcz przeciwnie. Rolę preampu w DACu robi przeważnie buffor znajdujący się za samym układem DAC, bo prąd na wyjściu samej "kostki" jest oczywiście za niski (przeważnie bo jest wyjątek). I ogólnie sygnał z DACów per se, jest przeważnie bardzo podobny, nie zważając na użytą kość (jeżeli mowa o nowoczesnych kostkach). Głównie kwestia filtrów, SNR i tego typu pierdół. Za większą część brzmienia odpowiada buffor który musi jakoś wzmocnić sygnał. I tutaj jest koń pogrzebany, bo musi być to wzmocnienie dość "precyzyjne", bo pracujemy na bardzo niskich stosunkowo sygnałach. No i tu większość urządzeń się wykrzacza. 
Dlatego lepiej postarać się wzmocnić sygnał czymś lepszym niż to co jest wbudowane w DAC'a (tak jak mówiłem z 2v po rca do balansu 4V, sam stosunek szumu do sygnału powinien się znacznie poprawić). 
Aż mnie dziwi, ze DACi nie oferują zupełnego ominięcia buffora dla preamów. 

1 godzinę temu, #Szakovsky napisał:

Rolę preampu w DACu robi przeważnie buffor znajdujący się za samym układem DAC,

Piszesz jakby funkcja przedwzmacniacza była w dacu obligatoryjna. Nie wszystkie urzadzenia ją posiadają.

2 godziny temu, #Szakovsky napisał:

Dlatego lepiej postarać się wzmocnić sygnał czymś lepszym niż to co jest wbudowane w DAC'a (tak jak mówiłem z 2v po rca do balansu 4V, sam stosunek szumu do sygnału powinien się znacznie poprawić). 

Nic się nie poprawi, będzie tylko głośniej, szum też będzie głośniejszy.

2 godziny temu, #Szakovsky napisał:

Głównie kwestia filtrów, SNR i tego typu pierdół. Za większą część brzmienia odpowiada buffor który musi jakoś wzmocnić sygnał.

taa i dokładając do tego przedwzmacniacz nagle ten bufor co... omijasz? Powielasz tylko to co już z niego wyszło plus dodajesz kolejne zniekształcenia wprowadzone przez następny aktywny układ.

Edytowane przez opteron

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Z ciekawych DAC w zblizonej cenie to jeszcze Aqua La Voce.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 2 miesiące później...

Poszukując DACa testowałem ostatnio 
Sonic Frontiers SFD mk2 - kultowy dac z lat 90
Lamizatora Amber 3 
i małe dziwne pudełeczko z grecji - Ideon Ayazi MK2 

Wcześniej miałem m.in Lumina D2, Qutesta z SOTMem Ultra w roli transportu, czy wysokiego Audio GD, Soekrisa DIY na podzespolach za 8k.

...

Sonic zjadł D2 , choć D2 broni się muzykalnoscią. Rozdzielczośc, scena, gładkość, dynamika po stronie Sonic Frontiers - ogólnie w budżecie 10k to nadal zajebisty DAC. 

Natomiast to co zrobił Ideon Ayazi... to mały szok. 

Kapitalnie jest zestrojony ten dzwięk. Jest rozdzielczo, ale tez muzykalnie, jest scena, kontur, barwa, ale i jest kontakt z muzyką, są emocje.  jest dynamika, nie jest cyfrowo. Im lepszy transport (najlepiej pod USB) tym jest lepiej i lepiej fajnie działa też to pudełeczko za 1,5k regenerator sygnału USB - z tym gówienkiem kiepski laptop gra lepiej niż Bluesound . 

18 minut temu, julius-6 napisał:

Poszukując DACa testowałem ostatnio 
Sonic Frontiers SFD mk2 - kultowy dac z lat 90
Lamizatora Amber 3 
i małe dziwne pudełeczko z grecji - Ideon Ayazi MK2 

Wcześniej miałem m.in Lumina D2, Qutesta z SOTMem Ultra w roli transportu, czy wysokiego Audio GD, Soekrisa DIY na podzespolach za 8k.

...

Sonic zjadł D2 , choć D2 broni się muzykalnoscią. Rozdzielczośc, scena, gładkość, dynamika po stronie Sonic Frontiers - ogólnie w budżecie 10k to nadal zajebisty DAC. 

Natomiast to co zrobił Ideon Ayazi... to mały szok. 

Kapitalnie jest zestrojony ten dzwięk. Jest rozdzielczo, ale tez muzykalnie, jest scena, kontur, barwa, ale i jest kontakt z muzyką, są emocje.  jest dynamika, nie jest cyfrowo. Im lepszy transport (najlepiej pod USB) tym jest lepiej i lepiej fajnie działa też to pudełeczko za 1,5k regenerator sygnału USB - z tym gówienkiem kiepski laptop gra lepiej niż Bluesound . 

O jakim pudełeczku piszesz? Wojtek też potwierdza, że to mega DAC

30 minut temu, Arek80 napisał:

O jakim pudełeczku piszesz? Wojtek też potwierdza, że to mega DAC

No Wojtek ma go z mojego polecenia. Myslalem że mi się coś po... w głowie , ale grał mi zdecydowanie najfajniej. Oczywiscie 'małe pudełeczko' to troche przesada, bo to dosc solidny klocek, ale przy takim Sonicu to 'małe pudełeczłko z  Grecji' 

44 minuty temu, julius-6 napisał:

No Wojtek ma go z mojego polecenia. Myslalem że mi się coś po... w głowie , ale grał mi zdecydowanie najfajniej. Oczywiscie 'małe pudełeczko' to troche przesada, bo to dosc solidny klocek, ale przy takim Sonicu to 'małe pudełeczłko z  Grecji' 

Ale o ten regenerator usb mi chodzi. To jest jakieś osobne urządzenie?

46 minut temu, Arek80 napisał:

Ale o ten regenerator usb mi chodzi. To jest jakieś osobne urządzenie?

TAkie cuś dostalismy do słuchania w zestawie

Ukryta Zawartość

to jakby pierwszy 'level' potem jest recklocker/zegar 

Ukryta Zawartość

19 minut temu, julius-6 napisał:

TAkie cuś dostalismy do słuchania w zestawie

Ukryta Zawartość

to jakby pierwszy 'level' potem jest recklocker/zegar 

Ciekawe czy SOTMa by poprawiło. Muszę wypożyczyć. Nie jest to majątek

Ukryta Zawartość

Teraz, Arek80 napisał:

Ciekawe czy SOTMa by poprawiło. Muszę wypożyczyć. Nie jest to majątek

Trudno wypowiedzieć się jednoznacznie co do wpływu na inne systemy.
Wojtek testował na Ultrze i było sporo lepiej z tym badziewkiem. Recklokcer dedykowany do Ayazi mk2 to koszt ... 11 czy 12k, także juz troche droższa zabawa, bo podwaja koszt DACa. No ale fajnie miec taka alternatywe i zawsze można kiedys zapolowac na uzywkę. 

Sam będę łączył to chyba z SOTM - na razie zwykłym SMS 200 Neo  + liniówka, z czasem przeskoczę na ultra. 

• Pokaż nowe odpowiedzi