Skocz do zawartości
IGNORED

Jak usłyszeć drugi plan?

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, ripper napisał:

Czyli w moim przypadku kiedy zestaw i akustyka w której słucham daje radę to może nie warto zawracać sobie głowy i wykładać półtora kafla na coś co może przynieść tylko niewielką poprawę ?

Dlatego warto się na początku zainteresować samym Umik1. Ja go kupiłem bo masz do niego indywidualna kalibracje i jednocześnie ustalony poziom SPL. Dzięki temu omija Cie kalibracja karty dźwiękowej i SPL (potrzebny dodatkowy diwajs). Pomiar robisz darmowym programem REW. Filtry wklepujesz do darmowego APO Equalizer pod Windows. Ja sobie potem jeszcze robię przesunięcie fazy w programie Rephase. (po zaaplikowaniu equalizera, mierze ponownie z bliskiej odległości od kolumny) generuje plik konwolucyjny waw w Rephase i dodaje go również do Apo Equalizer. Efekt jak dla mnie jest świetny. Więc nie 1,5k tylko 450zl

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, xajas napisał:

Usrednienie pomiarow z kilku miejsc, redukuje ten problem

Dokładnie, a same pomiary nie różnią się drastycznie między sobą 

generuje plik konwolucyjny waw w Rephase i dodaje go również do Apo Equalizer.

Poniewaz uzywam JRiver jako convolvera, nie siedze w detalu w Equalizer APO.
Czy to znaczy, ze Equalizer APO akceptuje pliki konwolucyjne WAV generowane przez dowolny program (w moim przypadku przez Acourate)?
44 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Dlatego warto się na początku zainteresować samym Umik1. Ja go kupiłem bo masz do niego indywidualna kalibracje i jednocześnie ustalony poziom SPL. Dzięki temu omija Cie kalibracja karty dźwiękowej i SPL (potrzebny dodatkowy diwajs). Pomiar robisz darmowym programem REW. Filtry wklepujesz do darmowego APO Equalizer pod Windows. Ja sobie potem jeszcze robię przesunięcie fazy w programie Rephase. (po zaaplikowaniu equalizera, mierze ponownie z bliskiej odległości od kolumny) generuje plik konwolucyjny waw w Rephase i dodaje go również do Apo Equalizer. Efekt jak dla mnie jest świetny. Więc nie 1,5k tylko 450zl

Marcin, to wszystko robisz raz, czy przed każdym odsłuchem muzyki?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Fajna ta "przemoc domowa"  (Mr. Bungle Mike'a Pattona) z posta 854. Dzięki za próbki/ przykłady nagrań do posłuchania.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Nie, wszystkie pomiary, analizy i obliczania korekcji odbywaja sie w programie Acourate (to jest de facto moj DSP). Produktem koncowym sa pliki/filtry konwolucyjne WAV. Potem przenosze/kopiuje te pliki na inny komputer, ktory uzywam do odtwarzania muzyki. A do odtwarzania muzyki uzywam JRiver, ktory jest w stanie „zinterpretowac“ te filtry (ma zintegrowany konwolwer).
Moge wygenerowac dowolna ilosc takich plikow z roznymi nastawieniami/setupami, ktore potem moge dowolnie wybierac/przelanczac w JRiver

44 minuty temu, xajas napisał:

Moge wygenerowac dowolna ilosc takich plikow z roznymi nastawieniami/setupami, ktore potem moge dowolnie wybierac/przelanczac w JRiver

Czy mam rozumieć, że w zasadzie działa to wtedy jak ustawienia w KD typu: jazz club, concert ... itd.?

Kiedy jest większe zadymienie w ciasnym klubie dżezowym to łatwiej usłyszeć drugi plan, bo koncentracja się poprawia.

Czy jest zasłona dymna :) ?

2 minuty temu, xetras napisał:

Raczej góra przygaszona choć jeszcze dymi a strażacy zapomnieli zabrać koca gaśniczego z kolumn ?

1 godzinę temu, xajas napisał:

Czy to znaczy, ze Equalizer APO akceptuje pliki konwolucyjne WAV generowane przez dowolny program (w moim przypadku przez Acourate)?

Nie wiem czy każde, ale na pewno mono 24bit, 32bit i iee64bit, bo te 3 sprawdziłem

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Marcin, to wszystko robisz raz, czy przed każdym odsłuchem muzyki?

Raz, chyba że coś poprawiam. Apo Equalizer po ustawieniu zapamiętuje konfigurację i włącza ja z automatu przy starcie systemu

Czy mam rozumieć, że w zasadzie działa to wtedy jak ustawienia w KD typu: jazz club, concert ... itd.?

Podobnie

albo rozne czestoliwosci podzialu
albo rozne typy zwrotnic (LR, NT, Besel,..)
albo rozne stromosci filtrow
albo rozne opoznienia przetwornikow
albo rozne przebiegi pasma
albo rozne stopnie korekcji
albo rozne zakresy korygowane
albo..

Mozliwosci nieograniczone

Gesendet von iPad mit Tapatalk
Kiedy jest większe zadymienie w ciasnym klubie dżezowym to łatwiej usłyszeć drugi plan, bo koncentracja się poprawia.

Zadyme tez mam w programie
Podbicie 250-500Hz

Zakresy częstotliwości i ich brzmienie (na szybko tlumaczone z niemieckiego)

40-60 Hz Dudnienie. Tutaj porusza się dużo powietrza. Małe głośniki mają problemy w tym obszarze. Dlatego musisz być ostrożny tutaj.

60-150 Hz Tłuste brzmienie. Oktawa nad dudniacym Basem. Tutaj możesz stworzyć obfitość basu bez drżących ścian.

125-250 Hz brzmi jak pokryte/stlumione kocem. Zakres ten jest maskowany przez nizsze zakresy basów. Jest to w większości problematyczny obszar.

250-500 Hz prawie jak powyższy zakres. Jakby chmura tłumiła dźwięk, ale w mniejszym stopniu.

500-1kHz Dolne srednie tony. Korekcja EQ w tym zakresie zapewnia efekt "małej przestrzeni". Dźwięk w łazience bez zwiekszania pogłosu.

500-5 kHz Srednie tony. Zawiera pierwszą i drugą harmoniczną większości instrumentów.

3-6 kHz Presence i wyższe średnie tony. Sprawiaja aby dźwięk był „obecny“.

7-10 kHz Sybilanty

10-12 kHz Gryzace, ale całkiem przyjemne wysokie tony

12-20 kHz Jasne, przezroczyste blyszczace wysokie tony . Bardzo wysokie harmoniczne instrumentów lub talerzy perkusisty.
W dniu 17.03.2021 o 07:10, xajas napisał:

szukasz nagrania z wieloma (nie tylko 2) planami, ze znakomitymi glosami porozrzucanymi po całej scenie, wspaniałym brzmieniem, to posłuchaj typowej znakomitej aranżacji Quincy Jonesa "Slow Jams" 

Najlepszy jest Bary White na końcu ?

To jeden z moich referencyjnych kawałków do oceny jakości brzmienia systemu. Genialny...

fantastyczny i fantastyczna sprawa,  mozna by wrecz zrobic cos jak system porownawczy by ktos na wzorcowym sprzecie i jakims planie wyznaczonym przestrzennie  np pole o osiach xyz w stosunku do kazdej kolumny i centrum i opisał gdzie co i kiedy i jak daleko lub blisko  w tle sie odzywa.. nagranie naprawde ponad słusznej realizacji ☺️ ...ciezko sie wyrwac mozna utonąc i spedzic tak dzien cały.. moze nawet nie jeden

scena wzorcowa chyba

choc drugich planow niewiele , drugie i trzecie plany mam na mysli kroki w tle,  gitarzysta na ulicy pozornie bez zwiazku z utworem,  kłotnie za scianą, kapiaca woda przy przechodzeniu obok cieknacej rynny slina przy lodach ? itd

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

z drugich planow to ten dzwonek jest ciekawy gdyz sa dwa rozne pierwszy gra w prawym dole sceny dalej od słuchacza a drugi (powielony) jakby blizej i ten drewniany cymbałek z zadka wchodzący pomoiedzy nie mam pojecia jak ten instrument sie nazywa z pamieci wyglada jakby z bambusa oraz człowiek z gitarą nad nimi troche w głąb

oraz ci trebacze wchodzacy w pierwszej minucie swietnie ruszają trąbką ale to raczej nie drugi plan, stereofonia całosci jest dopracowana na maksa

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

A odnośnie podawanego wcześniej:

Mr. Bungle  - Violenza Domestica z płyty Disco Volante ?

(na słuchawkach to jakiś horror).

PS. Granie dla psycholi ?

(Faith No More to też nie była normalna kapela).

1 godzinę temu, xetras napisał:

Optymistyczne przy covidzie ?

przy coronahorrorze wszystko jest optymistyczne nawet czarna dzuma z ospą i rammstein

nowy 'porzadek' nie bedzie mial juz nic otymistycznego

....a kiedys film człowiek demolka mialem za fantastyke a tu prosze fantastyka mnie dogoni za zycia ?

Edytowane przez erazm2

6 godzin temu, xetras napisał:

A odnośnie podawanego wcześniej:

Mr. Bungle  - Violenza Domestica z płyty Disco Volante ?

(na słuchawkach to jakiś horror).

(Faith No More to też nie była normalna kapela).

Sąsiedzi już szukają zamiany mieszkania.

De gustibus non est disputandum

Skoro nie potraktowali poważnie przemocy domowej i nie wezwali służb porządkowych, to chyba masz za słaby sprzęt i brak "drugiego planu" ?

Ad rem:

Pomińmy epidemię i okoliczności przyrody przy wrażeniach wyobrażonych z odsłuchu.

Duże ilości wędrujących przestrzennie transjentów typowe są dla fankujących stylów.

Od czapy, ale tak mi się ten Mory Kante z tym kojarzy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy jest to wizualny odpowiednik dźwiękowego planu, np. efekt oddalania się dźwięku w głąb sceny? Egon Olsen zawsze miał jakiś plan.

46620329-ED19-4063-AF6F-61A319F6C9C9.gif.21d54a1dce49d71604f33e9adf15ceff.gif

Ciekawe czy GIF zadziała. Więźniarka z Egonem oczywiście oddala się w głąb aż do więzienia ?

1 minutę temu, ripper napisał:

GIF nie działa. Kiepski żart nie wyszedł ?

Edytowane przez ripper

Autor tematu pisało tym.

Jak dla mnie to przestrzeń i  grę dźwięków szerzej niż typowa baza stereo oraz bardziej w głąb za linią bazy stereo ku tylnej ścianie za bazą.

Dlatego jakichś ambientowców podawałem wcześniej.

Granie od linii bazy ku słuchaczowi jest typowe a chodzi o wydzielenie tła w którym główny plan gra.

Czemu tak jest ? Jego słowami :

W dniu 10.02.2021 o 09:01, naczesany napisał:

Jakie warunki muszą być spełnione żeby takowy usłyszeć.

Edytowane przez xetras
Dopisek

W dniu 17.03.2021 o 18:36, marcinmarcin napisał:

Jeśli ktoś nie używa komputera jako źródła dźwięku, to mogę polecić najtańszy działający DSP:

Ukryta Zawartość

4 wejścia, 4 wyjścia, ustawienia poprzez aplikację Windows, po skonfigurowaniu komputer niepotrzebny - skrzyneczka działa od razu po włączeniu zasilania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kopiko
dodany odnośnik do filmu
W dniu 17.03.2021 o 18:03, przemak napisał:

Taaa...

Oczywiście, że tak. 
Większość DSP na AD bazuje na tym samym sofcie, dostarczanym przez AD (nie napomnę nazwy, bo po prostu nie pamiętam, można poszukać) i zmieniana jest skórka. 
Jako jeden z podstawowych node jest właśnie ten do kompresji i jest on podłączony od startu. Ale można to sprawdzić w inny prosty sposób. 
Jeżeli masz te DSP o którym mówiłem, to możesz monitorować obciążenie DSP. Dodajesz filtry i patrzysz jakie masz obciążenie. Jak dojdziesz do limitu, to zobacz ile masz filtrów wysokiej jakości, a później zobacz sobie, że taki flagowy minidsp bazuje na bodaj 8 krotnie słabszym procesorze. A teraz spróbuj dać takie same filtry na minidsp. Działa? Działa, bo działa ten node, i zmniejsza on jakość filtrów w zależności od wykorzystania. Polecam puścić szum i sinus na wysokości filtra, i porównać.

25 minut temu, #Szakovsky napisał:

Oczywiście, że tak. 
Większość DSP na AD bazuje na tym samym sofcie, dostarczanym przez AD (nie napomnę nazwy, bo po prostu nie pamiętam, można poszukać) i zmieniana jest skórka. 
Jako jeden z podstawowych node jest właśnie ten do kompresji i jest on podłączony od startu. Ale można to sprawdzić w inny prosty sposób. 
Jeżeli masz te DSP o którym mówiłem, to możesz monitorować obciążenie DSP. Dodajesz filtry i patrzysz jakie masz obciążenie. Jak dojdziesz do limitu, to zobacz ile masz filtrów wysokiej jakości, a później zobacz sobie, że taki flagowy minidsp bazuje na bodaj 8 krotnie słabszym procesorze. A teraz spróbuj dać takie same filtry na minidsp. Działa? Działa, bo działa ten node, i zmniejsza on jakość filtrów w zależności od wykorzystania. Polecam puścić szum i sinus na wysokości filtra, i porównać.

Taaa... 

Napisz jeszcze coś. A może odnieś się do tego, co zacytowałem:

"jakość filtrów zmienia się w funkcji czasu (trwania utworu)

nagrywamy.com

4 minuty temu, przemak napisał:

Taaa... 

Napisz jeszcze coś. A może odnieś się do tego, co zacytowałem:

"jakość filtrów zmienia się w funkcji czasu (trwania utworu)

No tak, bo się zmienia. Utwór muzyczny nie jest pełnopasmowym szumem, dsp dopasowuje jakość filtów do źródła, tak aby głośniejsze dźwięki miały lepsze filtry. A więc jak masz kilka/naście filtrów to ciągle każdy filtr ma inną jakość, bo amplitudy różnych częstotliwości zmieniają się w funkcji czasu, i de facto ustawiając jakość filtra, ustawiasz jego najwyższą wartość, a nie stałą (o ile masz ten node włączony, a jak sam nie programujesz dsp, to raczej jest włączony). 

28 minut temu, #Szakovsky napisał:

No tak, bo się zmienia. Utwór muzyczny nie jest pełnopasmowym szumem, dsp dopasowuje jakość filtów do źródła, tak aby głośniejsze dźwięki miały lepsze filtry. A więc jak masz kilka/naście filtrów to ciągle każdy filtr ma inną jakość, bo amplitudy różnych częstotliwości zmieniają się w funkcji czasu, i de facto ustawiając jakość filtra, ustawiasz jego najwyższą wartość, a nie stałą (o ile masz ten node włączony, a jak sam nie programujesz dsp, to raczej jest włączony). 

Jak ty na to wpadles (gdzie to znalazles) i co to ma  z "..jakość filtrów zmienia się w funkcji czasu (trwania utworu).." wspolnego, jest dla mnie zagadka.

Raz piszesz ze jest funkcja amplitudy (...dsp dopasowuje jakość filtów do źródła, tak aby głośniejsze dźwięki miały lepsze filtry) a raz funkcja czasu

Co to sa "lepsze filtry" i "jakosc filtra"? chyba nie myslisz o Q?

Czy domniemasz ze Q filtra zmienia sie z glosnoscia? 

Edytowane przez xajas
6 minut temu, xajas napisał:

Jak ty na to wpadles (gdzie to znalazles) i co to ma  z "..jakość filtrów zmienia się w funkcji czasu (trwania utworu).." wspolnego, jest dla mnie zagadka.

Raz piszesz ze jest funkcja amplitudy (...dsp dopasowuje jakość filtów do źródła, tak aby głośniejsze dźwięki miały lepsze filtry) a raz funkcja czasu

Co to sa "lepsze filtry" i "jakosc filtra"? chyba nie myslisz o Q?

Czy domniemasz ze Q filtra zmienia sie z glosnoscia? 

No bo amplituda danej częstotliwości jest zmienna w funkcji czasu trwania utworu, tak samo te częstotliwości się zmieniają. 
Nie, nie chodzi o Q, filtry w DSP działają tak samo jak filtr dolnoprzepustowy (Nyquista) w DACach. Zwiększając ilość tapów (czyli nałażeń danego filtra) zmniejszasz ilość syfu za filtrem, tak samo w DSP. 

Nakładając takie same filtry dolnoprzepustowe zmienia się ich rząd.
To nie ma nic wspólnego z jakością tylko z zamierzeniem projektanta.
Ba, nic wspólnego z jakością dźwięku nie ma filtr cyfrowy zbyt wysokiego rzędu.

• Pokaż nowe odpowiedzi