Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak poprawnie dobrać kondy na wyjściu preampu? Moja końcówka ma na wejściu 4,7uf. Obecnie w pre mam też 4,7uf.

Edytowane przez 1Ender

mam pytanie ad. zmienionych wartości w bom. R5 0,25 W 1k  t. 1% zmieniono na 470R (lub potencjometr precyzyjny), R6 240R zmieniono na 120R t. 1%

W obu przypadkach zmieniono wartości o około 50% ???? Czy zachować oryginalne wartości?

Rezystory 3W zmieniono na 2W.Mogę spróbować dobrać 3W ale z tolerancją 5%.

Czy tolerancja 5% jest w porządku?

Były błędy w projekcie? Skąd te zmiany??

Trzymaj się wartości „poprawionych”, rezystory wlutuj przynajmniej 1mm nad pcb, polecam zastosować jednak potencjometr precyzyjny- ułatwi ci życie podczas ustawienia żarzenia. I najważniejsze - przeczytaj cały wątek od początku bo zawarte są w nim odpowiedzi na pytania które zadajesz i zadasz w przyszłości.

2 godziny temu, 1Ender napisał:

mam pytanie ad. zmienionych wartości w bom. R5 0,25 W 1k  t. 1% zmieniono na 470R (lub potencjometr precyzyjny), R6 240R zmieniono na 120R t. 1%

W obu przypadkach zmieniono wartości o około 50% ???? Czy zachować oryginalne wartości?

Rezystory 3W zmieniono na 2W.Mogę spróbować dobrać 3W ale z tolerancją 5%.

Czy tolerancja 5% jest w porządku?

Były błędy w projekcie? Skąd te zmiany??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj możesz sobie dokładnie wyliczyć potrzebne napięcia.

Ukryta Zawartość

W dniu 27.04.2021 o 23:08, Tomek 1685 napisał:

Akurat pasował ten, który oferuje Muzg.

Tomek a jakie trafo wziąłeś od Muzga - to większe ? Jak CJPV12  z mundorfami białymi, nie ma świszczącej lub metalicznej góry  ? 

Miałem akurat to większe i je wykorzystałem, ale pewnie gdybym miał kupić to brałbym mniejsze.
Białe mundorfy nie świszczą i nie mają metalicznej góry. To bardzo neutralne kondensatory. Nie ma w nich niczego co skaleczy, ale też i niczego co może przykuć uwagę, zachwycić. 

Edytowane przez Tomek 1685

Nie wiedziałem nawet że takie są, ale bez żartów.  Nie lepiej zamówić z tańszych sprawdzone i dobre Dale.

Rezystory 121K (R19, R20, R21, R27, R28, R29)  Są dostępne rezystory metalizowane niskoszumowe firmy OCC 2W tolerancja 1% 120K. Takię kupuję.

Całość zamówienie robię na rezystory.net

Czy kondy zamiast silver mica / styrofleksy mogę dać jakieś inne? Jest dostępny 15pF/630V (KSF-020 Miflex) zamiast 10pf/16V

48 minut temu, Mariusz03 napisał:

Nie wiedziałem nawet że takie są, ale bez żartów.  Nie lepiej zamówić z tańszych sprawdzone i dobre Dale.

te są tanie. Jeden z kolegów miał problemy z Dale. Były uszkodzone fabrycznie nowe. Zamawiam to co dostępne. Akurat na rezystory.net DALE nie ma o podanych wartościach.

Dziękuje :)))

PS. Mam już komplet rezystorów i 2 kondensatory. Resztę muszę zamówić gdzie indziej.

Edytowane przez 1Ender

KSF to oznaczenie styrofleksów, Vitrohm są w porządku, ale można lepiej, dużo jest  rezystorów w wykonaniu militarnym niemagnetycznych. W amptone masz dale, w rezystory.net możesz coś z tesli wybrać, osobiście bardzo lubię, dale mają chyba trochę jaśniejsze brzmienie.

Nie przesadzacie trochę z tymi rezystorami? Jak już chcecie wydać pieniądze to na kondensatory wyjściowe. 

bardzo to logiczne: trzeba przydziadować 10/20zł, na porządnej klasy militarnych rezystorach, ale wdupić 200 w magiczne kondensatory 😅

Proszę cię… ile rezystorów masz w torze audio? Do sekcji opóźnienia załączenia wyjścia też będziesz pakować drogie rezystory? Piszesz że rezystory dale dają jasne brzmienie ale negujesz wpływ kondensatorów które są bezpośrednio w torze audio - to jest dopiero logiczne 🙂 brawo .

Edytowane przez Qban

Tam wszystko ma znaczenie, zwlasza jak masz dobry tor, wiele razy było to podkreślane nawet sam mqgiver to podkreślał. Ten pre zagra tak jakie wpakujesz tam podzespoły.  Oczywiście jak masz słaby tor to nie ma co wydziwiać. Jedni dają Vitrohm drudzy Dale inni tantalowe i z najwyższej półki weglowe. To samo z kondenstorami, można dać foliaka takiego milfex  lub miedzika Duelund. Wszystko zależy od kieszeni i oczekiwań. 

to jakie elementy stosować? Te "lepsiejsze"? Rezystory tantalowe? Węglowe z górnej półki? Jak zrobić raz a dobrze? Ktoś budował na najlepszych elementach?

Spytam jeszcze raz. Czytałeś wątek od początku? Przecież tutaj jest wszystko napisane- w jakim obwodzie i w którym miejscu warto dawać lepsze elementy a w których nie warto. Są też zdjęcia gotowych pcb oraz całych preampow z których można wywnioskować z jakich elementów zostały wykonane. Zadaj sobie trochę trudu to znajdziesz wszystkie odpowiedzi. 

Odpowiem jeszcze raz czytałem. Napiszę jeszcze raz nie jestem elektronikiem. Nie mam wykształcenia elektronicznego/elektrycznego. Coś jeszcze chcesz wiedzieć?

C14, C17, C15, C18 Silver mica czy styrofleksy? Czy jeszcze coś innego? Co najlepiej?

Czy mogę zmienić pojemności na większe niż podane?

Jak byś czytał to nie zadawał byś tych pytań. Dostałeś na tacy spis części włącznie z wszystkimi poprawkami - wystarczy tylko trzymać się wartości elementów z listy a preamp wystartuje bez problemu pod warunkiem że nie zrobisz błędów przy lutowaniu . Nie potrafisz docenić pomocy a zamiast tego zaczynasz kombinować i wymyślać. 

Napięcie żarzenia w projekcie jest 6,3V ja mam ustawione na 12,6 w obecnej wersji. Czy to oznacza, że napięcia sumują się?

10 minutes ago, 1Ender said:

Napięcie żarzenia w projekcie jest 6,3V ja mam ustawione na 12,6 w obecnej wersji. Czy to oznacza, że napięcia sumują się?

Diy zakłada, że poza "robieniem" człowiek się też dokształca i stara zrozumieć co robi.

Napięcie żarzenia wynika z użytej lampy. Typ lampy masz na schemacie i w BOM. Sprawdzasz w datasheet danej lampy jakiego żarzenia wymaga - takiego napięcia oczekuje na pinach żarzenia - owe powinieneś widziec jak przyłożysz sondy multimetru do owych pinów. Mam wrażenie, że jest kolega od dawna na tym forum a powyższe to nie jest jakaś tajemna wiedza elektroniczna.

Nie odbierz mojej uwagi jako ataku - po prostu gdzieś tam na końcu nawet jeśli ktoś Cię przeprowadzi za rękę przez wyszstkie pytania i wątpliwości to odpowiadać za nie będzie kolega a to ślepa uliczka i prosta droga do zniechęcenia do diy.

Pytam, bo chcę zrozumieć. Użyta lampa 12au7. Napięcia żarzenia 6,3V i 12,6V tak podają źródła. Skoro w moim projekcie jest 12,6V a w forumowym 6,3V i lampy grają po połowie na kanał a u mnie "cała lampa" na kanał to na logikę napięcia w obecnym projekcie muszą się sumować.

5 minutes ago, 1Ender said:

Pytam, bo chcę zrozumieć.

to tu masz podpowiedź

Ukryta Zawartość

całą resztę wywnioskujesz jak przeanalizujesz sobie swój schemat/pcb jak masz zrealizowane grzanie lampy w >twoim< przypadku

Ukryta Zawartość

Prawda jest smutna, coraz więcej ludzi umie czytać, tylko nie wie po co czyta lub czyta bez zrozumienia. 

Na pcb do projektu do CJ PV12  można zrealizować zarówno CJ jak i np Klimo Merlin. CJ to lampy 12au7, Klimo to e88cc.

12au7 można żarzyć zarówno 12,6V, jak i 6.3V. Napięcie żarzenia 12,6V podaje się na 4 i 5 nogę lampy, a 12,6V podaje się na nogę 9 oraz zwarte nogi 4 i 5. 

E88CC żarzymy wyłącznie napięciem 6,3V podanym na 4 i 5 nogę.  Na upartego można żarzyć z 12,6V grzałki obu lamp połączone szeregowo, ale trzeba trochę pociąć i podrutować ścieżki.

Przecież to jasne co wynika z rysunku.

Dziękuję Daniel.

Tomek błąd na 9pin 6,3V.   :))))

Pozdrawiam

Edytowane przez 1Ender
12 minut temu, 1Ender napisał:

Tomek błąd na 9pin 6,3V.   :))))

Miało być:

12au7 można żarzyć zarówno 12,6V, jak i 6.3V. Napięcie żarzenia 12,6V podaje się na 4 i 5 nogę lampy, a 6,3V podaje się na nogę 9 oraz zwarte nogi 4 i 5.

spóźniłem się z edycją postu.

Punkt dla Ciebie!!!!!!

W specyfikacji jest kondensator silver mica 56pf, ale dostępny jest 50pf lub 68pf nie ma nic pomiędzy. Który zamówić?

znalazłem na allegro

srebrzony i nie srebrzony

Ukryta Zawartość

który?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 1Ender

Nie wiem jak szukałeś...

Ukryta Zawartość

Jeden z tych też będzie dobry...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi