Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

Pomierzyłem napięcia 312V i 6,12 V jest to w granicach błędu. Napięcia wyjściowe na transformatorze są wyższe od deklarowanego. Mierzone na złączach ark PCB
8,13 V  (7,5V) Con2
14,84 V (14V) Con3
286,8 V (270V) Con1

Napięcie z sieci 235V.

Napięcia na 4 i 5 pinie lamp
podstawka z diodami 230V
podstawka bez diod 21,8V

Wszystkie pomiary robione bez lamp.

pin 9 i 8 

bez diody      12,9V
z diodą         209,3V

pin 3i4

bez diody       5,9V-6,4V (w normie moim zdaniem)
z diodą            209V

Jest coś ewidentnie uwalone??

22 minuty temu, 1Ender napisał:

Edytowane przez 1Ender
4 godziny temu, Alien844 napisał:

Witam.

Panowie może ktoś myśli o sprzedaży przedwzmacniacza ?

Za miesiąc będę wiedział czy wprowadza do mojego sytemu na tyle znaczącą zmianę że warto go zostawić. 

@1Ender: a na pewno dobrze mierzysz? Pin 4 i 5 to żarzenie (połączone - zwarte- idzie ścieżka od 4 do 5)czyli tam masz (-) z zasilacza żarzenia (-C8- HGND), a Pin9 to (+) z zasilacza żarzenia (+C8- +6,3V).

Dlaczego nie przeglądasz wątku (popatrz na Post1278 - tam kolega Qban zapodaje zdjęcie na którym ma opisane numery pinów na podstawkach! ).

Jakby Ci pomogło to zamieszczę jeszcze takie coś: tu masz oznaczone numery pinów:

Uruchamiaj, uruchamiaj, święta idą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 30.11.2022 o 17:52, pjasio253 napisał:

Najprawdopodobniej jestem w błędzie pisząc o CJ w moim pytaniu, nie sugeruj się tym, być może zaraz ktoś zorientowany w temacie to zweryfikuje. W razie czego sorki za podniesienie ciśnienia 🙂

Znalazłem . Tomek1685 pisał na samym początku

Ciężko będzie o pre lampowe z mniejszym wzmocnieniem. Jw. lampa 12au7/ecc82 ma najniższe wzmocnienie z całej rodziny  ecc. 

Jeśli w twojej konfiguracji sprzętowej nie masz potrzeby wstępnego wzmocnienia sygnału ze źródła a chciałbyś dodać brzmieniu trochę lampowego charakteru, to lepiej zbuduj wtórnik katodowy lub jaką wariację na jego temat jak Aikido Catode Follower lub wtórnik White'a

Preamp gra bardzo ładnie. Zawiozłem do znajomego serwisanta na pomiary. Pomierzył wszystko jest w porządku. Mnie dalej jakieś jaja wychodzą na lampie V2. Muszę się dokształcić, bo nie rozumiem.

Dziękuję za zainteresowanie.

Edytowane przez 1Ender

Na sprzedaż idzie płytka PCB preampu Conrad Johnson PV 12.

Ukryta Zawartość

1463064179_PCBPV12_3.thumb.jpg.e86e1a2ee10505246fc0d5b07cbce673.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, 1Ender napisał:

Preamp gra bardzo ładnie. Zawiozłem do znajomego serwisanta na pomiary. Pomierzył wszystko jest w porządku. Mnie dalej jakieś jaja wychodzą na lampie V2. Muszę się dokształcić, bo nie rozumiem.

Dziękuję za zainteresowanie.

Super. Gratulacje ! 

Słyszysz różnicę między  "Chińczykiem" a obecną wersją?

Edytowane przez ksiezyc

Czy słyszę różnice? Nie wiem 😜
Mnie się wydaje 😉, to będzie adekwatne, że jest bardzo dobrze. Ale na poprzedniej wersji też było bardzo dobrze :)))) Muszę dłużej posłuchać. 

Pozdrawiam

PS. Ważne że żonie się podoba. :))))

Edytowane przez 1Ender

Czym lepsze zsatosujesz podzespoły od tych powiedźmy budżetowych tym większą różnicę zauważysz. Oczywiście pod warunkiem że inne klocki całej układanki są na bardzo dobrym poziomie. Bo tak różnicę będą znikome przy innych wąskich gardłach seta.

Ja wykorzystuje kondy muzgaudio i mimo że gra dopiero jakieś 20 godzin ma potencjał i gra to zdecydowanie lepiej niż sama końcówka . 

Ja do swojego kupiłem 2,2u SUPREME. Wg. opinii innych dobre jak za tą cenę. Jak je osłucham i stwierdzę że czegoś mi brakuje to będę to wtedy będę bocznikował lepszymi o mniejszej pojemności. Taniej mi to wyjdzie, tylko jeszcze nie uruchomiłem. Nastawiam się zaraz po świętach. 

6 godzin temu, 1Ender napisał:

Brak Audyn copper, brak Jupiter. Obecnie Audyn q4. Gra bardzo przyzwoicie. Mundorf supreme? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Ricambi napisał:

Ukryta Zawartość

Nie są. Cena jest. :)))

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, 1Ender napisał:

Nie są. Cena jest. :)))

Pozdrawiam 

Faktycznie. Sprawdzałeś pasmo na 0,47 uF?

Nie. Ale na 1uf jest zaskakująco dobrze. 2 dzień wygrzewania. Wczoraj szumy, dzisiaj muzyka organowa. Kond na wyjściu to Audyn q4 1,0 uF. Tani kondensator i jestem zaskoczony, że tak dobrze gra, i nawet mogłoby tak zostać. W sumie nie ma się do czego przyczepić. Zastanawiam się czy nie zakończyć poszukiwań na tym etapie. Mnie się podoba! :)))

Czasem lepsze jest wrogiem dobrego.

5 minut temu, 1Ender napisał:

Nie. Ale na 1uf jest zaskakująco dobrze. 2 dzień wygrzewania. Wczoraj szumy, dzisiaj muzyka organowa. Kond na wyjściu to Audyn q4 1,0 uF. Tani kondensator i jestem zaskoczony, że tak dobrze gra, i nawet mogłoby tak zostać. W sumie nie ma się do czego przyczepić. Zastanawiam się czy nie zakończyć poszukiwań na tym etapie. Mnie się podoba! :)))

Czasem lepsze jest wrogiem dobrego.

Są jeszcze Audyny Reference, nie są tak drogie a całkiem dobre. Jaka jest impedancja kńcówki?

22k. Na wejściu Jantzen czerwony 4,7 uF.

3 minuty temu, Ricambi napisał:

Są jeszcze Audyny Reference

No a nie odchodzi basów?

W sumie teraz to takie szukanie na siłę. Poczekam aż się wszystko ułoży, uformuje, "wygrzeje". 

Co mi chodzi po głowie to ewentualnie bocznik. Ale na tę chwilę nic nie chcę zmieniać. Bo sam jestem zaskoczony jak dobrze to gra.

13 minut temu, 1Ender napisał:

22k.

To nawet 1 uF ingeruje już w słyszalne pasmo. Spadek 3 dB masz na 7,23 Hz. Taniej będzie wymienić potencjometr / rezystor w końcówce.

13 minut temu, 1Ender napisał:

Na wejściu Jantzen czerwony 4,7 uF.

Na cholerę dublować kondensatory? Wywal tego Jantzena z końcówki i wlutuj na wyjście pre. przy takiej pojemności kondensatory wyjściowego spadek 3 dB będzie przy 1,54 Hz i to już jest bardzo dobrze.

Edytowane przez Ricambi
52 minuty temu, 1Ender napisał:

22k. Na wejściu Jantzen czerwony 4,7 uF.

Tak to wygląda prze impedancji wejściowej 22k i kondensatorach: 0,47uF, 1uF i 4,7uF.

Ukryta Zawartość

1u.png

4_7u.png

1 minutę temu, 1Ender napisał:

W końcówce ma być. Czasem podłączam źródła bezpośrednio.

A czy źródła generują napięcie DC?

Zmień potka / rezystor na wejściu na 50k, przy 1uF będzie jak poniżej.

50k_1u.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, 1Ender napisał:

Mam drabinkę smd logarytmiczną chyba 20k.

Ukryta Zawartość

To zmień na 50k, wyjdzie taniej niż zakup kondensatorów. Możesz także dolutować rezystor 20-30k na górze drabinki zgodnie z załączonym schematem. Pre ma duże wzmocnienie napięciowe, więc nie będzie problemu z osiągnięciem odpowiedniej głośności. To zdecydowanie najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

Zmieniając drabinkę na wersję 100k możesz używać w pre kondensatorów 0,33uF.

100k_0_33u.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wcześniej nie miałem przedwzmacniacza, dlatego założyłem potek do regulacji głośności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 1Ender
45 minut temu, 1Ender napisał:

Wcześniej nie miałem przedwzmacniacza, dlatego założyłem potek do regulacji głośności.

Ukryta Zawartość

Ale co to wnosi do wątku, 20k to 20k, może być potek, drabinka lub PVC? Napisałem o wszystkim co można zrobić, zamieściłem też wykresy, które jasno pokazują zależność pasma przenoszenia od impedancji wejściowej i pojemności szeregowej.

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu poskładałem ten preamp. Gra moim zdaniem bardzo fajnie. Nie spodziewałem się po tej konstrukcji zbyt wiele a tu miłe zaskoczenie. Na razie na desce, bo dopiero projektuję obudowę a frezowanie na CNC zrobię już pewnie w styczniu, bo chwilo mało czasu żeby teraz dłużej posiedzieć w garażu.

Dziś usiadłem i zrobiłem pomiary FFT/harmonicznych (fotka poniżej). Dopiero zagłębiam się w pomiary więc jeśli ktoś mógłby wykonać i sprawdzić też po swojej stronie to byłoby super.

Jak będę miał chwilę wrzucę "prostokąt" dla niskich i wysokich częstotliwości (20Hz-20kHz), bo te standardowo prezentowane dla 1kHz mają wartość zerową.

Ukryta Zawartość

IMG_20221226_125426.jpg

PV-12 FFT(AQ. NORMAL).png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego pomiaru wynika, że poziom przydźwięku 50Hz jest 30dB poniżej poziomu sygnału. Ponieważ w normalnej eksploatacji raczej byś to usłyszał, to stawiam na pętlę masy przy pomiarze. 

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi