Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Temat poświęcony preampowi Lamm jest tu:

tam proszę prowadzić dyskusje na jego temat.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• 3 tygodnie później...

Proszę o poradę w zakresie doboru kondensatora. Jest Jantzen Superior Z-Cap 4,7. Dźwiękowo super ale chciałbym więcej niskiego basu, przy czym nie zgubić przestrzeni, detalu.

Którą drogą pójść 

1. Zostawić Jantzena - zwiększyć pojemność np. 5,6 uF czy

2. Wybrać inną firmę? Jaki będzie z większą masą na dolnym paśmie bez utraty szczegółu i blasku? Góra i środek  może być bardziej doświetlona, ale dół bardziej masywny. Może być trochę wolniejszy bez buły na basie.

Czy koledzy mogą coś doradzić?

Edytowane przez 1Ender

Ja zastosowałem taki,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jest zarąbiście, ale czy to jest tylko jego zasługa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adalbert
...

@1EnderDaj tam jakiegoś miedziaka nawet Audyna, również kilka dobrych rezystorow węglowych przy lampie będziesz miał więcej masy. A najlepiej zrób mix r19-21, r27-29. Jeden weglowy lub dwa np. Amtrans AMRG na każdą strone razem z jakims dobrym tantalem i/lub nobium. Oczywiście można dać jeden rezystor według przepisu mqgivera,  ale mix da dużo lepsze efekty. 

Dobre elektrolity również dodają masy i dociazenia. Już było mówione wielokrotnie jakie zastosujesz podzespoły tak będzie grać. 

Na wyjściu nie musisz dawac 4,7uf możesz dać mniejszą wartość, przeczytaj wątek na początku bylo o tym pisane. Mniej wydasz na kondy tym samym kupisz dużo lepsze. 

Edytowane przez Mariusz03

Czytałem kilka razy temat. 4,7 uF, to i tak za mało. Było

1 uF;

2,2 uF;

3,2 uF,

4,7uF. 

Z tymi rezystorami popatrzę jutro na schemat.

Nie wierzę że miedziany 1 uf da mi więcej dociążenia niż np foliowy 5,6 lub 6,8 uF.

@Mariusz03.

Pozdrawiam 

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, 1Ender napisał:

Proszę o poradę w zakresie doboru kondensatora. Jest Jantzen Superior Z-Cap 4,7. Dźwiękowo super ale chciałbym więcej niskiego basu, przy czym nie zgubić przestrzeni, detalu.

Którą drogą pójść 

1. Zostawić Jantzena - zwiększyć pojemność np. 5,6 uF czy

2. Wybrać inną firmę? Jaki będzie z większą masą na dolnym paśmie bez utraty szczegółu i blasku? Góra i środek  może być bardziej doświetlona, ale dół bardziej masywny. Może być trochę wolniejszy bez buły na basie.

Czy koledzy mogą coś doradzić?

dołóż drugiego

Jantzen Superior Z-Cap 4,7

albo lepiej

https://www.poweraudio.pl/jantzen-audio-silver-z-cap-4-70-uf-p-183.html

będziesz miał razem 9,4uF i przesuniętą w dół F3 dla basu oraz zachowasz barwę i szczegółowość

jak to nie pomoże , wymień kolumny na takie z lepszym basem

żonglowanie rezami to tylko biżuteria i nic w zakresie którego oczekujesz nie da

9 godzin temu, 1Ender napisał:

Czytałem kilka razy temat. 4,7 uF, to i tak za mało. Było

1 uF;

2,2 uF;

3,2 uF,

4,7uF. 

Z tymi rezystorami popatrzę jutro na schemat.

Nie wierzę że miedziany 1 uf da mi więcej dociążenia niż np foliowy 5,6 lub 6,8 uF.

@Mariusz03.

Pozdrawiam 

Dobrze może podpowiada Ci Sławek, może to wina innych elementów toru zwlasza kolumn i wzmacniacza. U mnie i u innych przy przezroczystych setach z dobrymi wzmakami wystarczy nawet 0,47uf max 1uf (zależy od rezystancji wejściowej wzmacniacza).

Z kondami z dodatkiem srebra uważałbym. Przy czystym secie może być krew z uszy na wysokiej srednicy i górze.

Edytowane przez Mariusz03
29 minut temu, kramyeu napisał:

Ja wymyśliłem że może grasz w przeciwfazie

No właśnie nie.

Basu jest dosyć, średniego. A może jakieś olejaki? Tylko czy nie zamulą? 

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Dobrze może podpowiada Ci Sławek, może to wina innych elementów toru zwlasza kolumn i wzmacniacza

pytanie jest czy słyszał swoje kolumny w systemie , w którym tego niższego basu było więcej?

podejrzewam , że nie i nie mając wiedzy szuka możliwości poprawienia systemu przez pre , które w żaden sposób nie może tego zrobić

Miałem wrzucić więc wiec wrzucam...ale niestety za dużej wartości poza elementami oczywistymi ten film nie wnosi...

Pomiary na podstawie mojego preampa DIY, tu drabinka na wyjściu.

Generalnie talentu do kręcenia i klejenia filmów nie nie mam także proszę wybaczyć;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, sebasbox napisał:

Miałem wrzucić więc wiec wrzucam...ale niestety za dużej wartości poza elementami oczywistymi ten film nie wnosi...

Pomiary na podstawie mojego preampa DIY, tu drabinka na wyjściu.

Generalnie talentu do kręcenia i klejenia filmów nie nie mam także proszę wybaczyć;)

Ukryta Zawartość

Oczywiście DUT, generator i oscyloskop podłączone z bolcem i sondy do oscyloskopu z masą i masa z generatora na wejście też?

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Z tego co pamiętam to masy sondy nie łączyłem do masy na wyjściu preampu. Różnicowej jeszcze nie mam, dopiero mam zamiar kupić.

5 godzin temu, sebasbox napisał:

Z tego co pamiętam to masy sondy nie łączyłem do masy na wyjściu preampu. Różnicowej jeszcze nie mam, dopiero mam zamiar kupić.

Do sygnału wyjściowego w pomiarze dodałeś zakłócenia zasilacza impulsowego oscyloskopu odprowadzane do bolca? 

nagrywamy.com

Przemek, w czym jest problem, bo nie do końca rozumiem? Ja oscyloskopu dopiero się uczę, ale zawsze możesz wrzucić swój filmik i pokazać jak się to robi.

Hej miałem tego nie pisać, ale napisze ;-). Niektórzy z Was w anodowym zasilaczu macie po kilkanaście uf na polipropylenach a inni po kilka. Ja miałem po 4,7uf, ale ostatnio zmieniłem na 20uf i 16uf i jest moc. Czasami pracuje w domu i słucham na bardzo niskich ustawianiach pokrętła i tu zauważyłem spora zmianę brzmi dużo lepiej, zamaszyściej, z wykopem. 

45 minut temu, TomKordas napisał:

Może źle to napisałem. było 4,7uf na każdym a teraz 20uf na C3 a 16uf na C2

Jakie kondy tam wstawiłeś?

Ja C3 wstawiłem 30u i jest jak jak kolega opisuje z tym, że od razu wstawiłem taki. Przy gałce na godzinie 9 słychać już dobry power.  

39 minut temu, adalbert napisał:

Ja C3 wstawiłem 30u i jest jak jak kolega opisuje z tym, że od razu wstawiłem taki. Przy gałce na godzinie 9 słychać już dobry power.  

Zasugerowałem się właśnie Tobą 👍

W dniu 23.03.2023 o 22:53, adalbert napisał:

Jaką wartość masz na C2? Też dałeś białe mundorfy zwykłe?

C3  

Ukryta Zawartość

tu jeszcze w normalnej cenie . Większy nie wejdzie.

C2  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )                                  ten dałem pod kolor.                                                    Wg mnie ten nie ma znaczenia jaka firma choć podobny Mundorf 10 u też by się zmieścił, ale  dla mnie to by była przesada.  Jak to wygląda , zdjęcie jest kilka stron wcześniej.  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na wyjściu dałem teraz około 10 mikro. Więc ewentualnie dałbym c3 10 uF tubecap w zasilaniu i zostawił C2 5,6 mundka. Tylko czy wszystkiego nie będzie za dużo?

Zobaczę jak się trochę wygrzeją na wyjściu, czy będę potrzebował? Grają 2 dzień.

Edytowane przez 1Ender

Ogólnie to wolałbym dołożyć 25 zł do 30u. Inni koledzy dawali tam 100u to 30u to mały pikuś.

Ja nie wiem co bardzo wpływa na dźwięk który mój preamp prezentuje. Do każdego nowego urządzenia zakładam jakieś części najlepszej jakości które się zmieszczą, są w moim zasięgu i na jakie mnie stać. Nie wkładam części na szybko byle uruchomić bo nie mam na to czasu i szkoda mi kasy. W związku z tym nie wiem wymiana której część przynosi największy rezultat. Być może to granie zawdzięczam tylko Mulardom, które tam siedzą. Trudno jednoznacznie to określić. Jak kupię inną parę w zapasie to się przekonam. 

Ja jestem zadowolony bardzo z tej zmiany ale …. bałbym się zmieniać na 100uf . Nie znam się, ale po tej zmianie bas jest bardziej sprężysty, szybki i potężny.  I tak naprawdę nie chce więcej 🙂 
Ten utwór potrafi wprowadzić ściany w spore wibracje: Way down deep Jenifers Warners.
A wcześniej  tak nie było. 

@TomKordas. A jak ze szczegółowością góry i środka? Nie straciłeś nic z przekazu? Szybkością?

@adalbert. Jak oceniasz dźwięk nie straciłeś szybkości. Nie zmuliło dźwięku?

Edytowane przez 1Ender

No właśnie nie. Wzmacniacz grał bez lamp zbyt ciemno jak dla mnie. Brakowało mi góry - myślałem że to mój słuch bo 50 stuknęła 😎ale to nie to. Po zmianie kondensatorów zmieniło się to co wspomniałem. Wszystko tam jest dźwięk idzie w stronę ciemnego, przestrzennego i szczegółowego. Czyli takiego jak lubię

• Pokaż nowe odpowiedzi