Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za szczerość ( zazdrość ) to miłe zwłaszcza że co jakiś czas ktoś napisze że to wielka pomyłka za wielkie pieniądze :)

Pozdro

Subiektywnie mowiąc to nie jest możliwe aby te kolumny nie zagrały przynajmniej bardzo ładnie :) , a w promocji radocha dla oczu.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Drogi klubowiczu dd6

A na jakim sprzęcie testowałeś Olympici 2 i przez ile casu słuchałeś no i oczywiście w jakim metrażu , że aż taka to pomyłka ;)

I bym zapomniał z czym porównywałeś a właściwie to co było i jest twoim wzorem (punktem odniesienia) w brzmieniu kolumn?

dziękuję za informacje i rzetelną odpowiedź na moje pytanie.

przecież nie będę ciebie podejrzewał o ( słabo gra bo nie mam takich ;)

Słuchałem w Audiostylu w Katowicach, porównywaliśmy z różnymi kolumnami: Dynaaudio, Tannoy, JBL, Dali. Grał dzielony Mac na zmianę z Passem X250. Najlepiej wypadły Dali Epicon 6. To była zgodna opinia kilku osób. Natomiast Olympici zagrały kiepsko, jakby to były kolumny za pół swojej ceny, albo gorzej.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Hehehe

No to wszystko rozumiem że w salonie wypadły najgorzej a Dali najlepiej , moje odczucia i preferencję są 180 stopni inne od twoich.

Ale bardziej mnie ciekawi twoje doświadczenie w High Endzie i twój system na jakim słuchasz muzyki , a to dlatego mnie ciekawi by sprawdzić twoje preferencje ( osłuchanie)

W woli wyjaśnienia nie odbieraj tego co napisałem źle ( jako atak ) poprostu może się okazać że mnie oświeci :)

I zmienię kierunek swojego systemu który obrałem przez ostatnie 7 lat ;)

I będę za to tobie bardzo wdzięczny.

Słuchałem w Audiostylu w Katowicach, porównywaliśmy z różnymi kolumnami: Dynaaudio, Tannoy, JBL, Dali. Grał dzielony Mac na zmianę z Passem X250. Najlepiej wypadły Dali Epicon 6. To była zgodna opinia kilku osób. Natomiast Olympici zagrały kiepsko, jakby to były kolumny za pół swojej ceny, albo gorzej.

Nie wiem nic o Sonus Faber ale mialem okazje wiele razy dluzej posluchac ( na hi-end -nie lubie tego slowa wzm) i choc minelo juz kilka miesiecy-koduje ten dzwiek jako wyborny.Pod kazdym wzgledem.

Hehehe

No to wszystko rozumiem że w salonie wypadły najgorzej a Dali najlepiej , moje odczucia i preferencję są 180 stopni inne od twoich.

Ale bardziej mnie ciekawi twoje doświadczenie w High Endzie i twój system na jakim słuchasz muzyki , a to dlatego mnie ciekawi by sprawdzić twoje preferencje ( osłuchanie)

W woli wyjaśnienia nie odbieraj tego co napisałem źle ( jako atak ) poprostu może się okazać że mnie oświeci :)

I zmienię kierunek swojego systemu który obrałem przez ostatnie 7 lat ;)

I będę za to tobie bardzo wdzięczny.

Mój system jest w stopce i na pewno nie jest to high-end. Ale wiesz, to w sumie nic Ci nie da, bo zawsze trzeba jednak posłuchać.

Sprawa jest w każdym razie kotrowersyjna, bo np. Sly30 pisał wiele razy, że by żadnych Sonus Faber za darmo nie wziął.

A czy sprzęt nie był przypadkiem podpinany przewodami Cardas Audio? Co było źródłem, czyżby też McIntosh ? Podaj proszę dokładne oznaczenie modelu przedwzmacniacza i końcówki. A głośniki, co to były za modele, podaj proszę ich oznaczenie?

Może jeszcze opisać dokładnie w jaki sposób Olympiki II odstawały od reszty?, które podzakresy najbardziej twoim zdaniem kulały? jakie to były odchyły od neutralności w kierunku + bądz - ? I jakie przewagi wspólne miały inne podłączone głośniki. Oraz muzyka jaką puszczaliście?

Edytowane przez Darth Vader

A czy sprzęt nie był przypadkiem podpinany przewodami Cardas Audio? Co było źródłem, czyżby też McIntosh ? Podaj proszę dokładne oznaczenie modelu przedwzmacniacza i końcówki. A głośniki, co to były za modele, podaj proszę ich oznaczenie?

Może jeszcze opisać dokładnie w jaki sposób Olympiki II odstawały od reszty?, które podzakresy najbardziej twoim zdaniem kulały? jakie to były odchyły od neutralności w kierunku + bądz - ? I jakie przewagi wspólne miały inne podłączone głośniki. Oraz muzyka jaką puszczaliście?

Nie pisze po to, żeby się kłócić, każdy ma subiektywne odczucia. Radzę po prostu uważać przy zakupie i bardzo dokładnie się upewnić, że to jest ten dźwięk, którego się chce. Ta rada skierowana jest do mniej doświadczonych osób.

Kolego dd6

Ale ja nalegam byś ujawnił swoje audio , przecież to nie Ferrr pisać w klubie Sonus Faber że kolega Sly30 tobie powiedział by żadnych SF nie kupować :)

Chociaż powiedz jakie kazał kupować to może wszyscy klubowicze zamkniemy zacny klub SF , posprzedajemy i kupimy co Sly30 każe :)

Normalnie argument taki że rezygnuje ze swoich upodobań ( poddaje się )

Jednak źle mieć swoje odczucia i styl bo trzeba słuchać innych :)

Pozdrawiam

Sly30 pisał wiele razy, że by żadnych Sonus Faber za darmo nie wziął.

Oj mocno naciągnięta wypowiedź.......Sly faktycznie słuchał najwyższego modelu SF Aidy ( jesli dobrze

pamiętam ) i stwierdził że to nie jego dźwięk. Był jakiś problem ze wzmocnieniem czy coś w tym rodzaju

ale nie powiedział - żadnych Sonus Faber.......

.... bo np. Sly30 pisał wiele razy, że by żadnych Sonus Faber za darmo nie wziął ....

Pisałem już wiele razy tu i na innym forum, że każdy ma prawo do swojej opinii. Ale powyższe to już jest bełkot, bełkot bez wyjątku kto ten bełkot wymawia.

Tak sobie myślę, dla mnie najlepszym głośnikiem świata pod względem muzycznym jaki słyszałem (a nie słyszałem wszystkich, a nawet połowy, nawet nie 20% "najlepszych" głośników świata), jest Sonus Faber Stradivari. Pomijam już finezję wyglądu, której do dziś i przez wiele, wiele lat będą się niektórzy producenci uczyć, a i tak nie dorównają temu dziełu. Tak sobie teraz myślę, jaki ten człowiek musi być emocjonalnie biedny skoro tej klasy jakości nie chciałby w swoim systemie.

A co się stanie drogi dd6 jeśli Sly zmieni zdanie ;)

Świat się nie kończy " chyba "

Miej swój gust i tego się trzymaj .

Życzę tobie i reszcie która uważa że Olympica2 nie gra , takiego zadowolenia i spełnienia z dźwięku jakie właśnie ja doświadczam .

Pozdro

Sly30 chodziło o obecnie produkowane modele, jak mi się wydaje.

Kolego dd6

Ale ja nalegam byś ujawnił swoje audio

Przecież napisałem, że mój system jest opisany w stopce?

Chcesz oceniać moje osłuchane ok, nie jest zbyt duże. Dlatego podałem przykład Sly30.

Pisanie krytyki sonusa w tym klubie ma o tyle sens, że mam wrażenie jakby obecny sonus chciał korzystać z renomy lat wcześniejszych, a to już podobno inna firma i inne produkty.

Oj mocno naciągnięta wypowiedź.......Sly faktycznie słuchał najwyższego modelu SF Aidy ( jesli dobrze

pamiętam ) i stwierdził że to nie jego dźwięk. Był jakiś problem ze wzmocnieniem czy coś w tym rodzaju

ale nie powiedział - żadnych Sonus Faber.......

Sonus Faber z obecnej produkcji teź na świetną prasę i duźo fanów. A za darmo bym nie wziął, jeśli miałbym tego słuchać. Z JBL jest podobnie. Fanów cała masa.

Inne produkty bo technologia się zmienia , zresztą SF posiada nadal najwyższej jakości produkty i .

A np Kef robiący swoje kolumny w Chinach to nie wstyd ?

SF podobno robił w Chinach ale tylko modele Venera i teraz te najtańsze , ale osoba która widziała jakikąkolwiek kolumnę SF z wyższych modeli które produkowane i składane są we Włoszech to z daleka pozna produkcję z Chin , różnica kolosalna w detalach wykończenia i spakowania , jakości lakieru itd...

Najgorsze jest to jak producent pisze o jakości danego produktu a z tylu jest naklejka z napisem Made In Chna . Współczuje posiadaczom kolumn np Kef, Jbl,Dali może nawet ten model który tak was zachwycił, na mnie dźwięk Epicona 6 był za bardzo plastyczny typowy charakter Dali i to nie moja bajka.

No mnie się tak właśnie wydaje, że SF jedzie teraz na legendzie z przeszłości i wyglądzie. Jeszcze tylko muszą coś z dźwiękiem zrobić i będzie super:)

No mnie się tak właśnie wydaje, że SF jedzie teraz na legendzie z przeszłości i wyglądzie. Jeszcze tylko muszą coś z dźwiękiem zrobić i będzie super:)

""A mnie, no się tak właśnie wydaje, że chwilę temu przyznałeś się Kolego, że nie jesteś zbyt osłuchany. Popraw mnie jeśli tak nie twierdziłeś bo może mnie, no się tak tylko wydaje"

A teraz aby twój osąd był zgodny z rzeczywistością to prosiłbym Kolegę o wymienienie wszystkich modeli jakie Kolega słuchał z obecnej kilkuletniej oferty Sonus Faber? Jeśli jeszcze mogę prosić to poproszę o zestawienie od najdroższych do najtańszych! Jeszcze poproszę o podanie, który to z obecnych głośników "jedzie" na legendzie? I co zdaniem Kolegi powinna firma zrobić i w którym modelu? (może być tak, że w każdym co innego).

Z góry dziękuję koledze za merytoryczną odpowiedz i czekam z niecierpliwością :)

Aby rozladowac delikatnie napieta sytuacje opowiem co mi sie przydazylo ostatniego lata w pewnym firmowym salonie audio - nazwijmy go X.Nudzilem sie sromotnie czekajac na malzonke ktora tradycyjnie wymyslila sobie wyjazd do centrum handlowego.Pomyslalem-ok ,odwiedze sklepik ze sprzetem.Wchodze,witam sie ,przy okazji wyrazajac swoj zachwyt na widok kolumn podlogowych SF - nie pomne modelu,pamietam jedynie,ze top skrzynki wylozony jest/byl szklana plyta.Lecz najbardziej skonsternowany bylem reakcja sprzedawcy,ktory nie znajac mnie rzucil od niechcenia:" moze i ladne ale nie graja".I to tyle.pozdrawiam

A mnie się wydaje że dd6 ściemnia :)

Hahaha

I tyle w temacie źle grających SF

Może je słyszał ale nie jest w stanie docenić dźwięku Sonus Faber i wiem dla czego " przyzwyczajenia , naleciałości słabszych DUUUUŻO słabszych kolumn" i to kończę tą bezsensie dyskusję .

Czy ktoś inny miał okazję posłuchać Olympica2 lub porównać z innymi konstrukcjami ?

Przecież chyba nie jestem jedyny w Polsce któremu się spodobał dźwięk i je kupił ;)

Przyznać się jak by co wstawię się na forum za wami ;)

Pozdro

Ze szklanym dolnym cokołem są właśnie Venere i grają , ale nie ten przedział ceny i dźwięku. A sprzedawca musi być wybitny nie pytając klienta o preferencje dźwiękowe itd.

Może to był Mediamarkt ale chyba nie bo tam są Kefy , Dali i Jble ;)

Taki sarkazm wybaczcie musiałem ;)

Czy ktoś inny miał okazję posłuchać Olympica2 lub porównać z innymi konstrukcjami ?

Przecież chyba nie jestem jedyny w Polsce któremu się spodobał dźwięk i je kupił ;)

Pozdro

Sam jesteś z tymi Olympicami...bo po tym jak Sly napisał, że ich za darmo nie chce to już w Polsce Sonusy się nie sprzedają...nawet z tego powodu chyba musieli zmienić dystrybutora ale to i tak tej firmie nie pomoże...w Polsce są już spaleni na Amen...a Ty musisz być gdzieś z lasu bo o tym nie czytałeś i dałeś się wrobić na cacy;-)

A tak na serio to słuchałem i mi się podobały. Ale ja się nie znam bo mam w domu grający komputer (wg. opinii Sly'a;-)...

Tak więc Kolego jesteśmy obaj w głębokiej DOOPIE a ja nawet w jeszcze większej bo oprócz ,,komputera" mam Sonusy...

Na koniec życzę Tobie dużo miłych wrażeń i odkrywaj nowe dźwięki nie przejmując się różnymi bzdurami wypisywanymi przez forumowych mądrali oceniających sprzęt za pomocą opinii innych ludzi...

Hahaha

I tyle w temacie źle grających SF

Może je słyszał ale nie jest w stanie docenić dźwięku Sonus Faber i wiem dla czego " przyzwyczajenia , naleciałości słabszych DUUUUŻO słabszych kolumn" i to kończę tą bezsensie dyskusję .

Pozdro

Ze szklanym dolnym cokołem są właśnie Venere i grają , ale nie ten przedział ceny i dźwięku. A sprzedawca musi być wybitny nie pytając klienta o preferencje dźwiękowe itd.

Może to był Mediamarkt ale chyba nie bo tam są Kefy , Dali i Jble ;)

Taki sarkazm wybaczcie musiałem ;)

Napisalem zdaje sie wyraznie -firmowy salon.I nie wnikam czy to tani ,czy hi-end model jak lubisz (sorki) podkreslac.Zdumiewajace jest dla mnie jedynie podejscie sprzedawcy.P,S, Dali to firma ktora oferuje bardzo szeroki wybor swoich produktow.Nie kojarz budzetowych kolumienek dostepnych w sieciowkach z bardzo powaznymi seriami ktore jakoscia wykonania i brzmieniem co najmniej nie ustepuja Twoim faworytom.Najpiekniejsze w tej zabawie jest to ,ze oczywiszte roznice w brzmieniu sprawiaja iz kazdy znajdzie cos dla siebie.ahoy

Jakbyś był z Krakowa, to najlepiej się spotkać na żywo i posłuchać.

Napiszę tylko, że oczywiście szanuję odmienne zdanie. Ja wyraziłem swoje.

Sam jesteś z tymi Olympicami...bo po tym jak Sly napisał, że ich za darmo nie chce to już w Polsce Sonusy się nie sprzedają...nawet z tego powodu chyba musieli zmienić dystrybutora ale to i tak tej firmie nie pomoże...w Polsce są już spaleni na Amen...a Ty musisz być gdzieś z lasu bo o tym nie czytałeś i dałeś się wrobić na cacy;-)

Takich z lasu jest chyba więcej i nie tylko z Olimpami. Szkoda że nie czytałem wcześniej bo też się dałem nieźle wpieprzyć.

P.S.

Ferrari to też syf do kwadratu bo ten kolor jakiś taki nijaki = mnie na niego nie stać.

A Adriatyk jest brudny - wiem bo nie byłem ale mi mówili

Chyba też wpadłem do tego lasu, dopiero teraz uświadamiam sobie, jakie te Olympica tandetne, gdzie ja do wczoraj miałem uszy?? Dziś po prostu nie można ich słuchać. Trzeba mi było więcej czytać opinii forumowych znawców, skoro były tak kategorycznie pisane. Trudno, jeszcze kilka osób tu wstąpi, poczyta i wysyp ofert sprzedaży Sonusów niechybnie nastąpi. Dobrze, że waluta droga, więc na audio-markt.de pójdą, jak ciepłe bułeczki. GORĄCA prośba dla znawców- OSTRZEGAJCIE jeszcze bardziej kategorycznie przed zakupem włoskiego badziewia! Pozdrowienia dla fanów KEF, Tannoy, Harbeth i reszty doskonałych marek made in UK!

"A Tata Marcina powiedział ...." I czego ma dowieść powyższe, to coś co wstawiłeś? bystrości w wyszukiwaniu postów? Czy raczej to krzyk i wołanie o pomoc?

Kolego, już wystarczy, skompromitowałeś się wczoraj, dziś już odpuść. To jest ta chwila kiedy należy sobie wyraźnie powiedzieć dość. Chyba, że jesteś kamikadze i niczym ślepy saper mkniesz na minę.

A co do Aidy "No mnie się tak właśnie wydaje", że należy jeszcze drewno użyte do produkcji obudowy przesłać do ekspertyzy aby wykazać czy aby Sonus Faber nie oszukuje i nie używa drewna trzeciego gatunku. Bo zwrotnica zjechana, przewody pewnie też i aż się dziwię, jak lewo Aida wytrzymuje konkurencję głośników z hiper-marketów. Kolega mi powiedział, że ostatnio pożyczył od dystrybutora Aidy i słuchał w swojej kawalerce i za cholerę nie chciało to grac z jego 7kanałowym amplitunerem Onkyo. Kolega wspomniał, że dźwięk dopiero się otworzył po podłączeniu KEF-a Q700. Wiesz? "No mnie się tak właśnie wydaje", że to na bank zwrotnica nie dała rady :)

"A Tata Marcina powiedział ...."

Może tak dla rozładowania napięcia i dla zaprzestania kopaniny leżącego poradźcie co wstawić pomiędzy Theta Miles a SF Cremona Auditor. Tak ażeby mezaliansu w drugą stronę nie było.

Dla ułatwienia zadania:

Pokoik 25m (3 m wysoki)

Muzyka raczej spokojna

Akustyka pomieszczenia do dupy bez widoków na poprawę.

Może coś komuś przypadkiem przyjdzie do głowy z nudów.

Fajnie jak byś spróbował Krella może być starszy model , możesz upolować dobrą cenę między 5-7 tyś oczywiście na rynku wtórnym hegla też możesz spróbować ale mnie osobiście nie gra to z SF traci blask.

Ewentualnie jakaś lampa np Ayon , sam nigdy nie słuchałem wzmaka Ayona ale mam CD 1sc i gra wyśmienicie ze wzmakiem tranzystorowym , pewnego rodzaju hybryda , może także ci podpasuje takie rozwiązanie.

Pozdro

Może coś komuś przypadkiem przyjdzie do głowy z nudów.

A może coś z drugiego bieguna. Używany Xindak A 600 E. Nie miałby najmniejszego problemu wysterować 4 omowej, 84 db skuteczności i nawet by się nie spocił :)

napisz co ewentualnie sądzisz o takim, powyższym rozwiązaniu :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.