Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem nadzieję na ogarnięcie się, ale się jak widać nie dało No i ...lojalnie ostrzegałem przed naszym kolegą, kiedy szerzył swoją metodykę w klubie Harbeth'a :).

http://www.audiostereo.pl/harbeth-club_4952.html/page__view__findpost__p__4321324

To teraz można pisać o Sonusach :-) i pomimo, że nie mam kolumn tego Prodcuenta to bardzo lubię je słuchać.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Gość

(Konto usunięte)

Naprawdę nikt nie testował nigdy ASR Emittera z SF? Albo ASR po prostu?

Przez parę lat grał u mnie ASR Emitter I z SF Electa Amator II. ASR ten grał "lampowo" - muzykalnie i detalicznie. Ale chociaż wzmacniacz jest bardzo mocny to bas był nazbyt delikatny. ASR-a wymieniłem na słabą 15 watową lampę - do muzykalności doszła bardziej gęsta średnica oraz lepszy bas (więcej i niżej).

ASR mój gra obecnie u kolegi z Thiel CS2.2 - z tymi kolumnami gra świetnie, basu nie brakuje.

Przez parę lat grał u mnie ASR Emitter I z SF Electa Amator II.

To może orientujesz się dlaczemu Emittery mają różne lewe pokrętła i ewentualnie co oznaczają te ustawienia? Chodzi mi o wersje z Kh1, Kh2, A+Kh1 i A+Kh2. Co to jest takiego?

Gość

(Konto usunięte)

Chodzi mi o wersje z Kh1, Kh2, A+Kh1 i A+Kh2. Co to jest takiego?

W moim było: Aus (wyłączony), Stby (stan czuwania), A1 (tryb wzmacniania "oszczędny" - tylko do iluś tam dB), Kh (niem. Kopfhörer - słuchawki, wyjście słuchawkowe - była to płatna opcja), A2 (wzmacnianie do max).

A+Kh1 to pewnie jednoczesne wyjście na głośniki i na słuchawki.

To teraz można pisać o Sonusach :-) i pomimo, że nie mam kolumn tego Prodcuenta to bardzo lubię je słuchać.

...i naturalnie popatrzeć :). Ja też nie mam, ale czuję się częścią klubu :).

Wreszcie spokój. Każdy z nas wie, że nie wszystko co wyprodukowano z logiem SF, to hajend, bo tak naturalnie nie jest. Wybitne też nie są Cremony, choć mają coś w sobie :).

...i naturalnie popatrzeć :). Ja też nie mam, ale czuję się częścią klubu :).

Wreszcie spokój. Każdy z nas wie, że nie wszystko co wyprodukowano z logiem SF, to hajend, bo tak naturalnie nie jest. Wybitne też nie są Cremony, choć mają coś w sobie :).

Sonus Faber jak mało która firma produkująca kolumny ma jeśli nie 95% to 98% konstrukcji modelowych które należy uznać za bardzo dobre

a nawet WYBITNE. Nie ma drugiej takiej firmy z tak wysokim ilorazem DOSKONAŁYCH KOLUMN .

Sonus Faber jak mało która firma produkująca kolumny ma jeśli nie 95% to 98% konstrukcji modelowych które należy uznać za bardzo dobre

a nawet WYBITNE. Nie ma drugiej takiej firmy z tak wysokim ilorazem DOSKONAŁYCH KOLUMN .

tzn. które obecne Sonusy mają tak wysoki iloraz doskonałości ? Może Principia, Cameloen czy Venere ?

Lubię Sonusa ale bez przesady - poza tym z dzisiejszym Sonusem jest coraz gorzej. Jak wygląda obecna seria Homage - jakaś chińska podróbka Sonusa.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Może Principia, Cameloen czy Venere ?

Tych paczek raczej w domu bym nie chciał, no chyba że jako toys dla dzieciaków :). W takim budżecie są o wiele lepsze kolumny, chociażby Dynaudio. Nowe serie rzeczywiście zaczynają trącać kiczem.

tzn. które obecne Sonusy mają tak wysoki iloraz doskonałości ? Może Principia, Cameloen czy Venere ?

Lubię Sonusa ale bez przesady - poza tym z dzisiejszym Sonusem jest coraz gorzej. Jak wygląda obecna seria Homage - jakaś chińska podróbka Sonusa.

Przecież Sonus Faber to czasy Franco Serblina a nie obecnych włascicieli . Wszystko to co zostało zrobione przez Serblina jest bardzo dobre na 98%

Coraz więcej tej chińszczyzny niestety/

Coraz więcej tej chińszczyzny niestety/

Cytujesz słowa których NIE WYPOWIEDZIAŁEM . W dzisiejszych czasach wiele uznanych firm audio produkuje w Chinach - w sumie to nic złego

jeśli przestrzegana jest ścisła kontrola jakości . Jednak obecny własciciel Sonus Faber ( Włoskie Konsorcjum Finansowe ) jedzie na sławie tego

co dokonał Franco Serblin w czasach swojej świetności. A szkoda bo mądre i przemyślane działania konstrukcyjne nowych modeli firmy mogłyby przynieść nowemu właścicielowi SF wielokrotne zyski a audiofilom ogromną radość z posiadania nowych konstrukcji SF.

Masz na myśli wersję homage czy nową tradytion? Bo jeśli chodzi o tradytion to Ci co widzieli i słuchali na żywo w tym moja osoba byli bardzo zadowoleni po tym co usłyszeli. A wykonanie kolumn z serii tradytion jest perfekcyjne, tylko trzeba to zobaczyć na żywo. Dla mnie ST są lepszymi kolumnami niż AH i nie tylko ja jestem tego zdania. Więc tylko mogę sobie wyobrazić jak grają AT. Kto nie słuchał, a ma możliwość odsłuchu - polecam, aczkolwiek to jest inne granie od starych serii bo są bardziej detaliczne. I już nie koniecznie trzeba np. kupować typowo srebrnych kabli dla podniesienia detalu.

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Masz na myśli wersję homage czy nową tradytion? Bo jeśli chodzi o tradytion to Ci co widzieli i słuchali na żywo w tym moja osoba byli bardzo zadowoleni po tym co usłyszeli. A wykonanie kolumn z serii tradytion jest perfekcyjne, tylko trzeba to zobaczyć na żywo. Dla mnie ST są lepszymi kolumnami niż AH i nie tylko ja jestem tego zdania. Więc tylko mogę sobie wyobrazić jak grają AT. Kto nie słuchał, a ma możliwość odsłuchu - polecam, aczkolwiek to jest inne granie od starych serii bo są bardziej detaliczne. I już nie koniecznie trzeba np. kupować typowo srebrnych kabli dla podniesienia detalu.

Chyba nie widziałeś jak jest na przykład niedokładnie wykonane licowana czarnej ramki/obwódki i kółka z logiem Sf na górnej ściance serii Tradition

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Widziałem Kolego bardzo dobrze, byłem ponad 8 godzin na odsłuchu i bardzo dobrze się przyglądałem tym kolumnom. I tak jak napisałem dla wielu ludzi, którzy je widzieli na żywo są fenomenalnie wykonane jako całość kolumny.. A zawsze jak ktoś chce to coś znajdzie.. mam dwa bardzo dobre auta i myślisz, że w nich nie ma wad jak człowiek bardzo by chciał znaleźć.. ? Tylko to nie zmienia faktu., ze jesli człowieka jest stać to idzie i kupuje np takie kolumny o ile mu dźwiękowo pasują , a inni ( nie mówię o Tobie tylko ogólnie), których nie stać jest na zakup maskownicy od tych kolumn będą zawsze psioczyć, bo żal dupe ściska, że ktoś może kupić i się cieszyć , a ja nie.. więc jak nie stać mnie to trzeba napisać odpowiednio kilka zdań.. w końcu to taki nasz "narodowy sport" Tylko tak jak napisałem jak byśmy zajrzeli do portfeli to by się okazało, że gro tych ludzi może sobie tylko pomarzyć o takich czy innych kolumnach.

I raz jeszcze nadmieniam do nikogo personalnie nie napisałem tego... tylko momentami człowiekowi śmiać się chce jak sie szuka dziury na upartego...

Edytowane przez lolek126

• 2 tygodnie później...

Szanowni specjalisci Sonusowi

Czy moge prosic o porade prosze? - interesuja mnie tylko serblinowskie konstrukcje i porownanie Concertino z Minima Amator (nigdy nie slyszalem zadnej z nich)

Czy Minima Amator jest lepsza na basie od Concertino? Czy ma wieksza skale brzmienia od Concertino?

Z moich informacji wynika ze:

Concertino jest na Seasie P14RC H395 i kopulce 19TFF1

Minima Amator jest na Seasie P14RCY H393 (i kopulka dynaudio)

Oprocz tego, posilkujac sie tym:

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0502/sonus.html

czytam:

"Minima Amator.

Odsłuch rozpoczął się od najtańszej konstrukcji. Słuchających mile zaskoczyła przede wszystkim ilość basu, która wskazywałaby raczej na duże wolnostojące konstrukcje niż na małe monitorki. Owa "pełnia" nie przeszkodziła jednak pokazać ogromnej ilości powietrza, np. wokół trąbek. I rzeczywiście - dźwięk Minimy Amator został ustawiony tak, aby dać wrażenie pełnozakresowego zestawu, z soczystym, dużym dźwiękiem. Zamiar ten powiódł się w pełni. Te malutkie Sonusy mają jednak jedną kolosalną zaletę, która sprawia to, co Pana (mowa o słuchaczu, na którym zrobiła wrażenie ilość basu - przyp. red.) tak ujęło: Minimy mają fizjologicznym, super-łatwo przyswajalny dźwięk."

Na Guarnieri Homage mnie nie stac a Electa Amator to, czytajac ten sam test, nie moja bajka ("Electy są niepomiernie bardziej neutralne, mniej podpierają się bas-refleksem, który w Minimach pracuje stale na "pełną parę". Jeżeli więc przez monitory będziemy rozumieli neutralność, wówczas Electy są tutaj poza konkurencją." - a ja nie chce neutralnych kolumn).

Dlaczego o tym pisze i sie akurat tak pytam?

Otoz bylem u kumpla i ma cos takiego jak polskie Audiowave 141. Gra to taka skala dzwieku i takim basem ze nie moglem w papcie trafic. Jakby mi ktos zaslonil oczy to bym powiedzial ze stoja przede mna spore podlogowki. Serio. Oprocz tego, co swietne w tych Audiowave to to ze nawet na niskich poziomach glosnosci ten bas jest tak wyrazny i dosadny ze ja naprawde myslalem ze kumpel ma gdzies subwoofer schowany. Niesamowite przezycie.

Zajrzalem do srodka i tam jest wlasnie Seas 19TFF1 kopulka oraz midwoofer Seas H800 EP14RC ktory jest praktycznie identyczny do tego P14RC (pytalem o to Seasa) ktory siedzi w Concertino stad mozemy powiedziec ze Concertino i Audiowave 141 maja te same przetworniki.

Oczywiscie Audiowave 141 sa nie do kupienia nigdzie i tak mysle czy jak dorwe Concertino, czy bede mial podobne efekty jesli chodzi o bas, energie, potezna skale grania czy nie i jak sie do nich maja Minima Amator ktore tez maja bardzo bardzo podobny midwoofer (no i jeszcze lepsza kopulke dynaudio wiec wysokie to juz w ogole musza byc lepsze).

Naprawde to jest niepojete dla mnie jak tak male monitorki jak te Audiowave 141 moga tak zamiatac - prawdopodbnie najlepsze kolumny jakie slyszalem w zyciu. Normalnie gadalismy z kumplem (chodzi o to ze muzyka nie byla wcale glosno) a bas byl z tego taki ze szyby sie trzesly w oknach. Serio. Tak wiem ze to nie po audiofilsku ale mi sie to podoba ;)

Wiem ze to malo prawdopodobne ale jak ktos mial okazje porownac Concertino z Minima Amator oraz Audiowave 141 w tych samych warunkach u siebie z tym samym wzmakiem to.......ja nawet zaplace za opinie :)

dziekuje

ps. Jest tu ktos z Concertino albo Minima Amator z Poznania lub okolic prosze?

ps. Jesli chodzi o muzyke to slucham elektronicznej (nie tam techno ale duzo np. Mike Oldfield, Carbon Based Lifeforms itd).

niestety nie napisałeś jaki posiadasz wzmak. i pokoik.......zawsze jest jakieś ale....ale powinieneś rozważyć zakup dynaudio special 25...u kolegi gra na tym depeche mode i różnego rodzaju elektronika.....z accu 470 jest bardzo dobrze....taka mała dygresja w klubie sonusa do którego kiedyś należałem z monitorkami cremona auditor m :)

• 3 tygodnie później...

Witam i zapisuje sie do klubu :D

Posiadam SFCremona Auditor , i wlasnie prosze o mala pomoc , nie posiadam maskownicy , a dokladnie samych tych strun elastycznych , chcialbym to sobie sam zrobic tylko nie wiem co dokladnie kupic ? jakiej grubosci 1mm i czy ktos to kiedykolwiek na wlasna reke wymienial lub poprostu zamienil na inne sznurki hehe , prosze o jakies porady .

Dzieki chlopaki .

Ktoś wcześniej wklejał...

manzuko.com/gumki-jubilerskie/10614-gumka-jubilerska-w-oplocie-czarna-125mm-84m-gum125h.html?search_query=gumka+jubilerska&results=54

Edytowane przez Croolick

Zamowilem takie cos narazie kilka sztuk bo nie wiem dokladnie ile tego mi pojdzie https://www.ebay.co.uk/itm/371525212735

Znalazlem jeszcze taki temat i pisza to samo co Wy .

https://forum.audiogon.com/discussions/replacement-sonus-faber-grille-strings

Dzieki za pomoc .

Post pod postem ale nie posiadadam praw do edycji .

Jeszcze nie wiem jak to naciagac bo nigdy tego nie widzialem na zywca , ma to byc naciagniete silno , srednio czy tak by tylko luzne nie byly ?

Zamowilem takie cos narazie kilka sztuk bo nie wiem dokladnie ile tego mi pojdzie https://www.ebay.co.uk/itm/371525212735

Znalazlem jeszcze taki temat i pisza to samo co Wy .

https://forum.audiogon.com/discussions/replacement-sonus-faber-grille-strings

Dzieki za pomoc .

Post pod postem ale nie posiadadam praw do edycji .

Jeszcze nie wiem jak to naciagac bo nigdy tego nie widzialem na zywca , ma to byc naciagniete silno , srednio czy tak by tylko luzne nie byly ?

Hej. Wymieniłem kilka miesięcy temu tę gumkę u siebie w Cremonach - ta o średnicy 1.25 mm jest idealna. Przygotuj je tak by uzyskać w maksymalnym, nie naciągniętym ustwieniu około 85% rozstawu mocowań grill'a. Wtedy ładnie naprężą się po założeniu, bez zbędnego rozciągnięcia.

Jedna jednak uwaga - gumki, z racji tego, że delikanie zostaną rozciągnięte (oraz zapewne z powodu składowania na szpulach), mają pewną niejednolitość faktury. Nie są jednolicie, smoliście czarne, co po nawinięciu jest delikatnie widoczne - dla purysty nie do przyjęcia :).

Rozwiązaniem było zakupienie gumy w spray'u i, przed montażem, dokładne pokrycie nią linek grilla. Brzmi szalenie, ale tak uzyskasz 100% zamiast 95% satysfakcji. No, chyba że gumki, które nabyłeś nie posiadają w/w przypadłości.

Edytowane przez RadekBe

Po jakim czasie użytkowania kolumn wymienialiscie te gumki ? I czy same z siebie, że tak powiem "padły" cz y też ktoś z Waszych domowników się do tego lekko przyłożył. ?

Po jakim czasie użytkowania kolumn wymienialiscie te gumki ? I czy same z siebie, że tak powiem "padły" cz y też ktoś z Waszych domowników się do tego lekko przyłożył. ?

Generalnie gumki powinny być w dobrym stanie bez względu na ich wiek i najczęsciej to my albo ktoś ' trzeci ' przez nieuwagę powoduje ich

uszkodzenie. Moje mają 20 lat i są w idealnym stanie - regularnie odkurzam je delikatnie.

Magnepan

Pytanie zasadniczye, czy masz te gumki oryginalne (maskownice), czy robione domowym sposobem, bo może być pewna różnica w trwałości materiałów z jakich są wykonane. Np. ta guma kapeluszowa vs to co dawała fabryka. Bardzo dobra guma, której nie będziemy szturchać i osłonimy od bezpośredniego padania promieni słonecznych wytrzyma wiele lat.

Pozdrawiam

Pygar

Generalnie gumki powinny być w dobrym stanie bez względu na ich wiek i najczęsciej to my albo ktoś ' trzeci ' przez nieuwagę powoduje ich

uszkodzenie. Moje mają 20 lat i są w idealnym stanie - regularnie odkurzam je delikatnie.

Tak właśnie mi się wydaje, że jeśli ma się oryginalne "struny" i dba się o nie to raczej mało prawdopodobne jest, aby same z siebie się uszkodziły bez ingerencji osób trzecich.

Edytowane przez lolek126

Tak właśnie mi się wydaje, że jeśli ma się oryginalne "struny" i dba się o nie to raczej mało prawdopodobne jest, aby same z siebie się uszkodziły bez ingerencji osób trzecich.

Osobiście nie mam pewności jaka była przyczyna ale część gumek z czasem 'rozwarstwiła' się delikatnie, możliwe że w wyniku kontaku z przechodniem. Tak czy siak, wymiana to nie są wielkie czary.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.