Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jeszcze jeden ważny aspekt. Najcenniejsze są wg mnie własne doświadczenia, dlatego w tym hobby warto dużo słuchać i samemu wyrabiać sobie opinię o sprzęcie i dźwięku. Czasami i takie słuchanie nie wystarcza. Czasami nawet jest złudne, bo wystarczy, że tor zosał złożony nieumiejętnie i system NIE GRA. A potem jeden człowiek bierze dany klocek, podpina w innym torze i zaczyna GRAĆ. Sam o tym nie jednokrotnie się przekonałem

Mądrze gada, polać Mu wódki, a po wódce jeszcze zapewne doda, że to co nam się podoba wcale komu innemu nie musi, bo raz, ze inne uszy, a dwa w zupełnie innym pomieszczeniu może zagrać inaczej. Ja już tak na trzeźwo dorzucę, że chrońmy się i brońmy przed narzucaniem sobie wzajemnie jedynie słusznych opinii i racji, ocen i wrażeń, bo raz, że nie ma obiektywie dobrego grania dla każdego w jego domu, a dwa osoba która twierdzi, że mu gra cacy to po wizycie w domu może się okazać, że kolumna jedna stoi na parapecie, a druga na regale. Potem wielu to czyta i bierze za dobre słowo i prawdę, bo na forum napisane.

Pozdrawiam wszystkich.

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

A elektronika była twoja skoro ok 12 godzin trwał odsłuch no i jechałeś z zamiarem kupna ?

Ja tak właśnie zrobiłem , i co ostatecznie kupiłeś nie wiem czy dobrze pamiętam Dali epicon 6 ?

No tak, tylko czasem jak się pojedzie ze złą elektroniką, to można kupić złe kolumny.

Myśmy kupowali akurat cały system. Padło Na Dali Epicon 6.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Panowie, dajmy już spokój dd6, ma pełne prawo do swoich opinii. My teraz wiemy, w jakich warunkach do tego doszedł, a on sam przy następnych swoich opiniach będzie pamiętał, żeby zaznaczyć, jak odsłuchiwał, więc nikt nie będzie się sugerował jego stanowczością. Może będzie mu dane przekonać się do Sonusa, a może po prostu kocha brytyjską szkołę grania.

No tak, tylko czasem jak się pojedzie ze złą elektroniką, to można kupić złe kolumny.

Myśmy kupowali akurat cały system. Padło Na Dali Epicon 6.

I nie dziwota bowiem te Dali to fantastyczna ,pod kazdym wzgledem konstrukcja.Dunczyk potrafi.

A mi się Piotrek (dd6) podoba :)

Chcieliście wszyscy Go zjeść, a chłop trzyma fason. Widać, że z Krakowa i że dorosły człowiek.

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Wzmacniacz do ilu tysięcy?

Kup duży wełniany dywan...polecam polski Dywilan...

Do 25 metrów Auditor trochę małe...wystarczy Tobie Basu?

Pod kolce podstawek polecam podłożyć podkładki od Harmonixa...lepsza artykulacja niskich tonów gwarantowana;-)

Dywan jest, chociaż 25 m/2 zakryć się nie udało.

Większym problemem jest niechęć do mebli i kubatura 75 m/3 robi swoje.

Co do basu to zaiste jest trochę mizerny. Nie mylić z "Cremona Auditor jest do doopy bo nie ma basu.

Co do budżetu na wzmacniacz to nie mam ścisłych ram. Oczywiście w rozsądnych granicach adekwatnych do reszty. Nawet gdybym miał 30k na wzmak to nie widzę sensu bo za chwilę trzeba będzie organizować następne 30k na kolumny. Myślę że przedział pomiędzy 5 a 8k powinien być zadowalający.

Proponuję wypróbować Krella 400ix którego używał kolega Moreno w zestawie z SF Cremona A i bardzo sobie chwalił.

Ja ze swojej dodaję integrę Elecrocompanieta ECI 4 lub 5 - 200W/4 i muzykalne granie.

Pomysł Krella nawet mi się podoba, jeżeli się gdzieś przytrafi. Co do companieta to raczej odpada. Dizajn nie w moich klimatach. A niestety wygląd też ma znaczenie.

Szkoda tylko że ani jednego nie mam gdzie posłuchać.

Pomysł Krella nawet mi się podoba, jeżeli się gdzieś przytrafi. Co do companieta to raczej odpada. Dizajn nie w moich klimatach. A niestety wygląd też ma znaczenie.

Szkoda tylko że ani jednego nie mam gdzie posłuchać.

Gdybys byl z trojmiasta to KAV 500 na kilka godzin bym zalatwil.

Panowie, dajmy już spokój dd6, ma pełne prawo do swoich opinii. My teraz wiemy, w jakich warunkach do tego doszedł, a on sam przy następnych swoich opiniach będzie pamiętał, żeby zaznaczyć, jak odsłuchiwał, więc nikt nie będzie się sugerował jego stanowczością. Może będzie mu dane przekonać się do Sonusa, a może po prostu kocha brytyjską szkołę grania.

1. Nikomu a nawet naszemu nowemu Koledze nie zabrania się wyrażania swoich opinii, zawsze to podkreślałem i podkreślać będę.

2. Zgadzam się z Tobą oraz innymi - dajmy już Koledze spokój. Ma prawo mieć inną, odmienną opinię odnośnie omawianego odsłuchu, dokonanego w salonie Audiostyl. I faktycznie w tym

temacie każdy z nas powinien zakończyć tą dyskusję.

Ale Panowie, Klubowicze. Kolega dd66 prowadził też inny wątek równoległy w swoich wypowiedziach, całkowicie niezwiązany z jego osobistym osłuchem Olympiki II, a jaki przysporzył poważne zamieszanie i poruszenie w ostatnich dniach. Kolega dd66 wygłaszał opinię w temacie, jak się okazało, w który nie ma pojęcia i dostatecznej wiedzy do wyrażania takich opinii. Czyli w temacie jakości reprodukcji dźwięku najwyższych modeli Sonus Faber.

Zacytowałem opinie bardzo osłuchanych kolegów, a dotyczyły one flagowych modeli Sonusa. I tak sobie myślę, że jeśli topowe modele są słabe, to jak mają być dobre takie ze średniej półki. Pośrednio to potwierdza moje spostrzeżenia odnośnie Olimpici.

Proszę więc uprzejmie przyjąć do wiadomości, że są osoby o innym niż własne zdaniu. Może ktoś z tych opinii skorzysta i uchroni się przed pomyłką.

Powyższy wpis i kilka innych.

To moim skromnym zdaniem jest wielce irytujące ale i krzywdzące dla marki i nie w porządku wobec nas wszystkich. Kolega dd66 wygłasza zasłyszane opinie innych, nie robi sumiennie własnej analizy ani innych działań aby samemu zweryfikować te opinie, tak aby przedstawić własne zdanie, jedynie ślepo powiela to co gdzieś "przypadkiem" znalazł.

To należy pamiętać przed zakończeniem tego tematu.

Dywan jest, chociaż 25 m/2 zakryć się nie udało.

Większym problemem jest niechęć do mebli i kubatura 75 m/3 robi swoje.

Co do basu to zaiste jest trochę mizerny. Nie mylić z "Cremona Auditor jest do doopy bo nie ma basu.

Co do budżetu na wzmacniacz to nie mam ścisłych ram. Oczywiście w rozsądnych granicach adekwatnych do reszty. Nawet gdybym miał 30k na wzmak to nie widzę sensu bo za chwilę trzeba będzie organizować następne 30k na kolumny. Myślę że przedział pomiędzy 5 a 8k powinien być zadowalający.

A co z proponowany Xindak A 600 E? bierzesz ewentualnie ten piec pod uwagę? Wedle twojego budżetu zmieściłbyś się z zakupem używanego o ile oczywiście znalazłbyś ten wzmacniacz na rynku wtórnym. Z tego co pamiętam pierwsze, prawie 100 watów jest w klasie A. Ten wybór co do odsłuchu może być alternatywą dla proponowanego tobie Krella. Nie zdziwiłbym się nawet gdyby w kilku kluczowych podzakresach prześcignął Krella. Ale oczywiście ostateczne spostrzeżenia należałoby uściślić już na samym końcu, po odsłuchu.

Jeśli Ci nie przeszkadza, że to produkt Chiński to kto wie.

A co z proponowany Xindak A 600 E? bierzesz ewentualnie ten piec pod uwagę? Wedle twojego budżetu zmieściłbyś się z zakupem używanego o ile oczywiście znalazłbyś ten wzmacniacz na rynku wtórnym. Z tego co pamiętam pierwsze, prawie 100 watów jest w klasie A. Ten wybór co do odsłuchu może być alternatywą dla proponowanego tobie Krella. Nie zdziwiłbym się nawet gdyby w kilku kluczowych podzakresach prześcignął Krella. Ale oczywiście ostateczne spostrzeżenia należałoby uściślić już na samym końcu, po odsłuchu.

3 najpopularniejsze słowa na świecie: Made in China. Zdecydowane niestety raczej nie.

3 najpopularniejsze słowa na świecie: Made in China. Zdecydowane niestety raczej nie.

Rozumiem, brałem to pod uwagę ale pomyślałem też, że możesz nie mieć takowych obiekcji. Wiesz przychodzi mi jeszcze do głowy np. Baltlab Epoka III, kwoty używanych poniżej 5 tyś powinny wynosić. Chyba, że z tej samej firmy ale Endo 2, większy, mocniejszy ale i droższy.

Edytowane przez Darth Vader

Rozumiem, brałem to pod uwagę ale pomyślałem też, że możesz nie mieć takowych obiekcji. Wiesz przychodzi mi jeszcze do głowy np. Baltlab Epoka III, kwoty używanych poniżej 5 tyś powinny wynosić. Chyba, że z tej samej firmy ale Endo 2, większy, mocniejszy ale i droższy.

Jakieś doświadczenia z Jolida JD1000RC MKII ?

Baltlab rozważę, ale czy krąży na rynku wtórnym?

Baltlab rozważę, ale czy krąży na rynku wtórnym?

Spróbuj wstawić ogłoszenie odnośnie chęci kupna na Gielda HIFI, może coś się znajdzie. Kiedyś widziałem na Allegro. Ale to tak ja z proponowanym tobie Krellem, musisz szukać.

Spróbuj wstawić ogłoszenie odnośnie chęci kupna na Gielda HIFI, może coś się znajdzie. Kiedyś widziałem na Allegro. Ale to tak ja z proponowanym tobie Krellem, musisz szukać.

Szukam cały czas, choć wielkiego parcia też nie ma. Wcale ten zestaw który jest nie gra źle. Poszukamy zobaczymy. Dobrze wiedzieć na co zwracać uwagę.

P.S.

Czego powinienem zdecydowanie unikać? Może tak będzie mi łatwiej - rynek raczej jest trudny.

Quoka to oszustwo w większości przypadków...

Drogie kolumny kupuje się od znajomych albo od dystrybutora gdy wszedł w ich posiadanie na zasadzie wymiany...eksperymenty kończą się tragicznie...tak jak kilka lat temu ze słynnymi oszustami z Budapesztu...

Przerabiałem ostatnio quoke i większość to afrykańscy oszusci. Kolega z Berlina to sprawdził, ceny bardzo okazyjne ale to czysta przewałka.

Quoka to oszustwo w większości przypadków...

Drogie kolumny kupuje się od znajomych albo od dystrybutora gdy wszedł w ich posiadanie na zasadzie wymiany...eksperymenty kończą się tragicznie...tak jak kilka lat temu ze słynnymi oszustami z Budapesztu...

Drogie kolumny odbiera się OSOBIŚCIE, wtedy nie ma przewałek.

Zapytam z innej beczki. Jako że lubię firmę i jej kolumny to może ktoś wie cokolwiek na temat Audio Physic Strada Mono. W globalnej wiosce niewiele można znaleźć.

Zapytam z innej beczki. Jako że lubię firmę i jej kolumny to może ktoś wie cokolwiek na temat Audio Physic Strada Mono. W globalnej wiosce niewiele można znaleźć.

Najszybciej dostaniesz odpowiedź w ich wątku, chyba że się pomyliłeś ?

Wiesz gdzie mają wątek?

Powinien być w wątkach klubowych ale jeśli nie znajdziesz skontaktuj się z userem Babatular na priva - on wie sporo o AP.

Kiedyś był zagorzałym fanem tego brandu do czasu kiedy nie kupił monitorów Sonus Faber.

Witam wszystkich.

Mam pytanie czy ktoś z was słuchał może tak na poważnie Sonus Faber Il Cremonese ? Jeśli tak to w jakiej konfiguracji i jakie ma odczucia odnośnie brzmienia?

My tu jesteśmy biedne audiofile...zapytaj na jakimś forum audiofilów z Dubaju czy Hong Kongu...

Oj tam zaraz biedni.

Pytałem poważnie Ja tam jestem ciekawy brzmienia tej nowości i osadzenia jej w tradycyjnej szkole dźwięku Serblina bądź mariażu z najnowszymi trendami i dostępną techniką. Zestawienia tego dźwięku w całości i podanie efektu końcowego. Mimo że drogo ale warto posłuchać samemu i wyrobić sobie własne zdanie i to mnie ciekawi, wasze zdanie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.