Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Dajcie spokoj Panowie ;)

Pawel Skurzewski a skad wiesz ,ze te lampy sa zajechabe ? Skd wiesz ile graly i w jakim sa stanie ?

Boomaga niestety w naszym kraju nie jest modne posiadanie czegos made in Poland ;) przypomina mi sie obszerny wywiad z Panem Fikusem od lampizatora tez wspominal o tym.

Ja nie powiedzialem ,ze Leben to dno, poprostu dla mnie i dla moich uszu lepiej i to zdecydowanie z moimi minima vintage gra fezz i tyle.

P.S

Fezz tez na standardowych lampach.

Luzu Panowie luzu ;)

Shindo palmer 300b, Blumenhofer Genuin fs3, Lampizator golden gate, transrotor murano.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Panie boomaga nie wiem o czym pan pisze?guzik obchodzi mnie Leben,równie dobrze mógł to być Yaqin,chodzi o elementarną znajomość materii.Ocenianie wzmacniacza lampowego bez znajomości kondycji lamp,to aberracja i zupełnie nie wiem co tu Polska ma do tego?co to za kolejny kompleks?

Panie boomaga nie wiem o czym pan pisze?guzik obchodzi mnie Leben,równie dobrze mógł to być Yaqin,chodzi o elementarną znajomość materii.Ocenianie wzmacniacza lampowego bez znajomości kondycji lamp,to aberracja i zupełnie nie wiem co tu Polska ma do tego?co to za kolejny kompleks?

Banki to jedno- rownie wazna jest regulacja pradow podkladu bo te jak wiadomo rozjezdzaja sie czesto i to znacznie.ahoj

Pawle strasznie podchodzisz do tematu emocjonalnie.

Pozwolisz że Cię nie będę tytułował Pan bo to na forum nie przystoi. (Wg netykiety forum po prostu używa się nicka.)

Kompleks mówisz...

Niestety w mojej rodzinie kompleksy i bezsenność nie występują ;)

A na poważnie, zarzucasz tommypear "brak znajomości materii" jednak nie zapytałeś o podstawowe informacje a już wypowiadasz się autorytatywnie.

Nie zakładaj, że osoba się nie zna po prostu często osoby nie chcą lub nie mają czasu wszystkiego tłumaczyć.

Nic do Ciebie nie mam i naprawdę nie odbieraj tego jako atak na swoja osobę. Po prostu więcej luzu, forum ma ograniczenia i na pewno w rozmowie w cztery oczy łatwiej jest się dogadać.

Niestety albo stety forum ma tą zaletę, że mogą się wypowiedzieć wszyscy, i tylko módlmy się ;) oby konstruktywnie i z poszanowaniem innych forumiczów, czego Tobie i sobie życzę :)

pozdrawiam

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Pawle strasznie podchodzisz do tematu emocjonalnie.

Pozwolisz że Cię nie będę tytułował Pan bo to na forum nie przystoi. (Wg netykiety forum po prostu używa się nicka.)

Kompleks mówisz...

Niestety w mojej rodzinie kompleksy i bezsenność nie występują ;)

A na poważnie, zarzucasz tommypear "brak znajomości materii" jednak nie zapytałeś o podstawowe informacje a już wypowiadasz się autorytatywnie.

Nie zakładaj, że osoba się nie zna po prostu często osoby nie chcą lub nie mają czasu wszystkiego tłumaczyć.

Nic do Ciebie nie mam i naprawdę nie odbieraj tego jako atak na swoja osobę. Po prostu więcej luzu, forum ma ograniczenia i na pewno w rozmowie w cztery oczy łatwiej jest się dogadać.

Niestety albo stety forum ma tą zaletę, że mogą się wypowiedzieć wszyscy, i tylko módlmy się ;) oby konstruktywnie i z poszanowaniem innych forumiczów, czego Tobie i sobie życzę :)

pozdrawiam

Cała "zadyma"zaczęła się od mojego pytania o lampy w Lebenie,ciąg dalszy znasz,wiec drążę,jak można prawidłowo ocenić wartość danego lampowca,skoro właściciel nie ma pojęcia jakie lampy ma a właściwie w jakim stanie są posiadane przez niego lampy. To są sprawy fundamentalne,wersja 300 Lebena nie jest już produkowana z cirka 10 lat?poprawcie proszę,jeśli nie znamy przebiegu tych żarówek,to jak poważnie dyskutować? Tylko tyle,dlatego chciałem podpowiedzieć,ale dostałem z łokcia i dałem sobie siana. Co do polskiego hi fi,zawsze kibicuję i trzymam kciuki. Dziękując za dobre słowo,pozdrawiam i również najlepszego dla Ciebie!

Paweł ale Leben nie chce za bardzo grać z Sonusami. Patrz moje wpisy. Niby na pierwszy rzut ucha ok i bardzo ciekawie. Jednak na dłuższa metę raczej nie można z tym żyć. Tak przynajmniej było z połączeniem 300xs i SF Electa Amatror. Tylko że ja zostawiłem Lebena i nie kupiłem Sonusów bo jadnak ta legenda do mnie nie przemawia. Wolę Herbatnikowe granie. Śmiem twierdzić że to samo nastąpiło z połączenia zwykłej trzysetki z SFMV i tyle. Niestety monitory Sonusa potrzebują trochę próndu i może Titania to nawet za mało.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Paweł ale Leben nie chce za bardzo grać z Sonusami. Patrz moje wpisy. Niby na pierwszy rzut ucha ok i bardzo ciekawie. Jednak na dłuższa metę raczej nie można z tym żyć. Tak przynajmniej było z połączeniem 300xs i SF Electa Amatror. Tylko że ja zostawiłem Lebena i nie kupiłem Sonusów bo jadnak ta legenda do mnie nie przemawia. Wolę Herbatnikowe granie. Śmiem twierdzić że to samo nastąpiło z połączenia zwykłej trzysetki z SFMV i tyle. Niestety monitory Sonusa potrzebują trochę próndu i może Titania to nawet za mało.

Pozdrawiam,

Paweł

Myślę,że masz rację,tylko do tego etapu w ogóle nie doszliśmy,bo....wiadomo co :))

Pawel skurzewski jescze raz zapytam ale tylko z ciekawosci. Czy spytales mnie jak dlugo graly lampy w moim lebenie i w jakim sa stanie ? Czy z gory zalozyles ,ze sa stare i niedobre ?

Panowie ma doswiadczenie jesli chodzi o MV i accuphase ?

Shindo palmer 300b, Blumenhofer Genuin fs3, Lampizator golden gate, transrotor murano.

faktycznie Sonusy potrzebują prądu i Leben może mieć problem aby je wysterować

mz nie jest to odpowiedni kompan dla tych kolumn

tommypear, napisz coś więcej na temat Leben vs Fezz

Edytowane przez Miroslav1
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

faktycznie Sonusy potrzebują prądu i Leben może mieć problem aby je wysterować

mz nie jest to odpowiedni kompan dla tych kolumn

tommypear, napisz coś więcej na temat Leben vs Fezz

Nie tylko Twoim ...;)

Jak tam Mac z Herbatnikami?

Nie tylko Twoim ...;)

Jak tam Mac z Herbatnikami?

Grzesiek, jeszcze nie słuchałem Maka ale mam nadzieję że za niebawem to się stanie

kumpel przesiadł się z Hegla H300 na Maka MA7000 i jest bardzo zadowolony

również chce zmienić kolumny....obecnie ma Heco i mysli o Harbetah shl5....co o tym myślisz ?

odnośnie Lebena.....bardzo fajny wzmacniacz (muzykalny) tylko potrzebuje nie za bardzo wymagających

kolumn a Sonusy jednak potrzebują trochę prądu....

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Grzesiek, jeszcze nie słuchałem Maka ale mam nadzieję że za niebawem to się stanie

kumpel przesiadł się z Hegla H300 na Maka MA7000 i jest bardzo zadowolony

również chce zmienić kolumny....obecnie ma Heco i mysli o Harbetah shl5....co o tym myślisz ?

odnośnie Lebena.....bardzo fajny wzmacniacz (muzykalny) tylko potrzebuje nie za bardzo wymagających

kolumn a Sonusy jednak potrzebują trochę prądu....

U nas Darek czyli Squad przerobił Lebena 600 i 1000 do Electy jedynek i poległ , dopiero New Audio Frontiers na lampie 845 dało radę.

Nie znam Heco ...a Mac do SHL -ki trzeba posłuchać samemu.

Masza który zna się na audio 3 razy lepiej od nas gra na lampie 6c33 z shl5... a ja próbwałem łączyć je z KT88 i nie chciało grać ...

Kwestia gustu ...trza posłuchać ;)

Masza który zna się na audio 3 razy lepiej od nas gra na lampie 6c33 z shl5... a ja próbwałem łączyć je z KT88 i nie chciało grać ...

Z tego co sie orientuję to Maciek (Masza) nie gra już na 6s33s. Przynajmniej tak mi mówił po zeszłorocznym AVS. Jednak twierdził że diabełki jakoś grały z SHL5.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Z tego co sie orientuję to Maciek (Masza) nie gra już na 6s33s. Przynajmniej tak mi mówił po zeszłorocznym AVS. Jednak twierdził że diabełki jakoś grały z SHL5.

Być może ...nie wiem ..ale miał monobloki Phasta na 6c33 i był zachwycony zestawieniem z Harbethem , trzeba jego zapytać ..

U nas Darek czyli Squad przerobił Lebena 600 i 1000 do Electy jedynek i poległ , dopiero New Audio Frontiers na lampie 845 dało radę.

...fajnie że Darek trafił na wzmacniacz który mu sie spodobał....

przerobił Lebena , słuchał Jadisa i nic nie podeszło...a tu wreszcie ;-)

Witam

Ponieważ jeden z Kolegów - Klubowicz Sonus Fabera mnie troszkę "olał" zapytam tutaj:

warto zainwestować w Minima Vintage ? Mój pokój ma 21 m2...czy to nie za mało? Czy przestrzenność, scena i jej głębia są słyszalne na tych kolumienkach? Chciałbym je ewentualnie zestawić z Lavardinem...

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Nie olal ,a wlasnie zobaczylem ,ze mam wiadomosc. Korzystam z forum poprzez telefon. Nie wiem co Ci moge napisac sam niedawno je zakupilem, dlaczego sonus faber ? Dlatego ,ze zawsze bylem zachwycony ich wykonaniem zawsze kiedy jescze nie bylo mnie stac na takie zabawki, no a przyszedl czas i wybor byl prosty. Ja mam pokoj niecale 20m2 prostokat i slucham ich po krotszym boku. Czy warto hmm chyba nikt nie odpowie Ci na to pytanie to zalezy czego szykasz. Co do wzmacniacza ktory masz i zestawienia z MV moze doswiadczeni koledzy sie wypowiedza. Ja jestem bardzo zadowolony, ale jak widac po wpisach nadal szukam wzmaka.

Miroslav1 nie jestem audiofilem ,nie potrafie opisac roznicy, "skrzypek z zespolu zdecydowanie jest blizej mnie, czuje jego oddech na twarzy" ;) dla mnie porownanie jest proste ten wzmacniacz gra zywiej,mocniej. Tak jak napisalem wczesniej sluchajac lebena sluchalem muzyki ,tutaj czuje sie jak na koncercie. To tak jak bym sciagna szklany klosz z glosnikow. W lebenie dzwiek byl jak by przytlumiony, nie tak zywy nie tak wyrazisty jak w przypadku titani. Ale mysle ,ze to moze byc sprawa mocy jak wczesniej wszyscy sugerowali ,ze leben bedzie za slaby. W czwartek przyjdzie od producenta silver luna prestige i ktorys z nich wybiore.

Nie olal ,a wlasnie zobaczylem ,ze mam wiadomosc. Korzystam z forum poprzez telefon. Nie wiem co Ci moge napisac sam niedawno je zakupilem, dlaczego sonus faber ? Dlatego ,ze zawsze bylem zachwycony ich wykonaniem zawsze kiedy jescze nie bylo mnie stac na takie zabawki, no a przyszedl czas i wybor byl prosty. Ja mam pokoj niecale 20m2 prostokat i slucham ich po krotszym boku. Czy warto hmm chyba nikt nie odpowie Ci na to pytanie to zalezy czego szykasz. Co do wzmacniacza ktory masz i zestawienia z MV moze doswiadczeni koledzy sie wypowiedza. Ja jestem bardzo zadowolony, ale jak widac po wpisach nadal szukam wzmaka.

Miroslav1 nie jestem audiofilem ,nie potrafie opisac roznicy, "skrzypek z zespolu zdecydowanie jest blizej mnie, czuje jego oddech na twarzy" ;) dla mnie porownanie jest proste ten wzmacniacz gra zywiej,mocniej. Tak jak napisalem wczesniej sluchajac lebena sluchalem muzyki ,tutaj czuje sie jak na koncercie. To tak jak bym sciagna szklany klosz z glosnikow. W lebenie dzwiek byl jak by przytlumiony, nie tak zywy nie tak wyrazisty jak w przypadku titani. Ale mysle ,ze to moze byc sprawa mocy jak wczesniej wszyscy sugerowali ,ze leben bedzie za slaby. W czwartek przyjdzie od producenta silver luna prestige i ktorys z nich wybiore.

dzieki dzieki:)

szukam przestronności, głębi, fajnej sceny... dość dużego dzwieku tylko czy z tak małych średnic membran (własnie ile ma cm?) jest to możliwe?

I ponowie pytanie jak wyjdzie polaczenie MV z Accuphase ?

Slaaavek sam myslalem ,"jezu taka mala membranka" uwoerz mi jak na taka mala membranke potrafi zrobic swoje ;) najlepiej posluchac.

Slaaavek sam myslalem ,"jezu taka mala membranka" uwoerz mi jak na taka mala membranke potrafi zrobic swoje ;) najlepiej posluchac.

a ile ma tych cm? poprosze Cie zmierz bede Ci bardzo wdzieczny

Witam

Ponieważ jeden z Kolegów - Klubowicz Sonus Fabera mnie troszkę "olał" zapytam tutaj:

warto zainwestować w Minima Vintage ? Mój pokój ma 21 m2...czy to nie za mało? Czy przestrzenność, scena i jej głębia są słyszalne na tych kolumienkach? Chciałbym je ewentualnie zestawić z Lavardinem...

Witam,

Dołączę do pytania swoje 3 grosze, może się przydadzą :)

Lavardin odpada, zbyt słaby, dobry do wysokoskutecznych i łatwych do wysterowania głośników np. WLM.

U mnie MBL sobie nie poradził z Sonusami MV.

Zmierzylem ,srednica 5cm.

http://www.highfidelity.pl/@main-567&lang=

to jest szokująco mało!!!!!!

Zmierzylem ,srednica 5cm.

http://www.highfidelity.pl/@main-567&lang=

Ale co Ty zmierzyłeś? Chyba pomyliła Ci się średnica z promieniem. A Pacuła napisał: nisko śreniotonowy 12cm.

Paweljazz masz racje ;) promien 6cm 12 srednica ;)

tylko ciekawe czy te 12 cm to membrana, czy z zawieszeniem a może jeszcze z koszem?

Edytowane przez slaaawek

Oczywiście jak zawsze nie piszesz o jaki model Ci chodzi! Konstrukcje starsze czy nowsze? Klasa AB czy tylko A? Wybór jest szeroki, a i brzmienie może układać się w różne odcienie barw, od tych ciepłych, ale bliższych neutralności po wręcz pastelowe.

Nie słuchałem twoich MV, ale słuchałem wielu innych głośników sonusa. Zakładając, że lubisz lampy i akceptujesz ich dźwięk w przedziale powiedzmy do 10 tyś PLN ale nie akceptujesz ograniczeń (moc, dynamika). Jeśli do powyższego przyjmiemy również kryterium ceny to poleciłbym podłączyć E-550. Będzie w miarę tanio, będzie nasycenie, pewna magia lampy. Co ważne nie zabraknie mocy na jaką cierpisz obecnie, a i przy większych składach orkiestrowych to odczujesz tylko in plus. Pewną niewiadomą może, ale nie musi okazać się obfity, mniej zebrany bas. Choć wydaje mi się, że może być przeciwnie, może Ciebie ten dźwięk zauroczyć. Pacząc na całokształt i tak powinno być lepiej niż z tym, co obecnie kombinujesz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.