Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogi kabel coaxial RCA

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, baltfan napisał:

Zażalenia proszę wysyłać do autora 

Wynika z tego, że wklejasz linka do tekstu, którego nie czytałeś 😄

Godzinę temu, przemak napisał:

W tym linku nie ma ani słowa o "optymalnej" długości... 

A powinno być tak:

• SPDIF coax imp. falowa 75 Ohm max 10m (ciekawe do jakich parametrów próbkowania itd.)
  • skrętka 5e przy np. 2,5Gbit max 100m
  • AES/EBU imp. falowa 110 Ohm max 100m (ciekawe do jakich parametrów próbkowania itd.)
49 minut temu, baltfan napisał:

bum1234 zapytał o połączenie wewnątrz odtwarzaczy cd .

Nic podobnego. Prosiłem, abyś sprawdził czy napęd łączy się z pozostałą częścią odtwarzacza półtorametrowym kabelkiem 😄

15 godzin temu, bum1234 napisał:

Prosiłem, abyś sprawdził czy napęd łączy się z pozostałą częścią odtwarzacza półtorametrowym kabelkiem 😄

Jak już pisałem,takie połączenie realizowane jest za pomocą I2s.Nie ma to nic wspólnego z tematem długości coaxiala.

Są połączenia wewnątrz urządzeń realizowane kablem coax. Często najzwyklejszymi kablami które nie są nawet 75 ohm.Łączą one sekcję dac,czy filtra z gniazdem wyjścia(zazwyczaj w cd) cyfrowego.

Edytowane przez baltfan
45 minut temu, baltfan napisał:

Jak już pisałem,takie połączenie realizowane jest za pomocą I2s.Nie ma to nic wspólnego z tematem długości coaxiala.

Są połączenia wewnątrz urządzeń realizowane kablem coax. Często najzwyklejszymi kablami które nie są nawet 75 ohm.Łączą one sekcję dac,czy filtra z gniazdem wyjścia(zazwyczaj w cd) cyfrowego.

A jak sądzisz co po takim interfejsie się przemieszcza?

Słyszałeś o czymś takim jak margines zakłóceń?

Jak sądzisz, czy standardy transmisji sygnałów cyfrowych opracowywane były przez audiofilów, czy przez  osoby z odpowiednimi kompetencjami i wiedzą?

17 godzin temu, Yodzisław napisał:

Furutech robi gotowce 1,2m:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem tego Furutecha, Daje dużo powietrza ale spłyca dynamikę i wycofuje środek pasma.

Uważam że dzisiaj szkoda czasu na robienie kabli jak są bardzo dobre gotowce.

Chyba że ktoś ma za dużo czasu i kasę na zabawę 🙂

Ukryta Zawartość

45 minut temu, muda44 napisał:

Miałem tego Furutecha, Daje dużo powietrza ale spłyca dynamikę i wycofuje środek pasma.

Z jakimi wtykami?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

standardy transmisji sygnałów cyfrowych

Zaczynamy w tym wątku nowy temat ?

Doszliśmy do problematycznego tematu :wpływ długości kabla na : transmisję,dźwięk ?

Osobiście używam różnych długości.

Mam 0,5/1,0/1,5

Wszystkie działają ,ale dźwięk różny jest,bo każdy kabel inny.

46 minut temu, muda44 napisał:

Uważam że dzisiaj szkoda czasu na robienie kabli jak są bardzo dobre gotowce.

Nie wiem jak coaxiale ale gotowiec analogowy RCA nie miał u mnie startu do robionego neotecha.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

23 minuty temu, baltfan napisał:

Oczywiście. A świstak zawija te sreberka .....

Gdybyś cokolwiek wiedział o technice cyfrowej, z pewnością byś takich rzeczy nie pisał.

Tak jak napisał Przemek. Poważne traktowanie takich osób jak ty to pomyłka.

28 minut temu, Yodzisław napisał:

Z jakimi wtykami?

Oryginalnymi.

29 minut temu, Yodzisław napisał:

Nie wiem jak coaxiale ale gotowiec analogowy RCA nie miał u mnie startu do robionego neotecha.

Mało jest kabli RCA wartych uwagi a i nie każdy wszędzie pasuje. Kiedyś kable robiłem, słuchałem robionych ale dzisiaj to sensu nie ma. To droga zabawa bo trzeba mieć zestaw przewodów i różnych wtyczek i kombinować różne zestawienia a po kilku lutowaniach takie drogie wtyczki przeważnie na śmietnik się nadają.

A co do coaxiala, wiele razy na forum pisałem. Audioquest Carbon 1m nowy około 1000zł a do 3000 nic lepszego nie miałem.

Warto za te 1000 kombinować?

2 godziny temu, bum1234 napisał:

Poważne traktowanie takich osób jak ty to pomyłka

Osób,które słyszą kable ,bezpieczniki ,podstawki etc. ? 

4 godziny temu, baltfan napisał:

Mam 0,5/1,0/1,5

Przy cyfrowej transmisji? No to kable masz wadliwe.

3 minuty temu, Kyle napisał:

No to kable masz wadliwe.

Możliwe ,choć nie wykluczałbym sprzętu 🙂

Niestety ,słychać je .Co ja na to poradzę ? Nie chcę używać RG 59 .Lubię wypasione coaxiale z czystego sreberka 🙂

15 godzin temu, baltfan napisał:

Możliwe ,choć nie wykluczałbym sprzętu 🙂

Niestety ,słychać je .Co ja na to poradzę ? Nie chcę używać RG 59 .Lubię wypasione coaxiale z czystego sreberka 🙂

Srebro brzmi drogo i poważnie ale nie jest tu wyznacznikiem jakości. Jest wiele kabli cyfrowych ze srebra ale nie są tak transparentne jak wspomniany Carbon.

Zresztą nawet w kablach RCA miałem trochę z tych ze srebra w tym topowe Kimbery a wolałem miedź z taniej Tary Apollo I.

Ale trafiłem na jeden rodzynek - Oyaide AZ-910, 1m na org wtyczkach który jest moim nr 1 do 10k a łączy zalety srebra z dobrą miedzią. Przy czym nie jest to kabel równy bo ma nieco podrasowany wyższy bas więc nie wszędzie się sprawdzi. 

7 godzin temu, Adasza napisał:

Jaki przewód i wtyki?

NEMOI-3220 + KaCsa RP-201G. 

W dniu 28.11.2024 o 13:10, muda44 napisał:

Audioquest Carbon 1m nowy około 1000zł a do 3000 nic lepszego nie miałem.

No ja już wcześniej zamówiłem neotecha occ + wtyki wbt. Ciekawe co piszesz o tym carbonie bo ja miałem do posłuchania AQ IC Sure i w kwestii jakość/cena to były duuużo gorsze od neotecha co go wyżej opisalem a cena podobna. Nie żebym deprecjonowal Carbona bo nie słyszałem, słabo z dostępnością w PL z tego co widzę z resztą...

14 minut temu, Yodzisław napisał:

No ja już wcześniej zamówiłem neotecha occ + wtyki wbt. Ciekawe co piszesz o tym carbonie bo ja miałem do posłuchania AQ IC Sure i w kwestii jakość/cena to były duuużo gorsze od neotecha co go wyżej opisalem a cena podobna. Nie żebym deprecjonowal Carbona bo nie słyszałem, słabo z dostępnością w PL z tego co widzę z resztą...

Mam Belkina za €15 też z karbonową izolacją i dodatkowo żyła jest ze srebrzonego drutu occ i oczywiście porównałem z AQ no i Belkin wypadł lepiej.

14 godzin temu, Yodzisław napisał:

Miałem kilka różnych RCA AQ i najlepszym jak się później okazało był podrobiony Colorado. Inne Colorado jakie później miałem już takie dobre nie były. Earth też mnie nie zachwycił ale w kinie domowym używam HDMI tej firmy i RCA do subwooferów. 

Bardzo dobry stosunek jakości do ceny. 

Carbona polecił mi kolega który testował wiele kabli tego typu w tym te uważane za topowe za ogromne pieniądze...

Tu warto zadać sobie pytanie czego się po takim kablu oczekuje. Jeżeli maksymalnej przejrzystości za niewielkie pieniądze to będzie to idealny wybór. Jeżeli ingerencje w brzmienie to nie ten kierunek a często tu piszący wykazują lepszość np Supry bo ta łagodzi ostrość wycinając równocześnie informacje z  sygnału. Moim zdaniem nie tędy droga. Nie powinno się kablami leczyć błędy w konfiguracji systemu.

16 godzin temu, Yodzisław napisał:

Czesc, mialem tego Carbona i troche sie z nim meczylem. Wyostrzony dzwiek, meczyl na dluzsza mete. Nie idz w ta strone. Nawet na cieplym dacu bylo ostrawo. 

Teraz mam tego

Ukryta Zawartość

i jest to fajnie grajacy rowny kabel. Wart tych pieniedzy. Podoba sie ludziom jak teraz widze na stronie. Ja kupilem w UK. 

Ukryta Zawartość

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Panowie mam obecnie Van Den Hul The DIGI-Coupler 75 Ohm Digital Coaxial Cable 1m, czy jest sens wymiany go na QED Reference Optical Quartz (Toslink) 1m? Nie ukrywam, że bardzo mnie ciekawi ten QED, pytanie czy warto? Może ktoś słuchał obu lub może pomóc w wyborze?

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

18 minut temu, Tal napisał:

Panowie mam obecnie Van Den Hul The DIGI-Coupler 75 Ohm Digital Coaxial Cable 1m, czy jest sens wymiany go na QED Reference Optical Quartz (Toslink) 1m? Nie ukrywam, że bardzo mnie ciekawi ten QED, pytanie czy warto? Może ktoś słuchał obu lub może pomóc w wyborze?

Ja slyszalem roznice po przejsciu ze zwyklego optyka na tego wlasnie queda. U mnie łaczy tv oled z pontusem2. Na fajnie nagranym materiale z youtuba czy jakis koncert w tv jest naprawde dobrze. Van den hula nie slyszalem. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

Ja slyszalem roznice po przejsciu ze zwyklego optyka na tego wlasnie queda. U mnie łaczy tv oled z pontusem2. Na fajnie nagranym materiale z youtuba czy jakis koncert w tv jest naprawde dobrze. Van den hula nie slyszalem. 

Dzięki, może po prostu wypożyczę go i posłucham, a gdyby mnie nie zachwycił to po prostu odeślę.

Naturalnie chodzi mi o kabel QED Reference Digital Audio 40 - przewód 1xRCA/1xRCA typu coaxial o długości 1m, a nie Toslink, mój błąd przy wcześniejszym wpisie. Zamówię i zobaczymy 👍

30 minut temu, Tal napisał:

Naturalnie chodzi mi o kabel QED Reference Digital Audio 40 - przewód 1xRCA/1xRCA

Ten mam na cd 😉

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Ten mam na cd 😉

Mógłbyś po krótce napisać jak odbierasz jego brzmienie?

To proste. Nie da się tego opisać. Wrażenia zależą od stanu psychofizycznego, a nie od kabla. 

Jeśli występuje jakaś powtarzalność, to świadczy to o podatności na programowanie się w wersji auto lub zewnętrznej 😄

Powtarzalność znika, jeśli nie widzimy co jest podłączone. Żle napisałem - występuje, bo okazuje się że każdy kabel daje takie same efekty.

To śmieszeń, że tyle osób daje się tak prosto omamić.

Godzinę temu, Tal napisał:

Mógłbyś po krótce napisać jak odbierasz jego brzmienie

U mnie odbieram go jako neutralny, przestrzenny, czysty dzwiek. Bez dociazenia, bez obcinania gory.

Raczej do neutralnych lub dociazonych systemow. Z jasnymi mogloby byc ciut za jasno. 

Ale zebysmy sie zrozumieli. To nie jest tez "jasny" kabel. 

• Pokaż nowe odpowiedzi