Skocz do zawartości
IGNORED

Absolutny ranking słuchawek

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, xajas napisał:

Nie kupie tak szybko, ale pojade posluchac. Do Thomanna mam tylko 30km, wiec niemalze „za rogiem“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Maja wszytkie Violectricki, Benchmarki, RME, SPLy, wiec mozna usiac i sluchac godzinami.

Trzeba wziac urlop, by to wszystko przesluchac

IMG_3015.thumb.jpg.577ac5ecf9feb227a9f44248c4ad7440.jpg

IMG_3017.thumb.jpg.89bddebaf265e33ba95db0ad575d9ab3.jpg

IMG_3016.thumb.jpg.d274d15b8f3ef92a60e46939e80ca2db.jpg

Największy sklep muzyczny w Europie....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Redaktorzy

Czy ktoś z Was słuchał tych gargantuicznych HEDDów? Od 5:50.

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 20.10.2022 o 19:27, xajas napisał:

Nie kupie tak szybko, ale pojade posluchac. Do Thomanna mam tylko 30km, wiec niemalze „za rogiem“

Ukryta Zawartość

Maja wszytkie Violectricki, Benchmarki, RME, SPLy, wiec mozna usiac i sluchac godzinami.

Trzeba wziac urlop, by to wszystko przesluchac

IMG_3015.thumb.jpg.577ac5ecf9feb227a9f44248c4ad7440.jpg

IMG_3017.thumb.jpg.89bddebaf265e33ba95db0ad575d9ab3.jpg

IMG_3016.thumb.jpg.d274d15b8f3ef92a60e46939e80ca2db.jpg

Taki to pożyje...

Pamiętam, obiecałem wrażenia z odsłuchu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  z Finalami D8000 PRO, ale trochę mi się chorowało. Po AudioShow coś wrzucę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat sluchawek i systemow/zrodel zasilajacych te sluchawki pochlonal mnie totalnie!!!

To znakomite pole do popisu dla kogos, kto chetnie siega do niecodziennych rozwiazan technicznych, umozliwiajacych optymalizowanie brzmienie calego „sluchawkowego“ systemu poprzez odpowiednia obrobke / korekcje sygnalu.

I to wszystko niemalze „za darmo“

Wlasnie zmajstrowalem sobie taki „sprzetowo“ stosunkowo prosty system (MacBook Pro + Sluchawki) ktory ewentualnie rozszerzam o dodatkowy prosty USB- Phonoamp. Jako zrodlo/odtwarzacz uzywam przewaznie Apple Music (streaming) albo JRiver (lokalne pliki).
Ale…
Clou calego systemu polega na korekcji calego sygnalu specyficznej dla sluchawek i dla moich USZU!

Czyli dopasowujemy trzy aspekty
1. Linearyzujemy sluchawki (profile korekcji sa dostepne w sieci)
2. Linearyzujemy nasze uszy (w tym wypadku trzeba sobie samemu zmajstrowac profil indywidualnie dopasowany do naszych uszu)
3. Dopasowujemy sobie reprodukcje sceny poprzez uzycie odpowiednich efektow typu Crossfeed itp. ktore sa albo „zabudowane“ w wyspecjalizowane wzmacniacze sluchawkowe (patrz RME, SPL, Merging,…) albo dostepne jako wtyczki AU, VST, VST3 itd.

Ja stosuje wszystkie 3 i efekt jest PIORUNUJACY!
Jak je wylacze, mam wrazenie ze, cos sie zepsulo

Tutaj tylko skrocona wersja jako „apetizer“

Poniewaz calosc leci pod MacOS, musialem siegnac do programu HiJack, ktory leci w tle (podobnie jak EqualizerAPO) i koryguje wszystkie zrodla audio.
W tym HiJacku tworze sobie Setup pasowny do moich Sluchawek HD 700 ProX uwzgledniajacy dwa moduly/korekcje

1) LAConvolver odpowiedzialny za filtry EQ linearyzujace sluchawki i uszy (jak stworzyc takie filtry opisywalem w innym watku)

2) Wtyczka Audio Unit CanOpener odpowiedzialna za „przestrzennosc“ reprezentacji

Tutaj czesc 1) z filtrami EQ (pliki WAV)

Ukryta Zawartość

IMG_3159.thumb.jpg.7742dcf2ec7b767b64920fcca9139153.jpg

Tutaj czesc 2) z wtyczka AUnodpowiedzialna za panorame stereo

IMG_3161.thumb.jpg.1f44e448b690368b01c32f06fa0b919f.jpg

Pod Windows mozna zmajstrowac podobny system o wiele prosciej i „za darmo“ -> w oparciu o EqalizerAPO

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyobraz sobie ze jestes polglochy i na lewe ucho slyszysz wszystko za cicho. Dzieki mojej metodzie wiem o ile za cicho (np. o 10dB), wiec podbijam lewy kanal o te 10dB, i dzieki temu slyszysz wszystko tak jak powinienes i jak sobie artysta i realizator wymyslil.

No to co, (reasumujac) kogo tu poprawilem? Twoja gluchote czy artyste/realizatora?

Bardzo pokrętne są te Twoje kontrargumenty. Ale przecież Ty nie masz problemów ze słuchem, prawda?

Nic pokretne. Sa proste i jasne jak slonce
Pokretne sa twoje reakcje. Nie masz na tyle jaj w gaciach, by przyznac sie, ze nie pojales problemu i rozwiazania

Tak, jestem stary i gluchy ale za to mam pojecie o tym, jak sie z tym rozprawic.

PS.

Wystartuj taki maly test za pomoca appki Mimi, to pokapujesz o co chodzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@xajas

Ja mam 66 lat i zauważam pewną dysfunkcję słuchu w porównaniu do wrażeń z porównywania tego samego materiału z młodyszym kolegą, i bez obrazy skoro mówisz , że "Tak, jestem stary i gluchy" to ile masz lat? Tylko w celach badawczych a nie pyskówki to pytanie zadaje.

Edytowane przez payong

Ja mam 57 i też nie słyszę, jak 30 lat temu. Uważam jednak, że tak dalece idące "polepszacze" zbyt daleko ingerują w przekaz i zamysł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :
A co mam w gaciach - to już nie
Twój problem i proponuję abyś zaczął się nieco liczyć ze słowami.

Ukryta Zawartość

Kolo 60, ale to nie odgrywa az tak duzej roli.
Typowa, wszystkim znana postepujaca z wiekiem utrata sluchu, to obnizanie gornej granicy slyszanych czestotliwosci. Ale nie jest to az tak krytyczne.
Z czego natomiast wiele osob nie zdaje sobie sprawy, to wady sluchu zwiazane z asymetria uszu. Jedno ucho jest w okreslonym zakresie czestoliwosci bardziej czule niz drugie, a w innym zakresie np. dokladnie naopak. A takie zmiany wystepuja nie tylko w zakresie tych najwyzszych czestotliwosciach. Takie problemy zaczynaja sie nawet juz w zakresie basu!

A takie zmiany/braki sa czesto wynikiem schorzen, uszkodzen zawodowych itp. Czyli sa niezalezne od wieku i moga wystapic bardzo wczesnie. Dla wymagajacych audiofilow jest to bardzo upierdliwe, bo prowadzi to do rozmytej, malo precyzyjnej reprodukcji sceny/stereo. Poniewaz jestem absolutnym fanatykiem perfekcyjnej sceny stereo i traktuje takie zmiany (nawet te najmniejsze) bardzo powaznie, wykorzstuje sposoby, ktore takie problemy eliminuja.
Niestety niewiele osob jest tego swiadoma i nawet tego nie zauwaza, bo nie ma o tym pojecia i sie do tego przyzwyczaila. Oswiecenia i szoku doznaja dopiero wtedy, gdy uslysza odpowiednio skorygowany system.
Tylko kto na tym forum mial juz mozliwosc uslyszec taki system

Chyba jedynie Ty...

Bardzo mozliwe.

Ale za to kazdy moze w stosunkowo prosty sposob samemu sprawdzic, czy samemu ma tego typu dyslunkcje.

Programiki takie jak ten wspomniane powyzej Mimi jest prosty w uzyciu i daje pierwsze indykatory. Takie programy sa przewaznie ograniczone do zakresu 250-8000Hz, ktore sa dla nas wazne ze wzgledu zrozumienie mow i odglosow otoczenia. Ograniczony jest tez raster czestotliwosci.

Ukryta Zawartość

Ale dla mnie, z punktu widzenia sluchania muzyki, ani zakres, ani raster nie jest wystarczajacy. Mnie interesuje caly zakres 20-20.000Hz z rastrem 1/3 oktawy.
I dokladnie to sprawdzam i tam gdzie trzeba koryguje (z dokladnoscia do 0,5dB!).

A jest to mozliwe tylko przy odsluchu muzyki przez sluchawki. Robilem takie testy i rozwiazania dla odsluchu przez zestwawy glosnikowe, ale tam to nie funkcjonje tak dobrze, bo nie mamy pelnej separacji kanalow dla lewego i prawego ucha.
Ja mam 57 i też nie słyszę, jak 30 lat temu. Uważam jednak, że tak dalece idące "polepszacze" zbyt daleko ingerują w przekaz i zamysł.

Oczywiscie kazdy moze miec swoje zdanie na ten temat, ale nie traktuje takich zdan/wypowiedzi powaznie, jesli nie bazuja na solidnych porownaniach brzmienia „z polepszaczem“ i „bez polepszacza“

Jesli slyszales/porownales takie rozwiazanie i stwierdziles ze jednak wolisz „bez polepszaczy“ to respektuje takie zdanie.
Niestety choroba tego forum jest wypowiadanie sie o rozwiazaniach, ktorych sie samemu nigdy nie slyszalo.
To „dyskusja z slepymi o kolorach“.

Ukryta Zawartość

BTW.
Jesli ktos jest zainteresowany przeprowadzeniem takiego testu „symetrii“ uszu, moge go pokrotce opisac. Jedyne so potrzebujecie to PC i sluchawki :-)

Warto też wspomnieć o szumach usznych. Przyznam, że występuje u mnie takie zjawisko. W niewielkim stopniu, ale jest. No i teraz pytanie, czy elektrostymulacja (oczywiście pod kontrolą laryngologa i audiologa) stan poprawi czy też pogorszy. Miałem już nawet zabukowany termin zabiegu, ale póki co odbukowałem...

P.S. Test możesz opisać. Co prawda we,wspomnianej wyżej poradni miałem robione dokładne badania, ale chętnie się zapoznam.

Skoro dźwięk na słuchawkach robi się pod ucho te wszystkie procedury są zbędne, bo wystarczy eq poustawiać na ucho.

Kiedyś wymyśliłem że mając słuchawki A i ich charakterystykę, a chcąc posłuchać jak by grały słuchawki B, to można jakby dodać charakterystykę B do A i symulować brzmienie B. Szybko doszedłem do wniosku, że to nie działa tak jak sobie wyobrażałem, ale było to pouczające.

15 minut temu, J.Jerry napisał:

Skoro dźwięk na słuchawkach robi się pod ucho te wszystkie procedury są zbędne, bo wystarczy eq poustawiać na ucho.

W skrocie dokladnie tak 🙂

Ale...

Gdzie masz zainstalowany ten Equalizer na ktorym ustawiasz te eq?

Czy ten equalizer ma wlasciwa rozdzielczosc (np. 30 pojedynczych czestotliwosci 20, 25, 32, 40,... 6300, 8000, 10000,...Hz)?

Jakiego sygnalu  wzorcowego sygnalu uzywasz do tych testow?

26 minut temu, negatyw napisał:

Warto też wspomnieć o szumach usznych. Przyznam, że występuje u mnie takie zjawisko. W niewielkim stopniu, ale jest. No i teraz pytanie, czy elektrostymulacja (oczywiście pod kontrolą laryngologa i audiologa) stan poprawi czy też pogorszy. Miałem już nawet zabukowany termin zabiegu, ale póki co odbukowałem...

Akurat tym u nas się na uczelni zajmują i mają ciekawe rezultaty - stymulacja prądem stałym (!) odpowiednich fragmentów czaszki, połączone to z eeg i innymi takimi. Się to nazywa neuronauka poznawcza. Podobno działa 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

29 minut temu, J.Jerry napisał:

Kiedyś wymyśliłem że mając słuchawki A i ich charakterystykę, a chcąc posłuchać jak by grały słuchawki B, to można jakby dodać charakterystykę B do A i symulować brzmienie B. Szybko doszedłem do wniosku, że to nie działa tak jak sobie wyobrażałem, ale było to pouczające.

Kiedys "klonowalem" brzmienie moich starych B&W804 na aktywne zestawy, ktore zmajstrowalem dla corki i efekt byl fascynujacy. Ale do tego trzeba troche wiecej niz kilka EQ 

Edytowane przez xajas
43 minuty temu, xajas napisał:

Gdzie masz zainstalowany ten Equalizer na ktorym ustawiasz te eq?

Czy ten equalizer ma wlasciwa rozdzielczosc (np. 30 pojedynczych czestotliwosci 20, 25, 32, 40,... 6300, 8000, 10000,...Hz)?

Jakiego sygnalu  wzorcowego sygnalu uzywasz do tych testow?

To parę lat wcześniej było, teraz prawie nie używam słuchawek

Najpierw ustaliłem char. uszu, a potem pododawałem a arkuszu i wypadkową ustawiłem na eq...bardziej takim 32 64 128.

Dziś wydaje się to mało dokładne, bo wykresy są wygładzane, char. uszu inaczej wychodzą dla pojedynczych tonów, a inaczej dla złożonych...tak że coś tam się zmieniało, ale zrezygnowałem. Z croosfeed też dałem sobie spokój, bo to jakaś tam tylko zmiana, a nie brzmienie kolumn. I jeszcze używałem Dolby Headpohone.

Słuchawki najlepiej bez żadnych dodatków, tylko dobry wzmacniacz słuchawkowy i będzie dobrze.

P.S. Test możesz opisać. Co prawda we,wspomnianej wyżej poradni miałem robione dokładne badania, ale chętnie się zapoznam.
Metoda jest stosunkowo prosta. 
Odtwarzam po kolei serie sygnalow wzorcowych z czestotliwosciami co 1/3 oktawy. Do tego uzywam dwa rozne typy:
- sinus
- pink noise ograniczone w zakresie czestotliwosci z czestotliwoscia srodkowa podobna jak te powyzsze sinusy
Mam cala serie plikow testowych zawierajacych te sinusy i pink noise

Ukryta Zawartość

Ale zdaje sobie sprawe, ze nie kazdy ma takie pliki, wiec wtedy mozna sie posluzyc jednym z wielu dostepnych w sieci generatorow takich sygnalow.
Zacznijmy od sinusa.na stronie www.szynalski.com znajdziesz taki generator.
Do dziela. Oczywiscie wsszystko przez sluchawki
1. Otwierasz systemowy mikser kanalow gdzie mozna indywidualnie regulowac glosnosc lewego i prawego kanalu (ponizej po lewej -> na Mac / MacOS)
2. Otwierasz strone z generatorem sinusa (ponizej po prawej)
3. Odtwarzasz wszystkie czestotliwosci wzorcowe po kolei (na dole w przykladzie 400Hz) i sluchasz czy slyszysz je dokladnie po srodku (de facto "na nosie").  
Jesli ktoras z nich ucieka na lewa albo prawa strone (de facto w strone lewego albo prawego oka), to probujesz skompensowac to za pomoca suwaka glosnosci poszczegolnych kanalow. Po przesunieciu sygnalu do srodka, odczytujesz z porownania suwakow, o ile musiales podglosnic jeden kanal.

IMG_3071.thumb.png.f6ee78d7c737954dc7c67fd3e4e5f4ae.png

W przykladzie powyzej lewy kanal musial byc podglosniony o 2,5dB. Zapisz ta wartosc do   zalaczonego ponizej pliku Excel w tych zoltych polach

IMG_3165.thumb.jpg.6cba8bf687c87beeee98058c930a5143.jpg

tutaj mozesz go sciagnac

Ukryta Zawartość

Zmajstrowalem go do zautomatyzowanego generowania filtrow WAV przerabianych przez LAConvolver (o ktorych wczesniej pisalem)
Jesli wklepiesz wyniki porownania do tej listy, dostaniesz kompletny wykres "charakterystyki" twoich uszow.
Uwaga.
Te pomiary i ten wykres nie pokazuja spadku czulosci twoich uszow. Te pomiary pokazuja ROZNICE w ich spadkach, czyli asymetrie uszu, bo to jest to, co chcemy korygowac.
Korekcja spadkow to inna historia, i o tym mozemy dyskutowac w osobnym temacie.

Ta sama procedure mozesz powtorzyc z sygnalami Pink Noise. 

Te sygnaly jeszcze trudniej znalezc jako pojedyncze pliki, ale jest w sieci jeden plik ktory zawiera wszystkie te pliki po kolei

Przy uzyciu sygnalu Sinus rozpoznaje roznice Lewy/Prawy rzedu 0,5-1dB i slysze takze pozniej po korekcji (powtarzam ten odsluch dla kontroli) czy sie "wyposrodkowaly"

Warto powtorzyc ten test kilka razy bez zagladania na poprzednie wyniki, by sprawdzic powtarzalnosc "oceny"

Sinus jest bardziej precyzyjny ale "trudniejszy"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest ten Plik PinkNoise z tercyjnymi zakreasami PN, ktory wspominalem powyzej

Ukryta Zawartość

Najprostsza metoda jest odtwarzanie dlugiego pliku Sinus Sweep i obserwowania czy caly czas ten sinus pozostaje w srodku, i nie zmienia czasami pozycji przesuwajac sie ze zmiana czestotliwosci na lewo i prawo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Jeden drobiazg zapomnialem. W powyzszych arkuszu Excel swiadomie wklepalem przykladowe dane, by zobrazowac naprzemienny asymetryczny spadek czulosci uszu dla roznych czestotliwosci  widoczny na grafie. Najpierw zastap wszytko zerami

Edytowane przez xajas

A najgenialniejsze w tym wszystkim jest mozliwosc stworzenia kilku setupow i latwosc przelanczania -> to tylko klikniecie mysza

Akurat tym u nas się na uczelni zajmują i mają ciekawe rezultaty - stymulacja prądem stałym (!)

Ja byłem na konsultacji i badaniu słuchu na Rokietnickiej 2 w Poznaniu. Niby lata doświadczeń.

Pani doktor zapisała mnie na elektrostymulację. Nie wiem, czy mówisz o tej samej metodzie.

Czytam sobie na temat tej metody:

Ukryta Zawartość

Martwi mnie poniższa informacja. Czy faktycznie istnieje możliwość pogorszenia i będę zmuszony na generatory szumu (a więc dodatkowy wydatek)? Bo gdy elektrostymulacja nie pomoże, to trzeba kupić te generatory i leczyć dalej. A to już spore koszty, gdyż NFZ tego nie wspiera.

"zmniejszenie głośności) podało 130 osób (52,4%), w tym u 32 osób (13%) szum ustąpił całkowicie, u 93 osób (37,5%) szum pozostał bez zmian, a 25 osób (10,1%) podawało  pogorszenie."

Ukryta Zawartość

25 minut temu, negatyw napisał:

Ja byłem na konsultacji i badaniu słuchu na Rokietnickiej 2 w Poznaniu. Niby lata doświadczeń.

Pani doktor zapisała mnie na elektrostymulację. Nie wiem, czy mówisz o tej samej metodzie.

Czytam sobie na temat tej metody:

Ukryta Zawartość

Martwi mnie poniższa informacja. Czy faktycznie istnieje możliwość pogorszenia i będę zmuszony na generatory szumu (a więc dodatkowy wydatek)? Bo gdy elektrostymulacja nie pomoże, to trzeba kupić te generatory i leczyć dalej. A to już spore koszty, gdyż NFZ tego nie wspiera.

"zmniejszenie głośności) podało 130 osób (52,4%), w tym u 32 osób (13%) szum ustąpił całkowicie, u 93 osób (37,5%) szum pozostał bez zmian, a 25 osób (10,1%) podawało  pogorszenie."

Dokladnie to nie wiem, ale to o czym piszesz to już praktyka, natomiast u nas wymyślają nowe rzeczy, do praktycznej realizacji jeszcze lata. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Nie jestem obeznany z polskimi fachowymi nazwami. Czy te "szumy" o których piszecie, to Tinnitus ?

Edytowane przez xajas
  • Pokaż nowe odpowiedzi