Skocz do zawartości
IGNORED

Absolutny ranking słuchawek

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, xajas napisał:

Niestety dla wiekszosci jest to nadal zbyt „skomplikowane“

4 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

To prawidłowo ....., jeżeli lokalizujemy źródło z prawej strony oboma uszami

Obaj całkowicie błędnie zakładacie, że w nagraniu BRAK jest panoramy. Przecież obecnie nigdy (z głównych treści muzyki - poza przeszkadzajkami czy specjalnymi uprzestrzenniającymi efektami) nie ma TYLKO w prawym kanale lub TYLKO w lewym.

Zawsze jest trochę tu i trochę tu (P + L w różnych proporcjach), żeby STEREO się rozkładało między kolumnami (tu: nausznikami).

Dlatego w słuchawce PRAWEJ i LEWEJ już pierwotnie jest trochę każdego instrumentu i głosu.

Crossfeed daje możliwość WŁASNEJ zmiany proporcji tego, co przygotowało studio / wydawca / artysta. Jest tylko podstawowe pytanie...

PO CO???!!!

4 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Chyba nie miałeś z tym do czynienia

Z "tym", czyli mi wychodzi, że Wy nigdy nie słuchaliście żadnej muzyki.

Że potrzeba Wam instrumenty przesuwać z ich pierwotnego położenia (bez wokalu, bo głos jest zawsze od razu w środku).

Ja najzwyczajniej wnoszę o to, żeby testując słuchawki, robić to bez crossfeedu.
Jak są dobre, to zarysują scenę na miarę słuchawkowych możliwości, z rozstawieniem źródeł w ODPOWIEDNICH odległościach od siebie. Czyli tak, jak to zrobili przy nagrywaniu płyty.

Czytelność dźwięków i ich wzajemna integracja, to praca znawcy tworząca klimat i JAKOŚĆ utworu. To jak podejść ze sprayem i dorysować kobiecie wąsy. Bo komuś tak lepiej obraz wygląda.

Zostawcie OBRAZ MUZYKI taki, jaki powstał!

Audiofilizm w swojej istocie polega na wydobyciu 100% z nagrania.

Nie na zmianie nagrania o 100%!

Edytowane przez Wuelem
7 godzin temu, xajas napisał:

I znowu, o dziwo, jedyne z tych dotychczas przesluchanych otwartych, ktore mialy w miare dobra przednia lokalizacje byly Hifimann Organic

Mogę prosić o kilka słów o Dan Clark Audio E3 w porównaniu do  Hifimann Organic w temacie lokalizacji. Dużo dobrego o Dan Clark Audio E3 czytałem.

Mogę prosić o kilka słów o Dan Clark Audio E3 w porównaniu do  Hifimann Organic w temacie lokalizacji. Dużo dobrego o Dan Clark Audio E3 czytałem.

Jeszcze ich nie mialem, wiec ja nie moge nic napisac.

Ale za to przytaskalem cos innego.
Dan Clark nie bylo, wiec wzialem z ciekawosci Staxy.
Czyli zabawy ciag dalszy.

Tym razem….

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli

IMG_5594.thumb.jpg.dd80f37d605a6f2409f976a393d76faa.jpg

Podwyzszamy poprzeczke

IMG_4172.thumb.jpg.9670d92bb40be737009940b4d9598bd0.jpg

IMG_4171.thumb.jpg.b21288a774858089f778a369eda12aea.jpg

Plus dedykowane wzmacniacze.

Jeszcze ich nie slyszalem, ale te drozsze sa przynajmniej wygodne

Dawid vs Goliat

Czy 20 razy drozsze jest 20 razy lepsze

IMG_4174.thumb.jpg.9583d4924e07f067e517205e3ffc3da7.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, xajas napisał:

Ten „tuningowany“ kabelek to Cardas Parsec

Ja mam Parseca do HD600 i jestem bardzo zadowolony. Nie jest mułem jak zwykło się postrzegać Cardasy. Może wolałbym wersję 4-XLR, ale oprócz Violectrica V-222 mam jeszcze X-Can V3 i nie chcę ciąć tego przewodu.

2 minuty temu, xajas napisał:

Kanelek za 250€ do sluchawek za 330€

Ukryta Zawartość

A kto zabroni biednemu bogato żyć? 😁 Bez urazy oczywiście 😁 Miałem kiedyś tego szarego AKA Cross i pochopnie go sprzedałem, to sobie sprawiłem Parseca. Sprzedam jakieś kabelki to się odrobi 😁

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, slawsim napisał:

do HD600

Przy okazji "rankingu słuchawek"... I niekończącego się serialu z modelem z cytatu...

W związku z wieloma opiniami i walką z HD600 polecam najnowszą odsłonę w postaci HD490 PRO.
Co można powiedzieć o nich..., zaskakującego i niespodziewanego..., ale całkowicie pewnego..., że...,
najlepszy w nich jest BAS. To co było słabością, teraz jest atutem.

Nie wiem co jest celem zmiany kabla w HD600, bo chyba nie wokal, ale jeśli "bas", przepis jest niekablowy.

Ukryta Zawartość

Wyobraz sobie ze instrument jest tylko w lewym kanale (czerwony)
To przez glosniki lokalizujesz go 30° na lewo od osi.
A przez sluchawki 90° od osi. Czyli juz sie cos nie zgadza

IMG_4175.thumb.jpg.a3947ae7e6f543d33d1bab4034bce01f.jpg

A teraz (jak to piszesz) realizator „dal troche instrumentu“ do prawego kanalu (pomaranczowy). To jest OK. I w efekcie przez glosniki lokalizujesz go 20° od osi. To tez jest OK, bo wlasnie to chcial osiagnac.
Ale przez sluchawki nadal lokalizujesz go pod katem 90°. I co gorsza, w loalizacji nic sie nie zmienilo! Czyli dwa razy sie cos nie zgadza!

A teraz realizator „dal jeszcze wiecej instrumentu“ do prawego kanalu (zolty). To jest OK. I w efekcie przez glosniki lokalizujesz go 10° od osi. To tez jest OK i bylo zamierzone.
Ale przez sluchawki nadal lokalizujesz go pod katem 90°. I co gorsza, w loalizacji znowu sie nic nie zmienilo! Czyli znowu sie nic nie zgadza!

Jedyne zmiany jakie zauwazasz w sluchawkach, to przesuwanie sie „instrumentu“ wzdluz osi 90°

I mozesz „dodawac instrumenu“ do dowolnego kanalu ile chcesz, nigdy nie zmienisz tego kata lokalizacji instrumentu przez sluchawki. Bo do tego nie wystarczy „ilosc instrumentu“ w danym kanale.

I to jest problem sluchawek bez CrossFeedu!

A ta „ilosc instrumentu“ w poszcegolnych kanalach nazywa sie ILD (interauraul level difference). A zeby to lokalizowanie dobrze zafunkcjonowalo (czyli tak jak przez glosniki i tak jak to sobie wymyslil realizator), oprocz ILD potrzebujesz jeszcze ITD (interaural time difference), czyli opoznienia tego „troche muzyki“ w odpowiednim kanale i HRTF (head related transfer function) czyli filtrowanie spektrum tego „troche muzyki“ w odpowiednim kanale.

A tego nie mozesz zapisac w „troche muzyki“ dodawanej do dowolnego kanalu

Ale mozesz to osiagnac przez CrossFeed!

I to jest problem nie sluchawek, tylko osob, ktore nie moga pokapowac po co sluchawki z CrossFeedem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tego nie mozesz zapisac w „troche muzyki“ dodawanej do dowolnego kanalu

De facto mozesz
To sa nagrania binauralne z „sztuczna glowa“, specjalnie dla sluchawek

Te nagrania oprocz ILD zawieraja wspomniany powyzej ITD i (jak sama nazwa wskazuje) HRTF
W dniu 13.07.2024 o 19:05, Wuelem napisał:

polecam najnowszą odsłonę w postaci HD490 PRO.
Co można powiedzieć o nich..., zaskakującego i niespodziewanego..., ale całkowicie pewnego..., że...,
najlepszy w nich jest BAS. To co było słabością, teraz jest atutem.

Myślę o nich czasem, jednak po przeczytaniu trzech opinii i zgodnym stwierdzeniu, że mają nieco stłumioną "górę" zniechęciłem się. Niedługo skończę 56 lat i z pewnych względów zdrowotnych mam problem z tym pasmem, jakbym nie słyszał tak dobrze jak kiedyś delikatnych dzwonków w tle i innych przeszkadzajek8, a nigdy nie katowałem się słuchawkami. Zawsze słucham z rozsądną głośnością. HD490 PRO mają dwa komplety padów i to już jest jakiś pomysł, choć recenzenci pisali, że ma to swoje plusy i minusy.

Problem z HD490 PRO jest taki, że od razu po włączeniu robią efekt WOW! i nieco trudno jest im ten efekt podtrzymać jak słuchamy. Modele z serii 6XX nie startują od efektu WOW!, ale wybitnie pozytywnie są w stanie nieobecność tego efektu zepchnąć w zapomnienie.

Czy to zaleta HD490, czy wada - sam musisz rozstrzygać :-).

Są recenzje, że te słuchawki wszystko robią najlepiej. Dlatego najlepiej... żadnych nie czytać.

W dniu 13.07.2024 o 19:05, Wuelem napisał:

Nie wiem co jest celem zmiany kabla w HD600, bo chyba nie wokal, ale jeśli "bas", przepis jest niekablowy.

Czy masz na myśli usunięcie gąbek za otworem z tyłu drivera? Próbowałem i wsunąłem je ponownie na miejsce, choć już tak nie weszły jak było. Ta metoda nieco obcina wysokie tony, innych metod odwracalnych nie znam 🙂

Nie 🙂
Mam na myśli zmianę słuchawek. Choćby na te wspomniane, bo są całkiem inne od serii 6xx.

Jak chcesz obecnych i dźwięcznych wysokich tonów, to MEZE 105 bym sprawdził. Też nowość.

Jeszcze ich nie mialem, wiec ja nie moge nic napisac.

Ale za to przytaskalem cos innego.
….
Jeszcze ich nie slyszalem, ale te drozsze sa przynajmniej wygodne

Dawid vs Goliat

Czy 20 razy drozsze jest 20 razy lepsze

Minelo pare dni i mialem troche czasu, by posluchac tych Staxow. Niestety pora oddac je spowrotem.

Czy byly 20 razy lepsze?
Nie, nie byly

Podobaly mi sie te drozsze. Byly wygodne, mialy przyjemne, delikatne, niemeczace brzmienie, Ale..
Znowu moje Beyery byly pod wzgledem przyjemnej panoramy stereo nie do pobicia.

Ukryta Zawartość

Te prostsze L500 byly tez OK, ale nic specjalnego. I nie takie wygodne.

IMG_5674.thumb.jpg.93403cf4359e70458261eb4b8bff5bff.jpg

Czyli w moim osobistym rankingu, w dalszym ciagu Nr.1 to Organic.

Moze w srode wybiore sie do Thomanna, by zamknac temat przesluchow. Ostatnimi dwoma modelami, ktore mnie ciekawia sa DCA Ether i E3.

Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

BTW.

Przy okazji znalazlem ciekawe nagranie dla porownania „przestrzennosci“

IMG_4287.thumb.jpg.7dff0962cfc11b4b368b924fab31072a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ktos wykona oprogramowanie do zbierania danych  ,ramke do wyswietlenia.

oczywiscie można ogłosić  .reczne głosowanie i kyoś tam to podliczy ,.OK jakie wyniki?

Może temat nieco upadł ponieważ lansowane marki i typy słuchawek wypadały zle !!!

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.07.2024 o 17:33, atmeg napisał:

lansowane marki i typy słuchawek wypadały zle !!!

Ultrasone Pro900i to samo zło wcielone jak zejście do Mordoru.

A i tak je mam i używam.

Pod pewnym względem absolutne (od 8 lat)

Absolutnie męczące.

(Membrana to tytanowany mylar, superlekka)

PS. Na pewno nie są wypoczynkowe a wprost przeciwnie, takie właśnie lubię.

W dniu 23.07.2024 o 17:14, atmeg napisał:

jestem za takim rankingiem ale  gdzie on jest?

Był kilka razy we wpisach w temacie.

Warto temat prześledzić od daty jego powstania (28.05.2021), wtedy będzie jako wynik i znajdziesz go wraz z odpowiedzią na pytanie.

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 godzin temu, xetras napisał:

Ultrasone Pro900i to samo zło wcielone jak zejście do Mordoru.

A i tak je mam i używam.

Pod pewnym względem absolutne (od 8 lat)

Absolutnie męczące.

(Membrana to tytanowany mylar, superlekka)

PS. Na pewno nie są wypoczynkowe a wprost przeciwnie, takie właśnie lubię.

Był kilka razy we wpisach w temacie.

Warto temat prześledzić od daty jego powstania (28.05.2021), wtedy będzie jako wynik i znajdziesz go wraz z odpowiedzią na pytanie.

OK nie mam na mysli że wszystkie reklamowane po forach  typy słychawek są złe  .

To nie tak .chodzi mi o zjawisko że na forach swoimi ludzmi ,np importerzy lansują bardzo czesto słabe produkty , w tym często uczestniczą też zaprzyjażnieni koledzy .....I kto idzie na to . Wierzy  ,Takie dobre forum i tam ludzie tak fajnie piszą  o tych słuchawkach wiec kupie  ,potem kicha  .Człowiek nawet boi sie napisać że kicha bo boi sie osmieszyć ze niezna sie .

Ja nie pisze o tych najdroższych słuchawkach bo ich nie mam .Pisze  o słuchawkach średniej klasy ale rzetelnej  .Stabilnej  , mającej wielu sprawdzonych  użytkowników 

U mnie od lat nr 1 jest Fostex  .Produkt który nie kłamie . Sam wymysliłem teraz  to hasło ....

Godzinę temu, baltfan napisał:

Przyzwyczaił się i mu pasują 🙂

Każdy ma swoje ulubione .

Ja szukałem kilka lat ,kilka zakupów nie trafionych zanim znalazlem .

🙂    Faktura brzmienia  ,mikro brzmienia . realistyczne brzmienia ......,dynamika  ......rezonase .......

Mikro przestrzeń ....... projekcja stereo .     znam to wszystko . Przerabiałem.

A ...wygoda  

xetras mocno sie rozwinoł ale jeszcze sporo przed nim.

ps  ,na tym forum byli albo i są nadal ludzie co nachalnie lansują straszne produkty ,miedzy innymi słuchawki . 

Uwaga na nich .

4 godziny temu, baltfan napisał:

Przyzwyczaił się i mu pasują 🙂

Każdy ma swoje ulubione .

Przez 1-2h da się wytrzymać. Tamte specjalnie podkreślają groove (basowy i perkusyjny).

Takie używane częściej i na dłużej to Pioneer HRM7 (głębsze i większe pady).

Głównie do tekstów mi przydają się:

Ukryta Zawartość

A co do rankingu - akurat słuchawki każdemu leżą inaczej na głowie, nie ma takich do uniwersalnych zastosowań (chyba że się je samemu sobie przerobi)

4 godziny temu, atmeg napisał:

xetras zmień słuchawki.

Jak mi się coś podoba to mam to zdublowane. Mam kilka par, do różnych funkcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Podobno Arya Organic śmierdzą gumą i nie wnoszą nic szczególnego do brzmienia względem tańszych modeli tego producenta- tak twierdzi audiofanatyk. Sam nie mialem niestety okazji sprawdzić.  A co Wy na to?

21 minut temu, xajas napisał:

Dokladnie ten temat juz przerabialismy

Wątek ciągnie się długo, a czytam w miarę na bieżąco, już zapomnialem

ktos może napisać kilka słów o 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  wzmacniacz w słuchawce AB , tym się chwalą

oraz kilka słów  o dali io-4/6 i denon gc25/30 czy warto ?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

12 godzin temu, mikson napisał:

ktos może napisać kilka słów o 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  wzmacniacz w słuchawce AB , tym się chwalą

oraz kilka słów  o dali io-4/6 i denon gc25/30 czy warto ?

Wszystkie ww. firmy nie przekonują mnie dźwiękiem, to tak ogólnie.

P100 nie miałem okazji sprawdzić 

Ukryta Zawartość

Cały czas przymierzam się do apgrejdu LCD2c. Podoba mi się brzmienie Audeze. Ale w cenie trójek można już powybrzydzać... Dan Clarki, Organic...

Czy mógłbym Was poprosić o opis brzmienia ww. lub innych przedstawicieli konkurencji dla lcd3?

Opisy " recenzentów" można wsadzić zwykle w dział  poezji...

• Pokaż nowe odpowiedzi