Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz Cd-50 vs Denon DCD-1460

Rekomendowane odpowiedzi

Bzdury.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Godzinę temu, Krzych 2 napisał:

W ogromnym uproszczeniu masz rację. CDM4/19 jest to co ty ukrywać elektroniczne wykopalisko prehistoryczne. 

To prawda, że to zabytek ale zabytek który nawet teraz budzi podziw. Dla mnie cd jako nośnik to zabytek ale szanuję takie konstrukcje, które mimo upływu czasu bronią się konstrukcyjnie oraz cieszą swoją długowiecznością. CDM4/19 z pewnością taki jest. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

cdm4/19 to szmelc bo ma silnik szczotkowy o krótkiej żywotności

za to dobry był CDM-2/29 , ale top to CDM-1/MKII (silnik bez szczotkowy na halotronach) wady wszystkich to łożysko ślizgowe szaftu szybko dostaje luz  -kiedyś Philips sprzedawał zestaw naprawczy silnika 

polecam CDM-1/MKII

2 godziny temu, by-2006 napisał:

cdm4/19 to szmelc bo ma silnik szczotkowy o krótkiej żywotności

Miałem kilkanaście starych cd z tymi laserami, w żadnym nie był uszkodzony silnik, a urządzenia były już wiekowe 🙂

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

3 godziny temu, by-2006 napisał:

cdm4/19 to szmelc bo ma silnik szczotkowy o krótkiej żywotnośc

Pokaż mi jakikolwiek napęd CD, DVD czy Blu-ray o podobnej żywotności

3 godziny temu, by-2006 napisał:

wady wszystkich to łożysko ślizgowe szaftu szybko dostaje luz  -kiedyś Philips sprzedawał zestaw naprawczy silnika 

polecam CDM-1/MKII

Co to jest szaft?

Podejrzewam tylko, że chodzi o łożysko pod talerzykiem, ono faktycznie po latach dostaje luzu.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Philips repairing kit motor shaft

wycierało się łożysko oraz oś wału co powodowało duże wibracje na chassis motoru

i błędy w odczycie

45 minut temu, by-2006 napisał:

Philips repairing kit motor shaft

wycierało się łożysko oraz oś wału co powodowało duże wibracje na chassis motoru

i błędy w odczycie

Możliwe, każde łozysko ślizgowe kiedyś może się skończyć. Jakoś miałem chyba szczęście. Wszystkie 3 szt jakie miałem nie wykazywały i nie wykazują luzu jakoś, a z pewnością mają te 30 lat.

Oczywiście że staramy się kupić jeszcze sprawne i działające ale jak długo?

prosze wyciągnąć wnioski z filmu (zasilanie naprawione servo oraz zregenerowana oś z łożyskiem)

trzeba dodatkowych wyjaśnień

Wracając do tematu  Marantz Cd-50 vs Denon DCD-1460

sprawa oczywista DENON a nie Marantz składany w zabawkarskim z plasyku 

będzie więcej radości w przywracaniu go do życia

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.06.2021 o 17:19, terminus napisał:

Proszę o korektę, jeśli nie mam racji.

Reedbook a to co dzieje się w odtwarzaczu to całkiem inna historia. Starsze cd z początku epoki działają inaczej niż obecne modele, tablica toc też jest inaczej obecnie traktowana. 

Jest kilka fajnych starszych modeli gdzie analizując schemat okazuje się że działają zupełnie inaczej niż by się wydawało. 

Acccuphase 

Troszkę odgrzeję wątek, jako jego założyciel, podzielę się z Wami o moich odczuciach po pewnych "poprawkach" w obu urządzeniach.

Co zrobiłem?

Denon DCD-1460:

1. mały recap, głównie servo i cyfrówka (Elna Cerafine i Sanyo Oscon), w torze analogowym praktycznie bez zmian. Kondensatory główne w zasilaczu, przy opampach Nippon Chemicon i wyjściowe Elna Silmic nie ruszane. Pojemności i rezystancja szeregowa zmierzonych kondensatorów w normie,

2. instalacja zegara precyzyjnego wraz z własnych stabilizowanym zasilaczem (MrElektronik),

3. wymiana opampów wyjściowych na OPA627 na stoliczkach,

4. wymiana kabla sieciowego na solidny,

5. wytłumiono obudowę matami bitumicznymi.

6. konserwacja mechaniki

Przymierzałem się do odseparowania zasilania sekcji cyfrowej od analogowej, ale w tym odtwarzaczu wiąże się to z harakiri dla pcb. 

Marantz CD-50:

1. Recap całkowity na Panasonic FC, Wima, Nichicon Muse/Fina Gold, w cyfrówce Sanyo Oscon,

2. osobne stabilizatory 5V dla SAA7310, 7220 i TDA1541A, bocznikowane Osconami,

3. NOS

4. w decouplingu przy TDA1541A kondensatory 220nF Wima, zamiast 100nF,

5. opampy na wyjściu OPA2604,

6. wyjściowy bipolarny 100uF Nichcon Muse zbocznikowany Wima 6,8uF,

W przyszłości planuję zegar i OPA627 na wyjściu.

A teraz brzmienie.

Ten plastikowy Marantz z kabelkiem od lampki nocnej gra w mojej ocenie jednak lepiej. Przynajmniej w tym stanie urządzeń jak opisałem. Przede wszystkim Marantz oddaje zdecydowanie lepiej barwy, subiektywnie przyjemniej dla ucha, tak gładko. Denon jest bardziej techniczny, ma twardszy bas, troszkę niżej schodzący. Wysokie tony są bardziej detaliczne ale i techniczne. Generalnie gra bardziej efektownie/efekciarsko. Potrafi łupnąć basem i cyknąć górą. Marantz to spokój i ogłada. 

Osobiście pomimo zdecydowanie lepszej budowy fizycznej Denona, stawiam na Marantza.

Może koledzy coś zasugerują, jakie poczynić kroki aby moje zdanie uległo zmianie 🙂 Wdzięczny będę za każdą podpowiedź. 

Edytowane przez StachMuszel
13 minut temu, StachMuszel napisał:

Ten plastikowy Marantz z kabelkiem od lampki nocnej gra w mojej ocenie jednak lepiej.

To nie dziwi .

13 minut temu, StachMuszel napisał:

Może koledzy coś zasugerują, jakie poczynić kroki aby moje zdanie uległo zmianie 🙂

Czy ulegnie zmianie tego nie wiem ale należało by wymienić kondensatory wyjściowe . Te bipolarne grają przyzwoicie jak na elektrolity ale nawet zmiana na tanie WIMY MKP10 przyniesie wyraźne zmiany . Pojemność 2,2uF powinna wystarczyć nawet przy niskiej impedancji wejściowej następnego stopnia rzędu 10kohm . A jak wstawisz Mundorfy Supreme to już będzie bardzo wyraźnie słychać różnicę między godziwym elektrolitem a dobrym polipropylenem  .

...there is no spoon...

W dniu 3.07.2021 o 13:48, StachMuszel napisał:

Troszkę odgrzeję wątek, jako jego założyciel, podzielę się z Wami o moich odczuciach po pewnych "poprawkach" w obu urządzeniach.

Co zrobiłem?

Denon DCD-1460:

1. mały recap, głównie servo i cyfrówka (Elna Cerafine i Sanyo Oscon), w torze analogowym praktycznie bez zmian. Kondensatory główne w zasilaczu, przy opampach Nippon Chemicon i wyjściowe Elna Silmic nie ruszane. Pojemności i rezystancja szeregowa zmierzonych kondensatorów w normie,

2. instalacja zegara precyzyjnego wraz z własnych stabilizowanym zasilaczem (MrElektronik),

3. wymiana opampów wyjściowych na OPA627 na stoliczkach,

4. wymiana kabla sieciowego na solidny,

5. wytłumiono obudowę matami bitumicznymi.

6. konserwacja mechaniki

Przymierzałem się do odseparowania zasilania sekcji cyfrowej od analogowej, ale w tym odtwarzaczu wiąże się to z harakiri dla pcb. 

Może koledzy coś zasugerują, jakie poczynić kroki aby moje zdanie uległo zmianie 🙂

Elna cerafine gdzie nabyte? 

Dobrze jest jako pierwszy zabieg przelutować całe pcb( przy lepszych modelach ja odsysam starą cyne i daje nową) 

Potem kompiel i można się bawić. 

Acccuphase 

Przelutowanie to podstawa, ale nie wymieniam cyny.

Cerafine kupione kilka lat temu, teraz ciężko je kupić. Chyba Elna skupiła się na Silmicach, odpuszczajac Cerafine.

Nippony w tych denona są naprawdę dobre. Jeszcze nie zdarzył mi się ani jedna wyschnięta sztuka. Jak już je wymieniać to faktycznie na coś dobrego. 

Z modów polecam jeszcze podmianę kluczy analogowych od dodatkowych bitów i wyciszania miedzy próbkami. Cerdipy są stabilniejsze niż zwykle klucze. (trzeba uważać na opóźnienie by nie ucinało próbek) 

Daj na podstawkę i zaekranuj procesor bo to strasznie mocno siejący układ. Generalnie wszystkie scalaki można ekranować. 

Smarem od maszyny do szycia nasmaruj oś silnika tacki. 

Odsysanie to sporo pracy i robię to jedynie w analogu. Z dobrą japońską cyną i przy wysokim modelu cd warto. 

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

• 1 miesiąc później...
W dniu 4.07.2021 o 21:25, krzysieks_2007 napisał:

Z dobrą japońską cyną

oczywiście masz namyśli stop srebra i miedzi i cyny

W dniu 4.07.2021 o 15:20, StachMuszel napisał:

odpuszczajac Cerafine.

cerafine są produkowane bo występują w katalogu na 2021

Zakończyłem kolejny cd. Skręcony i szczelny na EMI. 

Zrobione tylko to co potrzeba, czyli:

Przelutowanie i umycie

Smarowanie silnika

Ekranowanie procesora i logiki

Pogrubienie ścieżki masy

Wyrównanie długość i pogrubienie ścieżek zasilających dac i analog

Wymienione klucze. 

Poza tym zaden opamp i żaden kondensator nie został ruszony. 

Dalem sobie kilka tygodni by się ostudzić od dźwięku tego cd i w miarę obiektywnie ocenić jego granie. 

Gra jak grać powinien, jest wszystko co potrzeba, świetna spójność stereo i najważniejsze czyli emocje. Wylewają się z dźwięku wiadrami. Odsłuch daje tylko przyjemność bo gra każda płyta. 

Zachęcony rezultatem kupiłem kolejną sztukę pod mod. 

Spróbuję jeszcze raz podejść do zasilania z akumulatora wykorzystując sprawdzone modyfikacje z poprzedniego cd. 

Acccuphase 

I to jest bardzo dobre podejście do sprawy. Działaj stopniowo sprawdzając zmiany. Jedna zasada jest w denonach ważna. Jak coś katastroficznie zagra po modzie TO ZNACZY, ŻE NIE ZAGRA i czas temu nie pomoże.

wiesz u niego to gra  świetnie tylko

za punk odniesienia przyjął bardzo wysoką półkę

więc 9  to uczciwa ocena 

21 minut temu, Piotrek608 napisał:

Jak coś katastroficznie zagra po modzie TO ZNACZY, ŻE NIE ZAGRA i czas temu nie pomoże.

Swięte słowa

9 godzin temu, StachMuszel napisał:

Krzysieks_2007, piszesz o Denonie 1460?

W tym wypadku pisze o innym modelu Denona, mam ich naprawdę sporo i w każdym robię praktycznie to samo. 

Kolejny już czaka. 1520, bardzo ciekawy ale trudny przeciwnik. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Acccuphase 

Znakomite kondensatory, w późniejszym czasie zostały zastąpione Elna Silmic ARS. Jedyne co to mają nietypowy rozstaw 12mm. To były złote czasy Denona.

• Pokaż nowe odpowiedzi