Skocz do zawartości
IGNORED

Fantasy, science fiction, thriller, groza, przygoda, sensacja, kryminał. Książki które czytamy dla rozrywki.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.03.2024 o 13:52, PanAntoni napisał:

Przeczytałem ostatnio Archiwum Burzowego Światła Brandon Sanderson tom 1 , zapowiada się bardzo ciekawie...

Wciągająca seria... 

W dniu 16.03.2024 o 22:28, szpotek73 napisał:

Stephen King ma książki genialne ale nie wszystkie niestety...ja najmilej wspominam Dallas 63

Dobre jest też,, Pod kopułą '' 

W dniu 16.06.2024 o 21:05, il Dottore napisał:

. Za tydzień Teneryfa i będzie czytane z drineczkiem przy basenie

Udanego wypoczynku. 

Ja na wyjazd sprezentowałem sobie czytnik. 

W podróży jest bardziej poręczny. 

nie mam już miejsca na książki, czytnika i ebooków też nie umiałem ale się nauczyłem. w podróży - rewelacja.

7 godzin temu, kostropaty napisał:

czytnik może jeszcze ostatecznie tak, ale audiobooki nie są na moje nerwy na 100% 🙂 

Duży format robi robotę, nawet pdf super się poczytuje, no i zabierasz ze sobą tylko 1 książkę, w której masz wiele książek 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

7 godzin temu, Peter75 napisał:

nie mam już miejsca na książki, czytnika i ebooków też nie umiałem ale się nauczyłem. w podróży - rewelacja.

Mam podobnie,powoli przerabiam półki na ustroje akustyczne😉

9 godzin temu, kostropaty napisał:

próbowałem czytnika i audiobooków - nie umiem 😄 

Też ciężko było mi się przyzwyczaic do ebooków. 

Fundusz Wczasów Pracowniczych dba o rozwój czytelnictwa wśród odpoczywających po swym trudzie przodowników pracy socjalistycznej! 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 2 tygodnie później...

Pomocy!

Juz dwa razy w radiu słyszałem bardzo zachęcające recenzje książki.

Niestety nie od początku, a na koniec bez powtórzenia tytułu. 

Polecana nawet na czas wakacyjno- letni, mimo że - i tylko to załapałem z przekazu radiowego - napisana na ponad 300 stronach ...jednym zdaniem, coś jak strumień świadomości J. Joyce'a 🙂.

Padło tylko nazwisko autora - fonetycznie podam, bo wiem w jak wielu wariantach można to wyszukiwać w necie (ja nie znalazłem) Makkormak.

Ktoś, coś?

Przez chwilę pomyślałem że to Cormac McCarthy, ale nie, on dobrze pisze, wieloma zdaniami 😉

47 minut temu, burz napisał:

on dobrze pisze, wieloma zdaniami

E tam, to wcale nie musi być "bolesne", tylko trzeba "umić" pisać, a on ten "makkormak" podobno umi.

Ostatnio czytałem (w wielu miejscach) jednym tchem, tetralogię Litwinki - Kristiny Sabaliauskaite "Silva Rerum", wydawaną w latach 2020-2022 przez Wydawnictwo Literackie, gdzie niejednokrotnie w wirze opowieści znakomicie poskładała zdania na pół strony i wiecej.

Polecam goraco, to wielopokoleniowa epicka opowieść o polskim rodzie, żyjacym na terenie obecnej Litwy w czasach poprzedzajacych zabory.

Edytowane przez iro III

Muszę przeczytać, żona ma pierwszy tom i bardzo chwaliła;)

Edytowane przez burz
38 minut temu, burz napisał:

Cormac McCarthy,

Najsmutniejsza na świecie i piękna opowieść "Droga".

1 minutę temu, iro III napisał:

Masz rację, mnie niesamowicie zdołowała.

1 minutę temu, burz napisał:

Masz rację, mnie niesamowicie zdołowała.

Na marginesie - że politycy powinni ją czytać, to truizm.

Ale i tzw. "prepersi" koniecznie też.

19 godzin temu, iro III napisał:

wszystko się zgadza, pozycja absolutnie obowiązkowa.

odkurzyłem ostatnio Neuromancera Gibsona, bo mimo wszystko dochodzę do wniosku że lubię cyberpunka, odjazd w pełnej krasie, książka bardzo ładnie się zestarzała, szacunek dla niczym skrępowanej wyobraźni autora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Peter75
59 minut temu, Peter75 napisał:

odkurzyłem ostatnio Neuromancera Gibsona

Gibson jest super. Mówią, że to on stworzył Cyberpunk. Wspaniała wyobraźnia.

Ja jeszcze uwielbiam z tego gatunku Richarda Morgana. "Trzynastka",  "Rzadkie Powietrze", sfilmowana (bardzo źle!) trylogia "Modyfikowany węgiel" ale i "Siły rynku"... Świetny autor. Cokolwiek Morgan napisze - łykam od razu!

Z Polaków fajną książkę w klasycznym klimacie Gibsona napisał Ziemiański.

837201-352x500.jpg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

18 minut temu, il Dottore napisał:

Świetny autor. Cokolwiek Morgan napisze - łykam od razu!

Z Polaków fajną książkę w klasycznym klimacie Gibsona napisał Ziemiański.

również wciągam jak pelikan kluski 🙃

• 1 miesiąc później...

Bardzo polecam "Koniec Dzieciństwa" Arthura C. Clarke'a.

732925-352x500.jpg

Nota wydawnicza:

"O losach Ziemi decydują wielkie mocarstwa, a ludzkość z napięciem śledzi wyścig programów kosmicznych USA i Rosji. Gdy jednak człowiek ma już ruszyć na podbój kosmosu, kosmos przybywa do niego – nad największymi miastami planety pojawiają się ogromne statki obcych.

Po okresie niepewności i daremnych próbach oporu sytuacja wygląda obiecująco: przybysze jednoczą państwa, eliminują ubóstwo i przestępczość, zaprowadzają powszechny pokój. Większość populacji jest zadowolona. Tylko nieliczni już mają świadomość, że nadzorcy rodzaju ludzkiego muszą mieć jakiś cel. Pytanie tylko - jaki? I co to będzie oznaczać dla świata?"

Clarke jest znany z klasycznej hard SF, skoncentrowanej głównie na zagadnieniach technologicznych i ekologicznych.

Tutaj mamy coś niesamowitego. Chyba najdziwniejsza "okupacja" Ziemi przez kosmitów w historii SF. 🙂

Dlaczego najdziwniejsza? Bo Obcy wcale nie mają ochoty na okupację Ziemi. Po drugie - robią to niechętnie na zlecenie jeszcze potężniejszych istot (a sami przewyższają nas o tysiąclecia). Po trzecie - cel okupacji!

Tu nie będę zdradzał fabuły ale autor naprawdę zdrowo namieszał! 🙂  Do końca powieść trzyma w napięciu a rozwiązanie jest naprawdę mocno zakręcone. 🙂

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

Nota wydawnicza:

"O losach Ziemi decydują wielkie mocarstwa, a ludzkość z napięciem śledzi wyścig programów kosmicznych USA i Rosji. Gdy jednak człowiek ma już ruszyć na podbój kosmosu, kosmos przybywa do niego – nad największymi miastami planety pojawiają się ogromne statki obcych.

Po okresie niepewności i daremnych próbach oporu sytuacja wygląda obiecująco: przybysze jednoczą państwa, eliminują ubóstwo i przestępczość, zaprowadzają powszechny pokój. Większość populacji jest zadowolona. Tylko nieliczni już mają świadomość, że nadzorcy rodzaju ludzkiego muszą mieć jakiś cel. Pytanie tylko - jaki? I co to będzie oznaczać dla świata?"

Clarke jest znany z klasycznej hard SF, skoncentrowanej głównie na zagadnieniach technologicznych i ekologicznych.

Tutaj mamy coś niesamowitego. Chyba najdziwniejsza "okupacja" Ziemi przez kosmitów w historii SF. 🙂

Dlaczego najdziwniejsza? Bo Obcy wcale nie mają ochoty na okupację Ziemi. Po drugie - robią to niechętnie na zlecenie jeszcze potężniejszych istot (a sami przewyższają nas o tysiąclecia). Po trzecie - cel okupacji!

Tu nie będę zdradzał fabuły ale autor naprawdę zdrowo namieszał! 🙂  Do końca powieść trzyma w napięciu a rozwiązanie jest naprawdę mocno zakręcone. 🙂

No dobra namówiłeś mnie 🙂 Biorę na wyjazd.

Ukryta Zawartość

Już mam na ebooku, teraz tylko znaleźć czas... 🙂

• 3 tygodnie później...

"Pamiętniki Mordbota"  autorstwa Marthy Wells.

1078649-352x500.jpg

Książka, a właściwie cykl dłuższych opowiadań/mikropowieści co do których mam bardzo mieszane uczucia.

Sama w sobie - miodzio. Poznajemy Mordbota, a właściwie Jednostkę Ochroniarską - autonomicznego androida, stworzonego jako elektroniczny goryl do obstawy ludzi w różnych niebezpiecznych sytuacjach. Android ten jest bardzo złożoną osobowością, gdyż (jakże po ludzku!) jest jednocześnie krnąbrny i leniwy. Ale nie głupi! Zhackował więc połączenie z centralnym komputerem, raportuje tylko to,  co mu się podoba i nie przyjmuje żadnych aktualizacji (chyba, że mu pasują). Zrobił to, aby nie być maszyną, tylko robić, co mu się podoba. A najbardziej podoba mu się: 1/ święty spokój, 2/ oglądanie tasiemcowych seriali w internecie. 🙂 Pracę traktuje jednak poważnie, chroni powierzonych jego opiece ludzi, jak najlepiej umie. Wkraczamy w historię naszego bohatera podczas ekspedycji badawczej na częściowo tylko zbadaną planetę, gdzie (tu analogia z Nostromo) chciwa korporacja nie przekazała eksploratorom wszystkich niezbędnych danych. Brakuje opisów specyficznych rodzajów fauny, brakuje map, w końcu zabraknie nawet połączenia z internetem i z drugą grupą badawczą po przeciwległej stronie planety. Mordbot będzie miał pracy co niemiara! 🙂

Niby nic wielkiego, ale książka bardzo lemowska, koncentrująca się na relacji człowiek-maszyna z punktu widzenia maszyny. Maszyny, która wydaje się bardziej ludzka od niektórych ludzi. Zresztą ma pełno elementów organicznych i wygląda jak człowiek. Umysłowo natomiast stoi ponad człowiekiem, ma nieskończoną bazę danych, myśli i reaguje szybciej. A do tego wartka akcja, zero smętów.

Świetnie się to czyta (a właściwie - świetnie to by się czytało, szczegóły niżej), krytycy też docenili, bo cykl nagrodzono najbardziej prestiżowymi w SF nagrodami Hugo i Nebula.

I tu koniec chwalenia.

Bo książka została ZAMORDOWANA przez jakiegoś lewaka - tłumacza. 😞 

Androidy, jak wiadomo, płci nie mają. Lewak to bezczelnie wykorzystał i WBREW ORYGINAŁOWI naćkał tekst słowotworami tylu "zrobiłom", "czekałom", "wiedziałom". Brzmi to jak pamiętnik jakiegoś zbokola z fioletowymi włosami a nie Mordbota. Powtarzam: lewak zrobił to wbrew oryginałowi, bo język angielski takich konstrukcji gramatycznych po prostu nie posiada. Czyni to lekturę, jeśli nie zupełnie niestrawną, to w najwyższym stopniu niekomfortową. Napisałem już mail do wydawnictwa, żeby zrezygnowali ze współpracy z lewakiem, który niszczy dobrą literaturę w imię lewackiej politpoprawności. Jeśli i Wy to zrobicie, to jest szansa, że lewaka nikt już nie zatrudni. A jak należało pisać? To Mordbot, ochroniarz, więc płeć powinna być ewidentnie męska.

Wszyscy to rozumieją, tylko nie lewacki pseudotłumacz.

W serialu Apple TV, który ma powstać na postawie cyklu, rolę Mordbota ma zagrać Alexander Skarsgård.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jestem w trakcie (końcówka 2 tomu) mocno chwalonej trylogii chińskiego autora Cixin Liu "Wspomnienie o przeszłości Ziemi".

(słynny już 1 tom "Problem trzech ciał)

No i muszę powiedzieć, że jestem trochę zawiedziony, po przeróżnych recenzjach, opiniach i wszech chwaleniu, odbieram to jak dość niezłą czytankę, niewiele więcej.

Chyba 3 tom nie jest w stanie tego zmienić, niebawem się przekonam.

W dniu 13.08.2024 o 13:01, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

Nota wydawnicza:

jest miniserial na podstawie tej książki.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

jest miniserial na podstawie tej książki.

Jaki tytuł? W którym roku powstał?

O, już znalazłem. Niestety - jakość marna. Ale Brendan Gleeson gra! 🙂

Ukryta Zawartość

MV5BMTU1NjE4Mjc4MF5BMl5BanBnXkFtZTgwNzM3

Ukryta Zawartość

Tu w dobrej jakości:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, iro III napisał:

ja na tym poprzestałem.

U mnie obecnie 4 z 12 tomów historii śródziemia, czytam z ogromną przyjemnością, nareszcie encyklopedyczny Silmarillion w bardzo smacznej i zjadliwej formie.

W dniu 5.09.2024 o 12:16, iro III napisał:

Jestem w trakcie (końcówka 2 tomu) mocno chwalonej trylogii chińskiego autora Cixin Liu "Wspomnienie o przeszłości Ziemi".

No i muszę powiedzieć, że jestem trochę zawiedziony, po przeróżnych recenzjach, opiniach i wszech chwaleniu, odbieram to jak dość niezłą czytankę, niewiele więcej.

Chyba 3 tom nie jest w stanie tego zmienić, niebawem się przekonam.

Mam podobne odczucia, spodziewałem się czegoś więcej... 

W dniu 13.08.2024 o 13:01, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

Nota wydawnicza:

świetna książka zwłaszcza koniec, miałem kiedyś fazę i przeczytałem kilka pozycji Arthura C. Clarke'a

ostatnio przeczytałem taka pozycję i mam pewien niedosyt rozwinięcia treści i zagadnień omawianych, zapowiadała się ciekawie, generalnie są to trudne tematy dla bardziej pofałdowanych mózgów , ogólnie można   całościowo ja tak potraktować że jest ciekawa ale koniec takie bardziej przemyślenia autora może brak pomysłu, 

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.8e8876766274dd3470f9244771c15ba1.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.