Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, skyrobin napisał:

Ten zasilacz impulsowy iFi mkII jeśli ma być podłączony do Zen Stream to moim zdaniem średnio się nadaje. Zen już sam z siebie gra mięsiście i trochę bułkowato (nawet na ustawieniu 5 czyli z włączonym jedynie DLNA). Zasiłka zbyt mocno dociepla i jest zbyt mało rozdzielcza choć poziom szumów jest tak niski, że obraz muzyczny wydaje się wybitnie "cichy" z "ciemnym tłem". W zasadzie najlepiej wychodzi mu prezentacja pierwszego planu wydarzeń muzycznych. Ponadto jest zbyt mało rozdzielczy i szczegółowy. Tutaj lepiej zatrudnić zasilacz liniowy.

Zasilacz mk2 za to wypada świetnie gdzieś w torze do zasilania np. switcha. Brzmienie staje się przejrzystsze, czystsze, wyraźniejsze z ładnymi, "czekoladowymi" wokalami. Jest znacznie lepiej niż ze zwykłą impulsówką i porównywalne w tym miejscu z zasilaniem liniowym.

Jaki Ty zasilacz widziałbyś w takim razie dla Zen Streama?

W moim Zenku ponownie umarł Tidal Connect , z tymże teraz już na amen, wielokrotny restart do fabrycznych na różne sposoby nic nie daje, ponieważ mogę go odesłać więc tak też zrobię.

Tak jak pisałem Zenek wg mnie jest dobrze wyceniony, po wyjęciu z pudełka gra już bardzo przyzwoicie, ale żeby wyciągnąć z niego więcej,  a nawet dużo więcej, trzeba zainwestować w dobry zasilacz liniowy i kabel USB, co w moim przypadku dało łączną kwotę ponad 3000zł. W stosunku do kosztów uważam, że nadal taki set gra FENOMENALNIE dobrze za te pieniądze.

Jednak pisząc te słowa przyglądam się najnowszym DAC streamującym i powiem szczerze robi się ciekawie

szczerze mówić, tylko impuls mnie dzieli od zwrócenia tych wszystkich rzeczy i pociągnięcia spustu na DAC ze streamerem 😄 

ale nawet jak tak się stanie, będę miło wspominał ZEN STraem, nawet pomimo tych mankamentów z obsługą 😉  

Edytowane przez m4tech
11 minut temu, freepio napisał:

Czy Ifi Zen Stream potrafi odtwarzać koncerty z Tidal MQA bez robienia pauz między utworami - tzw. gapless?

Chyba było już w ty temacie. Spróbuj użyć wyszukiwarki ograniczając do "Ten temat"

19 minut temu, freepio napisał:

Czy Ifi Zen Stream potrafi odtwarzać koncerty z Tidal MQA bez robienia pauz między utworami - tzw. gapless?

Próbuję od pół roku się tego dowiedzieć. Mój odtwarza ok pliki hifi. W MQA robi przerwy jeśli podaję je do DAC z MQA.

16 godzin temu, iFi Audio napisał:

Jaki Ty zasilacz widziałbyś w takim razie dla Zen Streama?

Taki, który nie ociepla i nie podkreśla i tak już wystarczająco masywnego brzmienia Zen-a. Może takim właśnie zasilaczem jest ten ifi z serii X, ale go nie słuchałem. Wiele liniowych zasilaczy prezentuje brzmienie wyrównane i przejrzyste, choć nie wszystkie np. Sbooster. U mnie ładnie wypadł LHY, dowolny Zero Zone. Powyższe tyczy się systemu grającego w miarę neutralnie bez przegięć w żadną ze stron. 

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

22 minuty temu, skyrobin napisał:

Taki, który nie ociepla i nie podkreśla i tak już wystarczająco masywnego brzmienia Zen-a

Z całym szacunkiem kolego ale streamery nie mają robić barwy, jak dodajesz niestandardowy zasilacz do streamera takiego jak ZEN to albo jest lepiej albo gorzej nie tylko w obrębie podkreślenia masy i barwy, lecz w obrębie wszystkich aspektów brzmienia - sceny, separacji, przejrzystości, dynamiki itd. Barwa to tylko można powiedzieć skutek uboczny.

Cześć. Już kiedyś pisałem że problemy z Tidal connect nie koniecznie są związane z samym Zen Stream. Wymieniłem router z Huawei b525s na TpLink AX73. Cały czas jadę po kablu. Wszystkie zrywy i kłopoty ze sterowaniem z apki ustały.

Pozdrawiam

6 minut temu, Jacek_72737 napisał:

Cześć. Już kiedyś pisałem że problemy z Tidal connect nie koniecznie są związane z samym Zen Stream. Wymieniłem router z Huawei b525s na TpLink AX73. Cały czas jadę po kablu. Wszystkie zrywy i kłopoty ze sterowaniem z apki ustały.

Zgłosiłem ticket do IFI, zobaczymy co odpowiedzą, niestety mam jakiś router od dostawcy tv i internetu i nie mogą sobie tak żaglować

6 godzin temu, m4tech napisał:

W moim Zenku ponownie umarł Tidal Connect

Jaki jest objaw tego "umarcia"? Jakiś komunikat? Apka Tidala nie widzi Streama? Czy inny?

1 godzinę temu, m4tech napisał:

Z całym szacunkiem kolego ale streamery nie mają robić barwy, jak dodajesz niestandardowy zasilacz do streamera takiego jak ZEN to albo jest lepiej albo gorzej nie tylko w obrębie podkreślenia masy i barwy, lecz w obrębie wszystkich aspektów brzmienia - sceny, separacji, przejrzystości, dynamiki itd. Barwa to tylko można powiedzieć skutek uboczny.

Generalnie masz rację co do tego jaką rolę powinien spełniać streamer. To prawda, nie mają robić barwy, ale w praktyce tak się nie dzieje. Słyszymy wiele elementów analizowanego brzmienia a jednym z tych aspektów jest też barwa, niezależnie od tego czego jest czy nie jest konsekwencją. I dlatego możemy sobie wybrać taki streamer jaki nam się najbardziej podoba.

Ja postrzegam Zen-a prezentującego muzykę blisko, z priorytetem pierwszego planu. Brzmienie jest gęste, masywne, scena sprawia wrażenie dużej, źródła są duże, bez specjalnego konturu i separacji między nimi. Przejrzystość jest przeciętna i przez to umykają szczegóły. Jest całkiem dynamicznie, ale bas jest zbyt pogrubiony. Zasilacz taki jak ifi mk2 może tylko pogłębić niepożądane i nadmiarowe ww. cechy streamera, bo sam prezentuje ten sam kierunek modelowania brzmienia jak Zen. No chyba, że cały system gra chudo i w takim przypadku część aspektów brzmienia będzie postrzegane zupełnie w inny sposób.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

3 godziny temu, skyrobin napisał:

Ja postrzegam Zen-a prezentującego muzykę blisko, z priorytetem pierwszego planu. Brzmienie jest gęste, masywne, scena sprawia wrażenie dużej, źródła są duże, bez specjalnego konturu i separacji między nimi. Przejrzystość jest przeciętna i przez to umykają szczegóły. Jest całkiem dynamicznie, ale bas jest zbyt pogrubiony. Zasilacz taki jak ifi mk2 może tylko pogłębić niepożądane i nadmiarowe ww. cechy streamera, bo sam prezentuje ten sam kierunek modelowania brzmienia jak Zen. No chyba, że cały system gra chudo i w takim przypadku część aspektów brzmienia będzie postrzegane zupełnie w inny sposób.

Kurde ubawiłem się, dobry jesteś 😄 17 lat na forum i taki figlarz 😉 

Gdzieś tutaj dowiedziałem się, że po 15 latach przystoi już co nieco pofiglować. A w dobrym towarzystwie wcześniej nie uchodzi.

Panowie wyjaśnijcie Mi czy w tym momencie warto wejść w posiadanie Ifi stream, czy nadal to loteria systemowa czy będzie działał bez fochów?

Edytowane przez tymek
1 godzinę temu, tymek napisał:

Panowie wyjaśnijcie Mi czy w tym momencie warto wejść w posiadanie Ifi stream, czy nadal to loteria systemowa czy będzie działał bez fochów?

Cześć. Ctz. Loteria systemowa?

W dniu 25.02.2023 o 15:48, m4tech napisał:

Zgłosiłem ticket do IFI, zobaczymy co odpowiedzą, niestety mam jakiś router od dostawcy tv i internetu i nie mogą sobie tak żaglować

Spróbuj jego zresetować.

17 godzin temu, tymek napisał:

Będzie miał fochy.

Ale brzmi fajnie. 

Decyduj sam.

Urządzenie pełne kontrastów, ale jeśli ktoś chce tylko Tidala z Audirvana lub Rooon to w zasadzie bezproblemowy, co do jakości brzmienia nie będę więcej piał z zachwytu, bo już za dużo razy to robiłem.

Dla tych, którzy myślą o zmianie dac przy okazji, być może istnieją lepsze rozwiązania w postaci streamujących dac

Jako osobny streamer USB konkurencją jest chyba tylko Allo USBridge Sig i SMS200 Neo, każdy z nich ma wady i zalety, wg mnie trochę słabsze brzmieniowo

Edytowane przez m4tech
W dniu 24.02.2023 o 13:12, skyrobin napisał:

gra mięsiście i trochę bułkowato

zen tak nie gra ,raczej lekko z dobrym basem ,brakuje mu trochę wypełnienia na średnicy ,tak gra dobrej klasy przejrzystym  sprzęcie

W dniu 25.02.2023 o 18:00, skyrobin napisał:

Brzmienie jest gęste, masywne, scena sprawia wrażenie dużej, źródła są duże, bez specjalnego konturu i separacji między nimi.

musisz miec trochę zmulony system że tak ci gra

W dniu 25.02.2023 o 10:51, m4tech napisał:

W moim Zenku ponownie umarł Tidal Connect , z tymże teraz już na amen, wielokrotny restart do fabrycznych na różne sposoby nic nie daje, ponieważ mogę go odesłać więc tak też zrobię.

Tak jak pisałem Zenek wg mnie jest dobrze wyceniony, po wyjęciu z pudełka gra już bardzo przyzwoicie, ale żeby wyciągnąć z niego więcej,  a nawet dużo więcej, trzeba zainwestować w dobry zasilacz liniowy i kabel USB, co w moim przypadku dało łączną kwotę ponad 3000zł. W stosunku do kosztów uważam, że nadal taki set gra FENOMENALNIE dobrze za te pieniądze.

Jednak pisząc te słowa przyglądam się najnowszym DAC streamującym i powiem szczerze robi się ciekawie

szczerze mówić, tylko impuls mnie dzieli od zwrócenia tych wszystkich rzeczy i pociągnięcia spustu na DAC ze streamerem 😄 

ale nawet jak tak się stanie, będę miło wspominał ZEN STraem, nawet pomimo tych mankamentów z obsługą 😉  

Na czym dokładnie polega "śmierć Tidal Connect"? Postaram się pomóc, może resuscytacja wystarczy 🙂

1 godzinę temu, iFi Audio napisał:

Na czym dokładnie polega "śmierć Tidal Connect"? Postaram się pomóc, może resuscytacja wystarczy 🙂

Nie ma TC, było i się zmyło, ale mam już stanowisko Supportu IFI w skrócie:

Znamy problem,

Pracujemy nad tym ze specami z Tidal,

W żadnym wypadku wina nie leży po stronie urządzenia IFI     :)))))))))))))))

2 godziny temu, folab napisał:

zen tak nie gra ,raczej lekko z dobrym basem ,brakuje mu trochę wypełnienia na średnicy ,tak gra dobrej klasy przejrzystym  sprzęcie

Nie róbcie takich opisów, bo to nikomu nic nie daje!!

Takie opisy mogą mieć sens (choć też ograniczony) gdy opisywane  są różnice w odniesieniu do czegoś, innego, np. co zyskałem po przesiadce ze streamera X Y Z, zmianie zasilacza kabla itp.

Przecież do licha w ten sposób opisujecie brzmienia swoich całych systemów, o których nikt oprócz was nie ma tu zielonego pojęcia!!

16 minut temu, m4tech napisał:

Nie ma TC, było i się zmyło, ale mam już stanowisko Supportu IFI w skrócie:

Znamy problem,

Pracujemy nad tym ze specami z Tidal,

W żadnym wypadku wina nie leży po stronie urządzenia IFI     :)))))))))))))))

Takie opisy mogą mieć sens (choć też ograniczony) gdy opisywane  są różnice w odniesieniu do czegoś, innego, np. co zyskałem po przesiadce ze streamera X Y Z, zmianie zasilacza kabla itp.

Przecież do licha w ten sposób opisujecie brzmienia swoich całych systemów, o których nikt oprócz was nie ma tu zielonego pojęcia!!

Dodałbym też,  doznań akustycznych bo oprócz urządzeń, które mogą się pokryć u słuchających to raczej akustyka każdego z pomieszczeń będzie inna;) i tu szukałbym największych różnic;)

50 minut temu, aldi18 napisał:
Godzinę temu, m4tech napisał:

Dodałbym też,  doznań akustycznych bo oprócz urządzeń, które mogą się pokryć u słuchających to raczej akustyka każdego z pomieszczeń będzie inna;) i tu szukałbym największych różnic;)

Dokładnie każdy z nas ma coś innego w domu. 💿

3 godziny temu, m4tech napisał:

Tak gra w porówaniu do lepszych ,dobrze zrównoważonych systemów ,czyli gra jak większość średniej klasy streamów , urządzenia te im lepsze tym większe nasycenie i więcej informacji,ten stream gra na bardzo wysokim poziomie ,dużo wyżej niż kosztuje , duża przestrzeń ,mnóstwo inforamcji ,świetny bas ,ale że w tej cenie idealny być nie może to brakuje mu nasycenia średnicy i to pokazują profesionalne testy

24 minuty temu, folab napisał:

Tak gra w porówaniu do lepszych ,dobrze zrównoważonych systemów ,czyli gra jak większość średniej klasy streamów , urządzenia te im lepsze tym większe nasycenie i więcej informacji,ten stream gra na bardzo wysokim poziomie ,dużo wyżej niż kosztuje , duża przestrzeń ,mnóstwo inforamcji ,świetny bas ,ale że w tej cenie idealny być nie może to brakuje mu nasycenia średnicy i to pokazują profesionalne testy

I to wszystko po USB ? 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, folab napisał:

Taka pisanina też nikomu nic nie powie i nic nie wnosi, ...

"w porównaniu do lepszych" jest gorszy, a zgaduje - w porównaniu do gorszych jest co?...  lepszy nie?. LOL

"gra jak większość średniej klasy streamów" - a zaraz po tym: "gra na bardzo wysokim poziomie ,dużo wyżej niż kosztuje" 

Panie bez flaszki przecież tego  nie rozbierzesz. 

Co najgorsze, nadal ciężko podać jakiś jeden KONKRET... ehhh 

Edytowane przez m4tech
18 minut temu, m4tech napisał:

Co najgorsze, nadal ciężko podać jakiś jeden KONKRET... ehhh 

Ja podam.

Każdy transport USB gra tak samo jeśli zastosujemy izolację galwaniczną USB. Transmisja USB to TYLKO transmisja danych. Nic nie może na nią wpłynąć. Izolacja galwaniczna USB eliminuje zakłócenia elektryczne. To one sprawiają, że transporty "brzmią" różnie. Jeśli wyeliminujemy zakłócenia to różnic nie będzie. Technicznie nie może być. 

Tyle w temacie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dziś bardzo śmieszne testy w domu. ifi zen stream + sbooster do copland csa100 kablem tanim AQ coax vs. technics sl-pg320a! cdka pobrałem od kolegi z piwnicy. połączony jest kablem transparent audio bodaj drugi od dołu (coś pod 800-1000pln). Zabawne to całe audio. Muszę się strasznie skupiać aby w ogóle różnice usłyszeć 🙂 nie wiem teraz, czy to cała prawda o audio („mały postęp przez 30 lat”), czy mam uszy zatkane 😉 może za słaby sprzęt.

różnica jest niby mała, ale może w audio tylko tyle można wyciągnąć? jest o 5% więcej detalu i bas ciut głębiej schodzi. jest pewna różnica w precyzji lokalizacji i ogólnym poczuciu realizmu, ALE piszę o mało chyba cenionym cdku za 100 złotych vs. cyfrowy transport za 2k plus zasilacz za 1.5k. coś nie teges. 

słucham tych samych plików bo mam wszystkie płyty cd zripowane do wave. co mam poprawić w zen żeby skoczyć wyraźnie dalej? może dac w coplandzie?

????

• Pokaż nowe odpowiedzi