Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

na dysku jest 4 terabajty muzyki. Mogę z kompa przez sieć - tak teraz odtwarzam Lumin D1 i squeezebox touch. Odtwarzam w stosunkowo prosty sposób, wyszukując muzyki wg. utworzonych na dysku folderów.

Ale jak apka ma się wieszać i mam dostać zawału, to lepiej wezmę node. Dziękuję za przestrogę

A to nie to do twoich potrzeb faktycznie musisz szukać czegoś innego.

Ale mocno się zastanów nad maliną.

Bo ona akurat tą kwestię ogarnia fajnie masz do wyboru dwa systemy moode, volumio które fajnie śmigają. 

No i to jest urządzenie które nie straci na funkcjonalności

Godzinę temu, robdob napisał:

Prośba o poradę. Zastanawiam się czy kupić zen, do którego mam akurat zasilanie w postaci sboster mk2 12v, czy może raczej bluesound node n130 z zasilaniem pd creative? Urządzenie maiłoby pracować jako transport plików do zewnętrznego daca - nie zależy mi na tidal, roon, itp. Czy problemy z oprogramowaniem Zen, które opisujecie na forum dotyczy także obsługi plików (NAS lub dysk usb)?

NAS i odtwarzanie z USB działa dobrze o ile steruje się Zenem przez stronę a nie aplikację.

Inna sprawa, że u mnie podłączenie dysku przez USB degraduje dźwięk - siada dynamika. Przy odtwarzaniu z NAS jest świetnie.

Edytowane przez spokojnie
literki
1 godzinę temu, robdob napisał:

Prośba o poradę

Miałem to urządzenie (iFi) na testach. Mało go przez okno nie wyrzuciłem. Wątek ma 130 stron o jego bolączkach.

Wczoraj zakończyłem testy Volumio Primo i jeśli cena cię nie przeraża to wybierz Volumio Primo.

130 stron, bo "szczęśliwi" nabywcy próbują nadal przekonywać się, że da się z tym gó..em żyć. W XXI wieku niedziałająca aplikacja, producent ma to w dupie, za chwilę pewnie uśmierci to urządzenie i wprowadzi na rynek jakiś nowy model, kolejnego killera.
Zarządzanie plikami po http? Naprawdę?

W takim pudełku powinno być plug&play i intuicyjna obsługa, w przeciwnym razie nie nadaje się do użytku.

56 minut temu, Allmr napisał:

producent ma to w dupie, za chwilę pewnie uśmierci to urządzenie i wprowadzi na rynek jakiś nowy model, kolejnego killera.

Już wprowadził - iFi Neo Stream. Szału nie ma. Powielił te same błędy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Panowie, zmienię na chwilę temat i zapytam: czy do Zen Streama można podłączyć dwa przetworniki D/A, każdy do innego USB? Czy będą pracowały jednocześnie? 

26 minut temu, lemo napisał:

Zen ma jedno wyjście usb.

Hmm...a nie dwa? Podłączam do obojętnie którego z dwóch USB swojego DACa i działa. 

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Panowie, zmienię na chwilę temat i zapytam: czy do Zen Streama można podłączyć dwa przetworniki D/A, każdy do innego USB? Czy będą pracowały jednocześnie? 

Myślę, że się nie da. Nie ma jak wybrać DAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 godzin temu, StachMuszel napisał:

Hmm...a nie dwa? Podłączam do obojętnie którego z dwóch USB swojego DACa i działa. 

To dolne jest jakoś bardziej hajendowe 🙂 Aż ciekawości sprawdzę czy jest różnica i dlaczego nie ma 🙂

Na 99 procent nie będzie się dało. To volumio już ogranicza z tego co kojarzę.

Chociaż jest nutka niepewności teraz jak o tym myślę 

A ifi neo stream szału nie ma to mało powiedziane. Nie udało się.

Ale, ale mamy dobrą wiadomość! 

Dystrybucję przejmuje od Horna - q21

Gromkie brawa tu.

Ma być jakiś przedstawić ifi znowu na forum.

Trzymam kciuki.

Panowie, jako że lubię zadawać pytania to mam kolejne😉

Mam Ifi Zen Streama,  który dekoduje MQA. Załóżmy, że za nim mam DACa, podłączonego po USB, który z MQA zgodny nie jest. Co dostanę na wyjściu RCA takiego DACa? Zubożone MQA, flaca etc.?

Pytam, bo mikołaj chce mi kupić jakiegoś nowego DACa i pytał, czy mocno ma się upierać przy MQA podczas wyboru 👍

A na Tidalu coraz więcej tego MQA.

Edytowane przez StachMuszel

Jak Dac nie obsługuje MQA to będzie flac. 

Poza tym nie warto moim zdaniem zawracać sobie głowy MQA jako, że już dawno udowodniono, że to nie jest format bezstratny. 

Lepiej skupić się na charakterze Daca, tak jak np Arcam rDac do dzisiaj wypada świetnie na tle bijących rekordy parametrów chinczyków. 

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Jak Dac nie obsługuje MQA to będzie flac. 

Poza tym nie warto moim zdaniem zawracać sobie głowy MQA jako, że już dawno udowodniono, że to nie jest format bezstratny. 

Lepiej skupić się na charakterze Daca, tak jak np Arcam rDac do dzisiaj wypada świetnie na tle bijących rekordy parametrów chinczyków. 

Trochę na zasadzie "nie znam sie to sie odezwę":) Przepraszam za zdanie odrębne, ale to chyba tak nie działa. Jak gramy via Tidal Connect to mqa będzie mqa i nie zrobi się z  tego "czysty" flac gdy dac nie obrabia mqa. Inaczej jest z Tidal via PC. Tutaj mamy już pełnowymiarowe pliki flac także gdy DAC obrabia mqa (te same płyty). Coś tam nadal mają pokićkane w tym Tidalu moim zdaniem a plik mqa nie jest chyba w stanie się pozbyć swojej "koszulki" mga i funkcjonować jako czysty flac tylko dlatego, że DAC nie obrabia mqa. Zawsze plik mqa jakos tam wchodził do dac bez obróbki, ale był to nadal mqa tylko "nierozpakowany". Ale mogę się mylić:)

When you download or stream MQA, you're actually downloading or streaming a 24-bit file in one of three common lossless file types: FLAC, ALAC, or WAV.

Streamer może zrobić to pierwsze rozpakowanie, ale drugie rozpakowanie nie nastąpi jak się nie ma Dac z MQA. 

2 godziny temu, Ajothe napisał:

When you download or stream MQA, you're actually downloading or streaming a 24-bit file in one of three common lossless file types: FLAC, ALAC, or WAV.

Streamer może zrobić to pierwsze rozpakowanie, ale drugie rozpakowanie nie nastąpi jak się nie ma Dac z MQA. 

Gdyby tak było nie byłoby problemu z brakiem plików flac na Tidalu o oczekiwania na zmianę bo po co skoro są?

1 minutę temu, maciek1 napisał:

Gdyby tak było nie byłoby problemu z brakiem plików flac na Tidalu o oczekiwania na zmianę bo po co skoro są?

To trzeba by było z ich programistami pogadać 😁

17 godzin temu, maciek1 napisał:

Chyba już to tutaj gdzieś przerabialismy

Tak. Plik mqa to mqa i nic już go nie "naprawi". 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, venom200 napisał:

Nie rozumiem problemów ja mam jedną z pierwszych wersji i włączam wszytko działa

Tym gorzej dla producenta. Nie panuje nad produkcją i większość ma problemy a nieliczni nie maja.

Dziś macie też problem z castowaniem - tnie jak popie.... na ifi i chromecast. Aktualizacja apki TIDAL była wczoraj. Przez aplikację windy to samo. Tak naprawdę dość już mam wiecznych problemów TIDALem i ewentualną dostawcą internetu. Czas postawić coś lokalnie. BTW ktoś wie gdzie można kupić muzykę w lepszej jakości niż 44,1?.  Czy zostaje tylko ROON? I tak streamy zapchane są jakiś gó... hip hopem. BTW przydałby się jakiś filtr na muzykę której nie chce się słuchać.

6 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Tak. Plik mqa to mqa i nic już go nie "naprawi". 

Bo i po co go naprawiać? Wcale nie jest taki zły, jak tu piszą. Wystarczy trochę poczytać dokumentacji technicznej o tym formacie, aby otworzyć oczy na pewne tematy.

Inna sprawa, że MQA made in Tidal ma wiele do życzenia.

Ten artykuł mi wiele wyjaśnił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po wymianie DACa SMSL C100 (X316, AK4493S, MQA dekodowane w X316) na SMSL DO200 (X316, 2xESS9068, MQA dekodowane w ESS9068), mam wrażenie, że nawet TIDALowy MQA gra lepiej niż 44,1/16. Tym bardziej nie zgodzę się z kolegami, że MQA to "coś zepsutego".

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 3.12.2023 o 16:19, Flisia4 napisał:

Dziś macie też problem z castowaniem - tnie jak popie.... na ifi i chromecast. Aktualizacja apki TIDAL była wczoraj. Przez aplikację windy to samo. Tak naprawdę dość już mam wiecznych problemów TIDALem i ewentualną dostawcą internetu. Czas postawić coś lokalnie. BTW ktoś wie gdzie można kupić muzykę w lepszej jakości niż 44,1?.  Czy zostaje tylko ROON? I tak streamy zapchane są jakiś gó... hip hopem. BTW przydałby się jakiś filtr na muzykę której nie chce się słuchać.

Co? jakie streamy są zapchane gó... hip hopem? nie umiesz innej muzyki sam sobie puścić? boże....

????

• Pokaż nowe odpowiedzi