Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowilem zalozyc nowy temat na bocznicy dotyczacy pomp ciepla, bo jest to temat na czasie, zarazem wydaje sie ciekawy i moze byc pomocnym dla wielu kolegow myslacych o zainstalowaniu u siebie takiego sposobu ogrzewania:

Edytowane przez Lutek
4 godziny temu, Yotomeczek napisał:

W OZ wystarczy korekcja baffle step a w OB coś więcej potrzeba?

Zobacz jakie to ma dziury na górze. 

Coś z tym trzeba zrobić. Zresztą te wszystkie membrany ze środkową koroną maja podbicie w okolicy przed 10kHz. Również wypada to złagodzić. 

Ale najpierw trzeba to wsadzić w jakąś dechę i pomierzyć. 

Odwagi. Nikt tu nie wywróży z fusów. Zamontuj, pomierz, pokaż i coś doradzimy. 

Na dół możesz kupić coś za 200zł i będziesz miał odgrody. Samo zobaczysz czy wyrzucić czy iść w tę drogę.

Tu dla zachęty masz jeden z moich modeli (surowy MDF):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko jak myślisz, że koszta skończą się na 800zł za przetworniki (2 zaproponowane przez Ciebie szerokopasmowce i 2 woofery zaproponowane przeze mnie) to się mylisz. 

Za dechy dasz kilkaset zł jak zrobisz to u stolarza. Sam będziesz musiał kupić standardową płytę a to dobrze ponad 1000 zł z przycięciem (co najmniej #26 a radzę #38). Da się z tego zrobić ze dwa komplety.

Zwrotnice to kolejne kilkaset zł. 

Zostanie Ci satysfakcja i niesamowite wrażenia. 

Ponieważ ze standardowej płyty wytniesz kilka dech to będziesz mógł zrobić poligon doświadczalny frezując dziury pod różne przetworniki. Jak zrobić wiązanie dech przednich ze słupkami (skrzydełkami) podpowiem. 

Działaj.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

jeszcze w temacie kształtowania frontu, wycięć...

eksperymenty są wskazane potrzebne i wg mnie niezbędne by uzyskać najlepsze wyniki

warto robić próbne deski i optymalizować układ

niestety innej drogi nie ma

np na wklejce różnice w charakterystyce ... wyrównanie pasma kształtem przegrody

image.thumb.png.f0cec279da7d0b53133b832590c0d26a.png

Gość

(Konto usunięte)

Wszystko fajnie, ale takie ksztalty odgrody wymuszaja zastosowanie ukladu 4 droznego, tak jak to jest zrobione u Linkwitza. Przy 3 way i odpowiednich glosnikach moze to byc w zasadzie prosta, decha.

Gość

(Konto usunięte)

wszystko zależy od podziału między wooferem a średniotonowym

im niższy odział tym szerokość dechy w obrębie średniotonowego musi być odpowiednio duża

zależy to od możliwości woofera

ale w przypadku AE15 z innych projektów wynika , że daje radę w bardzo szerokim zakresie

gdzieś w tym wątku jest symulacja misiomora na jednej cewce

Niezupelnie.

Koncepcja szczatkowej odgrody u Linkwitza jest zaprojektowana pod katem osiagniecia w miare rownego CD. To powoduje, ze glosnik musi operowac w odgrodzie, ktora jest mozliwie najmniejsza w stosunku do wielkosci jego membrany. To wymusza zastosowanie podzialow, przy ktorych klasyczny uklad 3 way nie bedzie w stanie osiagnac w miare rownych charakterystyk katowych. Modul niskotonowy w ukladzie W, narzuca bardzo niski punkt podzialu, z uwagi na rezonanse falowe, jakie sam generuje. To absolutnie nie pozwoliloby operowac malemu glosnikowi szerokopasmowemu z modulem basowym. Dodany duzy midbas z aktywna korecja rozwiazuje problem laczenia niskiego srodka z basem, ale generuje problem  w punkcie podzialu z glosnikiem wysokotonowym. Operujac na stosunkowo waskiej odgrodzie, duzy midbas bedzie promieniowal rownym CD do czestotliwosci, jego zawezanie promieniowania tworzy powazny problem. Dlatego musi byc dodany maly glosnik sredniotonowy/szerokopasmowy, ktory umozliwi przesuniecie czestotliwosci podzialu na tyle wysoko, aby wyjsc z problemu dyfrakcji dla klasycznego tweetera. Tutaj niezwykle istotna jest szerokosc odgrody w miejscu tweetera kopulkowego (a w zasadzie dwoch, bo drugi jest po przeciwnej stronie).

Podobnych konstrukcjach inni projektanci stosowali np wersje dipolowa glosnika Bg neo3, ktora pozwalala uproscic caly projekt, dajac promieniowanie dipolowe bez stosowania dodatkowe tweetera.

Takiej koncepcji nie da sie przeniesc do ukladu 3 way bez zastosowania tweetera z waveguide wielkosci przyblizonej do powierzchni midwoofera. Starsze konstrukcje Linkwitza takie jak Orion nie mogly realizowac koncepcji CD, dlatego szczytowym osciagnieciem Zygfryda byl LX521.

Poza tym symulacje, jakie pokazujesz nie zawieraja informacji na temat odpowiedzi glosnika poza osia. Czesto podobne symulacja zawieraja blad, w postaci stosowanie wylacznie jednego punktu dzwieku, ktory jest zupelnie nieadekwatny do promieniowania rzeczywistego przetwornika w symulowanej odgrodzie.

Pokazales na obrazku taki troche wydumany ksztalt odgrody, aby uzyskac rowne pasmo, a wystarczy prosta decha. Do pelni szczescia brakuje jedynie wlasciwego tweetera nad midwooferem i bas na dole.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, meloV8 napisał:

Pokazales na obrazku taki troche wydumany ksztalt odgrody, aby uzyskac rowne pasmo

celem było podanie możliwości zakupu jeśli ktoś chciałby LX521 sobie zbudować

ale dzięki za analizę konstrukcji

Ukryta Zawartość

Tutaj macie dosc gleboko opisany projekt i proces projektowania dipola, opartego na koncepcji waskiej scianki i optymalizacji jej wymiarow.

Tego nie da sie zaprojektowac sensownie bez symulacji i pomiarow offaxis. Oczywiscie w takich systemach nie ma mowy o jakis wydumanych zwrotnicach niskiego rzedu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez meloV8

Ukryta Zawartość

Przeczytałem cały wątek, UFFF. Bardzo ciekawy temat, po głowie zaczyna mi krążyć pomysł na odgrode u siebie. Bas byłby aktywnie, średnica na szerokopasmowym EMS bez filtrowania . Na górę jakis AMT zaczynający pracę od 10 kHz cięty tylko kondem. Zastanawia mnie czy jest sens zastosowania 2 szerokopasmowych w układzie MTM aby zwiększyć spl i tym samym zniekształcenia przetworników. Stosował ktoś podobne rozwiązanie. Drivery zbliżył bym maksymalnie do siebie. Jak ze spujnoscia w takim układzie? deapollito zakłada jak najniższy podział gwizdka aby miało to sens. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LUKAS 84

Ciekawy temat założyłeś Sławek. Po zapoznaniu się bliżej wiem już że OB to nie jest taka prosta sprawa jak mi się wydawało. Jestem pod ogromnym wrazeniem projektu który zrealizował u siebie Sly, absolutnie bezkompromisowy, topowy zestaw. 

8 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

rzeczytałem cały wątek, UFFF. Bardzo ciekawy temat, po głowie zaczyna mi krążyć pomysł na odgrode u siebie. Bas byłby aktywnie, średnica na szerokopasmowym EMS bez filtrowania . Na górę jakis AMT zaczynający pracę od 10 kHz cięty tylko kondem. Zastanawia mnie czy jest sens zastosowania 2 szerokopasmowych w układzie MTM aby zwiększyć spl i tym samym zniekształcenia przetworników. Stosował ktoś podobne rozwiązanie. Drivery zbliżył bym maksymalnie do siebie. Jak ze spujnoscia w takim układzie? deapollito zakłada jak najniższy podział gwizdka aby miało to sens. 

Chyba czytales po lepkach, bo po lekturze calego tematu nie wpadlbys na takie pomysly 🙂

Nie puscisz EMS bez filtrowania, pasmo musi byc bezwglednie skorygowane przez odpowiednie filtry.

Dodanie AMT za pomoca kondesatora z pewnoscia nie zapewni poprawnego zgrania fazowego. Zreszta, trudno mowic o poprawnym zgraniu fazowym przy tak wysokiej czestotliwosci podzialu. Bedziesz mial bardzo duze interferencje pasma.

Co moze byc gorszego od glosnika szerokopasmowego? Dwa glosniki szerokopasmowe w konfiguracji MTM. Nie wiem po co zwiekszac SPL jak hamulcem bedzie i tak modul basowy. W konfiguracji MTM glosnikow szerkopasmowych bedziesz mial ogromne problemy z osiagnieciem spojnosci dzwieku. Niewielkie zmiany polozenia w osi pionowej beda wplywac w bardzo duzy sposob na pasmo systemu. Charakterystyki offaxis w pionie beda katastrofalne.

15 godzin temu, meloV8 napisał:

Chyba czytales po lepkach, bo po lekturze calego tematu nie wpadlbys na takie pomysly 🙂

Dzięki Melo za sprostowanie. 

Tak podejrzewałem że z dwoma szerokopasmowymi to może nie być dobry pomysł. Nie rozumiem jednak po co filtrować ful range. Filtr niweczy całą jego ideę. Napalony byłem na sonido, ale przeczytałem gdzieś że stanowi trudne obciążenie dla lampy, stąd pomysł na EMS. Od góry wspomagał by ten AMT, cięty łagodnie kondem do czestotliwosci gdzie szerokopasmowy zaczyna opadać. Bas tak jak pisałem, myślę żeby zrobić aktywnie na osobnych wzmacniaczach i 4 x faital 15" na stronę. Zrobił bym pomiary i prubowal aktywnym crosowerem zestroić bas z fulrange. Gdzieś na sąsiednim forum użytkownik opisywał jak pojedyncza cewka w szeregu przy sonido kaszanila dźwięk. Pomieszczenie dojść duże 47m otwarte częściowo na kuchnie i klatkę schodową. 

Do EMS przekonała mnie entuzjastyczna recenzja Kisiela odnośnie  kolumn opartych na tym przetworniku. 

Edytowane przez LUKAS 84
1 godzinę temu, LUKAS 84 napisał:

Nie rozumiem jednak po co filtrować ful range.

A wolisz sluchac jego rezonansow? 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Nie rozumiem jednak po co filtrować ful range

Z dwoch powodow

1. niemal kazdy glosnik szerokopasmowy ma dosc nierowne pasmo czestotliwosci

2. obudowa/odgroda w ktorej zamontujesz glosnik wplywa na jego pasmo, przez co trzeba wprowadzic korekcje pasma odpowiednimi fitrami.

Filtr niweczy całą jego ideę.

Skoro filtr niweczy idee grania szerkopasmowego, to powinienes sluchac muzyki wylacznie na jednym glosniku szerokopasmowym, w bardzo szerokiej odgrodzie, tak aby ewentualna korekcja nie byla absolutnie niezbedna.

Napalony byłem na sonido, ale przeczytałem gdzieś że stanowi trudne obciążenie dla lampy, stąd pomysł na EMS.

Co to znaczy, ze stanowi trudne obciazenie?

Od góry wspomagał by ten AMT, cięty łagodnie kondem do czestotliwosci gdzie szerokopasmowy zaczyna opadać. Bas tak jak pisałem, myślę żeby zrobić aktywnie na osobnych wzmacniaczach i 4 x faital 15" na stronę. Zrobił bym pomiary i prubowal aktywnym crosowerem zestroić bas z fulrange.

Sklejenie do kupy takiego zestawu glosnikow bedzie wymagalo dosc skomplikowanej filtracji.

Gdzieś na sąsiednim forum użytkownik opisywał jak pojedyncza cewka w szeregu przy sonido kaszanila dźwięk.

Skoro sie przyzwyczail do dzwieku, jaki mial z niefiltrowanego glosnika, to nic dziwnego ze dodanie cewki wplynelo na pasmo, ktore odebral jako gorsze. Trudno wiecej na ten temat powiedziec, nie widzac rozwiazania konkretnego przypadku.

Dzięki melo 

Sonido nie jest dobrym partnerem dla lampy z powodu dużego wachania modułu impedancji. Wspomnial o tym także F Kulpa przy teście Bodnarow, dlatego sonido odpada u mnie bo zakochałem się w el 34. Jest przecież pełno przykladow opartych na głośniku ful range w odgrodzie ze wspomaganiem na basie. Średnio tonowe puszczone bez filtra to też nie rzadkośc, epos, awangarde. Gdzie wskazuję się właśnie na ową, otwartość brzmienia. Nie jestem konstruktorem, rozważam tylko pewne rozwiązania które stosują inni. Pewnie i tak skończy się na zleceniu komuś doboru przetworników i zaprojektowaniu zwrotnicy. 

22 minuty temu, LUKAS 84 napisał:

Sonido nie jest dobrym partnerem dla lampy z powodu dużego wachania modułu impedancji. Wspomnial o tym także F Kulpa przy teście Bodnarow, dlatego sonido odpada u mnie bo zakochałem się w el 34.

To nie jest prawda.

Nierownomiernosc modulu impedancji Bodnarow jest wynikiem zastosowania konkretnej obudowy, a nie samego glosnika. Jezeli nie zdajesz sobie z tego sprawy, to watpie aby udalo Ci sie zbudowac poprawny techniczne projekt.

24 minuty temu, LUKAS 84 napisał:

Średnio tonowe puszczone bez filtra to też nie rzadkośc, epos, awangarde. Gdzie wskazuję się właśnie na ową, otwartość brzmienia. Nie jestem konstruktorem, rozważam tylko pewne rozwiązania które stosują inni.

To takie powtarzane frazesy na lewo i prawo. Zbudowanie wybitnie brzmiacego zestawu na glosniku szerokopasmowym, to nie jest taka prosta sprawa, jak sie wydaje, a juz z pewnoscia nie jest to droga przez zwykly drut, deske i glosnik bez korekcji.

11 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Dzięki melo 

Sonido nie jest dobrym partnerem dla lampy z powodu dużego wachania modułu impedancji. Wspomnial o tym także F Kulpa przy teście Bodnarow, dlatego sonido odpada u mnie bo zakochałem się w el 34. Jest przecież pełno przykladow opartych na głośniku ful range w odgrodzie ze wspomaganiem na basie. Średnio tonowe puszczone bez filtra to też nie rzadkośc, epos, awangarde. Gdzie wskazuję się właśnie na ową, otwartość brzmienia. Nie jestem konstruktorem, rozważam tylko pewne rozwiązania które stosują inni. Pewnie i tak skończy się na zleceniu komuś doboru przetworników i zaprojektowaniu zwrotnicy. 

A po co chcesz sobie utrudniać życie, brnąc w nieznane sobie rewiry, gdy meloV8 przed chwilą podał link do sprawdzonego projektu niedużej, zgrabnej odgrody? Miałem okazje słuchać Sonido i po 10 min.byłem tym zmęczony. Nie przesądzam, bo może w innej aplikacji potrafi zagrać lepiej, ale…wątpię. Skoro sam nie masz dużej wiedzy konstruktorskiej, dużego doświadczenia, wielu udanych projektów za sobą, to unikaj ryzyka, bo władujesz się w kłopoty i zmarnowane wydatki. Nie można znać się na wszystkim. Korzystaj z wiedzy innych lub sprawdzonych rozwiązań. Powodzenia.

Na podstawie 2 różnych aplikacji z Sonido, skłonny jestem dopisać, aby zachować ostrożność przy jego wyborze, ponieważ, Sonido ma mocno zarysowaną cechę, rodzaj DNA, która nie najlepiej radzi sobie z różnicowaniem materiału źródłowego.  

Przy pewnych, subiektywnych preferencjach może się to podobać, ale w ujęciu obiektywnym, zalecam ostrożność. 

1 godzinę temu, piano napisał:

Na podstawie 2 różnych aplikacji z Sonido, skłonny jestem dopisać, aby zachować ostrożność przy jego wyborze, ponieważ, Sonido ma mocno zarysowaną cechę, rodzaj DNA, która nie najlepiej radzi sobie z różnicowaniem materiału źródłowego.  

Przy pewnych, subiektywnych preferencjach może się to podobać, ale w ujęciu obiektywnym, zalecam ostrożność. 

Alez z Ciebie dyplomata. Jestem w szoku… :-)…a teraz tak po ludzku….jeśli driver nie różnicuje Materiału muzycznego to nie jest wart uwagi. Proste.

W pewnych kręgach, nazywam rzeczy po imieniu, ale TU mamy krzyżówkę upodobań i stąd posłużyłem się językiem dyplomacji. 😉

54 minuty temu, sly30 napisał:

Alez z Ciebie dyplomata. Jestem w szoku… :-)

Wiem cos o tym... Jak niedawno goscil u mnie, to od jego pierwszego komentarza dotyczacego oceny dzwieku, od razu bylem pod wrazeniem jego wyrafinowanych - wrecz - poetyckich  sformulowan  :-)  

Edytowane przez Lutek
5 minut temu, piano napisał:

nieźle mi tu koło pióra robią ;-)))

Kolo zadnego piora...                                                                                                                                                                            Ty sie lepiej ubiegaj o stanowisko naczelnego redaktora jakiegos poczytnego czasopisma zwiazanego z audio. Przynajmniej bedziemy mogli w koncu poczytac ciewawe artykuly z komentarzami dotyczacymi roznych niuansow zwiazanych z jakoscia dzwiiekow wydobywajacych sie z roznych klockow audio  :-)

Ale jak zacznie pisac o wszystki dyplomatycznie to nie bedzie juz takie ciekawe 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, Lutek napisał:

Wiem cos o tym... Jak niedawno goscil u mnie, to od jego pierwszego komentarza dotyczacego oceny dzwieku, od razu bylem pod wrazeniem jego wyrafinowanych - wrecz - poetyckich  sformulowan  🙂  

Przychodzi piano do lekarza, ale lekarza brak….chyba chory. Na jego fotelu siedzi jakiś tępy koleś, pewnie pisowiec….ani me, ani be, ani kukuryku…a piano do niego….ależ Pan pięknie i oszczędnie dysponuje intelektem! Czyżby w kwestii kultury był Pan równie ekologiczny?… :-))

stanę trochę w obronie bodnarów na sonido, może dlatego, że mam takowe 🙂

wszystko zależy od tego jaką przyłożymy miarę, wierzę że dla sly30 to męczące granie, ale umówmy się, kolega działa na innym pułapie :)

bodnar hornton pojawiają się, co prawda rzadko, na rynku za 3-4k, ja jeszcze nie słyszałem nic lepszego w moim repertuarze (rock, akustyka, jazz) w podobnej cenie, jeszcze dającego się napędzić lampką

słuchałem różnych podłogówek/monitorów do ok 10k(nowe) i jeszcze nie miałem chęci na zmiany (chario, bowersy, elaci, audiovector) fajne były equilibrium ether s6 ale do nich trzeba spawarki a nie lampki se :)

może koledzy coś podpowiedzą, czego szukać ewentualnie 🙂 bodnary mają swoje ułomniści, nie zagrają pięknie wszystkiego, wielkie skrzynki itp ale wg mnie mają też zalety ;)

59 minut temu, krolewicz napisał:

bodnar hornton

z tym modelem mam problem. Bez dyplomacji i poezji napiszę tak;

- jako audiofil, psioczę, gryzę i kopię

- jako meloman, słucham, każę sobie podać łychę i nie szukam drzwi

• Pokaż nowe odpowiedzi