Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że to przypadkowe wpływy budowy tych urządzeń. Ani Tplink, ani Dlink, ani Cisco czy Netgear tego do audio nie robią.... Miałem tego 5 portowego Dlinka oraz 5 i 8 portowe Tplinki. Został 5 portowy Tplink... 8 portowy DLink DGS108 jest bazą chyba kilku przeróbek, więc pewnie nie jest zły.

Powtórze się - ale kryterium było jedno - jak najmniejszy wpływ wypięcia kabla od switcha do streamera

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Kombinowałem z buforem w streamerze zmniejszając go do minimum... zwiększałem do absurdalnych wartości. Wypinałem RJ-tkę od strony routera, później ze streamera. Pozbawiałem zasilania switch i router.
Po wypięciu RJtki z streamera muzyka grała średnio półtora minuty przy standardowych ustawieniach. Żadnych różnic nie słyszałem choć doskonale wiedziałem kiedy co robię i w którym momencie "powinno" być słychać zmianę.
Eksperyment powtórzę prawdopodobnie w przyszłą sobotę. Zrobię liniowe zasilacze do switcha i do routera.

10 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Po wypięciu RJtki z streamera muzyka grała średnio półtora minuty przy standardowych ustawieniach. Żadnych różnic nie słyszałem choć doskonale wiedziałem kiedy co robię i w którym momencie "powinno" być słychać zmianę.

U mnie różnica była duża, gdy sygnał LAN szedł prosto z routera. Gdy po drodze był switch różnica się zacierała.

8 minut temu, Muzg napisał:

U mnie różnica była duża, gdy sygnał LAN szedł prosto z routera. Gdy po drodze był switch różnica się zacierała.

U mnie jest dokładnie tak samo

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

23 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Kombinowałem z buforem w streamerze zmniejszając go do minimum... zwiększałem do absurdalnych wartości. Wypinałem RJ-tkę od strony routera, później ze streamera. Pozbawiałem zasilania switch i router.
Eksperyment powtórzę prawdopodobnie w przyszłą sobotę. Zrobię liniowe zasilacze do switcha i do routera.

A jaki masz streamer ?

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Streamer ma wpływ na to czy router "sieje/zakłóca"?

To nie odpowiedz na moje pytanie
Wszyto sieje ale mi nie oto chodziło, bo jak rozumiem switch masz przed streamerem ktroy nie jest komputerem ?

Nie, nie jest to PC z windows.

Bo gdyby tak było to nie ma szans "usłyszeć" rutera/switcha, tak?

Wstawiłem przecinek 😉

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie, nie jest to PC z windows.

Bo gdyby tak było to nie ma szans "usłyszeć" rutera/switcha, tak?

Wstawiłem przecinek 😉

Dokładnie, ciężko usłyszeć różnice, a na pewno gdy leci po WiFi

Najszybciej powinieneś usłyszeć wpływ Switcha gdy jest miedzy Routerem a Streamerem

U mnie Switche które testowałem wnosiły zmiany szczególnie te "audiofilskie" przyciemniały, Zasilacze czy zmiana Routera nie odczułem specjalnie różnic i nie testowałem, mam lepsze zasilacze czy Router ale jak pisałem, nie wnikałem czy są zmiany.

2 godziny temu, NRK napisał:

A zaślepki na nie używane porty w switchu są już gdzieś do kupienia? 

Oczywiście

na allegro są, gumowe albo z PVC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez absinth3

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Witam, 

Posiadam router orange funbox 6, czy ktoś go używa? Co i jak modyfikował (zasilanie, switche, kable) w celu poprawy dźwięku w streamingu.

Jak się ma podłączenie urządzenia  po lanie vs wifi (z zaznaczeniem ze wifi jest wystarczające by nie było żadnych przycinek czy spowolnień w samym działaniu) ? 

Powiem tylko tyle ze przez przypadek podłączyłem ten router pod kondycjoner sieciowy na oryginalnym zasilaczu (wcześniej był prosto pod gniazdko)  i mimo ze streamer łączy się z siecią wifi nastąpiła znaczna poprawa, co najmniej jak bym podłączył daca z półki wyżej, szczerze to nie mogłem w to uwierzyć bo jak?! Zmieniałem podłączenie zasilania funboxa kilka razy i efekt był zawsze ten sam...

48 minut temu, NRK napisał:

Chłopie, ja tu mam na myśli jakieś zatyczki w stylu Cardas, a nie jakiś szmelc.🤣🤣🤣

Są inne zatyczki (nie rj), lepsze od Cardasowych (i RCA i do terminali głośnikowych w kolumnach i wzmakach). Ale tymi rj zapchałem każdą stosowną dziurę. I już.

3 godziny temu, NRK napisał:

Chłopie, ja tu mam na myśli jakieś zatyczki w stylu Cardas, a nie jakiś szmelc.🤣🤣🤣

Prosisz - masz.

32C09548-CBBA-4F87-8E52-05005F7E682C_1_2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Gość

(Konto usunięte)

Bardzo estetyczne zaślepki. Jak sądzę, nie ma się z czego śmiać. Zamiast tego wyobrazić sobie puste gniazdo po dwóch latach - nie do wyczyszczenia raczej, gdyby zaszła potrzeba użycia, styki delikatne itd.

32 minuty temu, kaviter napisał:

odstający kołnierz

A przypiłować onego!

Regent piękny!

Edytowane przez absinth3

11 godzin temu, Muzg napisał:

U mnie różnica była duża

A takie niezręczne pytanie, który z Twoich niedrogich zasilaczy wart jest zastosowania do DACa tudzież streamera? To że ten za ponad 1k to domyślam się, ale czy któryś z tej dolnej cenowo pólki "gra" wybitnie?

25 minut temu, Wito76 napisał:

1k to domyślam

Na routerze wymieniłem standard na premium (nie pamiętam, czy pisałem o tym)- zmiana znacząca in plus. Nie opisuję, bo po tym zająłem się słuchaniem muzyki. Czyli zasilacz przegonił mnie od analizy do syntezy. Taki ma wpływ.

Na myśl o jakiś zmianach dostaję bólu głowy. No może jeszcze te zaślepki AQ ... hehe

Standard poszedł zasilać NAS

Edytowane przez absinth3

5 godzin temu, Wito76 napisał:

A takie niezręczne pytanie, który z Twoich niedrogich zasilaczy wart jest zastosowania do DACa tudzież streamera? To że ten za ponad 1k to domyślam się, ale czy któryś z tej dolnej cenowo pólki "gra" wybitnie?

Zasilacz Ekonomiczny wykonany jest z równie dobrych elementów, tylko nie posiada takiej wydajności i ma plastikową obudowę. Jak wydajnościowo wystarcza to warto wziąć go pod uwagę. Szczególnie do tańszych switchów.

Godzinę temu, Muzg napisał:

Szczególnie do tańszych switchów

Wyłącznie do tanich switchy, z reguły te z wyższej półki posiadają wbudowane zasilacze.

Zasilacz Ekonomiczny wykonany jest z równie dobrych elementów, tylko nie posiada takiej wydajności i ma plastikową obudowę. Jak wydajnościowo wystarcza to warto wziąć go pod uwagę. Szczególnie do tańszych switchów.
Pytałem o zasilanie DACa i/ lub streamera, temat switcha to kolejny krok. Pytanie bardziej dotyczy, który ma najlepsze parametry w sensie szumów, tętnień i po prostu "gra". Wystarczy mi 1A.
48 minut temu, pmcomp napisał:

To juz nie potrzeba hiendowego switcha za 16 tysiów wystarczy zwykly zasilacz lioniowy ???

No taaaaaaaak. Teraz nawet ty możesz sobie na to pozwolić 😄😄😄

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

No taaaaaaaak. Teraz nawet ty możesz sobie na to pozwolić 😄😄😄

Ja, chyba w przeciwienstwie do Ciebie, juz taki hiendowy switch zasilany liniówką i karmoiony zewnetrzny zegarem 10 MHz z hiendowych patchcordem, w swoim systemie testowałem. Co w tym watku, gdzies raczej na poczatku zostalo opisane.

R.I.P. switchu 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

39 minut temu, pmcomp napisał:

Ja, chyba w przeciwienstwie do Ciebie, juz taki hiendowy switch zasilany liniówką i karmoiony zewnetrzny zegarem 10 MHz

Bo ja mam trochę więcej zdrowego rozsądku niż Ty i posiadane środki dywersyfikuje zgodnie z potrzebami

😄😄😄

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Pokaż nowe odpowiedzi