Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, lolek126 napisał:

To pierwszy element układanki przyszedł Kabelek DC Neotech STDCT 20 z oplotem Viablue na wtykach OYAIDE DC 2.1G/DC 2.5G właśnie dotarł, czekamy teraz na zasilający kabel.. Kabel DC będzie służył do podłączenia switcha z zasilaczem liniowym.

url=https://postimg.cc/yk4wXyP5]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [/url]

Oplot ViaBlue jest najważniejszy … bez niego nie ma grania. Ten jest lepszy, ma bardziej docieplona srednicę, znika nosowosć wokali i wycina sybilanty:

image.thumb.jpeg.26bba98e95bc20d5f4b1a62ebb41aa74.jpeg

A to mój super-duper kabel zasilający, dźwięk gładziutki jak pupa niemowlaka.

image.thumb.jpeg.130bff85586d3ad9423eddfbe5456bd9.jpeg

😂😂😂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, lolek126 napisał:

Kabelek DC Neotech STDCT 20 z oplotem Viablue na wtykach OYAIDE DC 2.1G/DC 2.5G właśnie dotarł, czekamy teraz na zasilający kabel

Bardzo elegancki. Gdzie zamawiałeś?

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Oplot ViaBlue jest najważniejszy … bez niego nie ma grania. Ten jest lepszy, ma bardziej docieplona srednicę, znika nosowosć wokali i wycina sybilanty:

Ukryta Zawartość

A to mój super-duper kabel zasilający, dźwięk gładziutki jak pupa niemowlaka.

image.thumb.jpeg.130bff85586d3ad9423eddfbe5456bd9.jpeg

😂😂😂

Gratuluję kabelka, a dupcie u niemowlęcia to wolałem właśnie u dziecka jak było małe, przy kablach inne rzeczy preferuje... 

Godzinę temu, pantagruel napisał:

Bardzo elegancki. Gdzie zamawiałeś?

AVcorp... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

5 godzin temu, lolek126 napisał:

To pierwszy element układanki przyszedł Kabelek DC Neotech STDCT 20 z oplotem Viablue na wtykach OYAIDE DC 2.1G/DC 2.5G właśnie dotarł, czekamy teraz na zasilający kabel.. Kabel DC będzie służył do podłączenia switcha z zasilaczem liniowym.

Zwróć uwagę czy teraz nie pojawi się dociazenie względem "fabrycznego". U mnie było to slychac od razu. Co prawda mój kabel to lity drut neotecha a nie linka. Ciekawym

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

A w piąteczek będzie kabelek da zasilenia zasilacza liniowego. 🙂

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ukryta Zawartość

W opinii wielu, to jeden z najlepszych materiałów do samodzielnego wykonania kabli DC.
Sam zrobiłem z tego kilka kabli uziemiających i moge potwierdzić, ze rzeczywiście jest rewelacyjny.

Ukryta Zawartość

….be still and know….

2 godziny temu, Seth_A_Rider napisał:

Ukryta Zawartość

W opinii wielu, to jeden z najlepszych materiałów do samodzielnego wykonania kabli DC.
Sam zrobiłem z tego kilka kabli uziemiających i moge potwierdzić, ze rzeczywiście jest rewelacyjny.

I do czego to uziemienie podłączyłeś ?

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Shunyata Altaira, która jest połączona z zakopanym za domem prętem miedzianym.

Ten pręt miedziany jest zakopany w ziemi? Tak jak typowa bednarka?

9 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ten pręt miedziany jest zakopany w ziemi? Tak jak typowa bednarka?

Typowa bednarkę zakopuje sie robiąc petlę dookoła domu na glebokosci jakos, pisze z pamieci, ok. 1.5m. U mnie jest chyba na lawie fundamentowej czyli ok. 1,7 m. Od takiej petli wychodzi połaczenie na powierzchnię, z takiej samej bednarki.

Nie jestem fachowcem od elektryki ale wydaje mi sie, ze pręt miedziany wbity w ziemię moze nie spelniac wymogów uziemienia.

Z tego co zamieszczam ponizej wynika, ze po wykonaniu uziomu nalezy wykonać … pomiary (a nie na ucho):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Typowa bednarkę zakopuje sie robiąc petlę dookoła domu na glebokosci jakos, pisze z pamieci, ok. 1.5m. U mnie jest chyba na lawie fundamentowej czyli ok. 1,7 m. Od takiej petli wychodzi połaczenie na powierzchnię, z takiej samej bednarki.

Nie jestem fachowcem od elektryki ale wydaje mi sie, ze pręt miedziany wbity w ziemię czy zakopany w ziemi na jakiejs głebokosci nie spelnia wymogów uziemienia.

Jak to powinno wyglądać to ja wiem, zbrojenie też jest niezłą opcją.
Wszystko zależy od pomiarów a te od pogody a dokładnie od wilgotności gleby.
I z doświadczenia wiem że to ilość/powierzchnia ma największy wpływ na "jakość" uziemienia a nie z jakiego materiału jest wykonana.

O szumach uziemienia usłyszałem pierwszy raz w życiu 😁.

Mieszkam w USA i nieznane są tutaj piorunochrony i inne europejskie rozwiązania. Tak, mam pręt wbity w ziemię w okolicy przyłącza wody. Jeśli jest to niewłaściwie zrobione to super, bo słychać ogromna różnice. Opcja, ze można lepiej jest znakomitą wiadomością, choć nie spotkałem się wcześniej z taka informacja, na żadnych innych forach.

Ktoś żartował o zakopaniu starej chłodnicy i połączeniu jej z prętem. Wiem natomiast na pewno, ze wilgotność ziemi ma znaczenie, dlatego pręt zakopałem przy przyłączu wody i widzę po trawie w lecie, ze miało to uzasadnienie.

….be still and know….

27 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Jeśli jest to niewłaściwie zrobione to super, bo słychać ogromna różnice

How dare you Seth? He's always right. Everywhere with everything.

How dare you? 😂😂😂

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

25 minutes ago, Mikelas76 said:

How dare you Seth? He's always right. Everywhere with everything.

How dare you? 😂😂😂

It ain’t what they don’t know that gets them into trouble. It’s what they know for sure that just ain’t so.

Edytowane przez Seth_A_Rider

….be still and know….

Shunyata_Altaira-vergossene_Filter.jpg

Powinno się kupić trzy takie pudełka po 17 tys zł każde:

Shunyata_Altaira-Kombinationen.jpg

do tego odpowiednie okablowanie bo kabel z Castoryamy za słaby jest:

Shunyata_Altaira-5_Kabelqualitaeten.jpg

Venom (250 Euro / 1 Meter + 25 Euro pro weitere 0,25 Meter), Delta (300 Euro / 1 Meter + 30 Euro pro weitere 0,25 Meter), Alpha (400 Euro / 1 Meter + 40 Euro pro weitere 0,25 Meter), Sigma (500 Euro / 1 Meter + 50 Euro pro weitere 0,25 Meter), Omega (250 Euro / 1,25 Meter + 80 Euro pro weitere 0,25 Meter)

🙂 

12 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Ktoś żartował o zakopaniu starej chłodnicy i połączeniu jej z prętem. 

Mam nadzieję że rozumiesz chociaż jaki jest powód techniczny takiego żartu?

Edytowane przez pmcomp

Nie napisaliście najważniejszego:

Pozbywa się wielu warstw zakłóceń, ujawniając wcześniej ukryte szczegóły muzyczne i mikrodynamikę, poprawiając jednocześnie skalę dynamiczną, dokładność tonalną i definicję barwy z rozszerzonym spektrum przestrzenności.

Fundament basowy zyskuje na wadze, przyczepności i artykulacji, natomiast w materiałach wideo następuje poprawa rozdzielczości obrazu, Dmax i nasycenia kolorów. By w pełni docenić stopień poprawy rozdzielczości - zarówno w przypadku dźwięku, jak i obrazu wideo - należy przeprowadzić testy we własnym systemie.

14 minut temu, Ajothe napisał:

Nie napisaliście najważniejszego:

Pozbywa się wielu warstw zakłóceń, ujawniając wcześniej ukryte szczegóły muzyczne i mikrodynamikę, poprawiając jednocześnie skalę dynamiczną, dokładność tonalną i definicję barwy z rozszerzonym spektrum przestrzenności.

Fundament basowy zyskuje na wadze, przyczepności i artykulacji, natomiast w materiałach wideo następuje poprawa rozdzielczości obrazu, Dmax i nasycenia kolorów. By w pełni docenić stopień poprawy rozdzielczości - zarówno w przypadku dźwięku, jak i obrazu wideo - należy przeprowadzić testy we własnym systemie.

Tylko ... za 50 tys zł można już kupić bardzo dobry DAC i bardzo dobry player 🙂 .

Moim zdaniem ładowanie kasy w tego typu gadgety nie ma sensu gdy możesz kupić wyższy i lepszy klocek audio od aktualnie posiadanych. Ale jezli masz już np. set dCS Vivaldi + monobloki Relentless + topowe Blumenhoffery, a jako uzupełnienie np. 2 x Studer A820 i najwyższy model Transrotora uzupełniony Audio Tekne TEA-2000, nie zapominając oczywiście o kablach powiedzmy transparenta po jakies 10.000 EUR/szt to ... można się "bawić" w takie waciki jak audio switche czy przełączniki masy.

🙂 🙂 🙂 

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Ukryta Zawartość

Powinno się kupić trzy takie pudełka po 17 tys zł każde:

Dlaczego zalali 😕. Chciałem zobaczyć tą szynę zbiorczą 😞... wartą +/- 15tyś. 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dlaczego zalali 😕. Chciałem zobaczyć tą szynę zbiorczą 😞... wartą +/- 15tyś. 

zrób sobie sam

https://www.audiostereo.pl/topic/133657-audio-doniczka/

8 minut temu, slawek.xm napisał:

zrób sobie sam

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy moja pani się zgodzi bym zajumał kotu żwirek 😁.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie wiem czy moja pani się zgodzi bym zajumał kotu żwirek 😁.

układ Zygmunta jest lepszy od szyny zaprezentowanej w tym wątku ze względu na oddzielne moduły i efekt neutralizacji

zalany element to kawał metalu i można mieć tylko nadzieję , że to miedź a nie kawałek blachy stalowej 🙂

poza tym sposób podłączenia układów do bolca PE powinien być równoległy a nie szeregowy

to bardzo duży błąd i skandal

obraz.thumb.png.6b3c0b1ed4c04d03ba2dbf463fbf497b.png

15 minut temu, slawek.xm napisał:

zalany element to kawał metalu i można mieć tylko nadzieję , że to miedź a nie kawałek blachy stalowej 🙂

Może cały sekret w tym "lepiku" 😁

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Oj tam, znasz się na tym 😉?

spoko

ostatnio testuję zalewy

np super jest wosk pszczeli na element pod warunkiem określenia maksymalnej temperatury np trafa pod obciążeniem a na górę żywica jako uszczelnienie

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Tylko ... za 50 tys zł można już kupić bardzo dobry DAC i bardzo dobry player 🙂 .

Moim zdaniem ładowanie kasy w tego typu gadgety nie ma sensu gdy możesz kupić wyższy i lepszy klocek audio od aktualnie posiadanych. Ale jezli masz już np. set dCS Vivaldi + monobloki Relentless + topowe Blumenhoffery, a jako uzupełnienie np. 2 x Studer A820 i najwyższy model Transrotora uzupełniony Audio Tekne TEA-2000, nie zapominając oczywiście o kablach powiedzmy transparenta po jakies 10.000 EUR/szt to ... można się "bawić" w takie waciki jak audio switche czy przełączniki masy.

🙂 🙂 🙂 

No to faktycznie nie dla mnie 🤣

A Blumenhoffery są za ostre 😋

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

A Blumenhoffery są za ostre 😋

Wybierz sobie inne choć w takich za ponad bańkę to zbyt wielkiego wyboru nie ma 😉 

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Może cały sekret w tym "lepiku" 😁

Sekret ceny na pewno tkwi w lepiku. Po to, żeby kupujący nie zobaczył "że tam nic nie ma" albo kosztuje ze 200 zł 😉 .

W JBL 4343B producent zalał żywicą epoksydową większość elementów tzn. duże kondensatory i cewki rdzeniowe ale nie po to żeby ukryć jakość elementów ale po to aby zmniejszyć drgania. BTW elementy zalane są mniej więcej do połowy czy 2/3ich ich wysokości:

23VWPF.jpg

MSweqd.jpg

GWBmAm.jpg

EMb13J.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi