Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, BorkowskiM napisał:

Na korzysc CD - nie wszystko jest na Tidal'u, n.p. pierwszy Kazik.

Tego to akurat na CD też w zasadzie nie ma 😉

W kwestii wifi czy kabel, np. najnowsza seria S Auralica, ma tylko polaczenie po kablu lan. Mysle tak samo i to mi pasuje.

Przypomnicie koledzy jaki switch jest ostatnio tu polecany?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

46 minut temu, Mikelas76 napisał:

To wystarczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 2.10.2024 o 20:57, Mikelas76 napisał:

Ja mam Silent Angel Bonn N8, ale chodzi mi po głowie LHY SW-6 żeby spróbować połączenia dwóch switchy w bridge. Piszą, że co dwa switche to nie jeden. Jeżeli gra nie warta świeczki, to Bonna sprzedam, bo nie sądzę że jest lepszy od tego LHY.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

39 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Ja mam Silent Angel Bonn N8, ale chodzi mi po głowie LHY SW-6 żeby spróbować połączenia dwóch switchy w bridge. Piszą, że co dwa switche to nie jeden. Jeżeli gra nie warta świeczki, to Bonna sprzedam, bo nie sądzę że jest lepszy od tego LHY.

A sprawdzales czy zwykly switch na liniowym jest slabszy niz taki bonn od SA? Mam dwa netgeary na liniowym ale nie prownywalem z "ałdiofilskimi"

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

A sprawdzales czy zwykly switch na liniowym jest slabszy niz taki bonn od SA? Mam dwa netgeary na liniowym ale nie prownywalem z "ałdiofilskimi"

Tak. Kolega miał  Netgeara, tego bodajże i Bonn N8 nawet na stockowym zasilaczu wypadł lepiej. Teraz ma jakiegoś Buffalo przerobionego, ale nie robiliśmy porównania z Bonnem. Od Netgeara też lepszy. Generalnie w systemie plikowym warto się tematem zainteresować, zgadzam się z recenzją Bonna, że zmiany może nie są wielkie, ale powrót do stanu "przed" jest dosyć bolesny. A to można powiedzieć początek zabawy, jeden z tańszych albo nawet najtańszy switch do audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Mam bliźniaczego do Bonn Nuprime Omnia SW-8. Zasilany wraz z routerem przez Keces P6. Pośród testów wielu switchy i zasilaczy i kabli ethernet, ten zestaw wpasował się u mnie najlepiej. Ze zwykłym kablem nieekranowanym kat.6.
Testowałem także LHY SW-6. U mnie zbyt wyczynowo to wypadło - surowo - rozdzielczo, ze zbyt ofensywną górą (choć jego charakter bym określił mimo wszystko jako neutralny). Nuprime gra z lekko obniżoną tonacją po prostu. Niemniej, SW-6 robi wykonaniem i funkcjonalnością dobre wrażenie i na pewno w wielu systemach się sprawdzi.

43 minuty temu, kontomatiego napisał:

Nuprime Omnia SW-8

W sumie to trochę żałowałem, że zamiast Bonna jego nie zamówiłem. Podobno jest ciut lepszy. Na razie LHY nie zamawiam, ale dzięki za info.

Ja zasilam Bonna liniowym Nostromo, ale chcę go wywalić i złożyć coś na Sigmie 11, bo w tym nostromo to części za 20 zeta siedzą. 

Edytowane przez staropolanka2000

Przy zapedzaniu się w temat, warto pamiętać że absolutem i punktem odniesienia jest dźwięk z wypiętym kablem.

Jeżeli z nawet najdroższym switchem będzie cokolwiek inaczej, znaczy że zakłóca i przenosi.

Prosimy znajomego żeby wypinał i wpinał kabel do streamera jak słuchamy. Póki się poprawia na wypiętym jest pole do poprawy

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz to się switche kupuje skwantyzowane 😉

Ostatnio porównywaliśmy w KAiM dwa takie switche. 

QSA (Quantum Science Audio) Violet i QSA Red. No i były różnice. 

To od tych, co również kwantyzują bezpieczniki, które wzbudzają ostatnio zachwyt ich słuchających. ;)

2 godziny temu, jar1 napisał:

Ostatnio porównywaliśmy w KAiM dwa takie switche. 

QSA (Quantum Science Audio) Violet i QSA Red. No i były różnice. 

Na ślepaka?

Muszę przewietrzyć mój system…

nie no ilez mozna , dawno mnie nie bylo a problem z switchami ten sam🙂 mikrotik  + zasilacz liniowy + odciecie podsieci audio swiatlowodem i nie ma co kombinowac. Lhy tez jest w miare sensowne. Firmie QSA to nawet nie chcialo sie swoich frontow wykonac u oema 😉

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

4 minuty temu, jar1 napisał:

A co to jakiś zakaz jest? Nie można się tak bawić?

ja nikomu nie zabraniam przeciez - tylko trudno mi dostrzec w tym sens patrzac od strony technicznej dzialania sieci LAN🙂, dwa ze w temacie switchy wystepuja przypadki ewidentnego naciagactwa jak np. Melco

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

19 minut temu, xsnailx napisał:

tylko trudno mi dostrzec w tym sens patrzac od strony technicznej dzialania sieci LAN

To akurat twój problem.  Słuchamy, bawimy się, śmiejemy i wygłupiamy. Bardzo fajnie jest i pozytywnie nastraja do życia. 

Nie mam po tym ochoty komuś dać w mordę ani pouczać co i jak ma robić. Naprawdę tak się przyjemniej żyje. Jest po co i ma się chęć, by coś robić, zmieniać i szukać.  Allleluja i do przodu, jak mawiał klasyk 😉 

Ciekawe że w temacie sieci ethernet są zazwyczaj dwa podejścia.

Pierwsze to wyparcie jakiegokolwiek możliwego wpływu - (cytując będą bardziej brzuchate zera i koślawe jedynki buahahahhaha).

Drugie podejście równie skrajne - gdzie do grona hajendu aspiruja rebrandy 🙂 

A najlepsze że piszę od kilkudziesięciu stron jak łatwo sprawdzić wpływ zakłóceń sieci na dźwięk, w sposób jednoznaczny, może być nawet ślepy... i nikt nie podjął tematu 😄 

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

A najlepsze że piszę od kilkudziesięciu stron jak łatwo sprawdzić wpływ zakłóceń sieci na dźwięk, w sposób jednoznaczny, może być nawet ślepy... i nikt nie podjął tematu 😄 

Bo zarówno dla jednej jak i drugiej strony ten test jest niewygodny 😉 Wynik testu może uderzyć w ich przekonania. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

A skąd wiesz? Zdarza mi się bawić w taki sposób od całkiem dawna, również przy okazji pomiarów. A na potrzeby lokalizacji, której używam do odsłuchów, specjalnie z wydzierganym kilkumetrowym UTP bo do gniazdka daleko. Zero słyszalnego wpływu.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

9 minut temu, przmor napisał:

Co w sytuacji kiedy po wypięciu kabla Ethernet dźwięk będzie subiektywnie gorszy?

mamy wtedy pięknie grający audiofilski switch 😉 

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Zero słyszalnego wpływu.

w aktualnej konfiguracji też nie słyszę wpływu

Edytowane przez marcinmarcin

Jak widać, największy problem mają ci, co nie słyszą żadnych różnic. A przecie powinno być na odwrót. Zawsze mnie to dziwiło. 

Dla spokoju ducha kupuje się izolator Delock 62619 😉 

2 godziny temu, xsnailx napisał:

ja nikomu nie zabraniam przeciez - tylko trudno mi dostrzec w tym sens patrzac od strony technicznej dzialania sieci LAN🙂, dwa ze w temacie switchy wystepuja przypadki ewidentnego naciagactwa jak np. Melco

A to dalej jedynie twój problem. Mój nie. Chcę to kupuję, nie chcę to nie. 

Nie jestem sprzedawcą, jak, co poniektórzy tutaj 😉

27 minut temu, marcinmarcin napisał:

w aktualnej konfiguracji też nie słyszę wpływu

Tyle że żadnych super duper liniowek przy tego typu komponentach u mnie nie ma. Przez dwie dekady zdarzały się na początku ciężkie, transformatorowe, powiedzmy że liniowe, ale dawno zdechły, i zastąpione zostały impulsowymi.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Akurat zasilacze liniowe na ogół "grają" lepiej.

Raz jedynie miałem przypadek odwrotny,  Podłączyłem do nadajnika BT zasilacz liniowy od Tomanka i było gorzej niż z zasilaczem impulsowym.  Ale wszystko wróciło do normy (czyli zgodnie z oczekiwaniami), jak wypieprzyłem z tego zasilacza dwa kondensatory kondensatory.

Edytowane przez jar1
41 minut temu, jar1 napisał:

Akurat zasilacze liniowe na ogół "grają" lepiej.

na ogol tak. choc ifi ipower X gra wcale nie gorzej. Jak pokazuje przyklad mozna i dobre impulsowki zrobic.

54 minuty temu, ProjectPi napisał:

Tyle że żadnych super duper liniowek przy tego typu komponentach u mnie nie ma. Przez dwie dekady zdarzały się na początku ciężkie, transformatorowe, powiedzmy że liniowe, ale dawno zdechły, i zastąpione zostały impulsowymi.

Spraw sobie liniowe laboratoryjne to pogadamy…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi