Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Vyborova - from Poland, connoisseurs’ vodka".
I na tym się dziś skupmy
Szkoda czasu i zdrowia - jest sobota
Ja dzis w mordę wciąż leję ale inaczej

A pisząc konkret (miałem tego zaniechać ale sytuacja się zmieniła) to pamiętam pewną trójcę biedaków na AVS chcących wstrząsnąć Europą na tych Targach. Jeden bez zęba w koszuli z komuni i krawatem od sasiada ze studnowki w 1959r (ten od DAC-ów), drugi z audiofilskim kompem a trzeci to niegdysiejszy sprzedawca pralek w markiecie , który przebranżowił się na wielkiego producenta kolumn. Jak teraz o tym wspomnę to mam ubaw po pachy. Oczywiście bez złośliwości
Tak wygląda polska rzeczywistość.
Cua Panowie. Bawcie się dobrze

Czy w dziale HiEnd najlepszym argumentem w dyskusji z kimś jest szydera z czyjegoś sprzętu? Na porządku dziennym takie rzeczy jak widzę.
Panowie, skończcie już to dzbanowanie.

Czy w dziale HiEnd najlepszym argumentem w dyskusji z kimś jest szydera z czyjegoś sprzętu? Na porządku dziennym takie rzeczy jak widzę.
Panowie, skończcie już to dzbanowanie.
Sztur śpiewał "Ja po prostu mam talent " i udało mu się bez szydery. Próbuj. Jeśli Ci się uda to będę klaskał. Jeśli nie to będziesz pośmiewiskiem na zawsze. To nie szydera tylko życie i taka jest cena za pewnego rodzaju ryzyko.
2 godziny temu, Piopio napisał:

Zacytuję kolegę z forum. A on zna się na rzeczy !

Uuuu ... kolejna filmowa technika. Powoływanie się na autorytet. Sly30 ma godnego nastepcę, jesteś fast lerner 🙂 .

2 godziny temu, Piopio napisał:

Konfabulacja. Jesteś chorym człowiekiem. 

Jeśli moderacja skasuje mój post, proszę o skasowanie postów kłamcy @pmcomp i @piorasz

Uuuu ... to ja juz jestem kłamcą? Masz wyrok?

Dzisiaj już dwa oskarżenia, szybki jesteś. Aż strach się bac co będzie jutro.

BTW to kolejna technika z filmu ... oczernić rozmówcę.

🙂 

Muszę przewietrzyć mój system…

8 minut temu, pmcomp napisał:

BTW to kolejna technika z filmu ... oczernić rozmówcę.

Ale to Ty to robisz. Ja tylko punktuję Twoje kłamstwa. Nazywam rzeczy po imieniu.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, rochu napisał:

Izolacja galwaniczna to wprowadzanie kolejnego elementu na drodze sygnału.

I kolejnej konwersji.

Mylisz cyfrę z analogiem.

Widać nie masz zielonego pojęcia o transmisji USB (cyfrowej) i izolacji galwanicznej. Doucz się a potem komentuj. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, Piopio napisał:

izolacji galwanicznej

I vice versa .

(Ten dinx nic nie daje, a zwłaszcza nie podłączony do prądu z zewnętrznego zasilania).

Hajs w błoto 😂

Wszystko!

12 minut temu, quatross napisał:

I vice versa .

(Ten dinx nic nie daje, a zwłaszcza nie podłączony do prądu z zewnętrznego zasilania).

Hajs w błoto 😂

Wszystko!

Przecież Ty się na tym w ogóle nie znasz 😉 Daruj sobie komentarze.

5 godzin temu, Piopio napisał:

No ale ty to dopiero się znasz.

Jak w tej piosence: "bo Dobry Bóg zrobił co mógł, teraz trzeba zawołać fachowca".

I zainstalować izolację galwaniczną🤣

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

6 godzin temu, Piopio napisał:

Ja nie mam  nic  do Ciebie, ale faktycznie jak się niektórych czyta, to daruję sobie komentarze.😁

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

7 godzin temu, quatross napisał:

I vice versa .

Hajs w błoto 😂

Wszystko!

@Piopio, po co ty skomentowales ten post emotikoną? Zgadzasz sie z tym twierdzeniem? Wszystkie trzy emotikonki sa pozytywne. Na audiostereo nie mozna dac negatywnego komentarza.

Jakis dziwny jestes czy co?

7 godzin temu, Piopio napisał:

A tonie jest kłamstwo? Skad wiesz ze sie nie zna?

Fanless PC z Roon ROCK + Topping HS01 
Czyli roon rock połączony bezpośrednio po usb do DAC rozumiem? Jeśli tak to chyba nie czytałeś zaleceń konfiguracyjnych od Roon Labs. Jak piszą inżynierowie od roon:

"Ok, so you want to run everything within one computer. You're free to do that, too. We don't agree that that's the best way to get the best sound quality out of Roon".
43 minuty temu, absinth3 napisał:

Co?

Bocznica zamknięta? Może tam założyć wątek np "Opera mydlana" i poprzenosić tę pseudo-merkantylną psychologię

To bardzo dobry pomysł.
Tam będzie się można lać po wirtualnej mordzie.

2 godziny temu, pmcomp napisał:

@Piopio, po co ty skomentowales ten post emotikoną? Zgadzasz sie z tym twierdzeniem? Wszystkie trzy emotikonki sa pozytywne. Na audiostereo nie mozna dac negatywnego komentarza.

Jakis dziwny jestes czy co?

Emotki są dla moderacji, taki dupochron. Ważne jest to co napisane przed nimi.

Np., piszesz komuś, że jego wpisy przypominają ci gaworzenie pewnego idioty z pobliskiego osiedla. Za taki wpis jest szansa na sankcje od moderatora.

Ale jeżeli zrobisz to tak:

twoje wpisy przypominają ci gaworzenie pewnego idioty z pobliskiego osiedla 😄😉

I już masz argument do obrony przed punktami od moderatora, że to był żart, że nie pisałeś tego na serio, no może ciut przeholowałeś w żartowaniu ale na prawdę nie miałeś złych intencji.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Godzinę temu, rochu napisał:

Emotki są dla moderacji, taki dupochron. Ważne jest to co napisane przed nimi.

Np., piszesz komuś, że jego wpisy przypominają ci gaworzenie pewnego idioty z pobliskiego osiedla. Za taki wpis jest szansa na sankcje od moderatora.

Ale jeżeli zrobisz to tak:

twoje wpisy przypominają ci gaworzenie pewnego idioty z pobliskiego osiedla 😄😉

I już masz argument do obrony przed punktami od moderatora, że to był żart, że nie pisałeś tego na serio, no może ciut przeholowałeś w żartowaniu ale na prawdę nie miałeś złych intencji.

Mialem na mysli 3 emotikony komentarzy ukryte pod serduszkiem w prawym dolnym rogu kazdego posta.

6 godzin temu, piorasz napisał:

Czyli roon rock połączony bezpośrednio po usb do DAC rozumiem? Jeśli tak to chyba nie czytałeś zaleceń konfiguracyjnych od Roon Labs.

Owszem czytałem. Praktycznie podłączenie bezpośrednie działa perfekcyjnie. 

A inżynierowie nie polecają bo NUC czy Nucleus bez izolacji galwanicznej USB sieje zakłóceniami. Ja mam Topping HS01 i nie mam zakłóceń 😉 

Owszem czytałem. Praktycznie podłączenie bezpośrednie działa perfekcyjnie. 
A inżynierowie nie polecają bo NUC czy Nucleus bez izolacji galwanicznej USB sieje zakłóceniami. Ja mam Topping HS01 i nie mam zakłóceń  
Czyli przechytrzyłeś inżynierów z roon
Napisz do nich to być może się od Ciebie czegoś nauczą. Może nawet kiedyś wezmą cię do zespołu

8 minut temu, piorasz napisał:

Czyli przechytrzyłeś inżynierów z roon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Napisz do nich to być może się od Ciebie czegoś nauczą. Może nawet kiedyś wezmą cię do zespołu

Ukryta Zawartość

Jeśli się trochę znasz na informatyce to wiesz, że to nie ma wielkiego znaczenia czy połączenie jest bezpośrednie czy przez protokół RAAT. Dane idą te same.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Piopio napisał:

Jeśli się trochę znasz na informatyce to wiesz, że to nie ma wielkiego znaczenia czy połączenie jest bezpośrednie czy przez protokół RAAT. Dane idą te same.

Przecież Ty się na tym zupełnie nie znasz i nie masz najmniejszego pojęcia co i jak jest przesyłane, więc nie manipuluj

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A inżynierowie nie polecają bo NUC czy Nucleus bez izolacji galwanicznej USB sieje zakłóceniami. Ja mam Topping HS01 i nie mam zakłóceń  

A to ciekawe. Poproszę o link do stwierdzenia przez inżynierów z roon, gdzie wspominają o izolacji galwanicznej.

No i tak się jeszcze zastanawiam co by mogło siać przez usb skoro większość dobrych DAC-ów mają interfejsy usb z własnym zasilaniem a gniazda usb, gdzie wkładamy kabel do przesyłu danych nie mają napięcia - aktywne są tylko porty do przesyłu. U mnie przynajmniej tak jest.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Nie przeceniaj Roona. Fajny ale można bez niego żyć. Bezpośrednie granie z wysokiej klasy network playera, za darmochę, też daje znakomite efekty.

A zachowujesz sie jak Pacuła. Moim zdaniem zaletą Roona jest ... zarządzanie plikami na serwerze NAS. BTW z tego typu softu znakomita jest Audirvana, za grosze w porównaniu do Roona.

A Roon jest cholernie mocno promowany.

BTW miałem Roona przez rok i nie słyszałem żadnych różnic dźwiękowych w porównaniu do Audirvany czy aplikacji dCS-a grając na zestawie dCS Debussy i dCS NB. Baaardzo wygodny w obsłudze i w wyszukiwaniu jesli ktoś ma tysiące czy dziesiątki tysięcy otagowanych plików. Ja mam. A na testy, gadanie i zachwalanie Pacuły i innych mam alergię 🙂 .

Apropo's RAAT, informacja producenta: 

RAAT – Roon Advanced Audio Transport. W dosłownym tłumaczeniu to Roonowski Zaawansowany (sposób) Transportu (zawartości) Audio. Jest to więc autorskie rozwiązanie firmy Roon Labs, czyli twórców Roona, które odpowiada za przesył informacji o muzyce, opracowane z naciskiem na zapewnienie wysokiej jakości dźwięku. 

Piekny marketing.

KAŻDA pliszka swój ogonek chwali 🙂 . 

Podobnie Pacuła chwali ogonek JPLAY/JCAT.

Edytowane przez pmcomp

13 minut temu, piorasz napisał:

No i tak się jeszcze zastanawiam co by mogło siać przez usb skoro większość dobrych DAC-ów mają interfejsy usb z własnym zasilaniem a gniazda usb, gdzie wkładamy kabel do przesyłu danych nie mają napięcia - aktywne są tylko porty do przesyłu. U mnie przynajmniej tak jest.

Zakłócenia idą też po linii danych interfejsu USB. Oczywiście większość zakłóceń idzie wraz z zasilaniem i jeśli się je odetnie to jest faktycznie lepiej. Moim zdaniem żaden streamer nie ma odciętego zasilania w portach USB. Są przecież DAC zasilane po USB. 

@MariuszZ.
""Digital Data" jako sygnał elektryczny przypominający w dziedzinie czasu przebieg prostokątny zawiera informację ale w paczkach zer i jedynek niesie również mnóstwo sygnałów elektrycznych niezbyt spójnych z zaszytą informacją, które to mają normalne widmo częstotliwościowe będące dla sygnału audio zwykłym zakłóceniem.

Jeżeli DAC będzie miał słabą separację części cyfrowej od analogowej. Brak separacji galwanicznej masy itd. to widmo sygnału cyfrowego będzie zakłócało sygnał analogowy. To jedna ze ścieżek gdzie można doszukiwać się problemów na styku cyfry i analogu. Przewód USB jeżeli będzie elementem pętli masowej również może wpływać na jakość SQ. Zmienną jest chociażby rezystancja ścieżki masowej tego przewodu. "

7 minut temu, pmcomp napisał:

Nie przeceniaj Roona. Bezpośrednie granie z wysokiej klasy network playera, za darmochę, też daje znakomite efekty.

BTW miałem Roona przez rok i nie słyszałem żadnych różnic dźwiękowych w porównaniu do Audirvany czy aplikacji dCS-a grając na zestawie dCS Debussy i dCS NB. A na testy, gadanie i zachwalanie Pacuły i innych mam alergię 🙂 .

Nie twierdzę, że Roon gra lepiej niż inne rozwiązania. 

Mi Roon pasuje -  świetna apka, szybkość działania, wspaniała integracja Tidal i Qobuz - jest dostęp do obu serwisów jednocześnie i można sobie wybrać wersją albumu jaka ma być odtwarzana. Można sobie ustawić preferowanie Hi-Res czy MQA. Mi Roon obsługuje 3 systemy - w tym mobilny Roon ARC na telefonie.

Roon ma genialne Roon Radio - puszcze muzę idealnie dopasowaną do preferencji użytkownika. 

Apropo's RAAT, informacja producenta: 
RAAT – Roon Advanced Audio Transport. W dosłownym tłumaczeniu to Roonowski Zaawansowany (sposób) Transportu (zawartości) Audio. Jest to więc autorskie rozwiązanie firmy Roon Labs, czyli twórców Roona, które odpowiada za przesył informacji o muzyce, opracowane z naciskiem na zapewnienie wysokiej jakości dźwięku. 
Piekny marketing.

Oczywiście, że to marketing. Ale myślę sobie, że bardzo dobrze, że opracowali nowy protokół (RAAT) UPNP jest dziurawe i niebezpieczne dla sieci. To jedna z zalet. Druga sprawa to (mogę się mylić bo dawno nie używam), że transport danych po UPNP nie był bez wad. Głównym problemem były apki zdalne do sterowania, które po ich wyłączeniu rwało połączenie (muzykę) i problemy z gapless. Z RAAT nie ma żadnych problemów.

[mention=11639]Piopio[/mention] co tu dużo gadać. Wpadnij kiedyś do mnie z tym Topping HS01 i porównamy u mnie z nim lub bez.
Daleko nie masz.

29 minut temu, piorasz napisał:

Wpadnij kiedyś do mnie z tym Topping HS01 i porównamy u mnie z nim lub bez.

Ukryta Zawartość

Nie zadaję się z toksycznymi ludźmi. 

Ukryta Zawartość

Nie zadaję się z toksycznymi ludźmi. 
Tak myślałem, że wymiękniesz. Ty się po prostu boisz, że obalę po raz kolejny Twoje omamy
Od lat wciskasz wszystkim swoje urojone, niczym konkretnym nie podparte tezy, a kto ma inne zdanie jest Twoim wrogiem. Skoro ten tani Topping tyle wnosi to dlaczego producenci klockow go nie stosują? Przecież jako masówka to byłyby groszowe koszty. Nie mam już nawet cierpliwości na Ciebie.
  • Pokaż nowe odpowiedzi