Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do R-N803D

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, Cześć, potrzebuję Waszego wsparcia w doborze kolumn pod R-N803D, obecnie mam STX 250 ale przyszedł na nie czas.... liczę na wsparcie

Siedzę czytam i wybieram pomiędzy:

1. Pylon Diamond 25
2. Bowers and Wilkins 603 s3
3. ELAC Debut Reference F5 
4. Indiana Line Tesi 561
5. Elac Carina FS247.4
6. Indiana Line Tesi 661

Pomieszczenie to nieszczęsny "salonokuchnia" ok 25m2 przestrzeni. Muzyka przeróżna, dużo instrumentalnej, rockowej ale też spokojnej którą ciężko określić nastrojowa zabawa werblami, stopami, basami itd. do odpoczynku i snu. Do tego kino- uwielbiam filmy więc musi pokazać czasem pazurek przy ładnych ścieżkach dźwiękowych i efektach. 

Ważna kwestia: zabudowa szeregowa, z sąsiadami wypada żyć w zgodzie więc ważne jest dla mnie żeby kolumny dobrze brzmiały także gdy są ściszone, żeby nadal zachowały charakter. 

Chcę zrobić wstępna selekcję z tej listy i wybrać się na odsłuch, które z podanych wyżej Waszym zdaniem najlepiej grają z R-N803D? 

Edytowane przez zajec
https://www.audiostereo.pl/topic/156844-dob%C3%B3r-kolumn-do-r-n803d/

Poza B&W, które akurat moim zdaniem nie są najlepszą opcją do Yamaha, wszystkie pozostałe modele posłuchasz w naszym salonie. Ja zdecydowanie stawiałbym na polską konstrukcję Pylon Audio Diamond 25. Ewentualnie Elac Carina. Natomiast z mojej strony do listy odsłuchowej koniecznie dopisałbym Fyne Audio F501, najnowsze Dynaudio Emit 30, Kef Q750 oraz bardzo ciekawe duńskie System Audio Saxo 60.

Zapraszamy serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

lista rozległa i są na niej totalnie odmiennie grające kolumny. Jeśli zależy Ci na stereofoni, przestrzeni i "oddechu" to nie wiem czy jest coś lepszego niż B&W, jednak to kolumny raz: wymagające", dwa: grające twardawo. Coś bardziej miękkiego to Elac Carina, jednak "góra" mimo, że bardzo dobra, to już nie taka jak w B&W, bas mięciutki i jest go ilościowo więcej. Reszta z wymienionych pozycji to liga niżej, a Indiana nawet dwie 😉

Umów się na odsłuch, przecież wszystkie te pozycje znajdziesz w Top Hifi. Sam odsłuchasz i porównasz 😉

Zapraszamy

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Do tej wielkości pomieszczenia polecamy sprawdzenie kolumn Polk Audio RTi A5 są to kolumny łagodnie grające do długich odsłuchów, jeżeli byłaby potrzeba aby wysokie tony były bardziej podkreślone to warte sprawdzenia są Triangle BR07 lub Monitor Audio Bronze 6G 500 Zapraszamy do naszego sklepu na odsłuch w celu sprawdzenia i porównania, posiadamy wymienione modele na miejscu. Specjalna oferta dla forumowiczów.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

2 godziny temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Do tej wielkości pomieszczenia polecamy sprawdzenie kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  są to kolumny łagodnie grające do długich odsłuchów, jeżeli byłaby potrzeba aby wysokie tony były bardziej podkreślone to warte sprawdzenia są

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Zapraszamy do naszego sklepu na odsłuch w celu sprawdzenia i porównania, posiadamy wymienione modele na miejscu. Specjalna oferta dla forumowiczów.

Dokładnie do każdego rodzaju muzyki i do długiego przyjemnego słuchania muzyki to RTI A5 będzie bardzo dobrym wyborem.

Posiadam model podstawkowy RTI A3 i wiem co piszę. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ELAC albo KEF - każda w przedziale cenowym tego amplitunera (rzecz jasna za parę) będzie odpowiednia, czyli za plus minus 3 tys. Do tego jakieś ciepławe kable i będzie bardzo dobrze. 

18 minut temu, mister22 napisał:

Hmmm a co z kolumnami Heco? Np. Aurora 700 lub 1000? 

Trochę się podpinam w związku z poszukiwaniem głębszego cieplejszego basu 😉

Nie ta droga moim zdaniem - dużo basu ale kartonowego i ostra sycząca góra, nie jestem fanem tych głośników, więc jest to moja bardzo subiektywna opinia 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Elac Debut 2.0 albo spokojnie nawet Debut Reference F5 ten ampli ogarnie. Temat bardzo dobrze mam sprawdzony i wiem, co piszę 😉 Elaci Reference względem niższej serii Debut 2.0 mają sporo lepszą "górę" pasma, przy czym dalej grają miękko i po cieplejszej stronie mocy. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 1.11.2021 o 20:36, mister22 napisał:

Trochę się podpinam w związku z poszukiwaniem głębszego cieplejszego basu 😉

Spróbuj odsłuchać AA Hyperiony.

Można poszukać używek, nie zawiedziesz się rozdzielczością środka i naprawdę sprawnym, głębokim basem.

Polecam, jako zwykły user.

pzdr

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

O i wyszło na koniec tak: udałem się na odsłuchy do elektropunkt w Bydgoszczy. Wcześniej zainteresowalem  się dwoma klocuszkami Magnat Mr780 oraz cambride audio cxa81, axr100 no i osławiona rn803d. Oczywiście w planie była wymiana kolumn z moich heco vitas 700. 

Przygoda dzisiejsza skończyła się tak, że wróciłem z magnatem i klipschami RP260f oraz uszczuplonym nieco budżetem.

Ale.... po odsłuchach dziś oraz kilka dni wcześniej z polkami dali7 wszelkimi pylonami arorami etc. banan nie schodzi 😉

Najlepiej wypadł cxa81 ale może bym ocenił 10% lepiej dla mego ucha od magnata. Reszta.... coż wróciłem z Magnatem 😉 co do kolumn to połozyły na łopatki wszystkie pozostale testowane co więcej 2x droższe 280ki zostały w salonie bo zgraly od moich 260 bardzo niewiele lepiej. Rzekłbym nieco wydajniej mocniej i tyle. 

Reasumując wygrzewam zestaw i rzetelną ocenę przedstawie po jakiś 2 tygodniach osluchania się 😉 oby banan pozostał 🙂