Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o dobór kabli do systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Z racji mizernej wiedzy i braku doświadczenie w kablach proszę o pomoc w doborze łaczeniówek dla nw systemu.

Wzmacniacz Pathos Logos; kolumny PMC twenty5.24; źródło NAD C658 + Yamaha CDX-496 tylko jako transport CD

Czego oczekuję: wzmocnienia i pełniejszego wypełniania dolnego pasma przy jednoczesnym braku negatywnego oddziaływania na pozostałe elementy brzmienia.

Budżet: 2kPln na głośnikowe + 2kPln na pozostałe.

Obecnie używam jako głośnikowych Cordiali CLS 240. Interkonet XLR i coaksial to najtańsze łączeniówki Melodiki.

Chce zacząć od kabli głośnikowych  najlepiej z możliwością zakupu z metrażu do samodzielnej konfekcji.

Co polecacie?

https://www.audiostereo.pl/topic/156848-pytanie-o-dob%C3%B3r-kabli-do-systemu/

Hm... w sumie nie pomyślałem o tym a wynika to z faktu, że w tym obszarze też jestem raczej laikiem.

Chyba jednak na początek łatwiej będzie z kablami.

Wymieniając kable nie uzyskasz, aż takiej różnicy w brzmieniu, jakbyś wymienił lampy. Na kable jeszcze przyjdzie czas (by tylko doszlifować cały system). Ale nic na siłę 😉 

Edytowane przez Maraudio
30 minut temu, Jedynak napisał:

Hm... w sumie nie pomyślałem o tym a wynika to z faktu, że w tym obszarze też jestem raczej laikiem.

Chyba jednak na początek łatwiej będzie z kablami.

Kup Chorda Cleraway z metra a za reszte kasy płyty cd i ciesz się muzyką...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Godzinę temu, Jedynak napisał:

Witam, 

Z racji mizernej wiedzy i braku doświadczenie w kablach proszę o pomoc w doborze łaczeniówek dla nw systemu.

Wzmacniacz Pathos Logos; kolumny PMC twenty5.24; źródło NAD C658 + Yamaha CDX-496 tylko jako transport CD

Czego oczekuję: wzmocnienia i pełniejszego wypełniania dolnego pasma przy jednoczesnym braku negatywnego oddziaływania na pozostałe elementy brzmienia.

Obecnie używam jako głośnikowych Cordiali CLS 240. Interkonet XLR i coaksial to najtańsze łączeniówki Melodiki.

Chce zacząć od kabli głośnikowych  najlepiej z możliwością zakupu z metrażu do samodzielnej konfekcji.

Co polecacie?

raczej kable glosnikowe pod lampe.

Godzinę temu, Jedynak napisał:

Witam, 

Co polecacie?

raczej kable glosnikowe pod lampe.

i cos muzykalnego np Fadel.

1 godzinę temu, Maraudio napisał:

A może lepiej zacząć zabawę od zmiany lamp we wzmacniaczu?

Strategia drobnych kroków jest wskazana, żebyś słyszał efekt zmian w odbiorze muzyki.

De gustibus non est disputandum

Idź w Audioquesta, powinno pomóc. Co konkretnie, to jest do dogadania w salonie. Zapraszamy

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 23.10.2021 o 20:13, Jedynak napisał:

Witam, 

Co polecacie?

4 kable domofonowe po np: 3 metry 

2 na lewy kanał , 2 na prawy 

20x0,5 YTDY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam sprawdzić. Tani koszt, a może przynieść satysfakcję 

i oczekiwany efekt. 

Polecam ten kabel jako głośnikowy i interkonekt.

Do zrobienia interkonektu wystarczy 2x0,5 YTDY + takie wtyki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Bukaj napisał:

4 kable domofonowe po np: 3 metry 

2 na lewy kanał , 2 na prawy 

20x0,5 YTDY

Ukryta Zawartość

Polecam sprawdzić. Tani koszt, a może przynieść satysfakcję 

Serio?

Czy to jakiś żart?

Ukryta Zawartość

Tylko, żebyś się nie zdziwił, jak zagrają lepiej ( w całym paśmie) niż te twoje obecne kable

Edytowane przez Bukaj

Mam też takie. 2x12. Wcześniej było 2x6. Przy grubszym poprawiło się wypełnienie na średnicy. Dla mnie niezły kabelek za śmieszne pieniądze. Kupiłem, nie wierząc, że będzie z tego coś ciekawego, a jednak od razu pogonił Klotza. Jest bardziej detaliczny. Klotz przy nim to przysłowiowy koc.  Ostatnio miałem na chwilę Audionova Moonwalk. YTDY spokojnie wygrał i z nim.

2 godziny temu, Seb1 napisał:

Mam też takie. 2x12. Wcześniej było 2x6. Przy grubszym poprawiło się wypełnienie na średnicy. Dla mnie niezły kabelek za śmieszne pieniądze. Kupiłem, nie wierząc, że będzie z tego coś ciekawego, a jednak od razu pogonił Klotza. Jest bardziej detaliczny. Klotz przy nim to przysłowiowy koc.  Ostatnio miałem na chwilę Audionova Moonwalk. YTDY spokojnie wygrał i z nim.

2x20 da Ci głęboką średnicę, góra pozostaje bez zmian, za to dół staje się mocno punktowy

Testowałem 6x0,5 , 8x0,5, 12x0,5 ale numerem jeden został 20x0,5. 

Przeskok w wypełnieniu średnicy z 2x6 na 2x12 był u mnie zauważalny. Będę musiał spróbować podwoić zestaw, jak piszesz. Używasz gołych kabli, czy czymś je zakończyłeś? Zaciekawiło mnie też zastosowanie YTDY jako interkonektu. Tylko te wtyki, które proponujesz, to jakoś nieaudiofilsko wyglądają 😉.

38 minut temu, Seb1 napisał:

Zaciekawiło mnie też zastosowanie YTDY jako interkonektu. Tylko te wtyki, które proponujesz, to jakoś nieaudiofilsko wyglądają 😉.

Możesz kupić lepsze wtyki do polutowania np. Neutrik. Do tego jakiś oplot aby podnieś estetykę i będzie git. Kabel audiofilski nie jest (śmieszna cena) ale daje brzmienie otwarte, szybkie, analityczne, nie zamula.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

7 godzin temu, cygaret napisał:

Kiedyś podłączyłem set antenówkami, o dziwo grało rewelacyjnie 🤩

Masz rację, sam to także sprawdziłem...stara płaska antenówka.🙃

Długo szukałem "prawdziwej" starej antenówki i niestety nie znalazłem.

W końcu kable Reson'a nie są niczym innym, jak kablem antenowym, jednak właśnie

tak, jak w oryginale, czyli z pojedynczymi drutami ( solid ) a nie linką.

Nawet słabo skręconą, ale jednak.

A wtyków cinch bym nie demonizował; mała masa jest teraz najbardziej trendy 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 godzin temu, cortes napisał:

Możesz kupić lepsze wtyki do polutowania np. Neutrik. Do tego jakiś oplot aby podnieś estetykę i będzie git. Kabel audiofilski nie jest (śmieszna cena) ale daje brzmienie otwarte, szybkie, analityczne, nie zamula.

Dlatego poleciłem takie, żeby móc sobie przetestować bez żadnego lutowania 

Audioquest też tak projektuje przewody. Podstawowe modele mają tylko ze skrętki, potem solid core i to po kilka żył w osobnej otulinie. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

19 godzin temu, piotrek7 napisał:

A z głośników zaczęło lecieć Radio Erewań 

Widzę, że także korzystałeś...

No cóż, kabelek 20x0,5 YTDY zamówiony.  W sumie to żaden koszt. Bardzo jestem ciekawy efektu. Jeżeli coś usłyszę to się  z Wami podzielę.

Dziękuję za inspirację. 

Jeżeli ktoś chciałby jeszcze coś doradzić wspr. lamp to również chętnie skorzystam.

@Jedynak

Spróbuj nowego wątku w dziale "Lampa" ale i bez tego brak dołu pasma

mnie się kojarzy właśnie z osłabioną emisją, niestety ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zużycie lamp; podobno można to mierzyć, żeby mieć pewność, co do ich stanu.

Bo przyczyna wcale nie musi być po stronie lamp i dlatego dobrze wiedzieć.

Z drugiej strony pracują długo bo w zależności od używania 4 a nawet 10 lat.

Popytaj znawców tematu, bo ja to pamiętam raczej z lektur ... a są też chyba

tematy we wspomnianym dziale.

W dniu 25.10.2021 o 21:43, Seb1 napisał:

Przeskok w wypełnieniu średnicy z 2x6 na 2x12 był u mnie zauważalny. Będę musiał spróbować podwoić zestaw, jak piszesz. Używasz gołych kabli, czy czymś je zakończyłeś? Zaciekawiło mnie też zastosowanie YTDY jako interkonektu. Tylko te wtyki, które proponujesz, to jakoś nieaudiofilsko wyglądają 😉.

Ja używam gołych kabli. Interkonekt YTDY na prawdę dużo daje. 

Wtyki proponuję takie ,żeby można było przetestować, bez lutowania czegokolwiek. Śrubokręt do ręki i heja. 

Kable skręcone zgodnie w w/w sugestiami.

YTDY 20x0,5 + oplot.

Koszt śmieszny ale zobaczymy, ups... posłuchamy co potrafią. Od jutra zaczynam testować 🤔

Ukryta Zawartość

2021-11-01-19-57-58-450.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi