Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór głośników do Denona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Chciałbym się doradzić bardziej doświadczonych osób co do wyboru zestawu głośników do amplitunera Denon (planowo model 1300-1600 nowy lub 2300-2700 używany). 

Odsłuchy dopiero przede mną, więc jeszcze nie mam osobistych preferencji. 

Z racji na małe pomieszczenie (ok. 15 M2) zastosować planuję 4* kolumny podstawkowe, głośnik centralny,suba i amplituner. 

Kino będzie prawdopodobnie używane w proporcjach 70 procent gry i seriale / filmy ,a 30 procent muzyka (rap, soul, jazz).

Zestawy jakie rozwazam to:

1) Polk s20e front + Polk 10 na tyły + Polk s30 centralny

2) Elac B 6.2 front, Elac B 5.2 tył i Elac C2 centralny

3) Indiana Line Nota 260x *4 + centralny Indiana line nota 740x.

Prosiłbym o jakieś sugestie czy opinie na temat powyższych zestawów. 

Jeśli sub to program obowiązkowy, to jednak 4 x Elac B5.2 plus center C2.

BR na froncie co umożliwia ustawienie bliżej ściany ( mały metraż ) a Polki

mają BR z tyłu, co mimo rozpraszania konstrukcją może utrudniać ustawienie.

Wsparcie subwoofera uzupełni wystarczająco ich nieco mniejsze możliwości

w zasięgu basu. I do tego pełna jednorodność barwy, co ważne w niektórych

realizacjach koncertowych.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 godzin temu, Welbinho napisał:

Witam, 

Chciałbym się doradzić bardziej doświadczonych osób co do wyboru zestawu głośników do amplitunera Denon (planowo model 1300-1600 nowy lub 2300-2700 używany). 

Odsłuchy dopiero przede mną, więc jeszcze nie mam osobistych preferencji. 

Z racji na małe pomieszczenie (ok. 15 M2) zastosować planuję 4* kolumny podstawkowe, głośnik centralny,suba i amplituner. 

Kino będzie prawdopodobnie używane w proporcjach 70 procent gry i seriale / filmy ,a 30 procent muzyka (rap, soul, jazz).

Zestawy jakie rozwazam to:

1) Polk s20e front + Polk 10 na tyły + Polk s30 centralny

2) Elac B 6.2 front, Elac B 5.2 tył i Elac C2 centralny

3) Indiana Line Nota 260x *4 + centralny Indiana line nota 740x.

Prosiłbym o jakieś sugestie czy opinie na temat powyższych zestawów. 

Elac Debut B6.2 to świetny pomysł do Denona. Te kolumny potrafią zagrać świetnie w kinie jak i w stereo. Mają BR z przodu. Na tył dałbym mniejsze B5.2, spokojnie wystarczą. Centralny oczywiście do kompletu. Sub też może być od Elaca. Najlepiej wpaść z amplitunerem na odsłuch w/w zestawu.

Zapraszamy 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wszystkie trzy zestawy grają fajnie i w kinie sprawdzą się doskonale. Osobiście najbliżej byłoby mi do monitorów Polk, które świetnie radzą sobie w klimatach kinowych i oferują największe dociążenie, ale rzeczywiście ich obudowy są dość głębokie i przy małej powierzchni mniej ustawne i tu pewnie najlepiej będzie wybrać kolumny Elac.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

9 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to świetny pomysł do Denona. Te kolumny potrafią zagrać świetnie w kinie jak i w stereo. Mają BR z przodu. Na tył dałbym mniejsze B5.2, spokojnie wystarczą. Centralny oczywiście do kompletu. Sub też może być od Elaca. Najlepiej wpaść z amplitunerem na odsłuch w/w zestawu.

Zapraszamy 😉

Dzieki za opinie. Niestety jeszcze nie mam amplitunera, ale mam umówiony odsłuch na jakimś ampli stereo, więc mniej więcej chociaż ocenie charakter brzmienia Elac.

Pierwszy raz słyszę o subie Elac. Jak on się ma do Magnata RS8/12?

11 godzin temu, audioburak napisał:

Jeśli sub to program obowiązkowy, to jednak 4 x Elac B5.2 plus center C2.

BR na froncie co umożliwia ustawienie bliżej ściany ( mały metraż ) a Polki

mają BR z tyłu, co mimo rozpraszania konstrukcją może utrudniać ustawienie.

Wsparcie subwoofera uzupełni wystarczająco ich nieco mniejsze możliwości

w zasięgu basu. I do tego pełna jednorodność barwy, co ważne w niektórych

realizacjach koncertowych.

Dzięki wielkie. Czy dobrze rozumiem, że gdybym chciał odłożyć zakup suba na później to Polk mogą w pewien sposób uzupelnic ten brak jaki przejściowe rozwiązanie?

6 godzin temu, Q21 napisał:

Wszystkie trzy zestawy grają fajnie i w kinie sprawdzą się doskonale. Osobiście najbliżej byłoby mi do monitorów Polk, które świetnie radzą sobie w klimatach kinowych i oferują największe dociążenie, ale rzeczywiście ich obudowy są dość głębokie i przy małej powierzchni mniej ustawne i tu pewnie najlepiej będzie wybrać kolumny Elac.

Dzięki. Po tutejszych opiniach już raczej odpuszczam Indiana Line (chociaż dam im szansę w ramach odsłuchu) i skupie się na Elac lub Polk.

Czy wiecie może ktory z centralnych jest najlepszy między Polk S30/35 i Elac C 5.2/6.2? Z tego co wyczytałem to S30 jest lepsze od S35, ale dalej nie wiem. 

Z góry dzięki, 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet w tym metrażu bez suba będzie ciężko, tym bardziej, że specjalny kanał

LFE w downmiksie będzie zubożony i wszelkie kalibracje zawodzą.

Monitory ograniczają się do pasma rzędu 50 Hz, więc brak całego dołu z efektami

będzie dla nich nieosiągalny. Poza tym sub może być dowolnej marki i tu bym

się specjalnie do znaczka firmowego nie przywiązywał.

Co do centralnego; jego możliwości - większe niż frontów nie zawsze są wskazane.

U siebie kiedyś odłączyłem w centralu jeden woofer 😉  i jest lepiej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)

W 15m2 miałem set Heco Celan GT302 jako fronty, Celan Center 42 oraz tylne Celan GT202, Atmos Celan GT102F grało to w systemie 5.0.4 czyli bez subwoofera i uwierz mi że głośniki robiły mega robotę na basie, tu na forum jest pełno niedowiarkow… grało to pod Denonem 4700. 

Tobie radzę poszukać używanych Celanów lub Heco Aurora jako nowych. Do tego denon używany 4200-4400. Kup narazie set bez subwoofera. Później na niego dozbierasz. 

I nie przejmuj się ustawieniem 10 cm od ściany, miałem tak i nie było żadnych problemów. Bass sie nie wzbudzał ani nie dudnił… kwestia odpowiedniego ustawienia🙂 

napisz jaki masz cały budżet na kino…

To jak z kobietami;

jednego zadowala 60 kg brunetka, a drugi pożąda 100 kg blondyny 😉 

Słuchałem kiedyś w ponad 30 m2 monitorów podobnych do Usher'a S 520

i nie odczuwałem żadnego dyskomfortu, a jeszcze gdyby mniej metrów ...

9 godzin temu, audioburak napisał:

Nawet w tym metrażu bez suba będzie ciężko, tym bardziej, że specjalny kanał

LFE w downmiksie będzie zubożony i wszelkie kalibracje zawodzą.

Monitory ograniczają się do pasma rzędu 50 Hz, więc brak całego dołu z efektami

będzie dla nich nieosiągalny. Poza tym sub może być dowolnej marki i tu bym

się specjalnie do znaczka firmowego nie przywiązywał.

Co do centralnego; jego możliwości - większe niż frontów nie zawsze są wskazane.

U siebie kiedyś odłączyłem w centralu jeden woofer 😉  i jest lepiej.

No dobra, więc sub na pewno się pojawi, jedynie zobaczymy czy od razu czy po jakimś czasie ze względów budżetowych. Nie znam się wystarczająco, a jednak zdecydowana większość zwraca uwagę na jego obowiązkowy charakter w kinie.

5 godzin temu, długi89 napisał:

W 15m2 miałem set Heco Celan GT302 jako fronty, Celan Center 42 oraz tylne Celan GT202, Atmos Celan GT102F grało to w systemie 5.0.4 czyli bez subwoofera i uwierz mi że głośniki robiły mega robotę na basie, tu na forum jest pełno niedowiarkow… grało to pod Denonem 4700. 

Tobie radzę poszukać używanych Celanów lub Heco Aurora jako nowych. Do tego denon używany 4200-4400. Kup narazie set bez subwoofera. Później na niego dozbierasz. 

I nie przejmuj się ustawieniem 10 cm od ściany, miałem tak i nie było żadnych problemów. Bass sie nie wzbudzał ani nie dudnił… kwestia odpowiedniego ustawienia🙂

napisz jaki masz cały budżet na kino…

Dzięki za sugestie, ale jednak raczej zostanę przy opcjach z subem. Budżet jeszcze nie jest do końca określony, ale planowo to jakoś 4000 na głośniki bez amplitunera i subwoofera. Subwoofer jakoś do 1500, a amplituner to jeszcze rozważam modele, ale to w zależności od ceny reszty zestawu. Jak będzie blisko górnej granicy powyższych to używany za około 2000, a w przypadku mniejszych wydatków na poprzednie - do 3500. Wychodzi zatem około 7500. 

Gość

(Konto usunięte)

No to masz założony budżet, poruszaj się w nim w ten sposób że to co na suba podziel na głośniki i ampli. Wyższy model ampli będzie miał większa moc dzięki czemu lepiej napędzi małe kolumny. U mnie wszystkie z przodu były ustawione na Large( duże ) i odcięcie na 40hz i uwierz mi że gdy była akcja to 4 woofery o średnicy 17 cm robiły robotę a zapas mocy w Denonie im przy tym pomagał. Tylne miałem ustawione na Small( małe ) i odcięcie na 60hz i tez grało to bardzo dobrze.

Bass Reflexu w kinie się bym nie obawiał z tyłu bo jak kupisz suba to i tak ustawiając je na 80hz z nich to co poniżej nie usłyszysz bo zajmie się tym subwoofer. Tak że 10 cm wystarczy wolnej przestrzeni z tyłu…

Majac 5000 na kolumny plus 2500 na ampli idzie już coś złożyć sensownego a nawet dobrej jakości, tylko trzeba się porozglądać w używkach… 

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)

Ja do Denona osobiście bym mógł Ci polecić Klipsch-e 

Fronty RP-600M (2200zł)

Centralny RP-600C (1800zł)

Tylne RP-402S lub RP-500M ewentualnie R-51M z niższej serii (2250zł / 1800zł / 1100 zł)

Do tego w późniejszym czasie sub Klipsch R-112SW za 2000 zł. 

Za 2900 zł kupiłbym używany ampli AVR-X4400 lub za 2500 zł AVR-X4200

Aha kolumny wszystkie Nowe za to ampli Używany 

15 godzin temu, Welbinho napisał:

Pierwszy raz słyszę o subie Elac. Jak on się ma do Magnata RS8/12?

Nic dziwnego: https://www.tophifi.pl/glosniki/subwoofery/producent/elac.html Nie miałem okazji porównywać z Magnatem. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 godziny temu, długi89 napisał:

Ja do Denona osobiście bym mógł Ci polecić Klipsch-e 

Fronty RP-600M (2200zł)

Centralny RP-600C (1800zł)

Tylne RP-402S lub RP-500M ewentualnie R-51M z niższej serii (2250zł / 1800zł / 1100 zł)

Do tego w późniejszym czasie sub Klipsch R-112SW za 2000 zł. 

Za 2900 zł kupiłbym używany ampli AVR-X4400 lub za 2500 zł AVR-X4200

Aha kolumny wszystkie Nowe za to ampli Używany 

Dzięki za propozycje i wcześniejszy post. W powyższym budżecie chciałbym się już zmieścić z subem, więc podana propozycja już jednak trochę za droga.

Na marginesie co sądzicie o odsłuchu stereo jako wstępna ocena charakteru brzmienia określonych głośników do kina  domowego? 

Salony miejscowe nie mają wolnych amplitunerow kinowych, więc będę odsluchiwal kolumny przednie z amplitunerem stereo Denon. Czy porównanie w ten sposób ma jakieś przełożenie na późniejsze zastosowanie w kinie? 

Oczywiście wiem, że nie będzie to 1 do 1, ale na początku jakikolwiek odsłuch wydaje mi się ważny.

Panowie, wracam po odsłuchu w formie stereo. W pierwszym salonie miałem porównanie tylko Focal Chora 806 ( tylko dla porównania, nie rozważam) i Polk Audio s20. W drugim natomiast Elac B2, Bowersy 606 S2 ( tylko dla porównania, nie rozważam) i Indiana Lina Note 260x. 

Wrazenia mam mieszane, generalnie wszystkie zestawy brzmią znacznie lepiej niż to co mam , więc raczej obaw w tym zakresie większych nie mam i zastanawiam się głównie nad opłacalnością poszczególnych opcji. 

Pierwszy odsłuch (na Denon 2700h, małe pomieszczenie, głośniej):

Focal Chora 806 - znacznie lepsza przestrzeń i szczegóły,

Polk s20e - lepszy bas i kinowe doznania.

Odsłuch był dosyć głośno i w mniejszym pomieszczeniu (otwartym na dalszą , też dosyć mała część sklepu) bez subwoofera. Po tym odsłuchu byłbym spokojnie skłonny wziąć Polk S20, ale jeszcze miałem zaplanowany drugi. Focale rzeczywiście były lepsze, aczkolwiek nie wydałbym na nie 2x więcej po tym odsłuchu.

Na drugim (większą sala, zamknięta, Yamaha 402d) :

Indiana Line Nota 260x - poszła na pierwszy ogień, bardzo przyjemne brzmienie, melodyjne, umiarkowany bas, 

Elac B 6.2 - poprawnie ale tak jakby bez wyrazu, wszystko było bardzo dobrze ale bez jakiegos efektu wow, bardzo wyraźne

Bowersy - tutaj już chyba było zmęczenie materiału, bo ciężko było wyczuć większe różnice, wrażenia jakos pomiędzy dwoma powyższymi.

I tutaj pojawiają się wątpliwości. Czy dodatek subwoofera wpływa na zmianę powyższych wrażeń? Na "chłopski rozum" wydaje mi się, że Polk s20 przez swój mocny bas zyskałyby stosunkowo niewiele na dodaniu suba, zaś Elac b6.2 mógłby zyskać więcej. Czy dobrze mi się wydaje? 

Generalnie udalo mi się wyrwać na promocji nowe Elac B6.2 za 799 złotych para i wydaje mi się, że przy takiej cenie jest to o wiele lepszy zakup niż reszta, gdyż za pozostałe musiałbym zapłacić około dwa razy więcej, a aż takich różnic raczej nie dostrzegłem (mimo drobnych wskazań w stronę Polk czy Indiana).

Pytanie zatem jak powyżej o ewentualny wpływ subwoofera na charakter brzmienia poszczególnych zestawów  i ewentualnie Wasze zdanie co do sensu wymiany promocyjnych Elacow na inne kolumny. Indiana były delikatnie przyjemniejsze w odsłuchu, natomiast według większości opinii są one gorsze niż dwa pozostałe zestawy. Polk s20 natomiast wydawały się bardziej kinowe, efektowne, ale odsłuch był głośniej, w innym pomieszczeniu i na innym amplitunerze.

Wiem, że dosyć chaotycznie, ale generalnie chciałbym usłyszeć Wasze opinie / sugestie. Osobiście skłaniam się ku pozostawieniu Elac B 6.2 w promocyjnej cenie.

Okej, decyzja zapadła. Zostają ze mną Elac B 6.2. czy mógłbym prosić o opinie i wsparcie w zakresie amplitunerów, które brzmieniowo pasują do tych kolumn? Rozważam modele Denon x1600 lub 2700h oraz Yamaha RX V6A i V4A. Ewentualnie mogą być też ich poprzednie wersje na rynku uzywanym

Yamaha pasuje świetnie, mamy te połączenia przetestowane na wszelkie sposoby 😉

www.tophifi.pl

Dzięki za info. Jest możliwość poznania jakiejś wyceny na v6a z synem w cenie do 1.5 k i okablowaniem (kable do suba i do 5 głośników)? Czy z racji na dostępność nie odpada?

18 godzin temu, Welbinho napisał:

Dzięki za info. Jest możliwość poznania jakiejś wyceny na v6a z synem w cenie do 1.5 k i okablowaniem (kable do suba i do 5 głośników)? Czy z racji na dostępność nie odpada?

Cena amplitunera to 3999 PLN na dzien dzisiejszy... Okablowanie w salonie, wszystko zależy od kolumn, długości itd. Temat rzeka 😉

www.tophifi.pl

Okej, już udało mi się nabyć amplituner (Denon 1600H) i kolumny Elac B 6.2. 

Zastanawiam się czy na tyły warto brać Elac B 5.2 (obawiam się o niską czułość 86db przy dosyć budżetowym amplitunerze oraz słyszałem, że na tyły można spokojnie gorsze). Czy są inne lepsze propozycje w podobnej lub niższej cenie? Chodzi o dosyć mały pokój 16m2 i zestaw jak powyżej.

Ewentualnie niższą cenę mógłbym przenieść na budżet na subwoofer 😉

To prawda, że z tyłu nie oczekujemy takich samych doznań co na froncie, ale po co się ograniczać jak można zrobić tył i przód taki sam i w przyszłości nie będzie wypomnień, a mogłem dopłacić te pieniądze i miałbym spokój. Do suba i tak dozbierasz. W budżecie założonym przez siebie już zapewne nie będzie, że się dopłaci tą różnicę i będzie dużo lepiej. W subie z doświadczenia wiem, że lepiej nawet dwa gorsze, niż jeden lepszy. Chodzi głównie o rozłożenie, równomierność basu w całym pomieszczeniu, dlatego z jednego skończyłem na czterech.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

W dniu 10.11.2021 o 23:12, kivlov napisał:

To prawda, że z tyłu nie oczekujemy takich samych doznań co na froncie, ale po co się ograniczać jak można zrobić tył i przód taki sam i w przyszłości nie będzie wypomnień, a mogłem dopłacić te pieniądze i miałbym spokój. Do suba i tak dozbierasz. W budżecie założonym przez siebie już zapewne nie będzie, że się dopłaci tą różnicę i będzie dużo lepiej. W subie z doświadczenia wiem, że lepiej nawet dwa gorsze, niż jeden lepszy. Chodzi głównie o rozłożenie, równomierność basu w całym pomieszczeniu, dlatego z jednego skończyłem na czterech.

Dobra, to jak już mowa o przyszłości i wydawaniu raz a dobrze zamiast drobnych wydatków to pojawiła mi się jeszcze mam takie myśli:

1) Czy jest sens dopłacać co droższego centralnego z wyższej serii w ramach tej samej marki?

Mam na myśli wybór do Elac B 6.2 głośnika centralnego Elac Uni-Fi UC52 lub Elac Debut Reference C52. Czy ma to sens?

2) A co do sub to podobnie. Czy w cenie do około 2000 znajdzie się coś lepszego niż SVS SB 1000? Wersje Pro są po 3000, więc już za dużo. Elac 3030 natomiast trochę martwi brakiem możliwości fizycznego ustawiania suba ( wszystko odbywa się przez aplikację).