Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny manufaktur YB Audio, Studio 16 hz, Akustyk

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, Wuelem napisał:

Podaj przykłady - jakie legendy i kto najwięcej wydaje na marketing.

a większość tych tzw.monitorów powyżej 20 tys.bez marketingu i legendy nikt by na to tyle nie wydał

7 minut temu, szpotek73 napisał:

no bez jaj ,kupujecie kolumny bez słuchania?  ałdiofile🤣

Miałem na myśli wytwory polskich cieśli.

ja już swoją nirvanę mam,natomiast słuchałem kilku konstrukcji dość drogich ,grających żałośnie słabo,nawet miałem takie,bo byłem naiwnym leszczem podatnym na marketing i kwieciste recenzje,potem się dowiadujesz że w twoich wymarzonych kolumnach za kupę forsy wkład materiałowy jest na poziomie 10%,a jak chcesz lepiej to już setkami tysięcy płać.....

Stara śpiewka sfrustrowanego DIY-owca. W życiu spotkałem takich dziesiątki. Wszyscy byli zachwyceni swoimi wytworami, nawet gdy było słychać, że jest do du... że jest co najwyżej średnio.

przecież to branża uprawia cały czas,pokaż mi jakieś diy legendę za duże pieniądz

Choćby taki Lampizator.

wilson audio też zaczynali w garażu,a teraz świat poszedł do przodu ,jest olbrzymi dostęp do wiedzy,zauważyłeś?

Apple i HP - także.

Co wcale nie oznacza, że krajowy cieśla od kolumn zrobi podobna karierę. Bo nie zrobi.

Bo trzeba rozpoznać czas i szansę, coś wiedzieć o biznesie i mieć bardzo szerokie horyzonty.

Krajowemu cieśli horyzont zakreśla kolejny jeleń to upolowania.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

1 minutę temu, rochu napisał:

że jest co najwyżej średnio.

dla Ciebie ,to może być nawet bardzo słabo ,ważne ,że mnie się podoba🙂

2 minuty temu, rochu napisał:

Lampizator.

przecie to branża,legalnie działająca firma,żadne tam diy,w diy schematy są open source dla wszystkich chętnych,albo ludzie projektują sami i dzielą się swoimi projektami z innymi bezpłatnie- to jest idea diy

6 minut temu, szpotek73 napisał:

dla Ciebie ,to może być nawet bardzo słabo ,ważne ,że mnie się podoba🙂

Niech ci się tam podoba. To nie powód by deprecjonować wyroby innych.

6 minut temu, szpotek73 napisał:

przecie to branża,legalnie działająca firma,żadne tam diy,w diy schematy są open source dla wszystkich chętnych,albo ludzie projektują sami i dzielą się swoimi projektami z innymi bezpłatnie- to jest idea diy

O tak, nad zakładką DIY tego najlepszego ze wszystkich for w Internecie, duch pomocy i otwartości unosi się niczym gołębica. 🤣

Wybacz, że to powiem ale to powiem, tutejsze DIY to nie jest poszukiwanie bezkompromisowych rozwiązań w audio gdzie koszt nie stanowi ograniczenia.

Tu DIY to po prostu klecenie bieda-audio.To nie jest złe samo w sobie. Rzecz w tym, że towarzyszy temu ostatniemu pragnienie dokopania tym, którzy siedzą w zakładce Hi END i wykazania jakimi to oni są frajerami.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

5 minut temu, rafal735r napisał:

Jak np Naimy. Pusta obudowa i parę najtańszych kondow na płytce PCB 😄

Brawo, Mistrzu ciętej riposty.

Potrzeba mi więcej takich wpisów bo właśnie rozglądam się za jakimś zestawem Naima z drugiej ręki do biura. Może uda ci się nieco wpłynąć na ceny takimi wpisami.😛

Edytowane przez rochu

3 minuty temu, rochu napisał:

To nie powód by deprecjonować wyroby innych

ale mogę wyrazić swoje zdanie,moje doświadczenia z audio tak wyglądają,kupujesz kolumny znanego producenta za sporo forsy i potem słuchasz przypadkowo jakiejś nieznanej marki ,i dociera do ciebie jakim frajerem jesteś

8 minut temu, rochu napisał:

O tak, nad zakładką DIY tego najlepszego ze wszystkich for w Internecie, duch pomocy i otwartości unosi się niczym gołębica. 🤣

no to się zgadza,mnie userzy sporo pomogli i jeszcze więcej nauczyli

9 minut temu, rochu napisał:

Wybacz, że to powiem ale to powiem, tutejsze DIY to nie jest poszukiwanie bezkompromisowych rozwiązań w audio gdzie koszt nie stanowi ograniczenia.

powiedz to gościom ,którzy robią swoje kolumny na topowych przetwornikach i zamawiają  u wyspecjalizowanych stolarzy skomplikowane obudowy,są na tym forum i tacy....

11 minut temu, rochu napisał:

Tu DIY to po prostu klecenie bieda-audio.To nie jest złe samo w sobie. Rzecz w tym, że towarzyszy temu ostatniemu pragnienie dokopania tym, którzy siedzą w zakładce Hi END i wykazania jakimi to oni są frajerami.

może i po części tak jest ,ja się nie spotkałem....w zakładce hi-end słyszą już różnicę między izolatorami kabla sieciowego ,dla mnie to tylko zabawne,ja tam się nie udzielam🙂

bieda audio.... jakby żona wiedziała ile wydałem pieniędzy na diy ,to bym miał kłopoty🙂,to nie są tanie rzeczy

2 minuty temu, szpotek73 napisał:

powiedz to gościom ,którzy robią swoje kolumny na topowych przetwornikach i zamawiają  u wyspecjalizowanych stolarzy skomplikowane obudowy [...].

Trudny z ciebie przypadek. Nie rozumiesz tego, co SAM piszesz.

Skoro zamawiają obudowy, to gdzie w tym DIY? Ale kluczowe: a gdzie są tam prototypy?

Dużą firmę stać na zmarnowanie trochę materiału, aby porobić kilka, kilkanaście próbnych "bud" dla głośników. A DIY-owiec (czy też DIY-zamawiający) zrobi jedną skrzynkę i WIERZY, że ona jest najlepsza ze wszystkich możliwych.

A marketing, to po prostu procent z zysku - przyjęty jako constans w budżecie. Mała firemka - nie ma nic. Duża - wydaje i miliony.

Nie zrozumiesz, dokąd będziesz tkwić na etacie i nie masz styczności z działalnością. To nie problem produktu...

32 minuty temu, szpotek73 napisał:

monitorów powyżej 20 tys.

... ale Twój.

10 minut temu, szpotek73 napisał:

ale mogę wyrazić swoje zdanie,moje doświadczenia z audio tak wyglądają,kupujesz kolumny znanego producenta za sporo forsy i potem słuchasz przypadkowo jakiejś nieznanej marki ,i dociera do ciebie jakim frajerem jesteś

Zaś ty wyrazić swoje zdanie możesz ale jak widać, mnie tego odmawiasz a do tego deprecjonujesz i wyśmiewasz to co się nie zgadza z twoim poglądami. Niedaleko jesteś od takiego Szymonfabera i jego kolesi.

1 minutę temu, Wuelem napisał:

Skoro zamawiają obudowy, to gdzie w tym DIY? Ale kluczowe: a gdzie są tam prototypy?

Dużą firmę stać na zmarnowanie trochę materiału, aby porobić kilka, kilkanaście próbnych "bud" dla głośników

mam kika par prototypów z surowego mdf,chcesz kupić?bo stoją bezpożytecznie

robisz swój projekt ,to chyba jest diy ,co?jak już gra jak trzeba zamawiasz u fachowca profesjonalną obudowę i tyle,ale ciągle jest to twój projekt ,rozumiesz? mam zestawy w każdym pomieszczeniu w domu ,są dopasowane do wystroju

4 minuty temu, Wuelem napisał:

Nie zrozumiesz, dokąd będziesz tkwić na etacie i nie masz styczności z działalnością. To nie problem produktu...

mam własną działalność nie związaną z audio ,nigdzie nie ma takich marży jak w tej branży

producenci tych dwudrożnych popierdułek wolą taki target bogatych snobów ,bo widać im się to bardziej opłaca,ja nie kupię i innym też będę odradzał,to brak rozsądku,nie trzeba wydać dużych pieniędzy ,żeby mieć przyzwoite granie

2 minuty temu, rochu napisał:

Zaś ty wyrazić swoje zdanie możesz ale jak widać, mnie tego odmawiasz a do tego deprecjonujesz i wyśmiewasz to co się nie zgadza z twoim poglądami. Niedaleko jesteś od takiego Szymonfabera i jego kolesi.

absolutnie nie,przykro mi ,że tak to odbierasz,w końcu jesteśmy w elitarnym klubie ludzi słuchających muzyki

44 minuty temu, rochu napisał:

Krajowemu cieśli horyzont zakreśla kolejny jeleń to upolowania.

wiem ,są takie firmy,ale one są przejściowe,naprawdę utrzymają się na rynku produkty rozsądnie wycenione i doskonałej jakości,świadomość konsumenta jest coraz większa

36 minut temu, rochu napisał:

Niech ci się tam podoba. To nie powód by deprecjonować wyroby innych.

Można by jeszcze pod to podpiąć zwolenników legend Vintage audio 🙂

ja nie kupię i innym też będę odradzał

Wiesz co, w uznaniu że tak dużo piszesz, masz ode mnie. Od 12. minuty, może przyjmiesz pewne podstawowe kwestie do wiadomości. Tym samym nie będziesz wystawiał się tak bardzo na ocenę, która chwały nie przynosi. Zobacz, posłuchaj (krótko jest - dosadnie i bezbłędnie ujęte / o drogim zegarku Roberta Lewandowskiego, a można podejrzeć czas na tańszym), przemyśl. Nie pisz więcej :))

Nie rozumiem, po co tworzyć jakieś podziały marketowe kolumny, z polskiej, czeskiej czy innej manufaktury, kolumny DIY. Myślę że dobór ich to indywidualna kwestia i nasze ucho powinno decydować, bez zakładania z góry że któreś są lepsze, w oparciu o to kto je stworzył. Ja się cieszę, że jest na rynku tak duży wybór. DIY ma swoich zwolenników, są osoby co dodatkowo twórczo mogą się spełnić, poszerzać wiedzę i niech tak zostanie. Dla każdego coś dobrego🙂

17 minut temu, szpotek73 napisał:

mam własną działalność nie związaną z audio ,nigdzie nie ma takich marży jak w tej branży

Aukcje np. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🙂

Wina

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Wuelem napisał:

o drogim zegarku Roberta Lewandowskiego, a można podejrzeć czas na tańszym), przemyśl. Nie pisz więcej :))

snobizm ,ale jego sprawa na co wydaje swoje pieniądze

12 minut temu, Wuelem napisał:

nie będziesz wystawiał się tak bardzo na ocenę, która chwały nie przynosi.

mam to gdzieś,czy będę chodził w chwale czy nie,ja już swoje lata mam....

4 minuty temu, Prewwit napisał:

Aukcje np.

snobizm,ja bym wolał ,kupić pieczarki🙂 zresztą na miarę swoich możliwości pomagam ludziom pokrzywdzonym przez los ,bo sam nie miałem łatwo w życiu,dlatego nie cierpię snobów

teraz doczytałem ,że poszło na cele dobroczynne z tych trufli- no i dobrze

1 minutę temu, szpotek73 napisał:

snobizm

Obejrzyj materiał, który proponuję.

Nie snobizm, tylko normalny stały procent od zarobków.

Dla niego WSZYSTKO jest relatywnie tańsze. To ty kupujesz DROGO. Mimo że chcesz kupić tanio.

Obejrzyj. Zrozum.

Bo błądzisz, a podobno masz już swoje lata. ZMARNOWANE.

1 minutę temu, Wuelem napisał:

Bo błądzisz, a podobno masz już swoje lata. ZMARNOWANE

spoko,ale jestem spełniony jako homo sapiens ,nie mam poczucia żebym coś zmarnował....różnice w zarobkach na świecie to temat rzeka...

poza tym większość userów na tym forum nie zarabia jak Lewandowski....

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, szpotek73 napisał:

dlatego nie cierpię snobów

nie kazdy jest altruistą a wiekszośc lubi wydawac kase na to co lubi 🙂

Poza tym diy sprawdza sie tylko w sytuacji gdy robisz cos dla siebie tylko i wyłącznie

wtedy możesz zainwestowac w projekt

Dla kogos kto nie ma chęci wiedzy i cierpliwosci diy nie ma sensu

znana marka mozliwośc bezproblemowego serwisu , czy wymiany na nowszy model o podobnym brzmieniu to sa zalety ktorych nie mozna odrzucać

dlatego najlepiej zostać przy własnych pogladach , bo rzeczywiście te dwa światy rzadko sie łaczą

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

dlatego najlepiej zostać przy własnych pogladach , bo rzeczywiście te dwa światy rzadko sie łaczą

czasami jakiś diy fanatyk zakłada firmę i robi świetne kolumny i jeszcze tanio sprzedaje🙂

..no ale to już nie jest diy,co nie zmienia faktu ,że warto chociaż posłuchać ,przed wydaniem osądu...

6 minut temu, slawek.xm napisał:

nie kazdy jest altruistą a wiekszośc lubi wydawac kase na to co lubi

trumna nie ma kieszeni

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, szpotek73 napisał:

trumna nie ma kieszeni

fakt , ale swoje kolumny też mogłeś zrobić na tańszych glośnikach a różnicę przeznaczyć na cele charytatywne

może nie wyrzucaj zatem dziecka z kąpielą 🙂

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, szpotek73 napisał:

czasami jakiś diy fanatyk zakłada firmę i robi świetne kolumny i jeszcze tanio sprzedaje

no właśnie tu jest problem,że ten o którym myślisz robi bardzo przeciętne 🙂

Gdy to czytam, to mam wrażenie, że niektórzy to od poziomu noszenia onuc przeskoczyli od razu na włoskie buty z pominięciem stanów pośrednich. Dodatkowo z mocno błyszczącym logo firmowym, przez co wpadli w stan pewnego rodzaju euforii zaburzającej prawidłowe myślenie. A w rzeczywistości te buty nadają się tylko do leżenia 😉.

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Płacimy za jakieś "logo" i tani napęd DVD w odtwarzaczach za gruby szmal.

De gustibus non est disputandum

4 godziny temu, rafal735r napisał:

Audiofilskie powietrze tanie nie jest, tak samo jak mityczne 'know-how' dużych marek narzucajacych kosmiczne marże, podbijane jeszcze bardziej przez dystrybutorów

Tekst o wiernym odtwarzaniu muzyki też nie gorszy, biorąc po uwagę fakt, że przeciętnego audiofila, po wydaniu tysięcy złotych na podstawki pod kable i audiofilskie listwy zasilające, nie stać już było na mikrofon pomiarowy za 500zł, ale może to i lepiej, bo broń Boże jeden z drugim dowiedziałby się, że ma w paśmie dziury na 20db i z dnia na dzień dźwięk made in china high-endowych kolumn przestałby się podobać

Chcąc doradzić autorowi wątku zaproponuje polska manufakture rls!

Mam takie kolumny na glosnikach scan speak.  Co prawda mam monitory nereida ale grają tak  dużym, nasyconym dźwiękiem  ze zawstydzilyby niejedne kolumny podłogowe.   Minusem jest strona wizualną.  Nie są pierwszej urody 🤣. Ciepło i bas jaki dają rekompensuje jednak wszystko. Nigdy ich nie sprzedam!

Pozdro 

12 godzin temu, aryman napisał:

Chcąc doradzić autorowi wątku zaproponuje polska manufakture rls!

Mam takie kolumny na glosnikach scan speak.  Co prawda mam monitory nereida ale grają tak  dużym, nasyconym dźwiękiem  ze zawstydzilyby niejedne kolumny podłogowe.   Minusem jest strona wizualną.  Nie są pierwszej urody 🤣. Ciepło i bas jaki dają rekompensuje jednak wszystko. Nigdy ich nie sprzedam!

Pozdro 

Można wpisać na listę BMN.

De gustibus non est disputandum

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.