Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam warunków do testów ale dziękuję 🙂

Chciałbym jednak w sufit wsadzić te głośniki. 2,40 by zostało teraz jest 2,53 dokładnie. 

Kolejnym złem które tutaj mam to drzwi otwierane nie na tę stronę co bym sobie życzył z pancerną futryną. 

Ozdwrócić nie odwrócę bo jak zacznę ją wycinać to niewiele z niej zostanie a drzwi harmonijkowe w nią wstawić też kłopot gdyż ładnych nie widziałem a i futryna w świetle ma 80 cm. 

Przy zwiniętych harmonijkach pewnie by zostało z 60 🤔

OK 🙂 To działaj z energią !

Proponuję na cały sufit zatopić dobrą siatkę elewacyjną ( np w MP 75 ) po całości .

A , potem szpachlować .

Fotorelacja miło widziana 🙂

W dniu 3.07.2022 o 09:12, 77Mariusz77 napisał:

Z racji tego, że się przeprowadziłem i rozpoczynam remont salonu ( od zera ) pomyślałem, że jak obniżę sufit o 10 cm tragedii nie będzie. 

Teraz ma 2,50 . Mieszkanie w bloku.

Nie obniżaj całego sufitu, tylko zrób to w miejscach montażu głośników. Sposoby mogą być różne, dla przykładu ja mam tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez burz
Gość

(Konto usunięte)
37 minut temu, burz napisał:

Nie obniżaj całego sufitu, tylko zrób to w miejscach montażu głośników. Sposoby mogą być różne, dla przykładu ja mam tak:

obraz.thumb.png.cf5c74ea357a6c7b8fdbcd683c289337.png

Ha ha… A to niby dlaczego? Dzięki obniżeniu można wypełnić pustkę wełna co da jakiś tam efekt w akustyce… zależy też jakie karton-gips zastosuje…

Większej bzdury nie słyszałem😂

Co do obniżania fragmentu to brałem to pod uwagę.  Tylko obniżając cały miałbym z tym mniej roboty 🙂

Co do płyty to jaka powinna być bo nad tym się nie zastanawiałem🤔

3 godziny temu, długi89 napisał:

Ha ha… A to niby dlaczego?

Sam pogłówkuj.
Twoje wpieprzanie się we wszystkie tematy zaczyna być męczące.

Edytowane przez burz
  • 2 tygodnie później...

Zakupiłem 4 sztuki DT DI 8R.

Ukryta Zawartość

Jak byście je rozmieścili ?

Gdyby był zachowany kat 45stopni to sprawa byłaby jasna. 

Tutaj jest ruchomy obrotowy  głośnik wysotonowy.

Nie wiem za bardzo jak je rozstawić a jak źle rozstawię to już tak będzie 🤔

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Nie wiem za bardzo jak je rozstawić a jak źle rozstawię to już tak będzie 🤔

Weź sobie szerokość pokoju pomnóż razy ( od 0,5 do 0,7 ) i wyjdzie Ci na jakiej szerokości powinny być… czyli jeżeli pokój ma przykładowo 380 cm x 0,5 = 190 cm i to daje nam odległość minimalną pomiędzy głośnikami a maksymalnie wychodziło by 380 cm x 0,7 = 266 cm. W tym przykładzie ja bym wybrał po środku czyli policzyłbym razy 0,6 i tak bym je zainstalował… Tylko pamiętaj Atmos musi być w lini z Frontami, nie może być wężej niż front i tak samo nie może być za szeroko… 

No ok. 

To wiem. 

Bardziej mnie nurtuje ile przed i ile za miejscem odsłuchowym. 

Fronty będą ustawione w trójkąt równoboczny z miejscem odsłuchowym. 

Tylne głośniki również. 

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Bardziej mnie nurtuje ile przed i ile za miejscem odsłuchowym.

Jak wysokie masz pomieszczenie? Jeżeli 250 cm a twoja głowa jest na wysokości 100 cm to sprawa jest prosta 😉 150 cm przed tobą licząc po skosie nie w lini prostej… i tak samo za Tobą tylne☺️

Napisz wymiary pokoju i ile masz od miejsca odsłuch do tylnej ściany… zaraz Ci to zwymiaruję na kartce, zrobię fotkę i tu wstawię… nie mam komputera wiec tylko tak mogę pomóc

Edytowane przez długi89

Nie jestem w domu ale mogę napisać tak.

Szerokość 3,8 

Na tej ścianie będą fronty w trójkąt równoboczny do głównego miejsca odsłuchowego. 

Długość zaś pokoju 5,6. 

Wysokość 2,43 wyjdzie:)

Edytowane przez 77Mariusz77
By nie tworzyć kolejnego postu
  • 2 tygodnie później...
On 11/15/2021 at 7:38 AM, 77Mariusz77 said:

Trzeba będzie to drugi dokupię

Mam u siebie 2x Velodyne EQ-MAX12 i uwierz co 2 to nie jeden. Jedna sztuka potrafi sporo w kinie ale 2 sztuki to lepsze rozłożenie basu w pomieszczeniu. Mi czasem chodzi po głowie dokupienie jeszcze 2 sztuk aby dać na tył.. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)

Miałem najpierw jeden Klipsch R-112SW, odsprzedałem kumplowi i kupiłem w zamian dwa Klipsch R-12sw różnica znaczna w rozkładzie basu ale nie w jakości 😬, później dokupiłem kolejne dwa takie same i umieściłem jak kolega @T ale moje były bass refleks ku tyłowi i bardziej one buczaly/dudniły niż grały, za cholerę tego nie dało się wysterować… sprzedałem w diabły i kupiłem jednego Klipscha R-115SW i gdybym dalej mieszkał na tym samym mieszkaniu co w tedy to dokupił bym jeszcze jeden…

teraz wybrałem system SBA czyli single bass array mając cztery 25 cm przetworniki z przodu…

Edytowane przez długi89
41 minutes ago, RAF77 said:

Różnica między 1 a 2 jest ogromna.
Między 2 a 4 już taka nie jest.
Tzn, coś tam jest ale wiele, wiele mniejsza.

Moje są w obudowach otwartych i w kinie grają bardzo fajnie chociaz w szybszej muzyce się trochę gubią, spozniają względem podłogowek. Na stereo mam zajawkę od dawna ale od niedawna zachorowałem na upgrade kina po zakupie lepszego projektora i zachciało mi się Atmosa 7.2.4. Ostatnio czytałem w jakims wątku o zaletach 4 identycznych  subów w naroznikach i jak to bywa czlowiek poczyta, a pozniej mu to w glowie siedzi 😉 nie wiem jakiego sie spodziewac efektu i czy bedzie on wart dorzucenia 2x EQ-MAX12 (podobno przy 4 w rogach jest bardziej płaska charakterystyka) 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Powie mi ktoś na jakiej wysokości powiesić boczne głośniki ? 

Będą w linii z kanapą. 

Tylko im więcej czytam tym mam większe wątpliwości co do wysokości. 

Będą to dipole MA Silver FX 7G.

Zwykle małe monitory możesz dać na wysokości organów słuchu 🙂

Bipole/DIpole zaleca się 180 cm . 

Spróbuj może zrobić test przed ostatecznym montażem. 

Za bardzo nie ma czasu na test , kładę peszel i tynkuje. 

Będą dipole , może jakiś kompromis jak kabel wypuszczę na 140 to i zamontuję na 120 i na 160 wtedy 🤔

W dniu 27.07.2022 o 18:20, długi89 napisał:

iałem najpierw jeden Klipsch R-112SW, odsprzedałem kumplowi i kupiłem w zamian dwa Klipsch R-12sw różnica znaczna w rozkładzie basu ale nie w jakości

Bo premier to fajna seria a reference nie.

18 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Będą dipole , może jakiś kompromis jak kabel wypuszczę na 140 to i zamontuję na 120 i na 160 wtedy 🤔

Dokładnie. Zrób sobie po prostu pewna możliwość edycji i tyle. Będzie dobrze. To fajne kolumny. Przy dobrym ampli - kalibracji zagrają super.

Piotr 

Gość

(Konto usunięte)
18 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Dobra opcja, ale ja polecam 140 cm od podłogi do głośnika wysokotonowego, miałem RX-FX i testowałem… przy 160 dla mnie było za wysoko i dźwięk był bardziej nad głowa zaś poniżej to praktycznie się zlewało z przodem i tyłem… ale jak przetestujesz to sam zdecydujesz…

Surround ci się zlewał z przodem?

I to przez wysokość?

Że tak zapytam jak?

Jak ty to miałeś ustawione?

Może to nie były surround a front high?

🙂

Piotr 

Panowie w nowym mieszkaniu mogę mieć internet tylko do 100mb/s

DSL po linii telefonicznej bądź 5G 

Co będzie lepsze?

Dokupić jakiś lepszy router czy brać od operatora?

6 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

DSL po linii telefonicznej bądź 5G 

DSL. Z wszystkimi 4G/5G są znane problemy choćby przy gorszej pogodzie itp. Prędkość, którą podają to czysta teoria.

6 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Dokupić jakiś lepszy router czy brać od operatora?

Zdecydowanie dokupić własny, jeśli jest tylko taka możliwość. To co dają operatorzy to w większości najtańsze modele, które będą ci się wieszały lub nie będziesz miał dostępu do wszystkich ustawień.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

6 godzin temu, qbakos napisał:

DSL. Z wszystkimi 4G/5G są znane problemy choćby przy gorszej pogodzie itp. Prędkość, którą podają to czysta teoria.

Zdecydowanie dokupić własny, jeśli jest tylko taka możliwość. To co dają operatorzy to w większości najtańsze modele, które będą ci się wieszały lub nie będziesz miał dostępu do wszystkich ustawień.

Jaki router byś polecił ? 

Coś przyszłościowego najlepiej. 

• 5 miesięcy później...

Skończone około tydzień temu. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 hours ago, 77Mariusz77 said:

Skończone około tydzień temu. 

Ukryta Zawartość

Ta naklejka na sprzęcie az kłuje w oczy 😉 osobiscie wysunąłbym trochę kolumny do przodu. Pokaz tez resztę ☺

Ukryta Zawartość

Kolumny trochę miejsca mają, może nie za dużo ale pokoju nie rozciągnę 😞Ta ściana ma bez mała 4 metry , na zdjęciu wygląda ciaśniej niż jest. 

Kino napędza Denon 4700 .

Zrobiłem 7.1.4 na 22 metrach kwadratowych. 

Centralny- Silver C250 7G

Po bokach- Silver FX 7G

Z tyłu-Silver 300 7G

subwoofer- SVS SB3000

Fronty- DT Demand 17

a w suficie również Definitive Technology 4 szt- DI 8R

Fronty podpięte pod PMA A110

• Pokaż nowe odpowiedzi