Skocz do zawartości
IGNORED

Niszczę nowe Audio Physic Classic 5 - modyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

To może podpatrz jak strojone są wyższe modele

Tutaj detal był az nad efektowny, rozumiem ze podłoga ale dalej była przestrzeń i spory dywan
Z Makami z pre na lampach bylo tzw. Bum-Cyk, (lekkie kaleczenie góry i subwooferowy dol) ale muzykalnie i efektownie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

001563.thumb.jpg.227ae1f5c44e910bbf7f0e86144f7a77.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
2 godziny temu, rafa napisał:

Dla mnie CrossCap sa jazgotliwe az krwawia uszy. Do tego sa suche i graja waska scena. Z Jantzena wylacznie Alumen.

Sprobuj moze CSA. Bezpieczny wybor.

Do jakiego zakresu slyszysz? Badales sluch? To jest zasadne pytanie bo moze dla ciebie gora jest to co srednica dla innych.

Hm... Badania nie robiłem, ale korzystając z generatora, słyszę około 18-18,5kHz. Co ciekawe, brat w podobnych warunkach słyszy do 16,5kHz, a ojciec (70 lat) wyłapuje 14,5kHz i więcej nie daje rady... 

Test robiony z krokiem co 500Hz - badanie robił mi najpierw brat, a potem ja puszczałem jemu i ojcu (nie widzieliśmy wzajemnie ustawianego poziomu częstotliwości).

Głośność ustawiłem na miejsce odsłuchu za pomocą UMIK-a na 75dB. Tak, jak przy pomiarze kolumny.

Edytowane przez lete
7 godzin temu, lete napisał:

A przy okazji, to gdyby Supreme nadal mi nie "podchodził" w tej aplikacji, to co sądzicie, aby na górę spróbować użyć ClarityCAP CMR?

CSA w miarę tanio i dobrze🙂

3 godziny temu, rafa napisał:

Sprobuj moze CSA. Bezpieczny wybor.

👍

29 minut temu, lete napisał:

Hm... Badania nie robiłem, ale korzystając z generatora, słyszę około 18-18,5kHz. Co ciekawe, brat w podobnych warunkach słyszy do 16,5kHz, a ojciec (70 lat) wyłapuje 14,5kHz i więcej nie daje rady... 

To oczywiste, słyszalność wysokich częstotliwości maleje z wiekiem. Natomiast realne pasmo przenoszenia instrumentów muzycznych w praktyce nie przekracza 10kHz. Reszta to składowe harmoniczne i osoba słysząca do 14kHz jest w stanie bez problemu określić charakter grania kolumn, czy są to kolumny grające ciemno. czy jasno. 

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, lete napisał:

Tak to wygląda:

Elementy.png

Cewka na tweeterze - 0,15mH / 0,33Ohm.

Parametry zgodne z oryginalną zwrotnicą, jedynie druga cewka opór 0,33Ohm, zamiast 0,35Ohm - to nie powinno mieć jednak żadnego znaczenia.

skoro lubisz sie bawic i słuchać zmian to proponuje Ci eksperyment

zmiany topologii filtra tweetera

oprzemy sie na elementach , ktore posiadzasz , robie to ztrochę z przekory ale nie wobec Ciebie

co wniesie zmiana?

rozswuniecie pasm filtrowanych głosników co poprawi zgranie fazowe

zrobi sie  dolek w okolicach 2-3khz  i dostaniemy więcej w dwóch ostatnich oktawach wysokich tonów

to na pewno nie będzie optymalny filtr  ale zabawa w sprawdzanie jak może zmienic  sie prezentacja sceny kolumn, poza oczywiście chrakterystyką

elementy wszystkie masz, filtr na midwooferze zostaje oraz rezystor na wejściu filtra tweetera tez zostaje

obraz.thumb.png.d28665f5318be5a5bc7182f0ea21b7fa.png

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

skoro lubisz sie bawic i słuchać zmian to proponuje Ci eksperyment

zmiany topologii filtra tweetera

oprzemy sie na elementach , ktore posiadzasz , robie to ztrochę z przekory ale nie wobec Ciebie

co wniesie zmiana?

rozswuniecie pasm filtrowanych głosników co poprawi zgranie fazowe

zrobi sie  dolek w okolicach 2-3khz  i dostaniemy więcej w dwóch ostatnich oktawach wysokich tonów

to na pewno nie będzie optymalny filtr  ale zabawa w sprawdzanie jak może zmienic  sie prezentacja sceny kolumn, poza oczywiście chrakterystyką

elementy wszystkie masz, filtr na midwooferze zostaje oraz rezystor na wejściu filtra tweetera tez zostaje

Ukryta Zawartość

🙂 Chyba faktycznie, pociągnę sobie dodatkowe przewody przez BR i pobawię się w eksperymenty, bez każdorazowego rozkręcania i lutowania - bez ryzyka zmęczenia materiału.

Dzięki, ze znalazłeś czas na to ćwiczenie koncepcyjne! Wygląda ciekawie... Pewnie na taki test kupie trochę nowych elementów, nawet podstawowych, tanich - obecna zwrotka poczeka na finał testów i jako baza do porównań, obok oryginalnej.

Troche to znowu potrwa, bo nieco przed swietami musze sie przylozyc zawodowo i niebawem krotki urlop, czas dla rodziny. 

Ale jeszcze raz, bardzo Ci @slawek.xm dziękuję! 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, lete napisał:

🙂 Chyba faktycznie, pociągnę sobie dodatkowe przewody przez BR i pobawię się w eksperymenty, bez każdorazowego rozkręcania i lutowania - bez ryzyka zmęczenia materiału.

Dzięki, ze znalazłeś czas na to ćwiczenie koncepcyjne! Wygląda ciekawie... Pewnie na taki test kupie trochę nowych elementów, nawet podstawowych, tanich - obecna zwrotka poczeka na finał testów i jako baza do porównań, obok oryginalnej.

Troche to znowu potrwa, bo nieco przed swietami musze sie przylozyc zawodowo i niebawem krotki urlop, czas dla rodziny. 

kupowanie nowych elementów tym bardziej dobrej jakości to wyrzucanie pieniędzy w błoto

poćwicz na tym co masz

wyciągnij wnioski

a kolumnę warto pomierzyć i zrobić zwrotnice dedykowaną , uwzględniająca Twoje preferencje

ale o tym juz pisalem

Edytowane przez slawek.xm
15 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

To może podpatrz jak strojone są wyższe modele

Tutaj detal był az nad efektowny, rozumiem ze podłoga ale dalej była przestrzeń i spory dywan
Z Makami z pre na lampach bylo tzw. Bum-Cyk, (lekkie kaleczenie góry i subwooferowy dol) ale muzykalnie i efektownie

Ukryta Zawartość

001563.thumb.jpg.227ae1f5c44e910bbf7f0e86144f7a77.jpg

A cóż to za zacne Klipsche skromnie w kątach sobie stoją? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie czemu nie grają mimo że w kącie dobrze im z basem robi 😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

K6, w tych kątach w połączeniu z T+A nawet przyjemnie zagrały, jeden z przedstawicieli który to prezentował to szalony pozytywnie człowiek, z pasją

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, lete napisał:

Lete, przy Twoim potencjale twórczym szkoda IMHO czasu na dalsze dłubanie w tych kolumnach. Złóż sobie wysokoskuteczne kolumny DIY pod lampe, radości bedziesz mial duzo więcej.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, EMiL napisał:

Lete, przy Twoim potencjale twórczym szkoda IMHO czasu na dalsze dłubanie w tych kolumnach. Złóż sobie wysokoskuteczne kolumny DIY pod lampe, radości bedziesz mial duzo więcej.

ciekawym propozycji

18 minut temu, slawek.xm napisał:

ciekawym propozycji

W przypadku mało tolerancyjnej piękniejszej polowki:

Ukryta Zawartość

W przypadku tolerancyjnej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zamiast tych tiw 300,dać jakieś łatwe do wysterowania 15 calowce i gotowe... no zwrotnicę tylko trzeba by robić inną😁

tak ,czy inaczej ,szafy wychodzą i to nie tanio.....ale tanie hobby to kiepskie hobby...

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, EMiL napisał:

miałeś okazję słuchać już tego projektu?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, EMiL napisał:

Nie, nie miałem.

mam 15 pr400 ale w wersji 4 omy

głośnik  można oceniać pod różnym kątem , ale jeśli bylbym przyparty do ściany i musiał wyrazić opinię to obiektywnie musiałbym powiedzieć , że jest to najlepszy woofer jaki dotąd miałem , nawet biorąc pod uwagę , że realnie sięga tylko 40hz

Teraz, slawek.xm napisał:

mam 15 pr400 ale w wersji 4 omy

głośnik  można oceniać pod różnym kątem , ale jeśli bylbym przyparty do ściany i musiał wyrazić opinię to obiektywnie musiałbym powiedzieć , że jest to najlepszy woofer jaki dotąd miałem , nawet biorąc pod uwagę , że realnie sięga tylko 40hz

Bo ellipticora 15cali jeszcze nie kupiłeś.

Bas do 40hz do lampy myślę, że wystarczy, niski bas w nieprzygotowanym pomieszczeniu to więcej problemu niż radości. Autorowi 6cali gra potężnym basem więc powinno być trochę lepiej;)

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, EMiL napisał:

i tak , ten projekt zagra z lampką ale lepiej jak wzmacniacz mialby przynajmniej 50 wat

Teraz, EMiL napisał:

Bo ellipticora 15cali jeszcze nie kupiłeś.

Witek robi cały czas rozmawiałem w czerwcu na jego temat

i 38we też nie ma zejścia , Troels obiecywał na pierwszy kwartał tego roku, rok się kończy a projektu nie ma mimo, że przecież sam brał udział w konstruowaniu tego głośnika

ja bym musial wziąc dwa na stronę , poza tym mam 21we więc nie potrzeba mi pasma do 1khz, bardziej zależy mi na zejściu

wszystko jest kwestią wyboru do konkretnego projektu

8 minut temu, EMiL napisał:

niski bas w nieprzygotowanym pomieszczeniu to więcej problemu niż radośc

w odgrodzie to zupełnie inne warunki pracy głośnika i interakcji z pomieszczeniem

10 minut temu, EMiL napisał:

Autorowi 6cali gra potężnym basem więc powinno być trochę lepiej;)

🙂

25 minut temu, slawek.xm napisał:

ja bym musial wziąc dwa na stronę , poza tym mam 21we więc nie potrzeba mi pasma do 1khz, bardziej zależy mi na zejściu

Wyleczyłeś się sam, też dobrze:)

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

wyprodukują 18 cali to pomyślimy , jeszcze nie umieram 🙂

Z faital nic nie wybierzesz tej wielkości?

Edytowane przez EMiL
3 godziny temu, EMiL napisał:

W przypadku mało tolerancyjnej piękniejszej polowki:

Ukryta Zawartość

W przypadku tolerancyjnej:

Ukryta Zawartość

Nie przejdzie 🙂 Nie ma miejsca na tej wielkosci skrzynie, dodatkowo "nie grzeszace" uroda... Moja piekna lubi smukly design tanszych i drozszych APh, pasuje jej do wystroju 🙂

Ps. Mozna sie zdziwic, jakim "ogniem" i fajnym basem graja te AP5 na lampie kawalki rockowe lub cos pokroju Porcupine Tree... 🙂 Nie znam drugich, tak "szczuplych" paczek, ktore mialyby porownywalna dynamike i energie w nieduzych pomieszczeniach. Chyba nowa zwrotka sie juz na dole stabilizuje i zaczyna byc slychac, na co stac lepsze kable Kimber, solidne kondy Mundorf'a, czy dobre cewki.

Teraz slysze, ze jakosc driverow moglaby byc lepsza - zwlaszcza pod wokale, ktore sa nieco zbyt malo "wypieszczone", brzmia troche nosowo niekiedy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
8 godzin temu, lete napisał:

Teraz slysze, ze jakosc driverow moglaby byc lepsza

I tu jest sedno że skuteczność i sens tuningu też ma swoje granice, które tworzy konstrukcja, przetworniki i akustyka i dalszy progres może głównie przynieść przesiadka na inny model.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

8 godzin temu, lete napisał:

Teraz slysze, ze jakosc driverow moglaby byc lepsza - zwlaszcza pod wokale, ktore sa nieco zbyt malo "wypieszczone", brzmia troche nosowo niekiedy.

Ale gdzie tam, one po prostu obnażają braki gorszych realizacji. 

nagrywamy.com

15 godzin temu, lete napisał:

Nie przejdzie 🙂 Nie ma miejsca na tej wielkosci skrzynie, dodatkowo "nie grzeszace" uroda... Moja piekna lubi smukly design tanszych i drozszych APh, pasuje jej do wystroju 🙂

Na serio takie sprawy musisz ustalać z kobietą? 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

• Pokaż nowe odpowiedzi