Skocz do zawartości
IGNORED

odgroda Baffle Wall

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, długi89 napisał:

jedyne co mnie od was różni to to że jestem kawalerem i mogę sobie pozwolić, gdybym miał rodzine to każdy grosz bym w nią wtykał☺️ 

Myślę że najciekawszym problemem są pomieszczenia, mając rodzinę mało kto jest w stanie wygospodarować wolny pokój

11 godzin temu, długi89 napisał:

Niestety ale tak, jest zbyt płytka, subwoofery dotykały ściany a chce zrobić izolacje od sąsiadów, chce dać podkłady gumowe oraz wszystko zamontować na wieszakach by przenieść jak najmniej wibracji na ściany bloku… prawdopodobnie te skrzynki które miałem pod Focale tez wylecą🤔 czekam na projekt w którym będzie opisane z czego zrobić przednia ścianę owej odgrody… 

no to faktycznie, słuszna koncepcja ale elementy antywibracyjne nie muszą być na całej płaszczyźnie, wystarczą tylko na statycznych. Ogólnie samo zdjęcie ciśnienia akustycznego (np wełną) już znacznie redukuje wrażenia u sąsiadów. 

co chcesz dać na sam front jako wykończenie ?

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, fetek napisał:

co chcesz dać na sam front jako wykończenie

Ogólnie jako pierwsza koncepcja była 

1. podwójna agrowłuknina i na to czarny jak smoła materiał dzwiekoprzepuszczalny nawinięty na ramę która była by na rzep mocowana do głównej konstrukcji.

2. pojedyncza agrowłuknina, na to karton-gips, wspomniana guma 5mm i na wierzch jeszcze jedna płyta gipsowo-kartonowa, zaszpachlować i pomalować czarna farba.

3. pojedyncza agrowłuknina, na to 16mm MDF, wspomniana guma 5mm i na to jedna warstwa karton-gips, szpachel i malowanie na czarno. 

To ja se tak wykminiłem, jak będzie w projekcie nie mam pojęcia. 

Skrzynki wymontowane👌E5041A7D-B28D-4F7B-87AD-E68FBA6A1C8E.thumb.jpeg.192bae2213c314767518f89382aeb0ce.jpeg

30 minut temu, fetek napisał:

Myślę że najciekawszym problemem są pomieszczenia

Raczej w to wątpię… pomieszczenia są Ok ale pierwszeństwo ma tutaj Żona i najwiecej do powiedzenia, później patrzysz na dzieci by im się nic nie stało gdy są małe ( obawy o przewrócenie kolumn na dziecko gdy stoją na środku pokoju ) 

Będzie silny mod w okolicy 30hz. Po wstępnym wykonaniu ściany warto zrobić pomiary, ewentualnie niech jakiś spec to przeliczy z konkretnymi materiałami, ja niestety nie mam takiej wiedzy ani doświadczenia.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, fetek napisał:

ewentualnie niech jakiś spec to przeliczy z konkretnymi materiałami

Tak jest do tego pewna osoba zaprzęgnięta która ma pojęcie o akustyce i ma swoją firmę z tym związana. Zrobi projekt, napisze jakie materiały zastosować itp. 

Jak już wspomniałem po Nowym Roku będzie projekt robiony i w tedy będę działał, na chwile obecna demontuje wszystko stare i się przygotowywuję do nowego 

Gość

(Konto usunięte)

Przeglądałem przed chwila łaty w moim markecie budowlanym i jedyne co maja dostępne na ta chwile to 40x60x4000 :

https://www.hornbach.de/shop/Latte-S10-Fichte-saegerau-40x60x4000-mm/10253638/artikel.html

tylko 4 metrowe łaty mogę brać pod uwagę, pokój ma szerokość 3240 mm i 3 metry są za krótkie a sztukować i się bawić nie warto…

Gość

(Konto usunięte)

@Top Hi-Fi & Video Designczy mógłbyś się wypowiedzieć jak grają Bowers & Wilkins z seri CWM 7.3s2 i CWM 7.5s2 lub porównać je do którejś serii normalnych modeli? No i z czym byś je połączył? Arcam AVR10 na przykład? 

22 godziny temu, długi89 napisał:

tylko 4 metrowe łaty mogę brać pod uwagę, pokój ma szerokość 3240 mm i 3 metry są za krótkie a sztukować i się bawić nie warto…

Nie myślałeś żeby te piony zrobić z blatów kuchennych?  Tak jak tutaj ? Ja będę robił podobnie... to jest akurat tył ,ale można tak zaadoptować przód .Jak weźmiesz najtańsze i rozetniesz na pòł to nie dość że usztywni to konstrukcję to od razu będziesz miał do czego zainstalować skrzynki głośników...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Gmow1977 napisał:

Nie myślałeś żeby te piony zrobić z blatów kuchennych?  Tak jak tutaj ? Ja będę robił podobnie... to jest akurat tył ,ale można tak zaadoptować przód .Jak weźmiesz najtańsze i rozetniesz na pòł to nie dość że usztywni to konstrukcję to od razu będziesz miał do czego zainstalować skrzynki głośników...

Screenshot_20211217-211034_Samsung Internet.jpg

Nic mi to nie da bo głębokość ma być na 50 cm, a nie chce mi się bawić w odgradzanie wszystkiego. Zawsze jeszcze mogę zamówić z tartaku takie jakie będę chciał🙂

7 godzin temu, długi89 napisał:

@Top Hi-Fi & Video Designczy mógłbyś się wypowiedzieć jak grają Bowers & Wilkins z seri CWM 7.3s2 i CWM 7.5s2 lub porównać je do którejś serii normalnych modeli? No i z czym byś je połączył? Arcam AVR10 na przykład? 

znowu zmieniasz 😛 ??

Ja bym się w karton gips nie bawił, wykończył bym to płyta meblową albo jakąkolwiek płytą perforowaną.

Edytowane przez fetek

Skręcona kostka i 6 tygodni? Eee... Tyle to może Ci lekarz zwolnienia dał. Po tygodniu będziesz kuśtykać, a za dwa tygodnie będziesz swoją odgrodę mógł zrobić szybciej niż planowałeś bo więcej czasu będziesz mieć na nią. 

Gość

(Konto usunięte)

@Butler choć bym chciał to i tak materiału nie mam teraz… dopiero planowałem zakupy na luty będąc w Polsce. Do tego czasu ma mi się zrobić plan, zdemontować stara Baffle Wall i przygotować podłoże na nową… na chwile obecna jestem uziemiony.

Gość

(Konto usunięte)

U mnie została tylko obramówka do ściągnięcia ze starej odgrody… 

Wiem że mnie nie Lubicie tutaj 😞, ale choć bym nie wiem ile wcieleń miał życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku☺️

3AE40492-86BD-4DE7-87DB-FBEF30239ADD.jpeg

A ja tak witam Nowy Rok

8120DFB1-B09B-40BC-9E7F-2A8B9234425D.jpeg

FD4C748B-6220-4224-9702-E14086AC5E62.jpeg

Gość

(Konto usunięte)

Za 400€ mam możliwość odkupienia od znajomego amplituner Pioneer SC-LX85 THX z pełnym wyposażeniem, 100 % sprawny. Miałby być wykorzystany do Klipsch-ów aż nie pojawi się Yamaha. Warto?

ED1974F4-4208-47EE-B4BF-28D1BAE2E1E3.jpeg

7AC01E63-B912-4834-956D-6E3816460D43.jpeg

5D91A11A-EF84-4098-B905-152B13BFEAE0.jpeg

2A6C75B6-68F4-455F-A573-9568876D5092.jpeg

Edytowane przez Gość
24 minuty temu, długi89 napisał:

Pioneer SC-LX85 THX

Gra pewnie dobrze, ale to ponad 10-letni amp który trochę odstaje od obecnych standardów kodowania dźwięku (Atmos itp) czy obrazu. Na przeczekanie ok.

Gość

(Konto usunięte)

Zależy mi w sumie by zasilił tylko 5-ć dolnych kolumn, obraz i tak będzie na projektor szedł osobno więc dla czego nie. Jest z pewnego źródła wiec nie boje się że się popsuje. Chociaż gdyby był od obcej osoby to bym nie kupował 

A co do kodeków ma Dolby TruHD i THX a jak wiadomo Atmos opiera się na ThruHD wiec dużo nie stracę… a jak uda się go sprzedać później za 300€ to i tak będzie dobrze 

• Gość
    (Konto usunięte) zablokował(a) ten temat
  • Gość
    (Konto usunięte) odblokował(a) ten temat
  • Gość
    (Konto usunięte) zablokował(a) ten temat
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.