Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz klasy D ?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, 23031970 napisał:

Rozumiem i chyba zaryzykuję- jeszcze raz dzięki 🙂

Allegro i można oddać,nie ma ryzyka.
U mnie sie spisuje i ZA3 i V3 Mono.
Mam tez lampę,Haiku,której słucham czasami.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, atmeg napisał:

ja tu czuje jakąs podpuche  w tym temacie  .najprostrzy sony wzmacniacz cyfrowy od kina domowego zalatwia koledze sprawe  

bedzie miał jakość  lepszą niż stare Nady .

Atmeg nie ma w tym żadnej podpuchy,  po prostu szkoda jest mi eksploatować mój główny wzmacniacz do codziennego słuchania radia , czy serwisu You Tube .

Piotr

2 minuty temu, 23031970 napisał:

Atmeg nie ma w tym żadnej podpuchy,  po prostu szkoda jest mi eksploatować mój główny wzmacniacz do codziennego słuchania radia , czy serwisu You Tube .

No ja dokładnie w takim samym celu mam to fosi.
Do poważnego słuchania-Lampa.
Do pracy zdalnej-fosi.
Wcxześniej miałem tranzystorowa końcówke Kenwood (mam cały czas i nie sprzedam nigdy)-ale fosi godnie ja zastepuję.
Jest małe,mało prądu bierze (za3 chyba z 7 wat na nocnym słuchaniu)
I gra.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

w tej klasie to bym polecił  Amplifona WT 40 II
🙂

Miałem Amplifona WT 40II , niestety  ze względu na coraz większy problem z dostępnością lamp mocy go sprzedałem .

Dla mnie był i jest to wybitny wzmacniacz , i chyba jedyny wzmacniacz , którego mógłbym słuchać całymi godzinami bez oznak znużenia .

18 minut temu, atmeg napisał:

.najprostrzy sony wzmacniacz cyfrowy od kina domowego zalatwia koledze sprawe  

bedzie miał jakość  lepszą niż stare Nady .

Gdybyś mógł mi jeszcze  podpowiedzieć jakiś model Sony , byłbym wielce rad 🙂😉

Piotr

9 minut temu, 23031970 napisał:

Miałem Amplifona WT 40II , niestety  ze względu na coraz większy problem z dostępnością lamp mocy go sprzedałem .

Dla mnie był i jest to wybitny wzmacniacz , i chyba jedyny wzmacniacz , którego mógłbym słuchać całymi godzinami bez oznak znużenia .

24 minuty temu, atmeg napisał:

Szkoda.
Tego już nie będzie,to tylko zyskuje na wartości.
Dzieło sztuki.

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Szkoda.
Tego już nie będzie,to tylko zyskuje na wartości.
Dzieło sztuki.

Najsmutniejsze jest to , że aby dziś kupić wzmacniacz lampowy , który potrafiłby zagrać/ zabrzmieć jak rzeczony Amplifon trzeba by sprzedać lewą nerkę,  albo prawe płuco- ceny są po prostu  absurdalnie wysokie .

Piotr

10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Podaj link proszę.

Tylko tutaj jest sama płytka końcówki mocy. A nie wiem czy szukasz gotowego w obudowie czy coś takiego by Cię zainteresowało.

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

9 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Do poważnego słuchania-Lampa.

Dlaczego lampa? Myślisz że w studiach muzycznych słuchają niepoważnie? Oczywiście lampa może być jak komuś nie przeszkadzają generowane przez nią artefakty.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

57 minut temu, Lech36 napisał:

Dlaczego lampa? Myślisz że w studiach muzycznych słuchają niepoważnie? Oczywiście lampa może być jak komuś nie przeszkadzają generowane przez nią artefakty.

🙂.
Bo lubię lampę,zwłaszcza wieczorem,ładnie to wygląda.I ładnie gra.
Myślę,że w studiach słuchają poważnie.Klasa D ,po moich ostatnich doświadczeniach,jak najbardziej nadaje się do poważnego słuchania muzyki.

16 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Myślę,że w studiach słuchają poważnie.

Na pewno słuchają na poważnie, nawet z klasy D, w końcu muszą zrobić produkt który przypadnie do gustu nawet najwybredniejszej grupie słuchaczy a to niełatwe zadanie 😉.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Na pewno słuchają na poważnie, nawet z klasy D, w końcu muszą zrobić produkt który przypadnie do gustu nawet najwybredniejszej grupie słuchaczy a to niełatwe zadanie 😉.  

Tam siedzą profesjonaliści,których weryfikuje rynek i klienci,a nie hobbyści,jak tu,których nikt nie weryfikuje i wystarczy "ja słyszę".

Przekonałem się do klasy D.Oczywiście,to co na razie mam to jakaś zupełna podstawa,z czasem planuje wymianę na coś lepszego.

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Przekonałem się do klasy D.Oczywiście,to co na razie mam to jakaś zupełna podstawa,z czasem planuje wymianę na coś lepszego.

Też podchodziłem z wielką nieufnością do tej klasy, ale po analizach własnych i obcych w tym testów porównawczych, przeglądzie firm które to stosują nieufność minęła bezpowrotnie, ale pewnie się nie znam i jestem głuchy 😉

D jest ok. Zaczynałem od Tripath, teraz TI to pierwsza liga.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Też podchodziłem z wielką nieufnością do tej klasy, ale po analizach własnych i obcych w tym testów porównawczych, przeglądzie firm które to stosują nieufność minęła bezpowrotnie, ale pewnie się nie znam i jestem głuchy 😉

Ja nie miałem żadnej nieufności.
Po prostu kupiłem tanie Fosi,o i okazało się,że gra jak moja tranzystorowa końcówka,,to znaczy nie gorzej,a jest małe i czerpie 2x mniej prądu.
A i przy lampie,nie ma sie czego wstydzić,oczywiscie trudno porównywac Fosi z Haiku,ale można.
Lampe mam bo lubię,i zawsze będę miał,ale D u mnie zostaje.
Jak cos dobrze gra,to nie będe mówił,że żle,tylko dlatego,że to nie klasa A i komus nie będzie sie podobać.
Trudno.
MI sie podoba.

14 minut temu, terminus napisał:

D jest ok. Zaczynałem od Tripath, teraz TI to pierwsza liga.

Tak były takie,ja niestety nie słuchałem Tripath.
A co to TI?
Podobno Purifi są dobre.

Edytowane przez Pseudodrummer

Texas Instruments.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 4 tygodnie później...
W dniu 27.10.2024 o 19:23, terminus napisał:

Texas Instruments.

a jak oceniasz hypex?

W dniu 26.10.2024 o 16:30, Pseudodrummer napisał:

Lampe mam bo lubię,i zawsze będę miał,ale D u mnie zostaje.

To może klasę D na lampach...?

Jak w tej anegdocie.

W latach 70 oprowadzają towarzysza Gierka po zakładach Unitra Cemi. Technolog zakładu coś tam gada do I Sekretarza PZPR co chwilę o półprzewodnikach. Ten z pełną powagą; "Panowie. A nie dałoby się od razu produkować całych przewodników?!..."

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

To może klasę D na lampach...?

Pierwsze próby wzmacniaczy klasy D chyba były robione na lampach. Klasa D to nie jest nowy wynalazek. Pierwsze konstrukcje to koniec lat 50 ubiegłego wieku. 

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Pierwsze próby wzmacniaczy klasy D chyba były robione na lampach. Klasa D to nie jest nowy wynalazek. Pierwsze konstrukcje to koniec lat 50 ubiegłego wieku. 

jak Lampizator zrobi klase d na lampie,to sie okaze,że wszyscy od zawsze mówili,że klasa d jest najlepsza.

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

W latach 70 oprowadzają towarzysza Gierka po zakładach Unitra Cemi. Technolog zakładu coś tam gada do I Sekretarza PZPR co chwilę o półprzewodnikach. Ten z pełną powagą; "Panowie. A nie dałoby się od razu produkować całych przewodników?!..."

Na PG w holu budynku głównego Wydziału Elektroniki była tablica ogłoszeń i ktoś kiedyś powiesił tam dwa odcinki przewodu elektrycznego, jeden o długości powiedzmy L a drugi 0,5L. Podpis pod pierwszym brzmiał " To jest przewodnik" a pod drugim "A to jest półprzewodnik" 😉.

W dniu 26.10.2024 o 01:21, 23031970 napisał:

Rozumiem i chyba zaryzykuję- jeszcze raz dzięki 🙂

I co,zaryzykowałeś?

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

jak Lampizator zrobi klase d na lampie,to sie okaze,że wszyscy od zawsze mówili,że klasa d jest najlepsza.

Mosfety na których obecnie działa klasa D to półprzewodniki najbliższe pod względem zasady działania lampie, ale bez jej wad.

Z tego co kojarzę to jedyne generalnie na lampach poza audio klasami używano klasy C, z klasą D nic nie pamiętam bym widział. Klasa D była technicznie poza możliwością lampowej technologii, w okresie jej dominacji. 

Półprzewodniki były szybsze i lepsze w tej działce. 

18 minut temu, VM napisał:

Półprzewodniki były szybsze i lepsze w tej działce. 

W drugiej połowie lat 50 ubiegłego wieku chyba jeszcze tak nie było, ale mogę się mylić. Półprzewodniki zdecydowanie ustępowały lampom. 

Pierwsze komputery i sporo innych komputerów jakie były po nich, wykonywały obliczenia jako tako z częstotliwościami idącychmyi w kilohercach (może setkach kHz), a lampy pracowały przeważnie jako bramki logiczne, lub wzmacniacze sygnałów, ale w tej aplikacji stosuje się klasę A (prosto i tanio, sprawność energetyczna nie była tematem, a przy okazji liniowo). 

Jak dobrze pamiętam to chyba koroną małych (dobre) komputerów lampowych był IBM 709, jego następca IBM 7090 już był hybrydowy i był ileś tam razy szybszy. 7090 miał chyba 0,5MHz tak po ludzku mówiąc. 

Sprawdziłem na wiki i 7090 wszedł w 59 roku. 

2 godziny temu, VM napisał:

Klasa D była technicznie poza możliwością lampowej technologii, w okresie jej dominacji. 

Lampowa klasa D- patent z 1932 roku. Trzeba to jednak traktować jako ciekawostkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
20 godzin temu, VM napisał:

Pierwsze komputery i sporo innych komputerów jakie były po nich, wykonywały obliczenia jako tako z częstotliwościami idącychmyi w kilohercach (może setkach kHz), a lampy pracowały przeważnie jako bramki logiczne, lub wzmacniacze sygnałów, ale w tej aplikacji stosuje się klasę A (prosto i tanio, sprawność energetyczna nie była tematem, a przy okazji liniowo). 

Jak dobrze pamiętam to chyba koroną małych (dobre) komputerów lampowych był IBM 709, jego następca IBM 7090 już był hybrydowy i był ileś tam razy szybszy. 7090 miał chyba 0,5MHz tak po ludzku mówiąc. 

Sprawdziłem na wiki i 7090 wszedł w 59 roku. 

Klasa D nie ma w torze audio nic wspólnego z komputerami. To normalny tor analogowy tylko elementy wyjściowe są kluczowane w celu głównie poprawienia sprawności układu. Na żadnym etapie prowadzenia sygnału nie następuje zmiana na cyfry. Z cyfrą to mają dużo wspólnego tzw. Power DAC, ale klasa D jest tam też obecna.  

W dniu 19.11.2024 o 22:04, Pseudodrummer napisał:

a jak oceniasz hypex?

Niestety nie znam osobiście. Tylko z opisów tutaj.

Edytowane przez terminus

tylko purifi 🙂

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

• Pokaż nowe odpowiedzi