Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz za 12 000 do MA Silver 500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Interesuję mnie zakup wzmacniacza stereo  i kolumn. Zdecydowałem się na kolumny Monitor Audio Silver 500 (ewentualnie Tannoy Revolution xt 8f). Proszę o radę, który z poniższych wzmacniaczy pozwoli wraz z tymi kolumnami uzyskać jak najbardziej monumentalny dźwięk, z bardzo nisko schodzącym basem i dużą holograficzną, trójwymiarową sceną : Rotel RA-1592 MkII , Arcam SA 30, Denon PMA-2500NE. Zależy mi też na bardzo dobrym DACu (optyk i USB).

Biorę pod uwagę tylko nowy sprzęt.

https://www.audiostereo.pl/topic/157584-wzmacniacz-za-12-000-do-ma-silver-500/

Zdecydowanie stawiam na Arcam SA30, który bardzo dobrze sprawdzi się w połączeniu z MA Silver 500, chociaż oczywiście warto pomyśleć także o przesłuchaniu kolumn Fyne Audio F502 oraz Focal Chora 826.

Zapraszam na odsłuchy oraz oczywiście atrakcyjne, indywidualne odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy pozostali czytelnicy forum też uważają, że najlepszym wyborem będzie tu Arcam SA 30 + Monitor Audio Silver 500 ?

Przypomnę, że interesuję mnie monumentalny dźwięk, holograficzna jak najbardziej trójwymiarowa scena dźwiękowa i nisko schodzący bas. 

55 minut temu, Piotr1976 napisał:

Zdecydowałem się na kolumny Monitor Audio Silver 500 (ewentualnie Tannoy Revolution xt 8f).

Czyli mówiąc inaczej kompletnie nie wiesz, czego chcesz. MA i Tannoy to głośniki o zupełnie różnym stylu grania. Tym samym wzmacniacz zgrywający się dobrze z jednymi, zupełnie może nie sprawdzić się z drugimi. Najpierw posłuchaj ich "na żywo". Wyrób sobie sam zdanie a potem w przypadku ewentualnych pytań i wątpliwości pytaj 

Najlepiej zaufaj własnym odczuciom. To Tobie musi podobać się charakter grania nowego systemu. 
Trochę ograniczyłeś wybór wzmacniaczy do wyposażonych w dobry DAC. Jeśli moglibyśmy zastosować zewnętrzny DAC, będzie wiele ciekawych modeli. 
Najlepiej zapraszam na odsłuchy i dobrą kawę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Słuchałam obu kolumn, prawie zamówiłam silver, a ostatecznie kupiłam tannoye i jestem bardzo zadowolona. Czyste brzmienie, dynamiczne, mocne. Ale też bardzo wiele zalezy od... wszystkiego. W mikro pokoiku w salonie audio miały dużo za duzo basu, ale zaryzykowałam i w domu są świetne, w duzym pomieszczeniu. Ciekawa jestem jai wzmacniacz polecicie do nich.

43 minuty temu, Q21 napisał:

Zdecydowanie stawiam na Arcam SA30...

W opisach Arcam SA 30 ma jedną wadę - problemy z oprogramowaniem i stabilnością działania (odtwarzanie źródeł strumieniowych z internetu, obsługa funkcji itp.)

Czy jest to nadal aktualne, czy producent to już poprawił w nowych egzemplarzach lub poprzez aktualizację oprogramowania ?

Edytowane przez Piotr1976

Łączył co prawda do budżetowych Tannoy nieżyjący już ambasador i konstruktor Ken Ishiwata elektronikę Marantza może to jest jakiś trop. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Moze i zestawienie marantza z tannoy jest fajne , takie gładkie granie. Niestety bedzie brakować głębokiego basu .

polecam posłuchać tannoy z primare i32 , roksan k3 lub hegel h200. Każdy z tych wzmacniaczy da inny charakter grania.

16 minut temu, Piotr1976 napisał:

W opisach Arcam SA 30 ma jedną wadę - problemy z oprogramowaniem i stabilnością działania (odtwarzanie źródeł strumieniowych z internetu, obsługa funkcji itp.)

Czy jest to nadal aktualne, czy producent to już poprawił w nowych egzemplarzach lub poprzez aktualizację oprogramowania ?

Popytaj w klubie Arcama. Tam koledzy wiedzą wszystko na temat swoich sprzętów.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

26 minut temu, Audiolubny napisał:

polecam posłuchać tannoy z primare i32 , roksan k3 lub hegel h200. Każdy z tych wzmacniaczy da inny charakter grania.

Czyli jaki? Jak będą grały tannoye z nimi. Krótką charakterystykę grania jeśli można poproszę. 

Jako użytkownik i32 polecam ten wzmacniacz z jednym zastrzeżeniem, ciche wieczorne odsłuchy to nie jest jego mocna strona. Nie pokaże pełni swoich możliwości, jak większość wzmacniaczy. Poza tym jednym same plusy. Jak z Wielkopolski to zapraszam.

16 godzin temu, Piotr1976 napisał:

Zależy mi też na bardzo dobrym DACu (optyk i USB).

15 godzin temu, Q21 napisał:

Zdecydowanie stawiam na Arcam SA30

Wspaniała rada wujku dobra rada, na pewno bardzo profesjonalna, widać że znasz się na tym.

Mam tylko jedno pytanko, gdzie tam jest wejście na USB DAC?

9 minut temu, Music_FAN napisał:

Wspaniała rada wujku dobra rada, na pewno bardzo profesjonalna, widać że znasz się na tym.

Mam tylko jedno pytanko, gdzie tam jest wejście na USB DAC?

W przypadku Arcama nie jest raczej potrzebne. USB dotyczyło Denona i Rotela które nie mają odtwarzaczy sieciowych 

17 godzin temu, Piotr1976 napisał:

Czy pozostali czytelnicy forum też uważają, że najlepszym wyborem będzie tu Arcam SA 30 + Monitor Audio Silver 500 ?

Musisz sam odsłuchać.  Ja testowałem z Denon pma 1600ne , Arcam sa30 , Roksan K3,  Yaqin ms90b,  Vincent 237mk .  Najlepiej wypadł u mnie i w moich warunkach akustycznych Denon i Yaqin. Kupowanie w ciemno mija się z celem. 

Aktualnie kolumny są wystawione na olx kupione w lutym 2021 ( powód sprzedaż mieszkania) . Jak ktoś chętny zapraszam na priv.

Pozdro 

Poza detalami, ja polecam Arcama. Ze względu na indywidualne upodobania co do eleganckiej charakterystyki grania. Moim zdaniem MA są zbyt szczegółowe i Tanojki będą lepszym wyborem na dłuższą metę.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

19 godzin temu, Piotr1976 napisał:

Przypomnę, że interesuję mnie monumentalny dźwięk, holograficzna jak najbardziej trójwymiarowa scena dźwiękowa i nisko schodzący bas. 

Jeśli monumentalny dźwięk to polecam silvery 500,mam je od maja i właśnie tak grają, potężnie,ale uwaga one muszą mieć powyżej 30m, pomieszczenia,do klitki ich nie wsadzisz,kolega Oskar 09, właśnie sprzedaje, brać i już,taka moja sugestia.

23 godziny temu, Piotr1976 napisał:

Po sierpniowej aktualizacji 1.72 nie zaobserwowalem wiekszych problemow z dzialaniem sprzetu. Tylko ostatnio jednorazowo zanikł mi dzwiek po optyku, moze wina po stronie tv. Glownie uzywam po Airplay.

Mam go wlasnie z Tannoy XT8F w pokoju ok. 40m2, otwartym na duzy hol. Dolozylem ostatnio suba SVS SB-3000. Nie potrafie tworzyc poematow nt. dzwieku, cos tam gra. 

Ogolem fajny piec, nie usiadlem jeszcze na powaznie do kalibracji Dirac Live. Na szybko zrobilem kilka punktow pomiarowych i pogrzebalem z krzywa. Roznica jest spora, a mozliwosci pewnie jeszcze wiecej, ale nie jest to zabawa zbyt intuicyjna, musze poczytac i poogladc YT. 

Ostatnio znowu chodzi mi po glowie cos zmienic. Juz mialem wymienic piec na NAD M10, ktory bardzo mi sie podoba, a jednak odpuscilem, polubilem wyglad Arcama. O sofcie NADa tez nie jedno czytalem i raczej kazdy sprzet seciowy czy all-in-one bedzie z tym borykal.

Teraz mysle o zmianie skrzynek, na celowniku byly m.in MA Silver 500. Wydaje mi sie, ze wielkiej roznicy nie doswiadcze, wiec rozgladam sie za czyms co najlepiej sie zgra w budzecie ok. 10k. Moze uzywane KEF R7, a jesli bedzie warto to MA GOLD 300.

Jeżeli dźwięk ma być z werwą to warto abyś wziął pod uwagę kolumny quadral lub klipsh. A elektronika naim lub anthem. Przynajmniej ja bym tu szukał.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Godzinę temu, bleq napisał:

Mam go wlasnie z Tannoy XT8F w pokoju ok. 40m2, otwartym na duzy hol.  

O co chodzi z tym nie pełnym pasmem regulacji Dirac Live w wersji podstawowej software ? Domyślam się, że nie obejmuje całych 20 - 20 000 Hz. Piszę, że chyba pełne pasmo wymaga upgrade ...

Czy ten upgrade softu Dirac Live jest płatny czy bezpłatny ? 

52 minuty temu, cygaret napisał:

Jeżeli dźwięk ma być z werwą to warto abyś wziął pod uwagę kolumny quadral lub klipsh. A elektronika naim lub anthem. Przynajmniej ja bym tu szukał.

Naim, qudral, anthem trochę dla mnie za egzotyczne.

Klipsch był u mnie numerem jeden ale jak zobaczyłem na Audio charakterystyki Klipsch 6000 i MA S500 to wiem skąd Klipsch nie ma uznania u audiofilów ... Obcina soprany gdzieś około 17 000 Hz podbijając je jednocześnie w tym miejscu. 

MA prowadzi je równo do 20 000. A o ile dobrze kumam to scena budowana jest właśnie przez najwyższe częstotliwości.

31 minut temu, Piotr1976 napisał:

Naim, qudral, anthem trochę dla mnie za egzotyczne.

W zasadzie (poza mniej znanym na rynku polskim Anthem) to ikony i filary dobrego audio

32 minuty temu, Piotr1976 napisał:

ale jak zobaczyłem na Audio charakterystyki Klipsch 6000 i MA S500 to wiem skąd Klipsch nie ma uznania u audiofilów

a tak biegle interpretujesz charakterystyki pomiarów. A ten brak uznania, o którym piszesz dotyczy tylko wspomnianych modeli czy całej oferty tego producenta? Słyszałeś o takich głośnikach jak Cornwall, La Scala czy Klipschorn? 😉

Całe szczęście nie jestem audiofilem i chciałbym mieć któryś z wymienionych 

Monumentalny dźwięk te monstra na pewno są w stanie zaoferować ale taki dźwięk wyciągnie z nich tylko mocny i wydajny wzmacniacz najlepiej dual mono.

Rozważ BAT VK-300X SE, Krell KAV-500i, Hegel H360 lub NAD M3 konkretne dual mono.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

No to ja zaproponuje coś co bardzo dobrze znam i z MA i Tannoy słyszałem tj. Musical Fidelity M6si. Masz dual mono, masz wesjcie XLR, masz mocy aż nadto i bardzo wydajny prądowo wzmak, który wysteruje na max kolumny o których myślisz. Będa grały "duży dźwiękiem" z mocnym bardzo dobrze kontrolowanych basem który zejdzie tak nisko na ile przetworniki pozwolą . damping factor 160!  Będzie lekko cieplej np w stosunku do Hegla. 

DAC jest ale jak kolędzie już napisali pomyśl o zewnętrznym i efekt będzie dużo lepszy. W twoim budżecie pomyślałbym np o Bluesound Node 2i z liniowym zasilaczem - dostaniesz najlepszy strumieniowiec z DAC na rynku w tych pieniądzach i zmieścisz się w budżecie który podałeś .zajrzyj do klubu MF bo ludzie mają z M6si kolumny o których myślisz. 

8 godzin temu, Tal napisał:

Monumentalny dźwięk te monstra na pewno są w stanie zaoferować ale taki dźwięk wyciągnie z nich tylko mocny i wydajny wzmacniacz najlepiej dual mono.

Rozważ BAT VK-300X SE, Krell KAV-500i, Hegel H360 lub NAD M3 konkretne dual mono.

Nie są już w sprzedaży, autor wątku pytał o nowe. 

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

No to ja zaproponuje coś co bardzo dobrze znam i z MA i Tannoy słyszałem tj. Musical Fidelity M6si.

Do wszystkich tych ciekawych propozycji - czy to nie jest jednak przestrzelenie? Wzmacniacze droższe od kolumn? Sklepy audio proponują drogie konstrukcje, sama słuchałam i MA silver 500 i kilku innych, np. Aria 926 na Cambridge Edge, którego bym w życiu nie kupiła a które było chyba najdroższe w sklepie. Tak proponują, ale czy to realnie da różnicę np w stosunku do wzmacniacza za 6-8 tys, ot takiego roksana K3 czy Arcama SA20?

• Pokaż nowe odpowiedzi