Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sabre jest dla dojrzałego i doświadczonego audiofila. Pisałem o dobrej aplikacji tej kości a nie o chińskiej byle jakosci. Wyjątkiem jest Audio GD które ze swoim DAC NFB-7.38 kopie dup...ko wszystkim DAC'om w swoim przedziale cenowym. Poza tym polecam posłuchać Sabre zaaplikowanych przez Wadie albo Gryphona.

Na Gryphona mnie nie stać to wrzuć przynajmniej zdjęcie swojego systemu z Gryphonem i Wadia żeby koledzy nie pomyśleli że się tylko naczytales o dźwięku, a ja choć popatrzę.
Że oni to "zrobili" to mogę uwierzyć choć nie tylko na tych kościach robią / robili dac

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
17 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Na Gryphona mnie nie stać to wrzuć przynajmniej zdjęcie swojego systemu z Gryphonem i Wadia żeby koledzy nie pomyśleli że się tylko naczytales o dźwięku, a ja choć popatrzę.

W innym wątku kolega @Mota pokazał swój DAC - posiada dokładnie taki sam jak mój, czyli Wadia 121decoding computer 😉

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Tak, zworkami w środku. Musisz ściągnąć górną klapę. Tu masz schemat. Próbowałem wszystkich, najlepszy jest z włączonym oversamplingiem x8. Reszta zbytnio muli, robi się misiowato, jest jeszcze cieplej. Tryb Nos też jest kiepski. 

W zeszłym roku Kingwa na prośbę klientów przywrócił Mastera 7 do życia jako wersję mk2. Czytałem na head-fi.org, że ma tych kości całkiem sporo.W nowym modelu jest wyświetlacz i można zmieniać ustawienia z panelu przedniego, nie ma potrzebyotwierania obudowy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podrzucam ciekawy link opisujący doświadczenia ludzi z ustawieniami DACów AGD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Arek80 napisał:

Podrzucam ciekawy link opisujący doświadczenia ludzi z ustawieniami DACów AGD

Pobaw się, to nic nie kosztuje. Ja nie wiem czy mi będzie jeszcze dane. Czas pokaże. Może będę musiał głębiej sięgnąć do skarpety i zamówić nowego Mastera mk2. Póki jeszcze jest możliwość, bo kości się kiedyś im skończą, a muszą jeszcze mieć zapas, żeby prowadzić wsparcie serwisowe. 

Napisz parę słów gdy wróci do Ciebie Gustard.Powinien trochę rozjaśnić brzmienie. U mnie zrobił fajną robotę. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Dodam od siebie, że zmianę ustawień w Master 7 słychać dużo wyraźniej niż w Master 11 - który jest daciem, pre. i wzmacniaczem słuchawkowym, przy czym wiadomo, że Master 7 jest zdecydowanie lepszym daciem od Master 11. 

Jednak moim zdaniem R2R w wykonaniu Audio-Gd są lepsze od pfrzetworników robionych na 1704UK, są bardziej uniwersalne do każdej muzyki, lepsza dynamika i separacja instrumentów. 

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem czy dyskusja jak grają kości ma w ogóle sens - na dobrą sprawę trzeba by je zmieniać w tym samym urządzeniu. Aqua acoustic stosowała coś takiego w swoim dac - klient miał do wyboru trzy różne kości. 

W moim cec cd3n jest sabre 9018 bodaj. Ale żeby grał ostro czy klinicznie? Na pewno nie. Więc?...

Nie wiem czy dyskusja jak grają kości ma w ogóle sens - na dobrą sprawę trzeba by je zmieniać w tym samym urządzeniu. Aqua acoustic stosowała coś takiego w swoim dac - klient miał do wyboru trzy różne kości. 

W moim cec cd3n jest sabre 9018 bodaj. Ale żeby grał ostro czy klinicznie? Na pewno nie. Więc?...

Przeglądam te wątki o dacach a właściwie to streamerach, bo sam poszukuję na razie informacji o przyzwoitym streamerze kompletnym do 8-max 10 tys. Wiele się ich pojawia co i raz. Doświadczenia nie mam specjalnego, więc czytam - i co raz mniej wiem. Oczywiście będę słuchał jak już dojdzie do zakupu - ale póki co nawet nie wiem od czego zacząć, bo przecież nawet połowy nie przesłucham choćbym się naprężał.

Zaintrygował mnie rose 250, może lumin d2, a może z używek lindemann source lub nowy network II. Zdecydowanie będę szukał jednego urządzenia. Nie znam się w ogóle na tych różnych połączeniach a nawet czasem nie bardzo kojarzę nazwy urządzeń i ich zastosowań, które tu wymieniacie. Urządzenie nie będzie głównym źródłem. Raczej do dobrego słuchania na co dzień, poznawania nowej muzyki z różnych platform.

33 minuty temu, pantagruel napisał:

Zaintrygował mnie rose 250, może lumin d2, a może z używek lindemann source lub nowy network II.

Znajomy ma SOtM 200 i nakręcił się kiedyś na Rose, tylko 150 chyba. Po porównaniu do SOtM + Chord (oba na muzg audio), Rose wrocila do sklepu.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

46 minut temu, marcinmarcin napisał:

Znajomy ma SOtM 200 i nakręcił się kiedyś na Rose, tylko 150 chyba. Po porównaniu do SOtM + Chord (oba na muzg audio), Rose wrocila do sklepu.

SOtM 200 Neo ? czy Ultra Neo ? bo kurczę nawet w jednym produkcie są bardzo duże zmiany a co dopiero w innych markach. Osiołkowi w żłoby dano 

1 minutę temu, Silwanus napisał:

różnica w cenie 2 albo i 3 razy większa

Zgadza się. Płacisz za czarny panel z przodu ( jak ktoś chce mieć wszystko czarne) i przycisk włącz/wyłącz, którego nie ma w SMS 200 Neo.

I tyle.

24 minuty temu, Silwanus napisał:

SOtM 200 Neo ? czy Ultra Neo ? bo kurczę nawet w jednym produkcie są bardzo duże zmiany a co dopiero w innych markach. Osiołkowi w żłoby dano 

Ten tańszy, zwykły 200. Słuchałem go tylko na zasilaczu Muzg Audio, nie wiem jak na serii, ale znajomy twierdzi że muzg dał duży progres. U mnie Usbridge signature też dużo skorzystał na liniowym zasilaczu, wiec może coś w tym być. 

Edytowane przez marcinmarcin

W tej chwili co do streamera to szukam opinii o:

1. Silent Angel M1T

2. IFI Zen Sream

3. SOtM 200 Neo

Tak naprawę wszystkie mają dobre opinie tylko że jedne maja ich więcej drugie mniej. Opieranie się na samych testach w necie to nieporozumienie, ponieważ nie ma testów negatywnych. Moim zdaniem testy powinny być sygnowane podpisem "Artykuł sponsorowany" byłoby to uczciwsze.

Co do Daca 

1. Ayon Sigma

2. Denafrpis Pontus II

Prawie pewny to Pontus 

10 minut temu, Silwanus napisał:

2. Denafrpis Pontus II

Prawie pewny to Pontus

Ja mam mieszane odczucia co do tego DACa. Miał go ten znajomy od SOtM właśnie. Z jednej strony zmiótł mojego wtedy Toppinga D90, z 2 strony połowę tańszy Rme Adi 2 już nie grał gorzej tylko inaczej, a finalnie wylądował Chord Qutest który w tamtym systemie spasował się dużo lepiej, a ja wziąłem Adiego. Jakby to dziwne nie było, miałem na Pontusie czasem wrażenie jakby coś nie nadążało i zwalniało, nie było tego na żadnym innym dacu (nawet na tanim Topping E30) którego wpięliśmy z ciekawości porównać do Pontusa. 

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Ja mam mieszane odczucia co do tego DACa. Miał go ten znajomy od SOtM właśnie. Z jednej strony zmiótł mojego wtedy Toppinga D90, z 2 strony połowę tańszy Rme Adi 2 już nie grał gorzej tylko inaczej, a finalnie wylądował Chord Qutest który w tamtym systemie spasował się dużo lepiej, a ja wziąłem Adiego. Jakby to dziwne nie było, miałem na Pontusie czasem wrażenie jakby coś nie nadążało i zwalniało, nie było tego na żadnym innym dacu (nawet na tanim Topping E30) którego wpięliśmy z ciekawości porównać do Pontusa. 

Cenna wypowiedź. Może konkretny egzemplarz miał coś zwalone. Szkoda, że nie mieliście drugiego na porównanie no, ale kto ma dwa pontusy na stanie 😉

Edytowane przez Silwanus
40 minut temu, Silwanus napisał:

Cenna wypowiedź. Może konkretny egzemplarz miał coś zwalone. Szkoda, że nie mieliście drugiego na porównanie no, ale kto ma dwa pontusy na stanie 😉

Nie, nic wadliwego. Nowa sztuka z gwarancją z Pl salonu. Wcześniej miał Aresa 2 i było to samo granie. Może źle się wyraziłem - nie chodzi o jakieś błędy, tylko coś co mi nie siedziało w sygnaturze dźwięku i dłuższych wybrzmieniach. Chord też długo wybrzmiewa ale mi się to podoba. Adi krótko i sucho, ale mam wrażenie że najbardziej prawdziwie. D90 był z nich  najbardziej "artificial",chyba nawet bardziej niż E30, która w porównaniu z Pontusem o dziwo nie grała jak dac 12x tańszy, choć oczywiście Pontus był całościowo bez porównania lepszy (Pontus gra bardzo  dobrze, ale jest też konkurencja w przedziale cenowym) 

Edytowane przez marcinmarcin

Co do SOTMa 200 vs 200Ultra to fajnie, że można zrobić upgrade w Koris dopłacając tylko różnice w cenie. Mam plan to zrobić, ale oczywiście poprzedzę odsłuchem, żeby mieć pewność czy warto dodać te 4k 

19 minut temu, Arek80 napisał:

Co do SOTMa 200 vs 200Ultra to fajnie, że można zrobić upgrade w Koris dopłacając tylko różnice w cenie. Mam plan to zrobić, ale oczywiście poprzedzę odsłuchem, żeby mieć pewność czy warto dodać te 4k 

Moim zdaniem nie warto. Szkoda kasy.

5 godzin temu, nikko napisał:

Jednak moim zdaniem R2R w wykonaniu Audio-Gd są lepsze od pfrzetworników robionych na 1704UK, są bardziej uniwersalne do każdej muzyki, lepsza dynamika i separacja instrumentów

Ale dace na tych kościach są r2r, nie bardzo rozumiem. O których urządzeniach myślisz, że są lepsze? 

Nigdy nie miałem poczucie słuchając Masterów, że jakaś muzyka brzmi na nich źle. 

Edytowane przez staropolanka2000

Nie rozumiem tej całej dyskusji o transportach plików/stream.

Jeśli zastosuje się izolację Topping HS01 to wszystkie transporty po USB zagrają DOKŁADNIE TAK SAMO. Po I2S również.

Różnice będą tylko w jakości użytkowania - Tidal connect, natywna apka itp.

Zaznaczam, że dotyczy to tylko portu USB. Na inne połączenia budowa streamera ma już wpływ.

Jeśli ma być tanio a dobrze to polecam HiBy R2 - za śmieszne pieniądze mamy transport USB. Bez cudowania z zasilaniem bo pracuje na baterii. Łączy się z siecią przez WiFi więc zakup drogich audiofilskich switchy odpada 😉

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Jeśli zastosuje się izolację Topping HS01 to wszystkie transporty po USB zagrają DOKŁADNIE TAK SAMO. Po I2S również.

Jeśli tak przyjmiemy to czemu jest tyle urządzeń na rynku? nie rozumiem tego, skoro to na pewnym etapie tylko 0 i 1 skąd te różnice w cenie?

1 minutę temu, Silwanus napisał:

Jeśli tak przyjmiemy to czemu jest tyle urządzeń na rynku? nie rozumiem tego, skoro to na pewnym etapie tylko 0 i 1 skąd te różnice w cenie?

Nie słuchaj głupot. Różnice między przetwornikami i transportami potrafią być bardzo duże. Teorie piopio to opowieści dziwnej treści z cyklu bajek z mchu i paproci. 

9 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Nie słuchaj głupot. Różnice między przetwornikami i transportami potrafią być bardzo duże. Teorie piopio to opowieści dziwnej treści z cyklu bajek z mchu i paproci. 

Wiesz jak działa transmisja USB ? Wiesz co to jest izolacja galwaniczna USB ? Mówię o transportach a nie przetwornikach.

14 minut temu, Silwanus napisał:

Próba wydojenia naiwnego klienta. Tak samo jak z kablami. Poza tym izolacja galwaniczna USB jest wciąż mało popularna a to ona robi robotę. Do niedawna nie było tanich izolacji USB 2.0 stąd kombinowanie po stronie transportu. Niektórzy koledzy dalej są mentalnie na początku XXI wieku 😉

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Ale dace na tych kościach są r2r, nie bardzo rozumiem. O których urządzeniach myślisz, że są lepsze? 

Nigdy nie miałem poczucie słuchając Masterów, że jakaś muzyka brzmi na nich źle. 

Piszę , że moim zdaniem Audio Gd R7 (R2R) są jednak lepsze od Mater 7 (1704UK).

Zresztą na zagranicznych forach też są takie opinie.

12 minut temu, nikko napisał:

Piszę , że moim zdaniem Audio Gd R7 (R2R) są jednak lepsze od Mater 7 (1704UK).

Zresztą na zagranicznych forach też są takie opinie.

Okej, ja tego nie neguję, bo R7 nie sluchalem. Miałem go mieć, ale ostatecznie do mnie nie trafił. Mówię tylko, że nie miałem nigdy poczucia, że jakaś muzyka na M7 brzmi źle, a słucham bardzo różnych rzeczy. Master 7 również jest dacem opartym na r2r, wejdź na oficjalną stronę producenta i zobacz w jakiej jest zakładce. R2R resistor ladders, obok R1, R7 i R8. 

W dniu 15.02.2022 o 16:58, Piopio napisał:

Zatrzymuje zakłócenia elektryczne. Doucz się ignorancie. 

Czy mówimy o tym?

Pytam, nie zaprzeczam

Ukryta Zawartość

Gościu w tym filmie pokazuje piękną masakrę w HiENDowym kablu za 2400$

Ukryta Zawartość

Nie podważam fachowości pomiarów robionych przez Amira, ale w kontekście metodologii jego pomiarów DACów mam sporo wątpliwości co do korelacji wyników tych pomiarów z rzeczywistą jakością dźwięku jaką te urządzenia oferują. Miałem kilka urządzeń u siebie z dosłownie topu jego listy jako najlepiej wypadające według jego metodologii, choćby Smsl a400 czy Gustarda x16 i mam aktualnie jedno z najgorzej wypadających urządzeń, a wręcz zlinczowany przez niego, czyli Master7 AGD i te wyniki się totalnie nie pokrywają z tym co dźwiękowo te urządzenia sobą reprezentują. Może chodzi o to, że skala tych różnic jest specjalnie zwiększona, żeby dało pokazać się różnice, a dla ucha są one tak małe, że nie mają wpływu, ale są inne obszary, które faktycznie na dźwięk wpływają, ale on ich nie mierzy. Nie wiem jaka jest prawda, ale wiem co słyszę i to wpływa na moje wybory, a nie pomiary według nieznanych mi metodologii. Oczywiście to tyczy się DACów, a nie tych urządzeń galwanicznych

5 godzin temu, Silwanus napisał:

jesli wierzysz w to ze

na pewnym etapie tylko 0 i 1

to chyba czas wrocic do zakladki START

• Pokaż nowe odpowiedzi